Ozvěny dne 27. 9. 2003

27. září 2003
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Co bude dál s Josefem Hojdarem?

Ani po dnešním jednání ústředního výkonného výboru Sociální demokracie není jisté, jaký bude další osud revoltujícího poslance, Josefa Hojdara. Ačkoli je předsedou sněmovního hospodářského výboru a členem předsednictva strany, před časem vystoupil z poslaneckého klubu Sociální demokracie a při pátečním rozhodování o vyslovení nedůvěry vládě se zdržel hlasování. To vše proto, že není spokojen s některými reformními zákony, které vláda prosazuje. Včera se objevily hlasy, že by se Hojdar měl buď vrátit do klubu, nebo se vzdát poslaneckého mandátu. Jak říká redaktorka Jitka Hanžlová, jasno o dalším postupu zúčastněných není ani po dnešním jednání špiček strany.

Jitka Hanžlová: Josef Hojdar vysvětlil svým kolegům motivy svého jednání. Nemohl prý hlasovat pro ani proti, protože ještě nebyly projednány reformní zákony, k nimž podal pozměňovací návrhy. Na druhou stranu se i přes svůj odstup cítí být součástí Sociální demokracie i vládní koalice. Na ojedinělé požadavky, aby nesl odpovědnost za své kroky a buď odešel z čela výboru nebo složil poslanecký mandát, odpovídá, že skládat účty bude až svým stranickým kolegům v Ústeckém kraji. Počká na závěry krajské konference, která bude koncem října. O možném odchodu Hojdara z Parlamentu dnes ústřední výkonný výbor odmítl hlasovat. Předseda Vladimír Špidla doufá, že se neposlušný poslanec vrátí do klubu.

Vladimír Špidla: Požádal jsem pana poslance nebo zeptal jsem se ho přímo, zda vstoupí zpět do poslaneckého klubu. Ta otázka nebyla odpovězena, ale přesto jsem přesvědčen, že tu cestu najdeme, že se situace změní a že tento dílčí problém, že překonáme.

Jitka Hanžlová: Svoje role v rozhodování Josefa Hojdara hrají i jeho obavy o bezpečnost rodiny a podezření, že byl sledován. Ačkoliv parlamentní komise pro kontrolu BIS včera konstatovala, že nenašla žádné důkazy, které by Hojdarovo podezření potvrzovaly, předseda komise Jan Klas řekl, že ředitel BIS Jiří Lang bude muset příští středu předložit další a nezpochybnitelné dokumenty o tom, že dva vozy tajné služby nikdy neměly za úkol Hojdara sledovat.

Vladimír Špidla: Šéf tajné služby jasně v komisi řekl, že pan poslanec Hojdar nebyl sledován, ani nebyl rozpracován, čili ty další výroky pana poslance Klase nemohu komentovat nebo respektive nevím, jaký význam mohou mít.

Jitka Hanžlová: Snažil se celou věc alespoň dnes uzavřít Vladimír Špidla.

Zasedání výboru US-DEU v Litomyšli ): Republikový výbor Unie svobody-DEU na svém zasedání v Litomyšli jednohlasně schválil postup stranických poslanců při hlasování o důvěře vládě i o reformních zákonech. V rodišti Bedřicha Smetany dnes unionisté také odstartovali novou komunikační kampaň. Jednání sledovala redaktorka Tereza Klusová.

Tereza Klusová: Unie svobody-DEU bude prosazovat urychlení reformy veřejných financí a přijetí zákonů, které řeší sblížení sazeb DPH, společné zdanění manželů nebo penzijní reformy. Nová kampaň, která nese název Agenda 12, vyjadřuje procento hlasů, které chce Unie svobody-DEU ve volbách získat. Jsme zde pro otevřené, vzdělané a podnikavé lidi, říká předseda Unie svobody-DEU, Petr Mareš.

Petr Mareš: Vzdělanost nechápeme jako stupeň dosaženého vzdělání, ale jako chuť poznávat nové, podnikavý neznamená, že musíme být podnikatelé, ale k tomu, že k životu přistupujeme aktivně a otevřené, že se nebojíme svého okolí a zároveň se nebojíme zastat těch, kteří sami sebe se zastat nedokážou.

Tereza Klusová: Unie svobody-DEU bude vydávat své vlastní noviny. První číslo se objevilo právě v Litomyšli.

Nabídka stíhaček z Belgie

Belgie nabízí České republice modernizované stíhačky. Jak píše list Le Lieber Belgic, jde o víceúčelové nadzvukové letouny F 16. Další informace má bruselská zpravodajka Českého rozhlasu, Pavla Kvapilová.

Pavla Kvapilová: Verhoverstatova vláda odsouhlasila, aby Ministerstvo obrany nabídlo 14 z celkem 90 F 16, kterými Belgie disponuje. Mělo by jít o letouny, které podstoupily velmi nákladný modernizační program v polovině své předpokládané životnosti. Jak konstatuje Le Lieber Belgic, tento krok potvrzuje pověsti, které kolují už od července, tedy úvahy o chystaném omezení vzdušných sil z důvodů rozpočtových škrtů. Belgická nabídka by do Prahy měla dorazit do konce října. Česko přitom jedná o dodávce strojů, které mají nahradit dožívající Migy 21 s celkem osmi zeměmi. Konečné rozhodnutí se čeká v prosinci. První letouny by měly být dodány v dubnu 2005.

Výsledky summitu USA a Ruska

Poválečná situace v Iráku a zastavení jaderných programů v Severní Koreji a v Íránu, to byla hlavní témata dvoudenního rusko amerického summitu v Camp Davidu. Jaké jsou další výsledky setkání prezidentů Vladimíra Putina a George Bushe, na to se ptáme do Spojených států zpravodaje Českého rozhlasu, Miroslava Konvaliny.

Miroslav Konvalina: Dobrý podvečer. Ruský prezident tady právě řekl, že existují rozdílné názory, ale v zásadě se Rusko se Spojenými státy shoduje, že je třeba postupně a rychle vytvořit svobodný a demokratický Irák. Rusko, tak jako jiné země, nevylučuje širší pomoc v Iráku po schválení příslušné rezoluce v OSN. Moskva nemá peníze, tak by mohlo jít o mírové jednotky, které by daly příklad dalším zemím. Putin a Bush povyšují svůj vztah z partnerství na spojenectví. Podle CNN přátelé, ale také ideologové starých škol mají rozdílné názory na mnoha frontách. Shodli se ale na tom, že vyšlou jasný a důstojný signál Íránu o nezbytnosti spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Írán nesmí získat jadernou zbraň, řekl George Bush. Také Severní Korea se musí vzdát jaderného programu, ale Putin přesvědčoval Bushe, že by se měly dát komunistickému režimu bezpečnostní garance, aby se odblokovala konfliktní situace. Kromě ekonomické spolupráce byla několikrát zmíněna širší spolupráce obou zemí v energetice a při dobývání kosmu. Prezidenti Spojených států a Ruska opakovaně zdůraznili, že jsou s výsledky summitu velmi spokojeni. Nejcennějšími hodnotami ve společném boji s terorem jsou důvěra a otevřenost.

Židovské novoroční svátky v Izraeli

V Izraeli a na palestinském území trvá napětí, a to i přes právě probíhající židovské novoroční svátky. V zemi zavládlo rozhořčení nad smrtí židovského osadníka a jeho dvouměsíční holčičky, kteří zemřeli v noci na dnešek po útoku palestinského radikála. Přesto se izraelská i palestinská strana snaží situaci uklidnit. Z Jeruzaléma pokračuje náš zpravodaj, Jaromír Janev.

Jaromír Janev: To se netýká teroristů a radikálů, proti kterým izraelská armáda pokračuje v zásazích i po dobu židovských novoročních svátků. Palestinská území jsou z bezpečnostních důvodů téměř neprodyšně uzavřena. Izrael ale zároveň souhlasil, aby se v Jerichu na západním břehu Jordánu uskutečnila první přehlídka arabských koní a parkurového jezdectví a drezúry na palestinských územích. Izrael také souhlasil s příjezdem všech soutěžích s koňmi a čestných hostů. Na soutěžní přehlídce bylo více než 60 koňů, arabských plnokrevníků. Ředitel festivalu a prezident Palestinské jezdecké asociace, Hasan Paglamit, Radiožurnálu řekl, že právě takovéto události Palestinci potřebují, aby si mohli prožít radost ze života.

Přehled dalších zpráv

Bagdádský hotel, ve kterém sídlí štáb americké armády i pracovníci civilní správy, se ráno stal terčem útoku. Podle vojenského mluvčího byly směrem k hotelu Rašíd vystřeleny tři raketové granáty. Dosud nebyly hlášeny žádné oběti, ale hotel je mírně poškozen a jeho okolí bezpečnostní síly uzavřely.

Obyvatelé severního Japonska vyděsily další otřesy půdy. Po mohutném zemětřesení, při kterém bylo včera zraněno více než 570 lidí, měly dnešní dozvuky sílu 6 stupňů Richterovy škály. Žádné výrazné škody ani zraněné si ale zatím nevyžádaly. Klidnou půdu pod nohama nebudou mít Japonci podle seismologů zřejmě ani v následujících třech dnech.

Druhý blok jaderné elektrárny Temelín je ode dneška na 4 dny plánovaně odstaven. Jde o dlouhodobě plánovanou a připravovanou akci, při které budou kromě běžné údržby odstraněny drobné netěsnosti na klapkách topné páry v nejaderné části elektrárny.

Smrt parašutistky

Dvaapadesátileté ženě z Jablonce nad Nisou se dnes kolem poledne stal osudným seskok padákem na kolínském letišti. Z výšky jednoho kilometru se zřítila poté, co se jí neotevřel padák. Podrobnosti telefonuje redaktorka Jana Martínková.

Jana Martínková: Žena z Jablonce dopadla do pole asi 5 metrů od silnice. Celý pád trval kolem 25 sekund. Záchranná služba už odjížděla s vypnutým majákem. Žena byla totiž na místě mrtvá. Událostí se zabývá policie a pochopitelně i zaměstnanci Aero klubu. Otázkou dalšího šetření bude, zda k tragédii došlo kvůli selhání parašutistky, anebo jestli byl vadný padák.

Nalezení pohřešovaných dětí

Policistům se podařilo najít dvě pohřešované dívky, po kterých pátrali od včerejšího poledne. Potvrzuje to plzeňská policejní mluvčí, Jolana Číhová.

Jolana Číhová: Desetiletá Marie Tryčlerová a o jeden rok starší Iveta Šmídová se nevrátily domů ze školy. Noc přečkaly v Plzni na centrálním autobusovém nádraží a dnes je policisté našli u Boleckého rybníka v chatové oblasti. Pravděpodobnou příčinou jejich zmizení byly problémy ve škole. Dívky byly rodičům předány bez jakékoliv újmy.

Minulý týden pátrali policisté v Plzeňském kraji po třináctiletém chlapci, který nedorazil od babičky domů, do Holoubkova na Rokycansku. V tomto případě bylo pátrání složitější, stovka policistů a záchranářů pročesávala dva dny lesy. Chlapec celé dva dny jezdil po kraji na kole.

Svatováclavské slavnosti ve Staré Boleslavi

Po celé zemi je tento víkend věnovaný Svatováclavským slavnostem. Národní pouť dnes zažil Brandýs nad Labem, Stará Boleslav a bylo to poprvé, co se konala mimo Prahu. Církevní slavnost se mohla pochlubit také raritou, po dlouhých desetiletích na jeden den opustila Katedrálu svatého Víta lebka svatého Václava. Na místě byla Eva Hůlková.

Eva Hůlková: Asi nejsilnějším momentem tohoto dne bylo, když kardinál nesl na speciálně zdobeném polštáři lebku knížete, svatého Václava. Tato vzácná relikvie byla uložena od včerejška v kryptě svatého Kosmy a Damiána a dnes při slavnostní bohoslužbě na náměstí ve Staré Boleslavi spočívala poblíž oltáře. Po bohoslužbě, zatímco poutníci zpívali Svatováclavský chorál, procházel kardinál a biskupové Mariánským náměstím a lidé mohli vidět lebku knížete Václava na vlastní oči velmi zblízka. Do Boleslavi přijeli biskupové většiny českých diecézí a zástupce Moravské církevní provincie, biskup Hrdlička. Byli tu římští a řečtí katolíci, i zástupce křesťanských církví nekatolických tradic. Slavnostní poutní bohoslužbě předsedal kardinál Vlk. Město i duchovní správa očekávaly tisíce poutníků, nakonec jich podle všeobecného odhadu přišly asi čtyři tisíce.

Pražské vinobraní

Příjemné podzimní počasí vytáhlo Pražany a návštěvníky hlavního města na 7. ročník Vinohradského vinobraní. Na Náměstí míru nebo Jiřího z Poděbrad mohou poslouchat gotickou hudbu, cimbálovku z Moravy nebo Ivana Hlase, soutěžit v pojídání hroznů na čas a v určování ročníků a odrůd vín. Jak potvrdila jedna z organizátorek, Jitka Svobodová, součástí akce je také předání finanční pomoci loni vytopené městské části Praha 8.

Jitka Svobodová: Před devatenáctou hodinou předá starosta městské části Prahy 3 pan Milan Český šek zástupcům Prahy 8. Tato částka je něco přes 600 tisíc korun a je to částka, kterou občané Prahy 3 věnovali na pomoc loni zatopenému Karlínu. Program bude pokračovat i zítra a to na Karlově náměstí na Praze 2.

Návštěvníkům příjemného odpoledne vůbec nepřipadá divné, že vinobraní probíhá právě v Praze.

Projevy účastníků: Tady se pěstovalo víno, historicky. A bylo, pražský víno bylo dobrý.

Teď jsme na Vinohradech, vždyť vždycky tady byly vinohrady v Grébovce, tak si myslím, že to sem patří i.

Super, pěkné ta hudba.

To hraje dechovka, konečně, není utlačovaná.

Ale, tak zaplať pán Bůh za to, že aspoň něco se tady děje.

Přivezli jsme kus Moravy do Prahy, aby Pražáci věděli, co je to burčák a ne někde u cesty si ho kupovali, ale opravdu od výrobce.

Burčák mají moc dobrej.

Pomoc lidem, trpícím migrénou

Asi 400 tisíc lidí u nás trpí migrénou, ale jenom zanedbatelné procento z nich se léčí u odborníka. Důvodem je především to, že většina laiků, ale i mnoho lékařů stále ještě nepovažuje migrénu za onemocnění, a proto ji málokdy diagnostikují. Zvýšit informovanost veřejnosti a pomoci lidem s migrénou se snaží projekt Makovice, jak potvrzuje jeden z jeho autorů David Plodek.

David Plodek: Tak něco mě napadlo, že vytvoříme webové stránky, potom jsme si ale, samozřejmě i s kolegy jsme si říkali, je tady spousta občanů, kteří prostě nevyužívají internet a těch bude většina, a proto bezplatná telefonní linka, kde oni získají informace a mohou se objednat ke konkrétnímu specialistovi. V této chvíli je tam asi 75 neurologů, zatím máme pokrytejch 65 okresů, ale naším cílem je, abychom pokryli celou Českou republiku. To znamená v každém okrese je náš sen mít jedno centrum.

Informace o chorobě a možnost rovnou se objednat k odborníkovi nabízejí internetové stránky www.bolestihlavy.cz a bezplatná telefonní linka 800 555 430.

20. ročník Jazzfestu v Karlových Varech

Hvězdou 20. ročníku Mezinárodního jazzového festivalu v Karlových Varech bude legendární americký trumpetista Boby Shoo. Ten například vedl trubkové sekce orchestrů, doprovázejících Elvise Presleyho či Barbru Streissandovou. Shoo dnes vystoupí od 19,30 v karlovarském hotelu Thermal. Český rozhlas Brno při této příležitosti udělí na Shoově koncertu Cenu Gustava Broma kytaristovi a hudebnímu skladateli, Rudolfu Daškovi. Za co je cena udělována, vysvětluje pořadatel karlovarského Jazzfestu, Milan Krajíc.

Milan Krajíc: Rozhodující pro udělení této ceny je významnost té osobnosti, bez ohledu na to, v jakým žánru pracuje, ale spíš jaké dosáhl ocenění na evropské jazzové scéně. Musí se to týkat samozřejmě jazzové muziky. V minulosti získal cenu například Alexej Frýd, což je hudební skladatel vážné hudby, ale napsal i skladby, takzvané v třetím proudu, to znamená, že vážná hudba, jazz v tomto spojení nebo navrženej byl třeba na tuto cenu panu Dorůžka, což je jazzový kritik.

A ocenění se dnes dočká i on, mimořádně dostane Cenu Českého rozhlasu Praha.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu