Ozvěny dne 27. 8. 2004

27. srpen 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Korupční aféra v našem fotbale nabírá na obrátkách

Chapadla korupční chobotnice v českém fotbale zasáhla i sever Moravy. Ostravský státní zástupce dnes obvinil čtveřici mužů, kteří spolupracují s prvoligovou Opavou a druholigovými Vítkovicemi. Zatím není jasné, jestli jde o funkcionáře klubů, nebo i o rozhodčí. Reakce fotbalových týmů je podle redaktorky Andrey Čánové stejná, nevědí, o co jde.

Andrea Čánová: Ostravský státní zástupce Jiří Gargaš říká, že bližší informace sdělí počátkem příštího týdne.

Jiří Gargaš: Já jsem byl policejním komisařem informován o tom, že byly vyhotoveny usnesení o zahájení trestního stíhání pro další čtyři osoby, kdy se jedná o jedno ligové a jedno extraligové utkání, jedná se o fotbalové kluby Opava a fotbalový klub Vítkovice. Momentálně oficiální informaci, čili písemné vyhotovení tohoto usnesení ještě mi nebylo doručeno.

Andrea Čánová: Spekuluje se o tom, že nešlo pouze o finanční úplatky. Někteří z obviněných měli dostávat odměny i v jiné podobě. Mluvčí opavského prvoligového týmu, Jiří Berousek, jakákoliv podezření popírá.

Jiří Berousek: Až my dostaneme materiál od pana státního zástupce a přečteme si, z čeho jsme obviněni, tak pak vám můžeme k tomu dát stanovisko, teď to nevíme. Pak vám podám vyčerpávající vysvětlení, ale takto opravdu nemůžu, já nevím, o čem to je.

Andrea Čánová: Stejně reagoval i Vladimír Palkovský z druholigových Vítkovic.

Vladimír Palkovský: Protože my nic nevíme, nám nic nepřišlo, žádné oznámení, vůbec nic nevíme.

Andrea Čánová: Kvůli braní či nabízení úplatků v českém fotbale už policisté obvinili 26 lidí.

Obvinění z korupce regionálního šéfa jihomoravské ODS

Čtvrtému obvinění z korupce čelí regionální šéf jihomoravské ODS Milan Venclík. Podle brněnského podnikatele Jana Brabce mu krajský radní slíbil přidělení veřejné zakázky, pokud z ní dostane 10procentní provizi. Z korupce Venclíka už dříve obvinili 3 podnikatelé. Za úplatu měli dostat zakázky vypisované krajem. Milan Venclík s tímto tvrzením kategoricky nesouhlasí a jak řekl Radiožurnálu, podnikne v celém případu příslušné právní kroky a podnikatele zažaluje.

Milan Venclík: Toho pána neznám a jsem přesvědčen, že jsem se s ním nesetkal a samozřejmě, že není pravdou, že bych se s ním kdykoliv bavil o zakázkách.

Hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek věří, že policie obvinění řádně prošetří. Zároveň ale vyloučil možnost, že by jakékoliv zakázky, které kraj vypisuje, byly zmanipulovány.

Stanislav Juránek: Troufnu si říct, že určitě není uplacena celá rada, to je naprosto vyloučeno i v tom počtu zakázek. Jsem přesvědčen, že máme nastaveny mechanismy tak, abychom minimalizovali tady tuto možnost.

Proti radnímu Milanu Venclíkovi demonstrovaly před krajským úřadem a jihomoravským sídlem ODS tři desítky studentů. Jak redaktorce Šárce Horáčkové řekl 19letý Lukáš Trávníček, šlo o spontánní akci proti korupci.

Lukáš Trávníček: Jelikož jsme se dozvěděli vlastně z novin a prostě z jiných zdrojů, že měl nějaký problémy s korupcí, tak jsme šli a udělali tudle demonstraci.

Šárka Horáčková: Za demonstranty se vypravili také dva krajští radní za ODS Jaroslav Pospíšil a Igor Poledňák s transparentem Křičíte jak zjednaní a křivdíte člověku. Máte svědomí? Podle Igora Poledňáka se tak rozhodli hájit zájmy stranického kolegy.

Igor Poledňák: Není první na řadě, co se týká pranýřování a morálky.

Stát chce umožnit lidem změnu stavební spořitelny

Změnu ve stavebním spoření zvažuje Ministerstvo financí. Chce lidem umožnit, aby mohli přecházet od jedné stavební spořitelny ke druhé, aniž by přišli o státní podporu. Jak dodává redaktorka Petra Steinerová, podobný systém už funguje například u penzijního připojištění.

Petra Steinerová: Změnu by měla zajistit úprava zákona. Ten současný je totiž podle náměstka ministra financí, Tomáše Prouzy, pro klienty stavebních spořitelen nevýhodný.

Tomáš Prouza: Ten zákon zrovna nepomáhá zdravé konkurenci na trhu. Čili to, co chceme udělat, je detailně se podívat na to, jaké vlivy by ta změna zákona měla, a potom přijít s návrhem, jak situaci změnit.

Petra Steinerová: Že je na trhu nedostatek konkurence, potvrdil i Antimonopolní úřad, potrestal totiž všech šest českých stavebních spořitelen kvůli kartelové dohodě. Tu pocítili klienti. Museli totiž platit vyšší poplatky. Úřad udělil spořitelnám nejvyšší pokutu v historii, dohromady téměř půl miliardy korun.

S pokutou od Antimonopolního úřadu stavební spořitelny nesouhlasí. Tvrdí, že kartelovou dohodu neuzavřely a proti verdiktu se chystají podat rozklad. Jestli poplatky sníží, zatím nechtějí komentovat. Sdružení obrany spotřebitelů to ale považuje za samozřejmé.

Priority nového ministra pro místní rozvoj

Bytovou politiku považuje za jeden ze svých nejdůležitějších úkolů nový ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Dosavadní regulaci nájemného ale zatím měnit nechce. Jak dodává redaktorka Lucie Weissová, ministr se hodlá soustředit hlavně na podporu rodin s dětmi.

Lucie Weissová: Jiří Paroubek chce zejména usnadnit jejich přístup k bydlení. Sloužit k tomu mají výhodné půjčky.

Jiří Paroubek: Ministerstvo místního rozvoje navrhne poskytování velmi nízko úročených úvěrů až do výše 300 tisíc korun, které by sloužily k výstavbě nebo ke koupi bytu nebo i k převodu členských práv pro byt družstevní.

Lucie Weissová: Z úvěru by se odečítalo 10 tisíc při narození dítěte. Dále chce ministr Paroubek poskytovat půjčky na zařízení bytu a to až do výše 50 tisíc korun. Vladimír Pikora, analytik Volksbank, se domnívá, že vymýšlet nové formy podpory bydlení není nutné.

Vladimír Pikora: Ve světě se osvědčily hypotéky. Myslím, že by stát mohl napnout všechny síly jedním směrem a místo několika nástrojů podpořit jeden a tím by měly být právě vyzkoušené hypotéky.

Lucie Weissová: Problematika nájemného není pro nového ministra prioritou číslo jedna, ale přiznává, že se konflikt mezi majiteli domů a nájemníky musí řešit především vzájemnou komunikací.

Jiří Paroubek: My chceme přijít s myšlenkou, my tomu budeme říkat bytová tripartita, kde bychom rádi navázali dialog se všemi zúčastněnými subjekty právě v otázkách nájemného.

Svatyně v iráckém Nadžafu je v rukou ajatolláha Sistáního

Po třech týdnech utichly boje v iráckém Nadžafu. Radikální duchovní Muktada Sadr uposlechl výzvy nejvyššího šíitského duchovního v zemi ajatolláha Alího Sistáního k příměří a jeho ozbrojenci začali odevzdávat zbraně. Mešita imáma Alího, která sloužila jako bašta rebelů, je ode dneška opět otevřena jen pro poutníky. Zda tomu tak bude a jaká je budoucnost Muktady Sadra, na to hledal odpověď redaktor Robert Mikoláš.

Robert Mikoláš: Příslušníci takzvané Mahdího armády vycházejí z mešity imáma Alího. Sundávají si typické černé uniformy a oblékají civilní oblečení. Místo nich se v posvátném svatostánku pohybují šíitští poutníci. Takový obrázek nabízí dnešní Nadžáf. O smír se zasloužil nejvyšší šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání. Jak televizi BBC uvedl předseda Světové islámské ligy Muhammed Musaví, postavení Sistáního je totiž neotřesitelné.

Muhammed Musaví: Dohoda není vyjádřením souhlasu, byl to ajatolláhův příkaz, který byl také splněn. Lidé se proto nemusí bát, že by boje v Nadžafu opět vypukly.

Robert Mikoláš: Sadr už také předal klíče od mešity. Konec bojů přivítali jak obyvatelé Nadžafu, tak i vláda v Bagdádu.

Ajád Aláví: Už žádný boj. Nadžaf i Kúfa se stanou mírumilovnými městy beze zbraní a bez milicí.

Robert Mikoláš: Uvedl irácký premiér Aláví. A jaká bude budoucnost samotného Muktady Sadra? Podle Musavího zřejmě ve vysoké politice.

Muhammed Musaví: Jestli si bude přát, může vstoupit do politiky. Může také pokračovat ve svých studiích. Co je ale jasné, že milice nebudou moci existovat. Jejich činnost je proti stabilitě Iráku a nikdo tyto milice nechce.

Iráčtí únosci zavraždili italského novináře

Itálii šokovala smrt novináře Enza Baldoniho, kterého zavraždili únosci v Iráku. Vraždu odsoudili politici vládní většiny i opozice, stejně jako papež Jan Pavel II. Atmosféru v Itálii sleduje tamní spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi.

Vědunka Lunardi: Únos a vražda novináře opět sjednotily vládní většinu a opozici, které nejprve shodně odsoudily vydírání teroristů a dnes shodně definují vraždu jako barbarský čin. Vláda sice chtěla vyjednávat s únosci, ale navázat kontakt s teroristy islámské armády se nikomu nepodařilo. Dle italské tajné služby pravděpodobně i proto, že Enzo Baldoni byl zavražděn krátce potom, co italská vláda oznámila, že Italové z Iráku neodejdou, tedy krátce po únosu. Arabská televize Al-Džazíra nevysílala video se záznamem smrti italského novináře kvůli jeho mimořádné krutosti.

Za zřícení jednoho z ruských letadel může exploze výbušniny

Za pád letadel v Rusku může pravděpodobně teroristický čin. Alespoň v jednom případě jsou si tím experti téměř jistí. Na zbytcích stroje TU 154, konkrétně v místě toalety letounu, kde se mohla nálož ukrývat, objevili vyšetřovatelé stopy po výbuchu. Nové podrobnosti o vyšetřování má moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Petr Vavrouška: Variantu o teroristickém útoku na jeden ze strojů přiznal mluvčí ruské kontrarozvědky Sergej Ignačenko.

Sergej Ignačenko: Při zkoumání trosek letadla TU 154 byly nalezeny důkazy o výbuchu. První analýza ukázala, že jde o hexogen. Po průzkumu úlomků druhého letounu se zatím nic takového neobjevilo.

Petr Vavrouška: Dodal mluvčí federální bezpečnostní služby. Během dne se prostřednictvím internetu k útoku přihlásila teroristická organizace Brigády Islambulího, která tak údajně chtěla protestovat proti útokům Ruska na muslimy v Čečensku. Reportér stanice Al-Džazíra v Moskvě toto prohlášení ale pro televizi NTV zpochybnil.

Projev reportéra Al-Džazíry: Příliš nevěřím informacím, které se objevují na internetu. Doposud nikdo o této organizaci nevěděl, najednou na sebe vezme odpovědnost za teroristické útoky v Rusku? To je podivné.

Petr Vavrouška: Dodal novinář. Vyšetřovatelé stále prověřují, proč se ke dvěma ženám z Čečenska, které byly na palubách obou strojů, doposud nikdo z blízkých nepřihlásil ani se o ně nezajímal na horkých linkách.

Krátké informace

Komando muslimských islámských fundamentalistů v Bosně chystá údajně teroristický útok proti Vatikánu. Podle italského listu Corriere della Sera předal Římu varování kontingent italských karabiníků umístěný v Sarajevu.

Požáry opět zuří v jihošpanělské Andalusii. Živel zatím zničil 8 tisíc hektarů porostu. S ohněm bojují dvě stovky hasičů za pomoci 25 letadel.

V Banské Bystrici začaly akce u příležitosti 60. výročí Slovenského národního povstání. To bylo jedním z největších protihitlerovských vystoupení v týlu německé armády. Organizátoři pozvali na oslavy téměř tisíc oficiálních hostů.

ČSA potřebují nové piloty

České aerolinie potřebují jen letos získat 50 nových pilotů a samozřejmě nabízejí mnohem lepší platy než armáda. Stejně jako v uplynulých čtyřech letech tedy opět hrozí, že vzdušné síly opustí mnoho dalších špičkových pilotů, kteří umění ovládat ta nejrychlejší letadla, tedy nadzvukové stíhačky. Redaktor Pavel Otto připomíná, že Ministerstvo obrany přijde o stamiliony korun, které zaplatilo za jejich výcvik.

Pavel Otto: Jak je možné, že si armáda nedokáže udržet tak vysoce kvalifikované lidi, kteří mnohdy absolvovali i náročný výcvik v USA? Hlavním důvodem je fakt, že piloti ve věku kolem 30 let zakládají rodiny a počáteční nadšení z létání vystřídají starosti o finanční zajištění manželky a dětí. A jestliže má vojenský pilot například 35 tisíc korun hrubého, v ČSA si může vydělat až čtyřnásobek. Je pak jasné, že takové vojáky neudrží v armádě ani fakt, že bude vyzbrojena moderními stíhačkami Gripen. Velitel vzdušných sil Ladislav Minařík chce krizi řešit takto.

Ladislav Minařík: Já se chystám iniciovat jednání kolem zvýšení, dá se říct, náhrady, hlavně u lítacího personálu, za studium vysoké školy a ke zvýšení i případných náhrad, to znamená finančních, když nám piloti odejdou před splněním závazku.

Pavel Otto: Zda se Minaříkovi podaří prosadit výrazné zvýšení náhrad ale není jisté, protože svůj záměr ještě nekonzultoval s odborníky. Stínový ministr obrany ODS Petr Nečas připomíná, že s podobnými problémy jako česká armáda se potýká i většina zemí NATO. Zvýšení náhrad, a to nejen za studium, ale třeba i za získání pilotního diplomu, by přivítal. Toto opatření by ale muselo platit pro všechny vojáky z povolání.

Petr Nečas: Jestliže se uzavírá nějaká smlouva, tak na jednu stranu armáda by měla být sankcionována za to, že tu smlouvu nedodrží, a zrovna tak by měla být sankce za to, že ji nedodrží voják, který odchází předčasně.

Bankovní podvody za 120 milionů korun

Policie ukončila vyšetřování skupiny podezřelé z bankovních podvodů za 120 milionů korun. Policejní komisař už podal návrh na obžalobu. Podle Lucie Uhlířové z tiskového odboru Policejního prezídia se kauza týká podvodů v Universal bance. Stíhání odstartovalo trestní oznámení teď už zkrachovalého finančního domu na podnikatele, který nesplácel kontokorentní 13milionový úvěr.

Lucie Uhlířová: Banka v průběhu vymáhání této pohledávky zjistila, že úvěr byl zajištěn směnkou se zfalšovaným prohlášením směnečného ručitele. V souvislosti s tímto oznámením byly dále prověřeny některé další úvěry poskytnuté Universal bankou a bylo zjištěno, že některé z těchto úvěrů byly spláceny ne z výsledků podnikatelské činnosti, ale následnými úvěry.

Čtrnácti podezřelým hrozí trest až 12 let vězení.

Polsko se rozloučilo s básníkem Czeslawem Miloszem

Polsko se dnes rozloučilo s básníkem Czeslawem Miloszem, nositelem Nobelovy ceny z roku 1980. Jeho rakev byla uložena v kryptě zasloužilých Poláků v Polianském klášteře v Krakově. Smuteční obřad sledoval náš varšavský zpravodaj Pavel Novák.

Pavel Novák: Krakované se přišli se slavným básníkem rozloučit na mši do Mariánské katedrály, odkud prošel smuteční průvod ulicemi Krakova pod hrad Wawel a odtud do Polianského kláštera na Skalce. Tam se s Miloszem rozloučili představitelé vlády a literárních kruhů. Nad rakví zněly hlavně autorovy verše. Řečníci je recitovali v několika jazycích. Do Krakova vyslal svého představitele i litevský prezident. Czeslaw Milosz se totiž v Litvě narodil a svůj původ nikdy neskrýval. Zemřel 14. srpna ve věku 93 let. Rakev byla uložena do sarkofágu ze světlé žuly s prostým křížem a latinským nápisem, ať odpočívá v pokoji.

Dudáci z celého světa ve Strakonicích

Ve Strakonicích pokračuje Mezinárodní dudácký festival. Nad jeho 16. ročníkem převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje a také generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Ten Českému rozhlasu vysvětlil, proč se stal patronem světoznámého festivalu.

Václav Kasík: Protože Český rozhlas už se dlouhou dobu věnuje vztahům, zejména dobrým vztahům s folklorním sdružením a to proto, že folklorní sdružení a folklór z lidu pochází a Český rozhlas lidem slouží.

Dudáci z celého světa budou ve Strakonicích hrát až do nedělního podvečera.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu