Ozvěny dne 25. prosince 2006

25. prosinec 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Křesťané slaví Boží hod

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Dnes na Boží hod si křesťané připomínají příchod Spasitele na tento svět. Věřící slaví narození Ježíše Krista a v kostelích se proto dopoledne konaly bohoslužby. Papež Benedikt XVI. pronesl ve Vatikánu tradiční požehnání Městu a světu Urbi et Orbi. Jak dodává redaktorka Lucie Husárová, vyzval k míru na Blízkém východě, k dialogu mezi Izraelci a Palestinci a poukázal i na irácký jaderný program.

Lucie HUSÁROVÁ:
Ti, kteří mají v rukou osud Iráku, by podle papeže měli zastavit hrozné krvavé násilí a zajistit lidem normální život. Požehnání Svatého otce přišly do chrámu svatého Petra ve Vatikánu vyslechnout tisíce věřících. Nepotvrdila se očekávání, že papež opět zredukuje počet jazyků, ve kterých věřícím popřeje. Čeština tentokrát nechyběla.

Benedikt XVI., papež:
Česko narodil se vám Spasitel, radujte se. Slovensko milostiplné a radostné vánoční svátky.

Lucie HUSÁROVÁ:
Boží hod je vrcholný vánoční svátek, kdy křesťané slaví obdarování nebes. Proto se také organizují vánoční obědy pro chudé. Lidé z ulice a domovů důchodců se dnes najedli například v Arcibiskupském paláci v Praze, kde jim popřál i kardinál Miloslav Vlk.

Miloslav VLK, kardinál katolické církve:
Aby vždycky nacházeli pomocnou ruku a spřízněné duše, které by jim v jejich životním osudu mohly pomáhat.

Lucie HUSÁROVÁ:
A pomáhá například katolická komunita Sant Egidio. Své přátele z řad domovů důchodců i bezdomovců z hlavního nádraží pohostila svíčkovou a husou s knedlíkem. Antonín Kolář přišel na oběd do Arcibiskupského paláce podruhé. Jak říká, je to pro něj společenská událost a těšil se i na dobré jídlo.

Antonín KOLÁŘ:
Těšil jsem se velmi, že se zase jednou pořádně najím, ale velmi si toho cením.

Lucie HUSÁROVÁ:
Ve svém tradičním požehnání papež Benedikt XVI. rovněž pranýřoval iluze, že člověk jednadvacátého století je soběstačný. Připomněl, že i v této době hojnosti a nevázané konzumace se ještě umírá hladem a žízní a nemocemi a chudobou.

Rekordní počet textových zpráv o Štědrém dni

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Nejoblíbenějším způsobem, jak poblahopřát bližním k Vánocům, je v současnosti bezkonkurenčně SMS zpráva. O letošním Štědrém dnu jich Češi poslali opět rekordní počet. Zákazníci TMobilu odeslali jen na Štědrý den dvacet šest a půl milionu textových zpráv, zákazníci společnosti Telefónica O2 jen o půl milionu méně. Počet přímých hovorů zůstal na stejné úrovni jako loni, ale tentokrát jsme mluvili déle.

Výročí úmrtí Karla Čapka

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Šedesát osm let od smrti českého spisovatele, dramatika a novináře Karla Čapka si připomněli lidé při setkání u jeho hrobu na vyšehradském hřbitově v Praze. Čapek zemřel v době vrcholícího tlaku fašistického Německa na tehdejší Československo a jeho pohřeb se stal manifestací věrnosti ideálům demokracie a svobody. Rozloučit se v roce 1938 přišel i spisovatel, dramatik a publicista Ferdinand Peroutka.

Ferdinand PEROUTKA, spisovatel, dramatik, publicista /dobový záznam/:
Jako ze všeho, čeho se dotkly jeho ruce nebo jeho duch, dovedl muž, jejž pohřbíváme, učinit také z přátelství něco, co stálo za to. Karle Čapku, loučím se s tebou za ty, které jsi zval do svého domu v Praze a do venkovského domu u potoka, aby s tebou prodělávali dobré i zlé, a kteří budou se nyní bát přijít sami tam, kde bývali s tebou.

Vánoční projev britské královny

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Britská královna Alžběta II. dnes v tradičním vánočním projevu vyzvala k respektu mezi generacemi a k náboženské toleranci. Její projev se vysílal nejen v Británii, ale i dalších státech, které ji uznávají jako hlavu státu, například v Kanadě, Austrálii nebo na Bahamách. Letos poprvé je její projev také ke stažení do osobních přehrávačů nebo počítačů. Poprvé slyšeli Britové na Boží hod svého panovníka z rozhlasu v roce 1932, kdy přednesl první vánoční projev Alžbětin děd Jiří V. Britská panovnice, která letos oslavila své osmdesáté narozeniny, řekla:

Alžběta II., britská královna:
Společnost je hluboce rozdělena na mladé a staré, což skrývá nebezpečí. Rozdělení je založeno na ignoranci a chybějícím porozumění. Je třeba, aby všechna naše vyznání podporovala překonání těchto rozdílů. Moudrost a zkušenost velkých náboženství by měla umět dát směr mladým a získat víc respektu pro staré.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Královna uvedla, že lidi všech vyznání spojuje potřeba pomáhat mladším a stát se ohleduplnými a aktivními občany. Letos se při jejím projevu možná poprvé vysílaly záběry muslimů modlících se v mešitě, ale také z královnina setkání s vrchním rabínem nebo z otevření hinduistického chrámu v Anglii.

Ján Slota nebude ani v novém roce měnit svůj slovník

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Kontroverzní předseda Slovenské národní strany Ján Slota nebude ani v novém roce měnit svůj slovník. Aby dal na vědomí, že jeho strana uznává národnostní menšiny na Slovensku, vybral si za svého poradce Roma. Pro Slovenský rozhlas ale okamžitě zdůraznil, že bude dál používat pojmenování cikán. Podrobnosti má bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA:
Poradce Jána Sloty je členem takzvaného romského parlamentu, který se snaží řešit sociální problémy svých lidí. Ján Slota ho ale zásadně označuje za parlament cikánský, protože, jak uvedl pro Slovenský rozhlas, cituji: "Eskymákům také říkám zásadně eskymáci a ne nějakým jménem, kterým se sami označují." Ján Slota trvá na tom, že Slovenská národní strana ukázala po parlamentních volbách celému světu, že patří do demokratické Evropské unie. Ovšem například svá vyjádření na adresu opoziční Strany maďarské koalice zjemňovat nehodlá.

Španělsko vyslalo za Fidelem Castrem předního chirurga

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Španělsko potvrdilo, že vyslalo za kubánským komunistickým vůdcem Fidelem Castrem předního chirurga. Bude na místě konzultovat Castrův zdravotní stav po náročné operaci trávícího traktu. Primář chirurgického oddělení státní nemocnice v Madridu má posoudit, jestli nebude nutná další operace osmdesátiletého kubánského vůdce.

Nejméně osmdesát obětí záplav v Indonésii

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Nejméně osmdesát obětí a stovky nezvěstných si v indonéských provinciích Aceh a Severní Sumatra vyžádaly rozsáhlé záplavy vyvolané lijáky. Z nejpostiženějších lokalit bylo evakuováno až sto deset tisíc lidí. V sousední Malajsii přišlo při záplavách o život sedm osob a nouzové přístřeší muselo vyhledat asi sedmdesát tisíc místních obyvatel.

Etiopie bombardovala letiště v Somálsku

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Letadla etiopské armády podporující somálskou prozatímní vládu bombardovaly dvě hlavní letiště v Somálsku. Ta jsou pod kontrolou místních muslimských radikálů, kteří se snaží uchvátit moc v zemi. Převážně křesťanská Etiopie poprvé otevřeně přiznala aktivní účast v somálském konfliktu.

Archeologové v Peru objevili hroby náčelníků Inků

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Pět zachovalých hrobů náčelníků Inků starých kolem tisíce let objevili archeologové na severu Peru. Hroby zapuštěné do desetimetrové hloubky obsahovaly zlaté a stříbrné předměty patřící zemřelým. Mezi nimi byly pozlacené měděné masky, obřadní inské nože a keramické předměty.

Výročí narození Milady Horákové

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Před sto pěti roky se narodila Milada Horáková, jediná žena, která byla popravena ve vykonstruovaných politických procesech v Československu na začátku padesátých let. Jak připomíná redaktor Marek Janáč, dodnes přesně nevíme, kde jsou pohřbeny její ostatky.

Marek JANÁČ:
Milada Horáková se narodila jako druhé ze čtyř dětí na Hod boží 25. prosince 1901.

Věra, sestra Milady Horákové:
Byla takové veselé dítě.

Marek JANÁČ:
Vybavila si po letech její mladší sestra Věra, která se narodila po tragické smrti dvou sourozenců.

Věra, sestra Milady Horákové:
Byla to velká tragédie pro rodiče a přirozeně i pro ni.

Marek JANÁČ:
Miladě Horákové v té době bylo třináct let a událost ji hodně poznamenala na celý život, myslí si historička Zora Dvořáková.

Zora DVOŘÁKOVÁ, historička:
Ona najednou si uvědomila, že život zdaleka není tak utěšený a harmonický, jak se jí dosud zdál.

Milada HORÁKOVÁ, /dobový záznam/:
Žádáme, aby naše společnost byla k mateřství poctivá.

Marek JANÁČ:
Ve třicátých letech se Horáková plně zapojila do ženského hnutí a boje za rovnoprávnost žen.

Jana KÁNSKÁ, dcera Milady Horákové:
Její přítomnost doma byla vždycky dost svátkem.

Marek JANÁČ:
Vzpomíná dnes dcera Milady Horákové Jana Kánská a připomíná, že Vánoce a narozeniny maminky se u Horákových vždy spojovaly.

Jana KÁNSKÁ, dcera Milady Horákové:
O půlnoci vždy otec měl připravenou kytici, kterou mámě dal.

Marek JANÁČ:
Kvůli věznění v nacistických a později i komunistických kobkách si Jana s maminkou užila takové Vánoce jen čtyřikrát. Milada Horáková zahynula rukou kata ve svých devětačtyřiceti letech.

Situace v horských střediscích

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Nedostatek sněhu a vysoké teploty komplikují situaci v horských střediscích. Na řadě míst se vleky ani dnes nerozjely. Podrobnosti z Krkonoš a Orlických hor zná redaktor Martin Pařízek. Dobrý večer.

Martin PAŘÍZEK:
Dobrý večer. V Krkonoších jsou v provozu pouze dva areály, a to na Černé hoře vlek Anděl a vleky na Horních Mísečkách. Na obě místa se dnes vydaly stovky lidí. Na Černé hoře se ale rozhodli počet lyžařů z důvodu bezpečnosti už regulovat a bude se denně prodávat jen sedm set skipasů. V Orlických horách se zatím vleky nerozjely. Ve vyšších polohách hor leží do třiceti centimetrů převážně technického sněhu. V infocentrech zatím nezaznamenali zvýšený počet turistů, kteří by pobyty kvůli počasí odříkali. Situace na sjezdovkách by se mohla zlepšit už v následujících hodinách, kdy by na řadě míst mohli spustit umělé zasněžování, teploty se totiž už dnes v noci mají dostat podle meteorologů opět pod nulu.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Jak to vypadá v Krkonoších a Orlických horách už víme a ještě přidám zprávy z jihočeské části Šumavy. Obě tamní zimní střediska, Zadov a Lipno, zasněžují od dnešního rána sjezdovky. Na Štědrý den také slavnostně otevřeli Sportcentrum Lipno, kde jsou k dispozici veškeré doprovodné služby pro lyžaře, a to půjčovna, testcentrum, úschovna, servis i lyžařská škola. V Beskydech se už rozjel první vlek, a to ve středisku Mezivodí nedaleko obce Bílá a hranic se Slovenskem. Sjezdovka je ale dlouhá jen sto padesát metrů.

Vánoční plavba v Suchdole nad Lužnicí

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
A když se nedá moc lyžovat, může se jet na vodu. Vánoční plavbou dnes vodáci v Suchdole na Jindřichohradecku zamkli řeku Lužnici na druhý západ. Tradiční akce, kterou tam organizují už čtvrt století, přilákala asi tři sta lidí s padesáti loděmi. Jaká je historie a smysl této recesistické vánoční akce, jsme se zeptali organizátora plavby Jana Wipplingera ze suchdolského vodáckého oddílu.

Jan WIPPLINGER, suchdolský vodácký oddíl, organizátor plavby:
Ten začátek byl podle mě od mejch předchůdců prozaický, že si jenom řekli, že nechtějí sedět na Vánoce doma a byla to ze začátku akce, která byla jenom pro členy vodáckýho oddílu. A potom se rozrostla, my jsme ji začali prezentovat i na tom našem tradičním odemykání a zamykání, takže se to dostalo mezi lidi takhle.

Zemřel legendární zpěvák James Brown

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Legendární americký zpěvák James Brown známý jako "praotec" soulu a funky zemřel dnes ráno v Atlantě. Třiasedmdesátiletý umělec byl v neděli hospitalizovaný s pneumonií. Jeden z nejúspěšnějších zpěváků popmusic všech dob pocházel z amerického jihu. Podobně jako řada dalších hvězd vyšel z chudých poměrů. Jak uvádí redaktor Martin Ježek, zpěvák v poslední době bojoval s vážným zdravotními problémy.

Martin JEŽEK:
James Brown strávil celý víkend v nemocnici. Na co zemřel, se podle jeho manažera zatím neví. Zásadním způsobem ovlivnil černou rapovou a hiphopovou hudební scénu. Proslavil se nejenom hity I Feel Good anebo Sex Machine, ale třeba i písní Say It Loud (I´m Black and I´m Proud), která se stala hymnou pro lidská práva v neklidných šedesátých letech. V roce 68 tuto píseň dokonce zazpíval na inauguraci prezidenta Richarda Nixona. James Brown vydal sto devatenáct singlů a padesát alb a získal cenu Grammy. Nedávno koncertoval i v Praze. To ještě působil vitálním dojmem a jeho koncert byl jedním z nejlepších hudebních počinů u nás. James Brown je považován za jednoho z největších a také nejpracovitějších představitelů moderní hudby, především černé taneční hudby.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu