Ozvěny dne 23. března 2010

23. březen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Grémium ODS už víc než 11 hodin řeší budoucnost Mirka Topolánka v čele strany.

Josef KLUGE, moderátor:
Zelení chtějí z vlády stáhnout svého posledního ministra Michaela Kocába. Ten ale zatím váhá. Premiér Fischer Kocábův postoj ocenil.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Já jeho reakci považuji za velmi zralou, za velmi lidsky i politicky konzistentní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Bývalý nacista Heinrich Burre dostal v Německu doživotí.

osoba:
Je to velmi dobře rozsudek, předsedající soudce ho velmi dobře odůvodnil, nechal se slyšet, žalobce /nesrozumitelné/.

Josef KLUGE, moderátor:
Zítra bude slunečno a teploty do 18 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne, u mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Josef Kluge.

Grémium ODS už víc než 11 hodin řeší budoucnost Mirka Topolánka v čele strany

Josef KLUGE, moderátor:
Dobrý večer. Předseda ODS Mirek Topolánek od rána čelí tvrdému tlaku na to, aby odstoupil z čela strany a nekandidoval ve volbách za jižní Moravu. Nekorektně se vyjadřoval před novináři o homosexuálech a věřících. A teď ho trojice vysoce postavených členů strany vyzývá, aby nekazil dobré jméno ODS. Jednání grémia v Praze na Pankráci už od rána sleduje reportérka Václava Vařeková. Václavo, dobrý podvečer. Chýlí se rozhodování občanských demokratů už ke konci?

Václava VAŘEKOVÁ:
Pěkný podvečer. No, tak ani po 11 hodinách jednání nemá jedenáctičlenné grémium ODS jasno v tom, kdo občanské demokraty povede dál. Ve hře je hledání Topolánkova nástupce, který by stranu ke sněmovním volbám za dva měsíce přivedl. Topolánkovi odpůrci, kteří ho vyzvali k rezignaci, mu totiž vytýkají, že jeho slova mohou ODS ve volbách poškodit. Rozvržení sil Topolánkových zastánců i odpůrců se ale během dne tady při jednání měnilo, a to i s ohledem na přítomnost jednotlivých členů grémia. Jednání se ale zatím ke konci nechýlí a s ohledem na to, že nikdo z jeho účastníků ho oficiálně nekomentuje, tak nemůžeme ani předem odhadnout jeho závěr. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Josef KLUGE, moderátor:
Děkujeme za informace.

Vláda Jana Fischera už nemůže počítat s podporou zelených

Josef KLUGE, moderátor:
Vláda Jana Fischera už nemůže počítat s podporou zelených. Ti navíc požadují, aby z úřednického kabinetu odešel i ministr Michael Kocáb. Šéf resortu pro lidská práva ale zatím výzvu zelených nevyslyšel.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Převaha ministrů nominovaných sociálními demokraty a postoj vlády k životnímu prostředí. To jsou podle Ondřeje Lišky hlavní důvody, proč zelení dva měsíce před volbami ukončují podporu vládě Jana Fischera.

Ondřej LIŠKA, 1. místopředseda Strany zelených:
Pověření ministra zemědělství, řízení ministerstva životního prostředí považujeme systémově za zcela chybné a kompetenčně ve střetu zájmu.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Fischer rozhodnutí zelených vzal na vědomí, nicméně ho prý lituje.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Já jsem hluboce přesvědčen, že k tomu racionální důvod nebyl a že ten projekt mohl zůstat jako projekt, projekt životní.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Zelení také vyzvali svého posledního ministra, kterého ve vládě mají k rezignaci. Michael Kocáb ale zatím neřekl, zda odstoupí. Nechce prý teď destabilizovat vládu. Martina Spěváčková, Radiožurnálu.

Politické strany, hnutí nebo koalice už se nemůžou hlásit do květnových voleb do PS

Josef KLUGE, moderátor:
Politické strany, hnutí nebo koalice už se nemůžou hlásit do květnových voleb do Poslanecké sněmovny. Dnes odpoledne totiž vypršela uzávěrka pro podání kandidátek jednotlivým krajským úřadům. Kdo termín nestihl, o hlasy voličů se na konci května ucházet nebude. Kolik stran se uchází o hlasy voličů v jednotlivých krajích, to už se ptám redaktorky Veroniky Malé. Hezký podvečer.

Veronika MALÁ:
Hezký podvečer. Tak v celém Česku se k volbám přihlásilo 27 uskupení, 15 politických stran a hnutí potom bude kandidovat ve všech krajích, ostatní jen někde. Konkrétní počty se v jednotlivých krajích liší, nejvíc politických stran a hnutí bude bojovat o hlasy voličů v Praze, tam se přihlásilo 22 subjektů. Společné je ale většinou to, že letos se do voleb až na čtyři kraje všude jinde přihlásilo méně politických stran, než před 4 roky. Kandidátní listiny bude ještě do příštího pondělka možné měnit, po tomto datu už mohou strany jen některá jména bez náhrady vyškrtnout. Veronika Malá, Radiožurnál.

Bývalý nacista Heinrich Burre dostal v Německu doživotí

Josef KLUGE, moderátor:
Zbytek života za mřížemi má podle soudu v německých Cáchách strávit bývalý příslušník SS Heinrich Burre. Za druhé světové války zavraždil tři holandské civilisty. Burre se k činům přiznal.

Jiří HOŠEK:
"Je to velmi dobrý rozsudek. Předsedající soudce ho velmi dobře odůvodnil." Nechal slyšet žalobce Ulrich Maas. Soudce Gerd Nolle konstatoval, že Burre své oběti zastřelil brutálním a zbabělým způsobem. Odmítl současně argumentaci obžalovaného, že jednal na rozkaz, za jehož neuposlechnutí hrozil trest. Obžaloba prokázala, že se Nizozemec k vražednému komandu SS /nesrozumitelné/ přihlásil dobrovolně a že tudíž dobrovolně i vraždil. "Náš mandant tento verdikt svým způsobem očekával, naším úkolem je klienta připravit i na takovouto situaci," vysvětlil Burreho právního zástupce Gordon Christiansen. Otevřené zůstává, zda vážně nemocný osmaosmdesátiletý muž, který soudní líčení strávil v kolečkovém křesle, bude moci do vězení vůbec nastoupit. Jeho advokáti se navíc proti rozsudku odvolali. Jiří Hošek, Český rozhlas, Německo.

Lednová vražda člena palestinského hnutí Hamas se podepsala na britskoizraelských vztazích

Josef KLUGE, moderátor:
Lednová vražda člena palestinského hnutí Hamas v Dubaji Mahmúda Mabhúha se podepsala na britskoizraelských vztazích. Británie dnes vyhostila izraelského diplomata. Podle ministra zahraničí Velké Británie Davida Milibanda se prokázalo, že Izrael je odpovědný za zneužití dvanácti britských pasů použitých při atentátu. To podle něj ukazuje hlubokou lhostejnost vůči suverenitě Británie a celou situaci ještě zhoršuje, že jde o spřátelenou zemi.

David MILIBAND, ministr zahraničí Velké Británie:
Pokud jde o všech dvanáct majitelů pasů, nic nenasvědčovalo tomu, že by byli něčím jiným, než zcela nevinnými oběťmi krádeže identity. A ještě musím dodat, že Spojené království nemělo o událostech v Dubaji žádné předběžné informace a do vraždy nebylo nějak zapleteno.

Obavy z budoucnosti vytáhly do ulic francouzských měst davy lidí

Josef KLUGE, moderátor:
Nikoli jarní počasí, ale obavy z budoucnosti vytáhly do ulic francouzských měst davy lidí. Odborové svazy vyzvaly své členy a sympatizanty, aby zastavili práci a dali prezidentovi a vládě najevo, že chtějí jasné odpovědi na sociální otázky.

Jan POKORNÝ:
Desítky tisíc lidí v ulicích, veřejná doprava omezená, řada škol, továren a institucí přerušila práci. Zaměstnanci veřejného i soukromého sektoru vyzývají prezidenta k uspořádání sociálního summitu, na něm byl měla zaznít jasná slova o programu proti nezaměstnanosti, zvýšení kupní síly občanů, zejména finančními pobídkami a záruky pro pobírání důchodů. Zprávy o desítkách tisíc lidí v ulicích přicházejí z celé Francie, protesty se nesly ještě na vlně nedávných regionálních voleb, v nichž ve Francii výrazně zvítězila levice. Jan Pokorný, Český rozhlas, Paříž.

Ivan Langer by měl zvážit své postavení ve veřejném životě

Josef KLUGE, moderátor:
Ivan Langer by měl zvážit své postavení ve veřejném životě. Vyzval ho k tomu bezpečnostní výbor sněmovny poté, co vyslechl bývalého policistu Karla Tichého. Ten zakládal spis Krakatice. Výbor také uložil policejnímu prezidentovi, aby policie zabránila úniku informací z tohoto spisu a udělala všechno pro to, aby informace z těchto spisů přetavila do trestního stíhání. Podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů ale dnešní výpověď policisty Karla Tichého nic převratného nepřinesla.

Oldřich MARTINŮ, policejní prezident:
Tam není nic nového, než co by ve spise nebylo, ten spis má policie k dispozici a v nedávné době jej prověřovala i v návaznosti nebo znova ji otevírala v návaznosti na informace, které se zejména objevily v médiích a v současné době zůstává ve stádiu operativně pátracího spisu.

Pražští radní dnes odvolali Martina Dvořáka z představenstva společnosti

Josef KLUGE, moderátor:
Pražští radní dnes odvolali ředitele dopravního podniku Martina Dvořáka z představenstva společnosti. Podle Martina Dvořáka to neznamená velký problém pro řízení podniku, způsobí to prý jen technické komplikace. Řekl to ve 20 minutách Radiožurnálu.

Martin DVOŘÁK, odvolaný ředitel dopravního podniku z představenstva společnosti:
Není to žádný fatální problém, je to spíše jakoby technická komplikace z hlediska potom rozhodovacích pravomocí a podpisových pravomocí, ale tyto věci se dají určitě nastavit. Není to nic fatálního.

Josef KLUGE, moderátor:
Spekuluje se i o tom, že by měl Martin Dvořák skončit v roli šéfa dopravního podniku, podle něj samého o tom ale bude jasno až v nejbližších dnech.

Výstava Kníže Václav světec a panovník

Josef KLUGE, moderátor:
V Národním muzeu v Praze v těchto chvílích zahajuje prezident Václav Klaus výjimečnou výstavu Kníže Václav světec a panovník. Od zítřka se na ní můžete podívat, prohlédnout nejcennější rukopisy se svatováclavskou tématikou. Některé z nich u nás ještě nikdy nebyly k vidění. Vystavena je i stříbrná busta se světcovými ostatky ze Svatovítské katedrály. Podle ředitele Národního muzea Michala Lukeše některé exponáty zapůjčila rakouská Národní knihovna a pojišťovna Unica. Pojistná hodnota činí téměř jeden milion eur.

Michal LUKEŠ, ředitel Národního muzea, Praha:
Ta výstava o svatém Václavovi není moc veliká, ale o to je unikátnější, skládá se z několika takových diamantů, to znamená, krásných /nesrozumitelné/ pozdně středověkých rukopisů, z nichž je asi nejvzácnější život a utrpení svatého Václava, který zakoupila a zapůjčila pojišťovna Unica, potom celá řada dalších unikátních exponátů z našich sbírek či sbírek rakouské Národní knihovny.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A na jaká témata se zaměříme? Už 12 hodinu jedná grémium ODS o tom, jak řešit kontroverzní situaci, kterou vyvolala vyjádření předsedy Mirka Topolánka na adresu Židů nebo homosexuálů. Zatím bez výsledku. Strana zelených vyzvala k rezignaci svého posledního ministra Michaela Kocába. Ten čeká, jak dopadne schůzka úzkého vedení občanských demokratů.

Grémium ODS

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Od sedmé hodiny ráno zasedá nejužší vedení ODS. Po původních optimistických odhadech, že schůzka skončí kolem deváté dopoledne, se situace zkomplikovala. Podle agenturních zpráv se Mirek Topolánek odmítl podílet na hledání svého nástupce a jednání se dostalo do slepé uličky, protože grémium předsedu odvolat nemůže. K odchodu vyzval Topolánka už včera předseda Senátu Přemysl Sobotka kvůli jeho výrokům o Židech, homosexuálech nebo církvi. Na večer si ale ani Sobotka netroufl odhadnout, kdy dnešní zasedání skončí a jestli dospěje k nějakému konkrétnímu výsledku. Jednání grémia ODS celý den od časných ranních hodin sleduje v kuloárech naše reportérka Václava Vařeková. Dobrý večer.

Václava VAŘEKOVÁ:
Pěkný podvečer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Václavo, je něco nového?

Václava VAŘEKOVÁ:
No, tak já se vlastně vrátím k počátku dnešního jednání, aby měli posluchači představu, členové grémia se tu scházeli v opravdu napjaté atmosféře, předseda Senátu Přemysl Sobotka přišel s výzvou, aby šéf ODS Mirek Topolánek rezignoval, a to jak na pozici předsedy, tak také na první místo na jihomoravské kandidátce. Jak jsi řekla, jednání mělo původně trvat od deváté hodiny ráno, to už samozřejmě pěkně dlouhou dobu neplatí, postupně se totiž ten předpokládaný závěr posouval. Dopoledne se pak někteří členové grémia tedy vzdálili, museli odejít, pak se později vrátili, to znamená, že to rozložení sil pro setrvání Topolánka a pro jeho odchod se tak postupně vlastně měnilo. Předseda ODS Mirek Topolánek ale během jednání čelí tlaku spolustraníků právě na to své odstoupení. Ve hře je, tak jsi o tom mluvila, i hledání adekvátní náhrady, pokud by tedy stranu ODS Mirek Topolánek dál nevedl. Jinak to grémium má 11 členů a je pravdou, že nemá pravomoc předsedu strany odvolat, tento krok by totiž mohl udělat buď kongres, anebo svolaná výkonná rada ODS.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dá se jakkoliv předpovědět, kdy grémium skončí, nebo jestli vůbec dnes k něčemu dospěje?

Václava VAŘEKOVÁ:
Tak to je asi otázka, kterou si tu kladu už od té sedmé hodiny ráno, kdy jsem sem přišla, kdy tedy grémium zasedlo. A je pravda, že ta odpověď se mi čím dál tím víc vzdaluje, ale z té délky jednání připomenu, že opravdu už je to téměř ta dvanáctá hodina, nebo přes jedenáct hodin, je opravdu těžké odhadnout, v jaké je teď tedy grémium v situaci, jaká je uvnitř atmosféra, protože vlastně získat oficiální informace je těžké, členové vedení sedí za zavřenými dveřmi, mezi nás novináře téměř nechodí, když přijdou, tak velmi sporadicky a jsou opravdu velmi skoupí na slovo, to znamená, shrnu to, závěr jednání se neustále odsouvá, jediné, co by mělo být jisté, by mělo být to, že ODS by chtěla rozhodnout ještě dnes.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tolik naše reportérka Václava Vařeková, na shledanou.

Václava VAŘEKOVÁ:
Na slyšenou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poslouchal ji i senátor ODS Jaroslav Kubera, dobrý večer.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane senátore, prosákly k vám nějaké informace, co se děje na dnešním grémiu ODS?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Je to neuvěřitelné, a to je možná jedna z těch pozitivních zpráv, protože já už jsem v ODS dlouho a na každé výkonné radě i na grémiu většinou ty informace prosakovaly a dnes je zvláštní to, že žádné informace neprosakují, ani kuloární ani esemeskové, a já už si začínám dělat legraci, jestli grémium nebude zasedat až do voleb, čímž vlastně bude ten problém, problém vyřešen, ale vy jste v té reportáži uváděli, že výkonná rada může odvolat předsedu, jenom pro přesnost, výkonná rada může odvolat Mirka Topolánka z kandidátky Jihomoravského kraje, podle mého soudu nemůže odvolat jako předsedu ODS, protože to by mohl jenom kongres.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy říkáte, že je to optimistická zpráva, že se nedostávají žádné informace ani k vám, dlouholetému členovi ODS, proč si myslíte?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Myslím si proto, že to jednání je velmi napjaté, protože zkušený komentátor ví, že v grémiu jsou jak příznivci, tak odpůrci, jsou tam i příznivci velké koalice, to se pozná podle toho, že ti většinou jakoby stojí na straně Mirka Topolánka, ale jejich cílem je pochopitelně, aby ho donutili ty volby dokončit a prohrát, a to bude pro ně příležitost, příležitost uzavřít velkou koalici. Pak je tam další, a to je zejména Přemysl Sobotka, o kterém si vůbec nemyslím, že by jenom ten jeho výrok nebo tu výzvu jen tak plácl, protože se rozčílil, on byl jedním z těch, který Mirka Topolánka hájil velmi dlouho, velmi dlouho ho podporoval, ale teď zřejmě jeho trpělivost přetekla, protože on dobře ví, že není podstatné, kde je pravda, nikdo také ty věci seriózně nerozebírá, ale vždycky jde o to, jak to zvenku vypadá. Je to známé z mnoha různých kongresů a i zasedání zastupitelstva, kde si člověk často diví, kdeže to seděl, když zprávy z různých důvodů jsou potom úplně jiné. Mrzuté na tom je, že podle mě nikdo variantu A, B, C, a to je v době, kdy dnes do 16 hodin se odevzdávaly kandidátky a tuším do 29. je vůbec ještě možnost dělat nějaké změnit a pak potom, když někdo odstoupí, tak už ta strana vlastně to jeho místo ve volbách, ve volbách ztrácí a samozřejmě jí to ubírá hlasy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane senátore, to zní ne úplně tak humorně, jak jste naznačoval, jestli strana nemá žádnou variantu řešení. Řekněte, k čemu by podle vás měla dospět?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Tak to je, to je, kdybych uměl ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Co by bylo nejlepší řešení, měl by Mirek Topolánek sám složit funkce.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
To je, to je právě velice sporné a v tom se právě liší názory, co se může stát, to, že tímto, těmi výroky dal obrovský /nesrozumitelné/ svým konkurentům, to je naprosto evidentní, a to už se nedá odestát, ať odstoupí nebo neodstoupí, to už je kauza, která si teď až do voleb bude žít vlastním životem, bude komentovaná a už vlastně na ní nebude mít ODS v podstatě žádný vliv, budou billboardy, kde to bude zdůrazňováno a podobně, ale tu situaci teď vyřešíte velmi složité technicky, protože i kdyby někdo chtěl teď svolat volební kongres, tak to není záležitost, že se dnes někdo dohodne a zítra se svolá, jiná cesta není, výkonná rada by se mohla dohodnout, pokud by Mirek Topolánek přistoupil na tu výzvu a odstoupil, tak by mohla vymyslet nějak krajní řešení, buď by se stal první místopředseda, vlastně by zastupoval odstoupivšího Mirka Topolánka, nebo by mohla vytvořit triumvirát nebo nějaké jiné řešení, mohl by také některý z těch, kteří vůbec nejsou na kandidátkách, vést stranu znova, například Přemysl Sobotka, ale o tom je známé, že on nechce, on má jiné ambice a nechce, nebo někdo jiný, kdo vůbec na kandidátce není, ale říkám, to je velice, velice složité, protože i v tom grémiu je to názorové rozlišení velmi složité ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ono složité to asi je, pane senátore, když se jedná už 12 hodinu, kdyby to bylo na vás, co vy byste doporučoval vedení ODS?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Tak já bych velmi, já ty analýzy nemám, já bych uvažoval velmi pragmaticky tak, aby to bylo ve prospěch celé ODS, protože ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale co by to bylo, co teď ještě může prospět ODS?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Prospět ODS může to, kdybych měl analýzy a spočítal si, že dokonce i členové ODS, kteří jsou tak naštvaní, že jsou, že se chystají volit TOP 09 a další voliči, kteří vždycky volili ODS a teď jí nedůvěřují, tak bych skoro se přikláněl k tomu, aby Mirek Topolánek podstoupil, ale je to velmi těžká úvaha, protože ono to tak být vůbec nemusí, ono i za těchto okolností, protože když si vezmeme zpátky, a vy jste všechny ty výroky různých politiků, politiků uváděli, tak to zase není, není nic, co by vybočovalo z toho, co už kdy politici řekli, problém je ale v tom, že je to řečeno právě teď, tak blízko před volbami, a to má ten obrovský význam, protože ty minulé různé výroky vlastně v tom, v té /nesrozumitelné/ další události zanikly, samozřejmě problém Mirka Topolánka je ten, že on by velmi rád vtipkoval, ale protože mu nebylo od Boha dáno, dáno ten dar, aby mu to bylo prominuto, což mně zase bylo dáno velmi bohatě, ale má to zase tu nevýhodu, že když potom mluvím velmi vážně, tak někteří nevědí, nevědí, jestli si dělám legraci nebo nedělám legraci, takže, takže opravdu teď říct, jak to bude, jak to dopadne, si vůbec netroufám, protože grémium má ten zvyk, že to není hlasovací mašinérie, grémium, proto je tak dlouhé, ono by rádo tak ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Prostě jedná a to jednání je složitější.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
A to je asi ten problém.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dodává senátor za ODS Jaroslav Kubera. Děkuji za vaše názory. Na shledanou.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Děkuji, hezký večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na další lince je politolog Stanislav Balík z brněnské Masarykovy univerzity. Dobrý večer.

Stanislav BALÍK, politolog, Masarykova univerzita Brno:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Balíku, my jsme slyšeli zástupce ODS, ten tvrdí, že možná nejlepší by bylo, aby Mirek Topolánek odešel. Myslíte si to taky?

Stanislav BALÍK, politolog, Masarykova univerzita Brno:
Tak to je těžko říct. V tuto chvíli se zdá být ta atmosféra nesmírně vybičovaná a jakékoliv jiné řešení, než odchod, bude považováno za nedostatečné, polovičaté, ale stejně tak se může stát, že za týden, za 14 dní tato aféra bude přebita úplně něčím jiným, teď už nikdo si nevzpomene nebo málokdo na Duška a jeho výroky a přitom se to zdálo být před 14 dni jako super téma, které tady bude napořád. Takže skutečně v tuto chvíli těžko říct, jestli je nějaké správné řešení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy si myslíte, že to může jen tak odeznít, že ten celý skandál nebo ta aféra nezasáhne ODS před volbami významně nebo nemusí zasáhnout?

Stanislav BALÍK, politolog, Masarykova univerzita Brno:
Netvrdím, že odezní jen tak, řekl jsem, že může být přebita něčím mnohem větším, no. To se stát může, ale také nemusí a určitě to pro ODS není štěstí, takové výroky. A určitě se opřel do, Mirek Topolánek do věcí, které jsou v řadě voličů a členů ODS až svaté, a to je problém.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Překvapuje vás reakce vedení Občanské demokratické strany, už včera vyzval Přemysl Sobotka, který doposud byl považovaný za zastánce Mirka Topolánka, aby opustil kandidátku, možná i stranickou funkci, teď vedení jedná už 12 hodinu, stále není výsledek. Překvapuje vás to?

Stanislav BALÍK, politolog, Masarykova univerzita Brno:
Asi úplně nepřekvapuje, protože atmosféra ve straně k něčemu podobnému dlouho nahrávala ta hrubá nespokojenost s šéfem, se způsobem vedení, se způsobem organizace strany, tam je. A teď si prostě našla jakýsi kanál, skrze který probublává ven.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že má ODS adekvátní řešení, pokud by Mirek Topolánek nakonec podlehl tlaku a odešel, nejen z kandidátky Jihomoravského kraje, ale také z předsednické funkce, že má nějakou silnou osobnost, která by mohla dovést ODS k volbám bez větší ztráty?

Stanislav BALÍK, politolog, Masarykova univerzita Brno:
Myslím si, že se uvnitř širšího stranického vedení určitě dá najít takový člověk, který by vrátil straně alespoň část její důvěryhodnosti.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kdo by to podle vás mohl být?

Stanislav BALÍK, politolog, Masarykova univerzita Brno:
Tak v poslední době v Poslanecké sněmovně se snažil strhnout vedení té "odesácké" frakce, když to takto řeknu, na sebe Petr Nečas, který vystupoval velmi zásadně a který byl hlavní postavou těch obstrukcí, které nakonec zabránily přijetí třináctých důchodů a tak dále. Určitě Přemysl Sobotka včera, když na ten krok, tak to také něco znamenalo ve vztahu k lídrovství, potenciálnímu lídrovství, určitě jsou tam další někteří z lídrů, je tam Ivan Langer, který je šéfem volební kampaně, který určitě má podobné ambice, takže myslím si, že se uvnitř širšího stranického vedení určitě by nikdo našel případně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Troufnul byste si odhadnout, pane Balíku, jakou podporu má Mirek Topolánek na grémiu, které teď zasedá?

Stanislav BALÍK, politolog, Masarykova univerzita Brno:
To nevím, to asi bych věštil z křišťálové koule, ale tak jako počítat se dá celkem jednoduše. Tomáš Julínek prohlásil, že je pro odstoupení, Julínek je předseda senátorského klubu, Přemysl Sobotka je členem grémia, je to předseda Senátu. Petr Nečas se vyjadřoval také poměrně jasně, přinejmenším skrze kandidáty Zlínského kraje, takže tohle jsou minimálně, minimálně tito tři. Na druhou stranu velmi pravděpodobně se Topolánka bude zastávat Petr Tluchoř. A nejasná bude pozice Jana Zahradila a Miroslava Ouzkého z Evropského parlamentu. Troufnu si říct, že právě to, že jednají tak dlouho, tak je důsledkem jakési patové situace, že to tam může být pět na pět, nebo jejich 11, jo, tak možná pět na šest, ale že to určitě není jednoznačně ve prospěch jednoho nebo druhého /nesrozumitelné/.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Odhaduje brněnský politolog Stanislav Balík. Děkuji. Na shledanou.

Stanislav BALÍK, politolog, Masarykova univerzita Brno:
Na shledanou.

Strana zelených vyzvala k rezignaci Michaela Kocába

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na to, jak dopadne rokování špiček ODS, čeká i poslední zástupce Strany zelených ve vládě Jana Fishera, ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Zvažuje, jestli podá demisi nebo ne. Poté, co dnes vedení zelených oznámilo, že nadále nebude podporovat Fischerův kabinet, ze kterého před několika dny odstoupil jejich ministr životního prostředí. Premiér svěřil jeho resort ministrovi zemědělství, jenže podle zelených jsou to dvě neslučitelné funkce. Vyzvali proto ministra Kocába, aby taky opustil vládu, do níž ho strana nominovala. Jejím předsedou je Ondřej Liška. Dobrý večer.

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, ve vládě tedy zatím stále mát zastoupení, rozumíte slovům pana Kocába, že demisi podá až podle toho, co vzejde z grémia občanských demokratů?

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených:
Částečně ano, částečně ne, já jemu rozumím v tom, že v téhle době, zrovna dnes, kdy se zdá ta situace trošku dramatická, že chce k tomu přistoupit velmi uvážlivě, že ví, že schází do voleb pouze osm týdnů a nechce udělat něco, co by mělo nepředpokládané následky. Na druhou stranu my jsme bez ohledu na to, zda nakonec ta situace skončí rezignací Michaela Kocába, či nikoliv, úplně jasně řekli, že naši podporu kabinet premiéra Fischera prostě už nemá, my nemůžeme nadále podporovat vládu, v níž se nedrží slovo, v níž má jasnou převahu sociální demokracie oproti původním dohodám a v níž ministerstvo životního prostředí není respektovaný a relevantním partnerem k ostatním resortům, kde se prostě ministerstvo životního prostředí nebere vážně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Mám tomu rozumět tak, pane předsedo, že pokud by Michael Kocáb zůstal v týmu Jana Fischera, že by ztratil vaši podporu taky?

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených:
Ano, my jsme už jasně řekli, že vládu Jana Fischera prostě nebudeme dále podporovat a logickou konsekvencí, jakožto strany, která se, která umožnila vznik této vlády, je stažení podpory, my ale zároveň víme, že z hlediska ústavy je to na rozhodnutí příslušných ministrů, Michael Kocáb není členem Strany zelených, není ani řízený naší stranou, my jsme ho tam nominovali jako nestranického odborníka do překlenovací vlády. A nyní je to skutečně na něm, jak se rozhodne, z našeho hlediska je ale ta situace absolutně jasná, my vládu Jana Fischera nepodporujeme, udělal mnoho kroků, které jsou škodlivé, které jsou podivně vázané na zájmy energetických gigantů a my ji podporovat nebudeme.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Byl vůbec ten váš dnes ohlášený krok to, že přestáváte podporovat vládu, ale nutný tak těsně před volbami?

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených:
Já si myslím, že nutný byl, já myslím, že Strana zelených minimálně za mého vedení si nesmí nechat nikoho na pochybách o tom, že nejsme, jak se říká, žádné ořezávátko, ve chvíli, kdy neplatí dohody, které byly uzavřeny už před rokem, kdy se prostě v posledních hodinách této vlády činí kroky, které jsou nevratné z našeho pohledu značně škodlivé, tak se k tomu musíme postavit principiálně, jakkoliv samozřejmě realisticky chápeme, že se jedná o poslední týdny této vlády a praktické konsekvence jsou samozřejmě minimální, žádné hlasování o důvěře vládě už neproběhne, nicméně chtěli jsme být naprosto jasní, chtěli jsme říci veřejnosti, že s těmi kroky Jana Fischera a vlády jako celku prostě nemůžeme souhlasit a neneseme za ně odpovědnost.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A pokud jde o ty škodlivé kroky, jak je nazýváte, je to v první řadě to rozhodnutí, že premiér Fischer svěřil resort životního prostředí ministru zemědělství nebo spíš vaše a premiérovy různé pohledy na to, jak dál postupovat, pokud jde o stanovisko k ČEZu, k modernizaci prunéřovské elektrárny, co je ten hlavní důvod?

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených:
Dneska už je to celý balík věcí, my vidíme dneska už celou sérii kroků od stažení horního zákona ze sněmovny vládou Jana Fischera, zákona, který měl přinést větší jistotu obcí na severu Čech proti zbourání a vytěžení hnědého uhlí až po to, že vláda se usnesla na základě podnětu tripartity, kdy chtěla zakázat ministru životního prostředí, aby předložil zákon o ochraně ovzduší, až nakonec, úplně absurdní krok, kdy dvě kompetenčně naprosto protichůdná ministerstva jsou dneska spojená s personální unií pana Šebesty, který se jako ministr zemědělství osvědčil jako člověk, který kryje podivné zacházení s majetkem ve státním podniku Lesy České republiky, nebo dokonce v oboře Radějov a jeho, s jeho majitel směnil státní pozemky za velmi podivných ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale to pan Šebesta popírá, to nám řekl i ve včerejších Ozvěnách.

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených:
Já si myslím, že ta fakta jsou ověřitelná a dohledatelná. A ministerstvo zemědělství v tom sehrálo velmi negativní úlohu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vysvětluje předseda Strany zelených Ondřej Liška. Děkuji, na shledanou.

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených:
Děkuji vám za pozvání, na shledanou.

Jednání grémia ODS

Josef KLUGE:
11 členů nejužšího vedení ODS už bezmála 11 hodin jedná o tom, jestli má předseda strany Mirek Topolánek odejít z vedení strany a vzdát se kandidatury do sněmovny na jihu Moravy. Svými výroky proti Židům a homosexuálům a církvím rozlítil část špiček strany natolik, že chtějí bez ohledu na blížící se volby, aby Mirek Topolánek odešel. Na místě máme naši reportérku. Přihlásí se s informacemi v dalších zprávách.

Jan Fischer udělil kardinálu Miloslavu Vlkovi čestnou plaketu předsedy vlády

Josef KLUGE:
Premiér Jan Fischer udělil kardinálu Miloslavu Vlkovi čestnou plaketu předsedy vlády. Poděkoval mu zároveň za jeho působení v čele pražské arcidiecéze. Poté se sešel s Vlkovým nástupcem Dominikem Dukou. Během půlhodinové schůzky spolu mluvili například o diskusi mezi státem a církví nebo dvacetiletém výročí obnovení diplomatických styků naší země se Svatým stolcem. Podle premiéra Jana Fischera byla řeč také o zákonu o církvích.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Mluvili jsme o některých konkrétních otázkách, o osudu zákona o církvích, musím trošku s politováním konstatovat, že se nám ho nepodařilo vypravit z té vládní úrovně z exekutivy do sněmovny. Zasekl se nám v legislativní radě vlády, čili bude potřebovat ještě nějaké doprojednání v exekutivě, ale věřím, že té vlády, která přijde po nás, už nebude nic bránit, aby ho sněmovně předložila.

Josef KLUGE:
Nový pražský arcibiskup Dominik Duka se oficiálně ujme svého úřadu 10. dubna při slavnostní bohoslužbě v katedrále svatého Víta v Praze.

Princ Charles ukončil čtyřdenní návštěvu České republiky

Josef KLUGE:
Britský korunní princ Charles a jeho choť Camilla ukončili návštěvou anglického gymnázia v Praze čtyřdenní návštěvu České republiky. Z jejich schůzky s bývalým prezidentem Václavem Havlem a jeho ženou Dagmar ale sešlo kvůli náhlému onemocnění někdejší hlavy státy. Charles byl v Česku už popáté. Jeho druhá choť Camilla přijela oficiálně poprvé.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A co vám dnes ještě nabídneme. Pokračujeme v tématu, které jsme načali už před půl sedmou. ODS řeší od rána, jestli má její předseda zůstat nebo odejít. Podíváme se taky do Velké Británie, kde před časem ustál podobnou kritickou situaci jako Mirek Topolánek lídr Labouristů Gordon Brown. A jak změnit podobu nové scény Národního divadla, k vidění jsou ode dneška vítězné návrhy mladých architektů.

Topolánek by se měl učit základům slušnosti

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Měl by Mirek Topolánek zaplatit těžkou politickou cenu za výroky, které pronesl v neformálním rozhovoru před několika dny? Budeme se ptát i v dnešní diskusi večerních Ozvěn. Nejdřív se ale této otázky dotýká v pravidelné poznámce komentátor serveru Respekt.cz Jan Macháček.

Jan MACHÁČEK, komentátor serveru Respekt.cz:
Jsou výroky Mirka Topolánka o gayích a Židech, respektive, abychom byli úplně korektní, o jednom konkrétním gayovi a o jednom konkrétním Židovi pádným důvodem k odchodu z postu šéfa největší politické strany na pravé části spektra? Můj povrchní dojem je takový, že v hodnocení situace se poněkud liší lidé, kteří nějakou dobu žili v cizině, přesněji na Západě, a lidé, kteří hodnotí dění v české kotlině prizmatem výhradně české zkušenosti. Ti druzí mají pocit, že se Topolánkovi křivdí. Neřekl přece nic špatného. Snad chtěl dokonce říci, že ač je někdo takový nebo makový, rozhoduje jeho charakter a ne jeho národnost nebo sexuální orientace. On to snad ten Topolánek nakonec myslel dobře či pozitivně. Chtěl ukázat, že nemá předsudky. Mnohým zastáncům Topolánka se asi navíc zdá, že zemitý český odpor k přepjaté politické korektnosti a její testování českým selským rozumem je vlastně věc záslužná. Jenže tady nejde o korektnost, ale o slušné vychování. Ti, co někdy žili v cizině, zpravidla tuší, že takhle se prostě ve společnosti nemluví a v politice už vůbec ne. Dovede si někdo vůbec představit, že by třeba americký prezident řekl: Ben Bernanke a Alan Greenspan jsou sice Židé, ale myslím, že to, že jsou dobří bankéři, nesouvisí s tím, že jsou Židé, ale s tím, jací jsou to lidé? Nebo: Hank Paulson, bývalý ministr financí, vedl Goldman Sachs, ale je zajímavé, že to není Žid? O tom, kdo je Žid nebo gay, se prostě nahlas nespekuluje a už vůbec se nahlas nespekuluje o tom, jaký to má nebo nemá vliv na jeho povahu. Stejně tak se nemluví o tom, že někteří černoši rychle běhají nebo že někteří Židé dobře počítají. Tečka. V Černínském paláci, na ministerstvu zahraničí, se pořádají kurzy etikety, slušného chování a oblékání. Do těchto kurzů jistě patří i jistá konverzační tabu. Možná by se ty kurzy měly rozšířit i na všechny poslance, senátory, předsedy všeho možného a vyšší úředníky. Diplomat ví, co se neříká. A kdo chce být politik, měl by to vědět také. A když to neví, ať si včas zaplatí ten kurz. Politik i diplomat je v práci skoro pořád, a i když se pustí na pole „small talk“, tedy nezávazného žvatlání o ničem, s lidmi, které nezná, musí toto žvatlání dodržovat nějaká společenská pravidla. Je zde i pravidlo jistého součtu. Topolánek plácá páté přes deváté v míře pořád větší a den ode dne se to zhoršuje. Třeba mají v ODS pocit, že se jejich předseda zbláznil. Moc se jim nedivím. Pud sebezáchovy by však měl modré straně velet nahradit muže v čele okamžitě jiným, odhodlaným a odvážným lídrem s jasnou vizí. Cesta triumvirátu či kolektivního vedení je zcela jistě cestou voličsky nestravitelnou. Každý sám svého štěstí strůjce.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poznamenává komentátor Respektu.cz Jan Macháček.

Osud Mirka Topolánka

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Měla tedy slova, která Mirek Topolánek pronesl v rozhovoru pro gay časopis LUI opravdu takový kalibr, aby otřásla nejsilnější parlamentní stranou a jeho vlastní předsednickou pozicí. Své názory nebo otázky nám můžete posílat i vy, buď emailem na adresu ozvenydne@rozhlas.cz nebo SMS ve tvaru OD mezera a váš text na číslo 9077704. Ve studiu vítám publicistu Karla Hvížďalu. Dobrý den.

Karel HVÍŽĎALA, publicista:
Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Po telefonu zdravím komentátora Lidových novin Zbyňka Petráčka. Dobrý den.

Zbyněk PETRÁČEK, komentátor Lidových novin:
Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Hvížďalo, přestřelil podle vás Mirek Topolánek svými výroky pro časopis LUI opravdu výrazněji, je správné nebo bylo by správné, aby rezignoval na post ve vedení strany?

Karel HVÍŽĎALA, publicista:
Já si myslím, že když navážeme na to, co říkal pan Macháček, že doopravdy viděno z Evropy nejde o nešikovnost, jak se mluví u nás, ale jde o skandální porušení prostě základních komunikačních pravidel, hlavně proto, že si musíme uvědomit, že politici vlastně vytvářejí normy ve společnosti, protože, komunikační, protože jsou stále všude vidět a těmihle výroky je snižuje na úroveň skutečně hostinců nejnižší třídy a dělá z těch výroků něco, co je normálního, a tohle není možné. Já si myslím, že by měl rozhodně ustoupit, protože už tak ty preference té strany jsou velice nízké v porovnání se sociální demokracií a je třeba, aby ta strana naprosto zřetelně ukázala, že se od toho distancuje, byť to je velice riskantní krok, dva měsíce před volbami, ale myslím, že přesto tento risk stojí za to.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Petráčku, myslíte si to samé, ta otázka na vás směřuje, že Mirek Topolánek má za svá slova pykat tím způsobem, že odejde z vysoké politiky?

Zbyněk PETRÁČEK, komentátor Lidových novin:
No, tak že má Mirek Topolánek za to pykat, to asi o tom už není sboru, pouze nevidím tak úplně jednoznačně, že by měl pykat zrovna za tato slova. Můžeme si to říct, zítra to bude vlastně jeho výročí od pádu vlády, z hlediska jeho fungování ve zdejší politice, z hlediska jeho ambicí prostě na vedení státu, bylo třeba mnohem průšvihovější jeho loňská dovolená v Toskánsku. A svým způsobem je opravdu zajímavé, že lidé, kteří mu nebo včera předhazovali nebo předhazují odstoupení za tato slova, tak nebyli zdaleka tak rázní loni v létě po tom Toskánsku. Co se týče těch, těch jeho slov, tak dá se říct celkem bez problémů, že zapadají do Topolánkova kontextu, který tady všichni v této zemi známe nejméně 7 let, takže ta samá slova, prostě připadá mi to, že se z nich dělá tak trochu účelová zbraň.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy si nemyslíte jako Přemysl Sobotka, že tím, co řekl Mirek Topolánek, jde proti principům, na kterých je postavená samotná ODS?

Zbyněk PETRÁČEK, komentátor Lidových novin:
Takovýmhle způsobem se to asi dá říct jakože v rámci, v rámci nějakého konstruktu, proti těm principům, které celkem asi nemusíme opakovat, to jsou obecně srozumitelné, nejde Topolánek tím, jak se chová, co vykonal, ať už jako šéf ODS nebo jako předseda vlády. Pokud je za těmito principy stojí slova, která se jako v jiných kontextech a v jiných souvislostech si s Topolánkem spojujeme opravdu už těch /nesrozumitelné/, jak o tom mluvil, tak proč, proč to Přemysl Sobotka neřekl před rokem, před dvěma lety, před třemi lety, to mohl říci v podstatě totéž.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Hvížďalo, kdyby něco podobného pronesl politik na západ od nás, jak by to vypadalo, jak by postupovala jeho strana, jak by postupoval on sám podle vás?

Karel HVÍŽĎALA, publicista:
No, tak podle mě je to ještě v každé zemi trochu jinak, nedá se to úplně paušalizovat, ale třeba v tom Německu by to překročilo tu míru a vlastně by se o tom asi ani takhle dlouho nediskutovalo, to okolí by ho vytlačilo z té politiky do 24 hodin, nedovedu si to vůbec představit, že by to mohlo dopadnout jinak, protože by to poškodilo vlastně tu stranu, zvlášť jeli to strana masová, takové výroky samozřejmě slyšíme od těch krajních pravicových nebo třeba i levicoví, prostě ti, co jsou na kraji toho politického spektra, ale masové strany si něco takového nemohou dovolit. Já bych jenom ještě dodal k tomu, co říkal kolega Petráček, on má samozřejmě pravdu, že tohle je ta poslední kapka, řekl bych, a ten timing je velice důležitý, protože samozřejmě, že zatím jsou i osobní ambice, protože v politice vždycky ten čas hraje nějakou roli a není možné to všechno svalovat jenom na tenhle jediný výrok, ale v tom kontextu je to prostě už neúnosné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Petráčku, komu by podle vás mohlo nejvíc prospět, kdyby tedy teď Mirku Topolánkovi skutečně nezbylo nic jiného, než odejít?

Zbyněk PETRÁČEK, komentátor Lidových novin:
To už je opravdu pustá spekulace.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Protože jsme naznačovali, i vy, i pan Hvížďala, že to asi bude nějaké načasování.

Zbyněk PETRÁČEK, komentátor Lidových novin:
Takhle, já bych si dovolit to jako nebrat osobně, ale když už mluvíme o prospěchu a o neprospěchu, tak jediné, co se dá říct celkem jasně, že z hlediska /nesrozumitelné/ ty volby jsou v podstatě už předem, předem zabalené. Takže jako, abych jmenoval někoho, komu to může prospět, já bych to možná, mámli to nějak teda zobecnit, tak bych to možná zobecnil v tom smyslu, že to neprospěje nikomu, přesněji řečeno, může to prospět různým alibistům, protože pokud ODS prohraje volby a pokud se potom budou hledat příčiny a /nesrozumitelné/ porážky, tak řada lidí, kteří mají máslo na hlavě, tak budou říkat, tak to vidíte, a to všechno bylo kvůli tomu, co Topolánek /nesrozumitelné/.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Hvížďalo, překvapilo vás v tomto kontextu alespoň kusé informace, které se dostávají ze zdrojů od lidí, kteří jsou na grémiu ODS nejmenovaných zdrojů, na serverech internetových, že Mirek Topolánek údajně se nechce podílet na hledání svého nástupce, grémium je tedy v patové situaci, protože nemůže svého předsedu odvolat, překvapuje vás to?

Karel HVÍŽĎALA, publicista:
No, tak překvapuje, jednak to, jak se Mirek Topolánek chová nebo co údajně řekl, protože nejde jenom o něj, jde přece o osud strany a vlastně i celého spektra napravo od středu politického a tímhle jakoby přenechávají a priori to vítězství těm sociálním demokratům s komunisty, což je proti tomu všemu, co říkali, dokonce, když si vezmeme to, že mají /nesrozumitelné/, tak jako prostě figuru od vládě Jiránka předvolební, no, tak takhle se žádný dobrák ani Marie Slušná nemůže chovat, vyjadřovat, je to všechno prostě ve strašidelné křeči. A já snad jediné, jak by to šlo vysvětlit, to, co pan Topolánek udělal, je v tom, že on je nemocný, má cukrovku a odborníci tvrdí, že ta hypoglykémie prostě ty blackouty vytváří, že prostě ta hladina cukru ovlivňuje i jednání, chování a mozek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Posluchači, kteří nám píší, většinou se shodují na tom, že Mirek Topolánek by měl odejít, že ODS by neměla trvat na jeho zachování. Vy jste řekl, pane Petráčku, že ODS už má volby zabalené. Myslíte si, že už nemůže dohnat ten náskok ČSSD?

Zbyněk PETRÁČEK, komentátor Lidových novin:
No, já v tomhle nejsem zrovna nějaký známý prognostik, ale upřímně řečeno, já na tohle bych nevsadil ani korunu. A abych jenom dodal, to ne snad kvůli tomu, co se děje ty poslední, poslední tři dny, v podstatě k takovému závěru by člověk mohl dospět tak zhruba za poslední měsíc, já v té straně prostě nevidím jako nějaký, řekněme, /nesrozumitelné/, prostě nějaký jasný tah kolegů vítězství. Ačkoliv ta strana má samozřejmě řadu, řadu lidí, kteří nabízejí pozoruhodné problémy a pozoruhodné myšlenky, tak mám pocit, že ta její smlouva nebo možná chyba je v tom, že to prostě nedokáže prodat nějakým nebo aspoň zatím, zatím to nedokázala prodat nějakým snadno chytlavým srozumitelným reprodukovatelným sloganem, který se prostě může, prostě, že si ho člověk zapamatuje.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dodává komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček. Já se rozloučím i s publicistou Karlem Hvížďalou. Ještě, než to udělám, tak mám aktuální informaci. Grémium ODS skončilo, Mirek Topolánek oznámil, že zůstává, a to ve vedení ODS i jako jednička na jeho moravské kandidátce. Na shledanou, pánové.

Karel HVÍŽĎALA, publicista:
Na shledanou.

Zbyněk PETRÁČEK, komentátor Lidových novin:
Na shledanou.

Gordon Brown čelil jistému tlaku některých svých kolegů

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A ještě jeden příklad z ne tak vzdálené ciziny. I v Británii se schyluje k volbám a taky tam čelil nedávno předseda nejsilnější parlamentní strany a premiér Gordon Brown jistému tlaku některých svých kolegů, aby z funkce odešel. Proč a jak se to Brownovi podařilo ustát. Do Londýna zdravím spolupracovníka Českého rozhlasu Ivana Kytku, dobrý večer.

Ivan KYTKA:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ivane, takže co bylo podnětem k pokusu sesadit několik měsíců před volbami lídra vládních Labouristů, kdo s tím přišel?

Ivan KYTKA:
Tak ten hlavní tlak vznikl vlastně mezi částí poslanců Labouristické strany, kteří se domnívali, že s Gordonem Brownem v čele je vlastně Labouristická strana nevolitelná, nezvítězí v příštích parlamentních volbách a část vedení Labouristické strany také, řekněme, odpuzoval jeho styl vládnutí, který byl jaksi v ostrém kontrastu s Tonym Blairem, jeho veřejné projevy nezískávaly žádnou pozornost a neuměl oslovit britské voliče, to byly ty hlavní důvody, proč se ho chtěli někteří labouristé zbavit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dá se říct, že nakonec v té straně zvítězil pud sebezáchovy, ve straně, která podobně jako ODS ztrácí v předvolebních průzkumech na svého hlavního soupeře?

Ivan KYTKA:
Jednak to byl pud sebezáchovy, ale také ten faktor, že vlastně Labouristická strana v těch dnech, kdy se o tom, buď jednalo, neměla za současného lídra náhradu a také možné zafungovala určitá tradice. Labouristická strana tradičně nerada mění své lídry, nerada je mění zejména v předvolebním období, je v tomto ohledu, řekněme, do určité míry konzervativní a má obavy, že voličům takový vládnoucí styl nevyhovuje.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Stává se i v nejvyhlášenější demokracii na světě častěji, že v podobně kritické době pro tu kterou stranu zazní hlasy musíme "přepřáhnout".

Ivan KYTKA:
Tak pokud se ohlédneme za posledními 20, 30, 40 lety, tak sklony k tomu mívala spíše pravicová konzervativní strana, připomeňme, že po stranickém puči v roce 1990 odstoupila z funkce tehdy velice populární premiérka Margaret Thatcherová a pokud šlo o posledního britského konzervativního premiéra Johna Majora, tak ten zase vlády čelil také nejméně třem pokusům o sesazení, o vystřídání z části kvůli jeho osobním kvalitám, kritizoval své nejbližší spolupracovníky v kabinetu veřejně z části, protože pod jeho vedením konzervativci velice, velice ztráceli a pak velice hluboce prohráli volby v roce 1997, takže něco podobného není neobvyklé v britské politice.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Troufl byste si odhadnout, jak by v britských poměrech dopadla aféra, která se v posledních dnech rozvířila kolem předsedy ODS Mirka Topolánka?

Ivan KYTKA:
Tak obávám se, že to porovnání, ta paralela není zcela přesná, protože Británie pochopitelně má zcela odlišnou parlamentní kulturní a politickou tradici a politický lídr v Británii, řekněme, nemůže si dovolit něco podobného, pokud by si to dovolil, tak by patrně hned po vypnutí mikrofonu musel oznámit svou rezignaci. Na druhou stranu na rozdíl od České republiky, a buďme fér k Mirkovi Topolánkovi, po takových výrocích není ani poptávka a média by je možná tak vášnivě nešířila.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Předpokládá náš londýnský spolupracovník Ivan Kytka. Děkuji, přeji hezký zbytek večera.

Ivan KYTKA:
Hezký den.

Podoba nové scény Národního divadla

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A nakonec budova, která mnoha a nejen architektům nesedí, podle kritiků se nehodí do tak těsné blízkosti pražského Národní divadla, totiž její nová scéna. Na druhé straně zdaleka ne všichni dílo z ateliéru Karla Pragra se skleněnou fasádou Stanislava Libenského zatracují, naopak s obdivem se o ní vyjádřili i účastníci soutěže mladých architektů, kteří měli přijít s návrhy na novou fasádu divadelní budovy. Jejich práce jsou ode dneška vystaveny na Piacetě Národního divadla. Porotu vedl historik architektury Zdeněk Lukeš. Dobrý večer.

Zdeněk LUKEŠ, historik architektury:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Lukeši, proč jste tuto soutěž pořádali, zasloužila by si nová scéna nový kabát?

Zdeněk LUKEŠ, historik architektury:
No, soutěž vypsala společnost DuPont, to je firma, která vyrábí různé moderní materiály, které se používají ve stavebnictví, například na obklady fasád, jsou to materiály velmi sofistikované, a ona vlastně vypisuje každý rok si vybere nějakou zajímavou budovu v nějaké zemi a pak vypisuje pro mladé architekty soutěž na její vlastně novou podobu s tím, že se využívají právě materiály firmy DuPont, no, a jestli Národní divadlo bude chtít takovou věc realizovat nebo ne, to samozřejmě záleží především na Národním divadle.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale prakticky z těch návrhů, které návštěvníci uvidí na Piacetu před Národním divadlem, z těch asi pravděpodobně prakticky v nejbližší době nebude nic.

Zdeněk LUKEŠ, historik architektury:
Asi ne, ono by to taky bylo hodně drahé, ale myslím si, že by stálo za to oslovit alespoň ty tři vítězné týmy. A Národní divadlo by mohlo zadat třeba nějaké krásné téma právě pro tu Piacetu, která je dost mrtvá. Myslím si, že kdyby se tam objevily třeba nějaké moderní lavice nebo nějaké moderní plastiky, že by to tomu prostředí velice pomohlo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Soutěž měla jasného vítěze Jiřího Maturu, prý s náskokem před dalšími desítkami návrhů, čím vás právě tento zaujal?

Zdeněk LUKEŠ, historik architektury:
Já myslím, že on se snažil nějakým způsobem urbanisticky začlenit tu budovu do prostoru Národní třídy, a to se mu docela dobře povedlo a využil tam právě svým způsobem ty moderní materiály na ztvárnění fasády, která je pokryta takovým rastrem, ten rastr je proměnlivý, mění se světlem, mění barvu a nějakým způsobem vlastně vytváří dojem, že ta budova je živá, že se v ní něco děje, přitahuje k ní pozornost, a to si myslím, že právě pro moderní divadelní provoz je výborné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Mimochodem, pane Lukeši, já už jsem na začátku zmínila, že nová scéna má své zastánce i odpůrce. Mezi koho patříte vy, líbí se vám?

Zdeněk LUKEŠ, historik architektury:
No, já musím říct, že si myslím, že ta budova má hodně chyb, a tak trošku řeší na to, že dneska je taková retro móda a samozřejmě ta fasáda z těch skleněných obrazovek Libenského je z dnešního pohledu zajímavá, ale samozřejmě nemůžu nevidět taky třeba ty interiéry, to je, myslím, trošku hrozná věc, a i ten prostor toho divadelní sálu není dobře vyřešen, je tam špatná akustika, takže je to taková rozporuplná stavba, na níž jsou dobré i špatné věci a myslím, že pro dílo Karla Pragra je tohle dost typické.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já jsme zmiňovala Jiřího Maturu vítězem, jaké další originální návrhy padaly v soutěži?

Zdeněk LUKEŠ, historik architektury:
No, nám se moc líbila druhá, návrh, který získal druhou cenu, tam vlastně architekti pokryli fasádu takovými jakými si bílými vaky. /Výpadek signálu/ a vyfukují, takže to vypadá, jako že celá ta budova dýchá a do těch vaků se taky dá promítat, takže je to zase takový princip, který nějaký naznačuje využití té budovy, její živost, a to se nám docela zdálo zajímavé, ale těch různých nápadů tam byla celá řada.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dodává historik architektury Zdeněk Lukeš. Děkuji. Na shledanou.

Zdeněk LUKEŠ, historik architektury:
Na shledanou.

Princ Charles na návštěvě gymnázia English College v Praze

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na místo matematiky beseda s následníkem britského trůnu, tuhle pozoruhodnou změnu ve školním rozvrhu dnes udělali na anglickém gymnázium English College v Praze. Do školy opravdu přijel princ Charles, který během své čtyřdenní návštěvy Česka absolvoval dvě setkání se studenty. Jenže debata se nakonec nekonala. Místo Charlese mluvili pozvaní experti a není divu, že žáci měli se setkání se slavným hostem smíšené pocity. Se studenty anglického gymnázia mluvil Vojtěch Berger.

Vojtěch BERGER:
Tak, pánové, jak se vám líbila, neříkejme debata, ale setkání s princem Charlesem na English College, co jste si z toho odnesli?

student gymnázia English College v Praze:
Bylo to úžasné, hlavně ten moment, kdy se vlastně princ Charles dostal do místnosti, tak se seběhlo asi takových deset vteřin klapání od foťáků vlastně, takový ten moment, kde vlastně je ten velký zájem médií. A potom vlastně v krátké chvíli /nesrozumitelné/ odešli a potom už ta debata byla taková, když princ Charles tam byl, tak byl zní cítit takový respekt a bylo to velice zajímavé, příjemné.

Vojtěch BERGER:
Já se ještě zeptám kolegy. Tohle znělo trochu jako reklama na britskou monarchii, ale přece jenom vy jste možná čekali, že se Charlese budete moc přímo zeptat a ty otázky tam potom nebyly, tak jak to bylo?

student gymnázia English College v Praze:
Ono to bylo myšleno tak, že on položí nějakou otázku a my o ní budeme diskutovat, ale tak to nakonec nedopadlo, mně to teda bylo dost nepříjemný, protože to šlo hodně takový jako načančaný a všichni byli dost nervozní z toho. A myslím, že na tom nebylo nic úžasnýho. Měli jsme docela kvalitní debatu, a to, že tam byl princ Charles, na tom, si myslím, že to spíš poškodilo, že to bylo napjatý, spíš než aby to nějak pozvedlo kvalitu tý debaty.

studentka gymnázia English College v Praze:
Mně se líbila, protože to bylo něco jiného, než normálně děláme ve škole a tím, že přišel princ Charles, tak se celý ..., byl větší zážitek tím, že asi studenti cítili, že je to něco důležitějšího, že by chtěli být víc aktivní, ale zase tam byl vidět rozdíl, že potom, co odešel, tak ta místnost vypadala spíš prázdnější, než před tím, ale myslím, že to byl dobrý zážitek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na English College natáčel Vojtěch Berger. A Ozvěny dne tím končí. Pěkný večer a další poslech pořadů Radiožurnálu přeje Veronika Sedláčková.


autoři: jkl , ves
Spustit audio

Více z pořadu