Ozvěny dne 22. května 2005

22. květen 2005
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Krátké zprávy

Lékárníci žádají rychlé oddlužení VZP.

Někdejším disidentům vadí Klausova kritika nevládních organizací.

Šéf Sněmovny Zaorálek vybídl Severní Koreu k návratu k rozhovorům o jaderné krizi.

Volby v německé zemi Porýní-Falci jsou zkouškou pro tamní Sociální demokracii.

S odkoupením pohledávek VZP neměl stát otálet

S odkoupením pohledávek Všeobecné zdravotní pojišťovny skoro za 4 miliardy korun by podle dodavatelů léků a lékárníků neměl stát otálet. Žádají proto kabinet, aby návrh ministerstva zdravotnictví schválil v nejbližších týdnech. Jak ale dodává reportérka Viktorie Hošková, premiér už oznámil, že resort zdravotnictví musí nejdřív peníze ušetřit a až pak může dostat od státu finanční injekci.

Viktorie Hošková: Lékárníci i dodavatelé léků s tím ale nesouhlasí. Podle nich musí vláda udělat oba kroky najednou.

Pavel Suchý: Ta opatření, která přijdou, ty se samozřejmě projeví až tak za rok, dřív to nebude. Čili my budeme chtít, aby to oddlužení přišlo teď a souběžně s tím se nastavila ta opatření, která by měla přinést ty úspory.

Viktorie Hošková: Zdůrazňuje ředitel asociace velkodistributorů léčiv Pavel Suchý. Premiér Jiří Paroubek už ale naznačil, že stát nebude peníze do zdravotnictví dávat, aby se v něm jako v minulosti ihned nenávratně rozpustily. Úspory musí podle něho přijít na řadu jako první

Jiří Paroubek: Došlo k razantnímu nárůstu materiálových výdajů, mnohdy dochází k minimálně duplicitám, u nemocnic. Pak jde také o lékovou politiku, tam musíme hlavně hledat cestu k redukci.

Viktorie Hošková: Dodavatelé léčiv a lékárníci ale varují, když kabinet odkoupení pohledávek VZP odloží, bude pojišťovna dál platit s velkým zpožděním. Lékárny stejně jako nemocnice pak nebudou mít peníze na léky a distributoři ji je už na dluh dávat nebudou.

Lubomír Chudoba: Znamená to, bylo by skutečně ohroženo zásadním způsobem zásobování obyvatel léky.

Viktorie Hošková: Říká prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Návrh ministerstva zdravotnictví na odkoupení pohledávek VZP i další stabilizační opatření má vláda projednat do dvou týdnů.

Výroky prezidenta Klause o nebezpečném vlivu nevládních organizací na veřejný život

Proti nedávným výrokům prezidenta Václava Klause o nebezpečném vlivu nevládních organizací na veřejný život se ozvali lidé, kteří zažili potlačování občanských aktivit za komunistického režimu. Diskreditace úsilí nevládních hnutí považují za útok na základní demokratické principy zaručené ústavou. V dopise, který podepsalo 12 osobností, mimo jiné vyjadřují názor, že podobná kritika nepřísluší prezidentovi, jehož úkolem je garance ústavnosti státu a jeho institucí. Mezi signatáři jsou Rudolf Batěk, Václav Malý, Jan Ruml, Petr Uhl, Karol Sidon, Jiřina Šiklová, Svatopluk Karásek či Jan Štern. Klausův mluvčí Petr Hájek uvedl, že dokud si ho prezident nepřečte, nebude se k dopisu vyjadřovat.

Trojice rumunských novinářů zadržených v Iráku jako rukojmí byla propuštěna na svobodu

Trojice rumunských novinářů zadržených v Iráku jako rukojmí byla propuštěna na svobodu. Nyní je pod ochranou rumunských úřadů v Iráku. V Bukurešti to oznámila prezidentská kancelář. Únosci podle dřívějšího sdělení arabské televize Al-Džazíra požadovali, aby Rumunsko stáhlo vojáky z Iráku, jinak rukojmí zabijí. Rumunská média psala i o finančních požadavcích, ale podrobnosti se na veřejnost nedostaly. Rumunsko má v Iráku zhruba 800 vojáků. Vláda ale odmítal únoscům ustoupit a žádné vojáky nesáhla. K údajným finančním požadavkům se nevyjádřila.

Americká vláda chce dát FBI širší pravomoci v rámci potírání terorismu

Americká vláda chce dát FBI širší pravomoci v rámci potírání terorismu. Chce jí umožnit sledovat poštovní zásilky lidí. Návrh příslušného zákona má na uzavřeném jednání posoudit senátní výbor pro zpravodajské služby. Pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina.

Miroslav Konvalina: Návrhem zákona, který by umožnil FBI sledovat zásilky, by se měl americký senát zabývat už v nadcházejícím týdnu. Představitelé americké pošty ale tento záměr kritizují. Tvrdí, že se tím poruší právo na soukromí a pošta potom už nedokáže zabezpečit zákazníkům diskrétnost. Předkladatelé zákona však argumentují tím, že FBI nebude poštovní zásilky otevírat bez zvláštního povolení, ale jen sledovat jejich pohyb. Kritici návrhu zákona podobně jako v dalších podobných případech, které se projednávají, opakovaně od 11. září, upozorňují na snadnou neužitelnost takových protiteroristických opatření.

Korejský poloostrov bez jaderných zbraní a návrat k rozhovorům o nukleárním programu

Korejský poloostrov bez jaderných zbraní a návrat Severní Koreje k šestistranným rozhovorům o jejím nukleárním programu. Takové požadavky zopakoval severokorejskému vedení předseda poslanecké sněmovny českého parlamentu Lubomír Zaorálek. Pchjongjang ale opět vyjádřil své obavy z vojenské síly nepřítele. Přímo ze severokorejské metropole se hlásí zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Robert Mikoláš.

Robert Mikoláš: Jaderný arzenál považuje Severní Korea za svou hlavní obranu.

Lubomír Zaorálek: Z korejské strany zaznívalo, že oni jsou v situaci, kdy na druhé straně v Jižní Koreji jsou rozmístěny strategické zbraně a oni si nemůžou dovolit jednostranně vstoupit a jednostranně odzbrojit.

Robert Mikoláš: Tlumočil názor Pchjongjangu po jednání Lubomír Zaorálek. Jak předseda poslanecké sněmovny dodal, vstřícnější jsou Severokorejci k šestistranným rozhovorům, přesto se k nim ale zatím nechtějí vrátit.

Lubomír Zaorálek: Oni tvrdili, že se k nim nelze vrátit především proto, protože nejsou splněny podmínky pro návrat. Oni v nich jsou v nevýhodné pozici, že jsou jako kdyby válcováni těmi ostatními, že by Spojené státy musely změnit svůj vztah k nim, přestat je urážet, přestat prohlašovat, že jsou režim, který má být zničen a podobně. To jsou zhruba nějak ty podmínky, za kterých by byli ochotni se vrátit.

Volby v Severním Porýní-Vestfálsku

Německo stojí v těchto minutách na důležité politické křižovatce. Výsledky regionálních voleb v Severním Porýní-Vestfálsku totiž zřejmě zásadně promluví do složení špiček hlavních politických táborů vládní SPD a opozičních stran unie. Jde nejen o poslední zemské klání před celostátními volbami, ale rozhoduje se také o tom, zda po téměř 40 letech padne poslední bašta Sociální demokracie. Přímo ve volebním středisku v Düsseldorfu je i zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský, který by už měl nyní vědět první předběžné odhady. Davide.

David Šťáhlavský: Dobrý večer. V tuto chvíli je zřejmé, že zde po 39 letech přesně, padla sociálně demokratická vláda. Tentokrát koalice se zelenými. CDU totiž podle prvních prognóz získala 45 procent hlasů, FDP, což je koaliční budoucí strana 6,5. ztratila jak SPD 37,5 procenta, tak také zelení, 6 procent. To znamená, že v novém parlamentu 181 členném v zemském sněmu by měla mít nová pravicová koalice 98 poslanců a pouze 83 dosavadní vláda. Je to velká porážka jak pro berlínskou vládu, tak také pro velmi populárního zdejšího ministerského předsedu, ovšem tato změna se očekávala a podle odborníků je to signál pro změnu i na celoněmecké, celospolkové úrovni. A není vyloučeno, že tato změna zde v Severním Porýní-Vestfálsku povede také k předčasným volbám v celé spolkové republice.

Přehled dalších zpráv

Za naprosto nepřijatelné označila OSN údajné mučení vězňů americkými vojáky v Afghánistánu. Světová organizace tak reagovala na informace listu The Newyork Times. Podle deníku Američané v roce 2002 několik vězňů umučili k smrti. Afghánský prezident Hamíd Karzáí o tom chce zítra mluvit s americkým prezidentem George Bushem.

Neznámí útočníci dnes v Bagdádu zavraždili vysokého úředníka iráckého ministerstva obchodu.Útočníci stříleli z jedoucího auta a poté zmizeli. Z irácké metropole byly hlášeny i další oběti pokračujícího násilí rebelů. V noci na dnešek a ráno zabili také nejméně 2 irácké civilisty a dalších asi 20 zranili.

Írán pohrozil nerespektováním smlouvy o nešíření jaderných zbraní, pokud Evropská unie odmítne s Teheránem dál vyjednávat. Pohrůžka přichází před plánovanou středeční schůzkou představitelů Íránu a pověřených zemí unie v Ženevě. Pozorovatelé setkání označují za poslední příležitost k dohodě.

Olomoucká policie se začne zabývat případem Čestmíra Číhalíka a jeho kolegy Jindřicha Šmitáka

Olomoucká policie se začne zabývat případem bývalého děkana lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmíra Číhalíka a jeho kolegy Jindřicha Šmitáka. Novozélandský soud je loni potrestal statisícovými pokutami za nedovolený sběr orchidejí na ostrově. Policie spis obdržela v pátek od Okresního státního zastupitelství v Olomouci, říká severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Dagmar Bednarčíková: Oba si při svém pobytu na Novém Zélandu opatřili více než 50 exemplářů chráněných druhů orchidejí. Byly zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Dobrovolný hasič zahynul při zásahu u požáru

Dobrovolný hasič zahynul při zásahu u požáru rekreačního objektu ve Studeném na Ústeckoorlicku. Oheň vypukl po půlnoci, ještě před příjezdem hasičů museli policisté z objektu evakuovat 4 osoby, které uvnitř chalupy spaly. Jeden ze zasahujících dobrovolných hasičů utrpěl zranění, kterému podlehl a další dobrovolný hasič byl zraněn. Příčiny tragické události se vyšetřují.

Dálnice D11 by měla být dostavěna včas

Dálnice D11 by měla být dostavěna včas. Stavbě ještě podle nedávných prohlášení hrozilo kvůli nedostatku peněz zastavení. Podle ministerstva jsou však na dostavbu dálnice připraveny prostředky od Evropské investiční banky. Příslušný dokument by vláda mohla projednat už příští týden. Další informace má redaktorka Eva Boudová.

Eva Boudová: Podle názoru starosty města Chlumce nad Cidlinou Miroslava Uchytila si vláda v této fázi nemůže dovolit stavbu zastavit, protože by došlo k znehodnocení stávajících úseků. Podle Uchytila bez dálnice hrozí dopravní kolaps.

Miroslav Uchytil: Já jsem si byl na 100 procent jistý, že ty peníze prostě budou a navíc D11 je na druhém místě hnedka za D8.

Prodloužit dálnici slíbila vláda v roce 2002 a vloni v zimě se po 15 letech začalo stavět. Dálnice měla od svého konce u Libice nad Cidlinou pokračovat k Žehuni a pak dál na Hradec Králové. Průtahy s budováním dálnice se nelíbí ani automobilce TPCA, která sídlí v Kolíně. Firma sepsala už před lety s vládou smlouvu, podle které měla být dálnice letos hotová.

V Cannes dnes končí 58. ročník mezinárodního filmového festivalu

V Cannes dnes končí 58. ročník mezinárodního filmového festivalu. Jak potvrzuje přímo z dějiště zvláštní zpravodaj Radiožurnálu, Jan Šmíd, udělení hlavní ceny, Zlaté palmy filmu Dítě vzbudilo spíš negativní reakce.

Jan Šmíd: Spíše smutné pro, tak charakterizují odborníci hlavní soutěž o Zlatou palmu. Celkově se v Cannes promítalo více než 2 tisíce filmů, které vidělo 150 tisíc diváků. Podle expertů si Zlatou palmu nejvíce zasloužil film Skrytí, v němž excelovali Daniel Otey a Julie Binochetová. Snímek získal cenu mezinárodní kritiky a jeho režisér Michael Haneke také cenu za režii. Většina členů poroty chtěla udělit hlavní cenu právě tomuto snímku, ale údajně po intervenci předsedy poroty Kusturici nakonec vyhrál film Dítě. Dnes večer se koná v Cannes závěrečný ceremoniál, na němž se představí tvůrci vítězného snímku.

Rekapitulace

Lékárníci žádají rychlé oddlužení VZP. Pokud by to kabinet oddaloval, pak by nemocnice dál platily za léky distributorům s mnohaměsíčním zpožděním a dodavatelé by musely přistoupit vůči nemocnicím k razantním opatřením. Podle nejhoršího scénáře by těm nejzadluženějším zařízením přestaly dodávat léky.

Někdejším disidentům vadí Klausova kritika nevládních organizací. Diskreditace úsilí nevládních hnutí považují za útok na základní demokratické principy zaručené ústavou. Poslali proto prezidentovi dopis, ten na něj podle svého mluvčího Hájka zareaguje až si ho přečte.

Šéf sněmovny Zaorálek vybídl Severní Koreu k návratu k rozhovorům o jaderné krizi. Komunistický stát ale svůj atomový arzenál považuje za svoji hlavní obranu.

Volby v německé zemi Porýní-Falci jsou zkouškou pro tamní Sociální demokracii. Ta je u moci 39 let, nyní se podle průzkumů veřejného mínění zřejmě dostane k moci konzervativní opozice.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu