Ozvěny dne 21. srpna 2008

21. srpen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy uplynulo přesně čtyřicet let

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy uplynulo přesně čtyřicet let. Premiér Mirek Topolánek využil výročí k tomu, aby ocenil desítky lidí, kteří proti obsazení Československa vystupovali. Dramatické události srpna roku 1968 si připomněli lidé na mnoha místech České republiky.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
"Běž domů, Ivane", "Dubček je svoboda", po čtyřiceti letech se tyto nápisy opět objevily před pražským Národním muzeem. Jsou součástí výstavy, která okupaci připomíná. Pražské Václavské náměstí je jedním z míst, kde lidé na srpen 68 vzpomínali.

osoba:
Všichni jenom říkali, že je válka, že jo, že nás přepadli Rusové.

osoba:
No, šla jsem ráno do práce, ale pak jsme odpoledne byli na Václaváku a mlátili jsme deštníkama do tanků.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Národní muzeum má stále od kulometů rozstřílenou fasádu. Vojáci si mysleli, že útočí na rozhlas. Právě Český rozhlas byl místem dalších vzpomínkových akcí. Před čtyřiceti lety se strhly na Vinohradské třídě v Praze jedny z nejkrutějších srpnových bojů.

Pavel BÉM, pražský primátor:
Vzpomínáme na statečnost těch, kteří z rozhlasu vysílali pro nesvobodné Československo, kteří ze dne na den opustili svoje domovy, šli do neznáma, kteří našli sílu zůstat ve své zemi a žít dál.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Řekl u rozhlasu pražský primátor Pavel Bém. Mezi asi třemi stovkami lidí, kteří projevy politiků poslouchali, byla i Božena Fuková, bývalá poslankyně před čtyřiceti lety hlasovala proti dohodě o dočasném pobytu sovětských vojsk.

Božena FUKOVÁ, bývalá poslankyně:
Nepřicházelo v úvahu, abychom podlehli falešným argumentům o nedozírných následcích.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Srpnové události v podvečer připomněl i prezident Václav Klaus, a to pietním setkáním na Pražském hradě.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Mnoho našich spoluobčanů považuje za viníka ruský národ, což je historicky nespravedlivé a pro naše současné vztahy škodlivé. Naší státnost zásadně pošlapal expanzivní komunismus.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Václava Vařeková, Radiožurnál.

Český prezident vzpomínal v Bratislavě, slovenský premiér v Praze

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Srpnové události roku 1968 si v Praze připomněl i slovenský premiér Robert Fico. Dopoledne se setkal se svým českým protějškem Mirkem Topolánkem. Podobná vojenská akce, jako byla okupace Československa, se v Evropě podle Fica už nesmí opakovat.

Robert FICO, slovenský premiér:
Považuji evropský prostor za mimořádně stabilní a ať je to Evropská unie, anebo členství evropských zemí v Severoatlantické alianci, jsou dostatečné záruky, aby tento prostor zůstal zónou stability, pravděpodobně to je to nejcennější, čeho si lidé na Evropě váží.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
"Jednadvacátý srpen 1968 znamenal začátek konce komunismu," to řekl prezident Václav Klaus při dnešní návštěvě Bratislavy. Ráno si tam společně se slovenským kolegou Ivanem Gašparovičem připomněl právě také čtyřicáté výročí invaze. Oba položili věnce u pamětní tabule obětem střelby sovětských okupantů do neozbrojeného davu.

Lubomír SMATANA, redaktor, Bratislava:
Čestná stráž vyprovodila oba prezidenty pohledem až k výstavě fotografií, na které zachytil srpnové události Ladislav Bielik. Poklidnou procházku narušila pouze dvojice, která držela fotografie obou prezidentů a také běloruského diktátora Lukašenka. Snímky orámovala textem "Tito podporují Rusko proti Gruzii."

osoba:
Říkali, že vlastně oni jsou v právu. Rusko neporušilo nic a je potřeba ho ještě pochválit a bratrsky poplácat.

Lubomír SMATANA, redaktor, Bratislava:
Policisté dvojici zkontrolovali a propustili. To už ale oba prezidenti ujížděli městem za dalším programem. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

Vzpomínka na srpnové události v Liberci

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jednadvacátý srpen 1968 si dnes připomněli také v Liberci. Při střelbě okupantů tam před čtyřiceti lety zahynulo devět lidí. Na velkoplošné obrazovce se dnes promítal dokument České televize Liberecká svědectví jiné osudy. Lidé si mohli přečíst i speciální vydání dobových libereckých novin Svobodný Vpřed. Asi nejpůsobivější byla historická rekonstrukce vstupu okupačních vojsk do města.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Kulometné salvy, obrněné transportéry i tank číslo tři sta čtrnáct stojící přímo v místě, kde způsobil tragédii. Organizátoři rekonstrukce se zkrátka snažili co nejvěrněji přiblížit dobu před čtyřiceti lety a i když pamětníkům mezi těžkou technikou nebylo nejlépe, dnes už je prý tanky neděsí.

osoba:
Neděsí, nevidím důvod, je to, je to vlastně taková vzpomínka.

osoba:
Velmi tísnivě to na mě působí, připomnělo mi to vlastně ty události předtím, ani jsem si nemyslela, že by to na mě mohlo takhle působit.

osoba:
Já myslím, že si to člověk má jednou za život vybavit, teď už to bude asi naposledy, že jo.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
V Liberci si výročí srpnové okupace připomenou ještě v září, a to výstavou fotografií i sérií besed pro studenty s pamětníky. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Vzpomínka na srpnové události v Polsku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A na srpnové události roku 1968 vzpomínali také v Polsku. Invaze do Československa se zúčastnilo dvacet pět tisíc polských vojáků, šest set tanků a desítky bojových vrtulníků.

Martin DORAZÍN, redaktor, Varšava:
Polský rozhlas vysílal dnes z Prahy se zvláštní srpnovou znělkou a podrobně informoval o akcích k výročí okupace. Všechny přední listy věnovaly těmto událostem své komentáře a analýzy. "Tato kapitola patří ke stinným stránkám polských dějin," přiznává historik, profesor Jerzy Eisler.

Jerzy EISLER, historik, profesor:
Zkoušel jsem si představit situaci, že v roce 1980 vstoupila československá armáda do Polska. Samozřejmě, že ani vy byste k nám nepřišli z vlastní vůle. Určitě bych Čechům ani Slovákům nic nevyčítal. Byl by to ale těžký moment. Jestliže nám někteří Češi nebo Slováci něco zazlívají, pak je plně chápu. Nemůžu říci nic jiného než "promiňte".

Martin DORAZÍN, redaktor, Varšava:
Martin Dorazín, Český rozhlas, Varšava.

Abcházie a Jižní Osetie znovu vyzvaly Rusko, aby uznalo jejich nezávislost

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Abcházie a Jižní Osetie znovu vyzvaly Rusko, aby uznalo jejich nezávislost. Oba separatistické regiony se po rozpadu Sovětského svazu odtrhly od Gruzie a žádají plnou suverenitu. Z Gruzie mezitím znovu přicházejí rozporuplné zprávy o tom, jestli se ruská armáda stahuje, nebo nestahuje. Moskva už před několika dny slíbila, že její vojáci odejdou do zítřejšího večera.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Odpověď Moskvy na žádost Abcházie a Severní Osetie bude podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova záviset na tom, jak se v příštích dnech zachová gruzínský prezident Michail Saakašvili. V obou separatistických regionech dnes na podporu nezávislosti demonstrovaly tisíce lidí. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruští vojáci jsou na odchodu z Gruzie. Ministr zahraničí Lavrov nicméně potvrdil, že Moskva ponechá své vojáky v nárazníkové zóně na gruzínském území za hranicí s Jižní Osetií a také posílí svůj kontingent v separatistické republice. Tvrzení Ruska o stahování opět popírají gruzínské úřady, nejasné jsou i informace zpravodajů. Někteří hlásí, že viděli část ruských vojáků odjíždět směrem k Jižní Osetii, další ale podle všeho zůstávají, kromě jiného i u strategického gruzínského přístavu Poti. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A ještě k tomu aktuálně, Moskva dnes oznámila Severoatlantické alianci, že zastavuje vojenskou spolupráci s NATO. Uvedla to mluvčí bruselského sídla Aliance Carmen Romerová, kterou cituje agentura AP. Krok pravděpodobně souvisí s nynějším ruskogruzínským konfliktem.

V Madridu pokračuje vyšetřování havárie letadla společnosti Spanair

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Madridu pokračuje vyšetřování středeční havárie letadla společnosti Spanair. Stroj, který směřoval na Kanárské ostrovy, začal při startu hořet. Zahynulo sto třiapadesát lidí. Dalších devatenáct zůstává v nemocnicích. Jejich zdravotní stav je velmi vážný.

Lubica ZLOCHOVÁ, redaktorka, Španělsko:
Vícero vzpomínkových aktů se konalo dnes na mnoha místech Španělska, zejména však v Madridu a v Las Palmas, kde vyhlásili tři dny smutku. Ukazuje se, že kromě Španělů bylo na palubě letadla čtrnáct cizinců až devíti národností. Víc než polovina cestujících však byla z Kanárských ostrovů a zbytek skoro ze všech koutů země. Přímou příčinou smrti většiny obětí byl náraz letadla při pádu a následný oheň v letadle. Dosud bylo identifikováno padesát těl ze sto padesáti třech mrtvých. Začínají se připravovat první pohřby. V madridských nemocnicích je nadále devatenáct lidí, co tragédii přežili, mezi nimi i tři děti. Jedna žena se dnes po obědě probrala z komatu. Propuštěn domů nebyl dvacet sedm hodin od neštěstí nikdo. Předpokládá se, že příčinu tohoto leteckého neštěstí se dozvíme s určitostí až za několik týdnů. Pro Radiožurnál ze Španělska Lubica Zlochová.

Hypotéky zlevňují

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Hypotéky zlevňují. Banky, které poskytují úvěry na bydlení, tak začínají reagovat na snížení základní úrokové sazby, o kterém centrální banka rozhodla před dvěma týdny. Jako první ke zlevnění přistoupily UniCredit Bank a Komerční banka. Snížily úroky o půl procenta. Česká spořitelna to plánuje od pondělka o čtyři desetiny procentního bodu. Říká mluvčí peněžního ústavu Kristýna Havligerová. Měsíční splátka tak u průměrné hypotéky na jeden a půl milionu korun klesne o tři sta padesát korun.

Kristýna HAVLIGEROVÁ, mluvčí České spořitelny:
Od pondělí dvacátého pátého srpna snižujeme sazby u hypoték, protože cena peněz na mezibankovním trhu za poslední týdny výrazně zlevnila. Snížení ceny peněz na mezibankovním trhu je ovlivněno několika faktory. Například zpomalováním evropských ekonomik a díky závislosti našeho vývozu právě na eurozóně i zhoršením výhledu pro českou ekonomiku. Vliv má také posilování české koruny, na které centrální banka reagovala snížením úrokových sazeb.

Uzavírka nového mostu na Jižní spojce v Praze

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Hodinu před půlnocí policie zcela uzavřela nový most na Jižní spojce v Praze. Uzavírka potrvá tři dny. Hrozí velké dopravní zácpy. Výjimečnou situaci bude sledovat a řešit i dopravní policie. Jak jsou policisté připraveni na případné častější nehody, to řekl Radiožurnálu ředitel pražské dopravní policie Pavel Švrčula.

Pavel ŠVRČULA, ředitel pražské dopravní policie:
Z toho důvodu jsme vyčlenili specielně auta dopravních nehod, které budou přímo v terénu, v těchto úsecích budeme mít samozřejmě i motohlídky, kde s motorkou se lépe dostanou a ke všemu ještě od rána už bude k dispozici vrtulník, který bude na území Prahy monitorovat situaci v dopravě a samozřejmě dopravu i v rámci Středočeského kraje, takže pružně bychom reagovali na vzniklou situaci.

Nový film F. A. Brabce Máj vstupuje do českých kin

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nový film F. A. Brabce Máj vstupuje do českých kin. Režisér se už podruhé nechal inspirovat klasickou českou literaturou. Tentokrát se na filmové plátno pokusil převést dílo Karla Hynka Máchy. F. A. Brabec říká proč.

F. A. BRABEC, režisér:
Pan Mácha šel do kraje a popsal kraj a on měl, on vlastně udělal otisk z toho, co on viděl, mě strašně baví se dívat na jeho otisk, jak já bych ten otisk mohl zase otisknout. Já tomu říkám synonymum synonym, jo, že vlastně to, že to mě na tom láká, že si otevřu knížku a já mám nějakou svou představu, jak, jak bych tu knížku mohl já převyprávět.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu