Ozvěny dne 21. března 2010

21. březen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Pokud se nezvýší platby za státní pojištěnce, hrozí českému zdravotnictví nedostatek peněz. Sociální demokracie v případě volebního vítězství nepočítá s účastí komunistů ve vládě. Systém elektronických vinět čelí kritice kvůli možné ztrátovosti. Ministerstvo dopravy o nich chce rozhodnout do června. Zítra bude zpočátku oblačno až zataženo a místy déšť, později polojasno, teploty do 14, na horách kolem 8 stupňů.

Stát by měl zvýšit platby za státní pojištěnce

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Prezident České lékařské komory Milan Kubek se schoduje s ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou na tom, že české zdravotnictví je v ohrožení. Zabránit tomu může stát, pokud zvýší platby za státní pojištěnce. Jurásková v České televizi potvrdila, že premiéra a ministra financí požádá o navýšení plateb. Zároveň by se měla zvýšit spoluúčast pacientů a zavést možnost individuálního připojištění ke stávajícímu povinnému zdravotnímu pojištění.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví:
Já jsem také přesvědčena o tom, že spoluúčast musí být. A to zejména z toho důvodu, aby pacient byl postaven před situaci, kdy musí rozhodovat sám za sebe. Právě to postavení pacienta v celém tom systému je strašně důležité. Podle mého názoru si on musí být vědom toho, že budeli pečovat o své zdraví a bude se chovat tak, jak se od něj očekává a jak mu odborná veřejnost doporučuje, bude za to mít jakýsi v uvozovkách bonus.

Sněmovna reprezentantů bude hlasovat o reformě zdravotnictví

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Americké kongresmany čeká historické hlasování. Mají v něm rozhodnout o největších změnách amerického zdravotního systému za posledních 45 let. Vládní demokraté tvrdí, že mají dost hlasů, aby reformy schválili. Větší části americké veřejnosti se ale navrhované změny nelíbí a před Kongresem se demonstrovalo proti jejich přijetí.

Vít POHANKA:
Prezident Obama slibuje, reforma znamená zdravotní péči pro 32 milionů nepojištěných Američanů. Dlouhodobě přinese úspory ve zdravotnictví, které je bezkonkurenčně nejdražší na světě, ale pro reformu je podle posledních průzkumů jen 38 procent Američanů, proti 48 procent. A právě nesouhlasící občané o sobě dávají do poslední chvíle hlasitě vědět přímo před Kongresem. "Nechci být svědkem nevratného znárodněn našeho zdravotnictví," říká i mi Tim z Pennsylvánie. Opoziční republikáni v každém případě slibují, že pokud získají v podzimních volbách kontrolu nad Kongresem, budou změny ve zdravotnictví zase rušit. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

ČSSD v případě volebního vítězství nepočítá s komunisty ve vládě

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Po případném vítězství ve volbách by ČSSD dala přednost středolevé vládě, řekl dnes na Primě předseda Jiří Paroubek. Za druhou možnost pak považuje menšinovou vládu. S komunisty ale při sestavování kabinetu nepočítá. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa ale ČSSD směřuje k velké koalici.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:
Já jenom, když poslouchám pana předsedu Paroubka, tak je evidentní, že on by asi za nejstabilnější považoval velkou koalici. Já mám obavu, že to tak skutečně dopadne, protože zatím ty dohody, které tady vypadají navenek se hádáte s ODS a jinak s nimi spolupracujete. Řekl bych nadmíru.

Jan Fischer omezí komunikaci s Mirkem Topolánkem

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Premiér Jan Fischer omezí komunikaci s předsedou ODS Mirkem Topolánkem na nezbytné pracovní minimum. Důvodem jsou Topolánkovy výroky o Židech, církvích a homosexuálech. Fischer to uvedl v tiskovém prohlášení. Topolánek se premiéra dotkl slovy, která pronesl při fotografování pro magazín pro homosexuály. Předseda občanských demokratů se Fischerovi osobně omluvil a napsal i omluvný dopis. Hájí se tím, že jeho výroky byly vytrženy z kontextu a redaktor magazínu jeho slova ze soukromého rozhovoru zneužil.

Systém elektronických vinět čelí kritice

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ministr dopravy Gustáv Slamečka nepřipouští, že by o zavedení systému elektronických vinět na rychlostních silnicích rozhodl až jeho nástupce po volbách. Reaguje tak na vyjádření firmy Kapsch ČR, že o dodavateli elektronického zpoplatnění osobní dopravy je třeba rozhodnout do června. Slamečka věří, že splní, co zákon ukládá.

Gustáv SLAMEČKA, ministr dopravy:
No, tak ministerstvo dopravy musí nyní učinit všechny kroky po tom, jak se to legislativně vyjasnilo, abychom v podstatě naplnili, co nám zákon ukládá. Takže my v podstatě už nějakým způsobem jsme pracovali na tom, jak ten systém by měl fungovat, neboť ten zákon je velmi, bych řekl, strohý. Nyní v podstatě o čem je třeba se rozhodnout, je vlastně, jaké, že co se vlastně bude soutěžit, vlastně jakou formou ve výběrovém řízení.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Elektronické viněty mají nahradit papírové kupóny od 1. 1. 2011. Podle experta na dopravu a bývalého děkana dopravní fakulty ČVUT Petra Moose, ale zavedením systému stát ztratí v prvních letech až 98 miliard korun. A to si podle něj nemůže dovolit, když nemá peníze na opravy sinic.

Mzdy zdravotně postižených

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Místo platu šek na školení, anebo poukázka na předem určenou rekreaci, to jsou nejčastější praktiky firem, které místo pěkné mzdy dávají zdravotně postiženým lidem naturálie. Zabránit by jim v tom měla vládou schválená novela zákona o zaměstnanosti, kterou musí odsouhlasit Senát a podepsat prezident republiky. Podle organizací, které hájí zájmy postižených, se to ale nemusí stihnout. Předsedkyně správní rady Nadačního fondu pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením Lenka Kohoutová Radiožurnálu řekla, že je stále dost firem, které práci postižených zneužívají.

Lenka KOHOUTOVÁ, předsedkyně správní rady Nadačního fondu pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením:
A to několika typy, buď výplatou části mzdy v naturáliích, nebo různými dalšími smlouvami na neexistující vzdělávání a zaměstnanci se zdravotním pojištěním pak musí odevzdávat určitou částku mzdy na určité vzdělávání, které ani není vykonáváno. Potom je to zneužíváno, a to je asi ta nejhorší varianta, ale taky ty případy jsou, že přímo zaměstnanci zaměstnavatel sebere část mzdu v korunách.

Princ Charles navštíví obec Hostětín

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Princ Charles s manželkou Camillou dnes navštívili bohoslužbu v pražském kostele svatého Klimenta. Odpoledne se britský pár, který je druhým dnes na návštěvě v Česku, vypravil do ulic hlavního města. Charles asi hodinu a půl dlouhou procházku začal u Rudolfina a navštívil Staronovou a Španělskou synagogu. Prohlédl si také Staroměstské náměstí a Karlův most, večer společně s manželkou zavítají do Stavovského divadla, kde shlédnou Mozartovu operu Don Giovani. Zítra britský následník trůnu zamíří do ekologické obce Hostětín na Uherskohradišťsku. Seznámí se především s tamními ekoprojekty. Lidé, kteří budou chtít následníka trůnu pozdravit, ale musejí počítat s dopravními komplikacemi, obec bude pro auta zcela uzavřena.

Roman VERNER:
Program připravuje starosta Robert Janota.

Robert JANOTA, starosta Hostětína na Uherskohradišťsku:
No, tak je to velké uznání práce zdejších občanů, takové specifikum bude pro něho určitě zvláštní, že ho přivítáme štamprdlí slivovice a koláčky.

Roman VERNER:
Hostěnín je proslulý díky sídlu ekologického institutu Veronika a jeho aktivitám. Kromě kořenové čistírny odpadních vod se může zastupitel Radim Machů princovi pochlubit i dalšími zajímavostmi.

Radim MACHŮ, zastupitel:
Podívá se na obecní výtopnu, nahlédne do moštárny, posedí a seznámí s pasivním domem z centrem Veronika a na závěr se seznámí s biokarpatskými produkty a zasadí strom.

Roman VERNER:
Pro Radiožurnál Roman Verner, Hostětín.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Princ Charles s vévodkyní z Cornwallu navštívil Česko při cestě po střední Evropě. Zdrží se do úterka. Kromě Prahy a Hostětína navštíví také Brno.

Irácké volby

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Irácká volební komise odmítla výzvy premiéra i prezidenta blízkovýchodní země k přepočítávání hlasů z nedávných parlamentních voleb. Jak prezident Džalál Talabání, tak premiér Núrí Málikí podpořili požadavek některých politických stran k ručnímu přepočítání volebních lístků kvůli podezření z podvodů během původního sčítání. To není ani dva týdny po volbách dokončené. Po sečtení více než 90 procent hlasů vede formace expremiéra Ajáda Alávího těsně před koalicí nynějšího šéfa vlády Málikího. Právě s dlouhým čekáním na konečné výsledky voleb přibývá obvinění z manipulací s hlasy. Podle volební komise jsou ale opatření proti pokusům o falšování při nynějším sčítání dostatečná a jeho kompletní opakování by už nebylo možné.

Peking varuje Spojené státy před uvalením obchodních sankcí

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Peking varuje Spojené státy před uvalením obchodních sankcí. Washington je nespokojený s uměle udržovaným kurzem jüanu a američtí zákonodárci požadují, aby jejich vláda označila komunistickou Čínu za měnového manipulátora, tím by uvolnila cestu k obchodním omezením vůči asijské velmoci.

Robert MIKOLÁŠ:
"Čína k případnému kroku Spojených států nezůstane slepá," prohlásil na uzavřeném ekonomickém fóru v Pekingu ministr obchodu Čchen Teming, kterého cituje list People´s Daily. Zároveň odmítl tvrzení některých amerických ekonomů, že je čínská měna podhodnocená, a to až o 25 i více procent. Čína, která je největším světovým vývozcem, také trvá na tom, že kurz jüanu není příčinou vysokých přebytků v rámci obchodu se Spojenými státy. Na druhé straně ale jeho hodnotu brání s tím, že současný kurz je nezbytný pro přežití domácích výrobců i růst zaměstnanosti. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Čína.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Po celém problému má už příští týden jednat ve Spojených státech náměstek čínského ministra obchodu Čung Šan.

Polští důchodci by mohli dostávat peníze za hlídání vnuků

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Poslanci v Polsku přišli s neobvyklým nápadem. Navrhují, aby důchodci za péči o vnuky dostávali peníze.

Petr VAVROUŠKA:
Zejména levicový poslanci polského Sejmu navrhují, aby stát platil důchodcům, kteří se starají o vnuky, na které už nezbylo místo ve školce nebo jeslích. Poslanci si představují, že by prarodiče dostávali za hlídání měsíčně v přepočtu 1200 korun, ale pod podmínkou, že už nebudou mít kromě důchodu další jiný příjem. Podle politiků by se tak mohly upevnit vztahy v rodinách a obce by zase ušetřily za provoz školek a jeslí. Stejně jako Česká republika se i Polsko potýká s nedostatkem těchto předškolních zařízení. Před časem proto politici přišli s návrhem, aby firmy s větším počtem zaměstnanců měly možnost si založit minijesle na svém pracovišti. Obce by zase mohly rodičům zaplatit vychovatelku nebo paní na hlídání. Petr Vavrouška Český rozhlas, Varšava.

Divadlo ABC připravilo koncert perské hudby

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Na dnešní první jarní den připadají oslavy perského nového roku Norouz. Ve světě ho slaví asi 300 milionů lidí v pražském Divadle ABC připravili speciální program koncert, během kterého zazní perská hudba. Poprvé v interpretaci známých osobností české hudební scény Davida Kollera a Pavla Jakuba Ryby. Chybět nebude ani temperamentní hudební projev íránského kytaristy Shahaba Tolouiho. Podle hudebního publicisty Petra Dorůžky budou návštěvníci mít také možnost seznámit se s dalším typickým nástrojem pro perskou hudbu perkusemi.

Petr DORŮŽEK, hudební publicista:
Ty perkuse, to vytváří vlastně úplný vesmír nejrůznějších nástrojů, na které se dá hrát s velkým mistrovstvím, které často vlastně je na daleko vyšší úrovni než to, co si člověk představí tady na Západě u bubeníka. Jedním z takových světových mistrů je právě Hen Gadboa, jehož jméno znalci se s ním setkávají na světových albech, které se natáčela třeba v New Yorku. Je to také vynikající pedagog a myslím, že Praha může být velmi šťastna, že takového mistrovského hudebníka hostí.


0:00
/
0:00
autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu