Ozvěny dne 20. srpna 2005

20. srpen 2005
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Energetický úřad popřel, že by vláda zasahovala do jeho rozhodování o cenách energií.

Šlechtický rok Salmů nechce v restituci zpět zámek v Blansku, zájem má o zámecký park a několik budov.

Nehoda leteckého kluzáku si na Vysočině vyžádala těžké zranění pilotky.

Experti rozluštili jednu z černých skříněk havarovaného letounu kyperských aerolinií.

Hlavní zpravodajskou relací Radiožurnálu vás provede Martin Drtina. Dobrý podvečer.

Informace o zdražování plynu a elektřiny

Premiér Jiří Paroubek proti sobě pohněval Energetický regulační úřad. Prezentoval totiž informace o zdražení plynu a elektřiny jako výsledek vzájemného jednání mezi ním, ministrem průmyslu Milanem Urbanem a předsedou regulačního úřadu Josefem Fiřtem. Píšou to dnešní Lidové noviny s tím, že regulační úřad musí být při určování cen energií zcela nezávislý a vláda by proto do jeho rozhodování neměla zasahovat. Josef Fiřt ale Radiožurnálu řekl, že nezávislost regulačního úřadu rozhodně nebyla ohrožena, protože vláda se o žádnou intervenci ani nesnažila. Podrobnosti má redaktorka Naďa Bělovská.

Naďa Bělovská: Premiér Jiří Paroubek odmítl celý spor komentovat. Předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt ale potvrdil, že se jednalo pouze o informativní schůzku, o kterou premiéra sám požádal.

Josef Fiřt: Protože tak, jak byl zaznamenán vývoj cen, jak jsme dostali podklady od plynárenských společností, jedná se o poměrně velký nárůst cen za 4. kvartál. Z tohoto důvodu jsem považoval za vhodné, aby jak pan ministr Urban, tak pan premiér znali současný stav, byl s ním seznámen, aby věděl dříve než z novin.

Naďa Bělovská: Během setkání podle něj k žádným diskusím o možné výši zdražení nedošlo.

Josef Fiřt: Ze strany pana premiéra jsem nebyl k ničemu tlačen, akorát jsme diskutovali o tom, co je příčinou zdražení, jaký to bude mít dopad na naše občany.

Naďa Bělovská: Předběžně by měl letos plyn podražit o 16 až 18 procent. Tento předpoklad se však může ještě změnit.

Josef Fiřt: Přesný procentní nárůst budeme znát následující týden.

Naďa Bělovská: Podle ekonomky Markéty Šichtařové se ale dá výrazné zdražení plynu očekávat, protože tomu nasvědčují všechny důležité ekonomické ukazatele.

Markéta Šichtařová: V tomto roce velice výrazně podraží energie na světových trzích, a tím pádem je nezbytné, aby se toto podražení na světových trzích promítlo i do cen pro domácnost.

Vrácení majetku rodu Salmů

Šlechtický rod Salmů na vrácení zámeckého parku v Blansku příliš nespěchá. Potomci Salmů, kteří ve čtvrtek uspěli u Ústavního soudu s tvrzením, že jejich předek Hugo zůstal po válce československým občanem, nebudou uplatňovat restituční nároky na zámek v Blansku. Toho se potomci Salmů vzdali už v roce 2002, když se neodvolali proti stanovisku tehdejšího ministra Fencla. Ten rozhodl, že na zámek se nevztahuje zákon o půdě a tudíž že nepodléhá restitucím. Salmové ale chtějí zpátky park a řadu budov v Blansku. Podle slov advokáta potomků šlechticů Felixe Nevřela budou chtít jeho klienti park až na něj přijde řada.

Felix Nevřel: To znamená podle toho, jak to bude pozemkový úřad vydávat, jaké bude mít pořadí, to záleží na nich. Pokud se týče města, tak jsme se vzdali zámku Blansko, protože jsme uznali rozhodnutí ministra zemědělství, že nesloužil bezprostředně zemědělským účelům.

Jak Radiožurnálu řekla ředitelka Muzea Blanska, které v zámku sídlí, Eva Načasová, navrácení parku Salmům by bylo pro muzeum komplikací.

Eva Načasová: Pokud ten zámecký park bude vydán v restituci Salmům, tak nám to určitě život zkomplikuje, protože tam nastanou problémy s příjezdovými cestami, s možností využít i to prostranství pro konání různých akcí a tak dále.

Nehoda leteckého kluzáku

Krátce po poledni došlo nedaleko Velké Bíteše k nehodě leteckého kluzáku. Těžce zraněná přitom byla jeho pilotka. K neštěstí došlo přesně na rozhraní Vysočiny a Jihomoravského kraje. Skupina paraglidistů z Brna se na strništi rozhodla přistát kvůli zhoršujícím se povětrnostním podmínkám. Na místě nehody byl i reportér Petr Večeřa.

Petr Večeřa: Jednadvacetiletá žena z Brna dopadla z výšky asi 10 metrů a byla leteckou záchrannou službou převezena do brněnské úrazovky.

Jan Hájek: Utrpěla zřejmě naražení žeber a naražení ruky. Stalo se to při přeletu z Březiny nad tímto místem, kde paraglidisté chtěli přistát z důvodu turbulentního počasí.

Petr Večeřa: Říká inspektor amatérské Letecké asociace Jan Hájek, který nehodu přímo na místě vyšetřoval.

Jan Hájek: Při přistávacím manévru došlo k zaklapnutí části vrchlíku padáku.

Petr Večeřa: Vyšetřování příčiny úrazu není ještě skončeno, ale podle Hájka mladá žena zřejmě v turbulencích nezvládla přistávací manévr.

Vážná nehoda na Barum rallye ve Zlíně

Vážnou nehodu měla dnes na třetím rychlostní zkoušce Zlínské Barum rallye i posádka Josef Koukola, Rudolf Kouřil s vozem Honda Civik. Oba museli převézt do Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně. Ke zranění diváků nedošlo. Redaktorce Věře Hotařové to potvrdil mluvčí soutěže Roman Ordel.

Roman Ordel: Tam je prostě ten padák od těch Nových Dvorů, tam je to uskákaný a to auto prostě skončilo mimo trať.

Věra Hotařová: Josef Koukola utrpěl velmi vážná zranění, informovala o tom mluvčí Krajské nemocnice ve Zlíně Karla Havlíková.

Karla Havlíková: Skončil na oddělení ARO a právě se podrobuje operaci a jeho spolujezdec leží na traumatologickém oddělení s lehčím zraněním.

Černá skříňka z havarovaného kyperského letadla nalezena

Záznamy jedné černé skříňky ze zříceného kyperského Boeingu byly rozluštěny a předány řeckým vyšetřovatelům. Sdělil to francouzský Úřad pro leteckou bezpečnost, který analýzu prováděl. Letoun se zřítil 14. srpna a v jeho troskách zahynulo všech 121 lidí na palubě. Podle dosavadních poznatků byli možná všichni ještě před dopadem na zem v bezvědomí. Vyšetřovatelé se stále více kloní k vysvětlení, že lidé omdlévali a umírali kvůli nedostatku kyslíku. Posádka před ztrátou spojení a následnou katastrofou hlásila problémy s klimatizací v elektronickém centu stroje.

Situace v pásmu Gazy

Palestinská vláda převezme kontrolu nad veškerým majetkem a půdou zanechanou osadníky na vystěhovaných územích pásma Gazy a západního břehu Jordánu. Podle dokumentu, který dnes podepsal palestinský vůdce Mahmúd Abbás, nesmí opuštěný majetek nikdo užívat, dokud soudy nerozhodnou o jeho budoucím vlastnictví. Veškeré otázky, týkající se evakuace, projednával dnes s palestinskými představiteli náměstek americké ministryně zahraničí David Wolshe. Přímo z izraelského Tel Avivu se s podrobnostmi hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Jaromír Janev: Mezi projednávanými body byly i otázky vzájemných hranic území propojenosti pásma Gazy a západního břehu Jordánu a mimo jiné i otázky letiště v Gaze a také palestinského přístavu. David Wolshe má zůstat v Izraeli a na palestinských územích po celou dobu likvidace židovských osad jako přímý vyslanec šéfové americké diplomacie Condoleezze Riceové. Wolshe naléhal v uplynulých dnech na palestinské představitele, aby udrželi koordinaci s Izraelem ohledně stahování na vysoké úrovni. Zatím se to dařilo.

Světové dny mládeže v Kolíně nad Rýnem

V Kolíně nad Rýnem pokračují Světové dny mládeže. Účastní se ho statisíce mladých křesťanů z celého světa a také papež Benedikt XVI., který dnes dopoledne přijal německé politiky a zítra bude sloužit mši pod otevřeným nebem nedaleko Kolína nad Rýnem. Setkání katolické mládeže provázejí přísná bezpečnostní opatření. Potvrzuje to Českému rozhlasu i česká dobrovolnice Hana Součková, která se setkání účastní.

Hana Součková: Vycházíme z toho, že teroristé nikdy nezaútočili na církev nebo vůbec proti papeži. Samozřejmě, když byly ty útoky teď v Londýně, tak člověku trochu se tak sevřelo srdce, si říkal, může se to stát i tady, ale víra v Boha je silnější než nějaká hrozba teroristických útoků. Opravdu ta bezpečnostní stránka Světového dne mládeže byla velice dobře zařízená.

Státní pohřeb v Madridu

V Madridu se dnes konal státní pohřeb 17 španělských vojáků, kteří tento týden zahynuli v Afghánistánu. Mezi smutečními hosty byl španělský král Juan Carlos i představitelé Spojených států, Británie, Francie a zástupci Severoatlantické aliance. Okolnosti neštěstí, při kterém se v úterý ve středním Afghánistánu zřítil vrtulník se španělskými příslušníky mírových sil, zůstávají nejasné. Podle španělského ministra obrany José Bona byl nejpravděpodobnější příčinou silný vítr, ale není vyloučena ani možnost, že se stroj stal terčem nepřátelského útoku.

Netradiční cesta Discovery

Raketoplán Discovery se vydal na netradiční cestu. Z Kalifornie, kde před 11 dny přistál po své úspěšné vesmírné misi ho na Floridu na svém hřbetě nese Boeing 747. Včera po 3 hodinách letu přistál Boeing v Oklahomě kvůli doplnění paliva. Následně se přesunul na armádní leteckou základnu Barksdale v Luisianě. Odtud odletí na Mys Canaveral na Floridě, kde by měl podle předpokladů přistát zítra. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Lejpová.

Jana Lejpová: Nabízí se otázka, proč Boeing 747 s netradičním nákladem na hřbetě nemůže celou trasu zvládnout na jeden zátah. Jde o čistou fyziku. Boeing s namontovaným raketoplánem má totiž špatné aerodynamické vlastnosti, odpor vzduchu je tak velký, že spotřeba paliva je obrovská. Většinou letí na tři etapy, ale někdy má zastávky i čtyři, a to v případě, že počasí nad jižními státy USA je špatné. Boeing proto musí zaletět výš k severu, tím se trasa natáhne a logicky musí i častěji doplňovat pohonné látky. Samotný raketoplán by ale cestu zpátky na Mys Canaveral nezvládl, musel by totiž startovat jako při misích do vesmíru, tedy kolmo a to by se podle odborníka na kosmonautiku Antonína Vítka prodražilo.

Antonín Vítek: Přelet kalifornské základny na Floridu by tak stál přesně tolik, co stojí start raketoplánu do vesmíru, to znamená řádově 400 až 600 milionu dolarů, přelet na hřbetě Boeingu 747 stojí něco mezi jedním až jedním a půl milionem dolarů, a to je zcela jednoznačně nesrovnatelné.

Přehled dalších zpráv

4 jednotky hasičů bojovaly dnes ráno s rozsáhlým požárem stodoly a rodinného domu v Holíně u Jičína. Při požáru naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Zemědělci z mnoha oblastí hlásí oproti loňsku slabší sklizeň. Podle pěstitelů z Jesenicka jsou ale horší než slabá úroda nízké výkupní ceny. Stávající podmínky prodeje obilí jsou pro ně nepřijatelné, a proto zatím vyčkávají.

Necelé dva týdny stačily vsetínským policistům k dopadení pachatele, který začátkem srpna na tamním hřbitově poškodil 18 náhrobků. Škoda podle předběžných odhadů přesáhne částku 100 tisíc korun. Trestní čin spáchal osmnáctiletý mladík ze Vsetína. Na svoji obhajobu uvedl, že byl pod vlivem drog a nevěděl, co dělá.

Setkání bývalých letců R.A.F. v Jindřichově Hradci

Účastníci druhé světové války, bývalí letci R.A.F. a jejich rodinní příslušníci se dnes sjeli do Jindřichova Hradce. Připomněli si 61. výročí letecké bitvy, při které se utkaly americké bombardéry s německými stíhači. Vzpomínkovou akci navštívil i redaktor Filip Černý.

Filip Černý: Bitva v roce 1944 probíhala ve vzdušném prostoru celých Čech, ale spojenečtí letci, kteří byli sestřeleni nad Jindřichovým Hradcem na rozdíl od ostatních posádek, dožili konce války. Podle jednoho z leteckých veteránů, plukovníka Lubomíra Úlehly zatímco na jiných místech zfanatizovaný dav sestřelené letce lynčoval, zde skončili v nemocnici.

Lubomír Úlehla: Tam právě byli ti zranění, které primář německej, doktor Fischer operoval, vlastně jim zachránil život a toho si cením.

Filip Černý: Na výročí události, kterou v Jindřichově Hradci připomíná pět let starý pomník, zavítali vedle veteránů z druhé světové války i zástupci armády a města. Podle starosty Karla Matouška se bohužel mnozí z letců za své hrdinství nikdy žádného vděku nedočkali a je škoda, že jich pro vysoký věk mohla do Hradce dorazit jen hrstka.

Karel Matoušek: Přál bych jim, těch chlapům, který opravdu nasazovali životy, kteří byli zavíráni, prchali přes hranice, to uznání, které přišlo, se dočkali pozdě, aby byli zdraví a aby se mohli setkávat ještě dál.

Filip Černý: Pohnuté události z konce druhé světové války také připomíná výstava v Muzeu Jindřichohradecka, která potrvá až do konce roku.

Pokus Richarda Blatného o nový rekord

O další zápis do Guinessovy knihy rekordů se o tomto víkendu pokouší Richard Blatný. Čtyřicetiletý dálkový plavec, otužilec a pokořitel Lamancheského průlivu chce na Vltavě doplavat bez přestávky ze Štěchovic do Mělníka, což je asi 92 kilometrů. Tím překoná svůj vlastní rekord z roku 2001, kdy uplaval 54 kilometrů. Další informace zjistil redaktor Radiožurnálu Marian Vojtek.

Marian Vojtek: Richard Blatný se na svůj výkon připravuje dlouho dopředu. Potvrzuje to jeho kamarádka a členka přípravného týmu Renata Charvátová.

Renata Charvátová: Pan Blatný je otužilec, takže ve vodě je denně v podstatě minimálně hodinu, příprava vysloveně na tuhletu akci trvá zhruba tři neděle.

Marian Vojtek: Pokus o překonání rekordu věnuje nejstaršímu českému otužilci Ladislavu Nickovi z Olomouce, kterému bude příští víkend 92 let. Richard Blatný vysvětluje.

Richard Blatný: Každý ten kilometr by byl jaksi rok jeho dlouhého života, nicméně i v případě, kdybych samozřejmě skončil dříve, tak já věřím, že se na mě nebude zlobit.

Marian Vojtek: Start byl dnes brzy ráno u Slapské přehrady. Blatný plave po proudu řeky, dokud mu budou stačit síly. Plavba potrvá nejméně 40 hodin. A kdo bude mít chuť, může plavat s Richardem Blatným.

Richard Blatný: Jde o to, aby nebyla narušena naše plavba, prosím o bezpečnou vzdálenost, každý může plavat svobodně, podle jaksi svých možností a vůle.

Festival Okolo Třeboně

Třeboň v létě obvykle ožívá mnoha akcemi. Živo tu bude i dnes večer. Červencový festival Okolo Třeboně totiž každoročně přiláká davy lidí. Snad také proto organizátoři už poněkolikáté pořádají akci Zpátky do Třeboně, aby na zmíněný festival volně navázali. Pokračuje spolupracovnice Radiožurnálu Magda Kubínová.

Magda Kubínová: Projekt vznikl jako rozloučení s prázdninami a je místem, kde se na jednom jevišti sejdou i muzikanti, kteří spolu běžně nehrají a mnohdy se právě v Třeboni potkávají poprvé. V minulých letech se v programu objevovali hudebníci zvučných jmen, za všechny jmenujme například Waldemara Matušku a nejinak tomu bude v roce letošním. Na nádvoří třeboňského zámku se v sobotu od 20. hodiny vystřídají Dan Bárta, Ivone Sanchéz, Robert Balcar Trio a také skupina Akustik Impect.

Rekapitulace

Zraněním pilotky skončila odpoledne nehoda leteckého kluzáku nedaleko Velké Bíteše. Letecká záchranná služba ji převezla do brněnské nemocnice.

Firmy, zaměstnávající na praxi učně, kritizují nový školský zákon. Ten totiž počítá s tím, že učni si budou ze školy odnášet kromě známek také peníze. Ministerstvo školství zákon hájí.

Raketoplán Discovery se vrací na Floridu. Z Kalifornie ho převáží na zádech upravený Boeing 747, rychlost přesunu bude záviset na počasí.

Španělsko se rozloučilo se 17 vojáky, kteří zahynuli při havárii vrtulníku v Afghánistánu. Okolnosti pádu stroje zůstávají nejasné. Nepravděpodobnější příčinou je silný vítr.

Ozvěny dne připravila zpravodajská směna Jany Lejpové.

autor: mad
Spustit audio

Více z pořadu