Ozvěny dne 18. května 2010

18. květen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Východ republiky bojuje se záplavami, pod vodou je řada obcí, včetně Troubek na Přerovsku.

osoba:
Jsem pomalu zadlužený a že nerad, aby mi to ještě teďka spadlo, tak já už bych se z toho mohl asi zbláznit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Náklady kvůli povodním už přesáhly 50 milionů korun uvolněných vládou. Potvrdil to ministr obrany Martin Barták.

Martin BARTÁK, ministr obrany:
Požadavek byl překročen ne nějak závratně, ale předpokládá se, že budou uvolněny další rezervy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Čeští hokejisté bojují o postup do čtvrtfinále mistrovství světa proti Kanadě.

redaktor:
Začíná třetí minuta třetí třetiny, Česko vede nad Kanadou 3:1.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

A zítra bude zataženo, občas s deštěm a teplotami do 13 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Začínají Ozvěny dne, u mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Štěpánka Čechová.

Povodňová situace v Troubkách na Přerovsku

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Severní Morava a Slezsko bojují se záplavami. S velkou vodou se už druhý den potýkají také některé části olomouckého regionu. Nejdramatičtější situace nastala dnes v noci, kdy voda zaplavila obec Troubky na Přerovsku. Jde o stejnou vesnici, která byla postižena katastrofální povodní už v roce 1997. Živel tam tehdy zabil 9 lidí a srovnal se zemí více než polovinu domů. Škody tehdy dosáhly 700 milionů korun. Dnes v noci se tak pro mnohé situace opakovala. O tom, jak to vypadá v Troubkách, ale i v dalších zaplavených oblastech Olomouckého kraje, nyní informuje Radka Kvasničková.

Radka KVASNIČKOVÁ:
V Troubkách voda pomalu klesá, část lidí je evakuována do okolních vesnic. Někteří jsou v evakuačních střediscích, jiní u svých příbuzných, mnozí ale evakuaci odmítli. Se situací v Troubkách se dnes odpoledne přímo na místě seznámil jak Olomoucký hejtman Martin Tesařík, tak i ministr obrany Martin Barták. Ten přislíbil obci pomoc armády. Současně slíbil, že seznámí vládu s potřebou protipovodňových opatření v regionu. Problémy ale nemají jen lidé v Troubkách, ale tak obyvatelé Přerova. Bečva tam totiž zatopila místní teplárnu, takže 40 tisíc lidí je bez tepla a bez teplé vody. Podle informací teplárenské společnosti potrvá tento stav nejméně do konce týdne. Voda způsobuje problémy i zhruba dvacítce obcí na Hranicku, které jsou bez pitné vody. Bylo totiž zaplaveno jedno z pramenišť, takže voda není pitná. Nedostatkem pitné vody tak trpí na 7 tisíc lidí na Záhoří.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Tolik tedy Radka Kvasničková.

Povodňová situace ve Valašském Meziříčí

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A ve Valašském Meziříčí odklízejí následky povodně, rozlitá vsetínská a rožnovská Bečva zaplavila především níže položené části města. Radnice preventivně evakuovala 90 lidí. Většina obyvatel ale chtěla zůstat u svých domů.

obyvatel, Poličná:
Zahrádka, tak je zničená, ve sklepě všechno jsme museli vymontovat, kotvy, nepořádek, dílna, nářadí, všechno, doplatíme za /nesrozumitelné/.

redaktor:
Říká jeden z obyvatel místní části Poličná, která leží přímo na soutoku rožnovské a vsetínské Bečvy. Tady podobně, jako ve 4 dalších čtvrtích, pomáhají lidem dobrovolní hasiči.

osoba:
Stavěly se hráze, zábrany proti vodě a teď vlastně tam, kde to bylo překonané, tak se čerpají sklepy.

redaktor:
Jak dlouho už jste v akci?

osoba:
No, od neděle asi od dvanácti hodin nám vyhlásili pohotovost města.

redaktor:
Valašskomeziříčská radnice zatím odhaduje škody způsobené povodní na 90 milionů korun.

Úderem desáté začne v Bohumíně a v Karviné platit stav nebezpečí

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Úderem desáté začne v Bohumíně a v Karviné platit stav nebezpečí. Vyhlásil ji hejtman Moravskoslezského kraje poté, co o vyhlášení požádali primátor a starosta těchto měst. Stav nebezpečí má pomoci hlavně s obnovou. Podrobnosti telefonuje Ivana Šuláková.

Ivana ŠULÁKOVÁ:
Nové opatření má především omezit jinak nezbytnou administrativu, při krizových situacích lze totiž změnit běžná pravidla a pravomoci, jde například o stavební zákon. Pokud je v oblasti stav nebezpečí, hejtman může nařídit okamžitou demolici objektů, kterým jinak hrozí zřícení. Vedení kraje nevyloučilo, že stav nebezpečí začne platit i v dalších oblastech Moravskoslezského kraje. Přehradní nádrže zachycující vodu z Beskyd jsou na maximu. Stav ohrožení je na 11 místech Povodí Odry. Bohumín vytrvale bojuje o záchranu dvou rozvoden elektřiny. Část lidí se už vrátila z evakuačních center, ale další čeká už třetí bezesná noc.

Stav nebezpečí ve Zlínském kraji

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A stav nebezpečí platí i ve Zlínském kraji. Odpoledne se sešla také Ústřední povodňová komise, podle které probíhá koordinace záchranných prací zatím dobře a efektivně.

Jan HERGET:
Ministr obrany Martin Barták také potvrdil, že práce už si vyžádaly víc peněz, než vláda v první fázi uvolnila.

Martin BARTÁK, ministr obrany:
Vláda uvolnila ze všeobecné pokladní správy čerpání až do výše těch 50 milionů, ten požadavek byl překročen ne nějak závratně, ale předpokládá se, že budou uvolněny další rezervy.

Jan HERGET:
Zprávy z Povodí Odry a Moravy hlásí, že přehrady v zasažených oblastech jsou plné, podle ministryně životního prostředí Rút Bízkové ale nehrozí neřízený přeliv hrází.

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Voda bude odtékat ve velkém množství, ale řízeně, čili nemusíme se obávat toho, že by došlo k nějakým nenadálým velkým vlnám vody. Na zmírnění dopadů povodní pracuje v terénu 2800 hasičů. Evakuovat museli zatím 900 lidí. Jan Herget, Radiožurnál.

Polsko hlásí 5 obětí velké vody

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Také Polsko už hlásí 5 obětí velké vody. Krizová situace je především na jihu země v okolí velkých řek jako jsou Odra a Visla.

Petr VAVROUŠKA:
Povodňovou vlnu proto s napětím sledují například v Krakově, kde je v případě nouze připravená evakuace obyvatel. Do dnešního dne muselo kvůli lokálním záplavám na jihu země opustit své domovy více než 2 tisíce lidí. Poláci se nervózně dívají hlavně do sousedního Česka, zajímá je stav nádrží a přehrad na Odře. Všichni si pamatují povodně v roce 97, kdy vtrhla velká voda na jih Polska právě z české strany. Premiér Donald Tusk dnes všechny uklidnil, že je ve stálém kontaktu s českým předsedou vlády. Žádné mimořádné a spontánní vypouštění přehrad nehrozí a pokud ano, bude o tom polská strana včas informována. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Varšava.

Povodňová situace na Slovensku

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A podívejme se na Slovensko. Situace na horních tocích slovenských řek se pozvolna uklidňuje. Dešťové srážky už nejsou tak vydatné. Meteorologové ale předpovídají další deště. Řada přehrad na východním Slovensku je plná z více než 90 procent. K výraznému zlepšení situace by mohlo dojít ve čtvrtek.

Od června budou maminky brát znovu vyšší mateřskou

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Od června budou maminky brát znovu vyšší mateřskou. Poslanci přehlasovali veto prezidenta republiky a vrátili ji na úroveŇ loňského roku. Zákon, který připravili lidovci, zároveň vrací i proplácení prvních 3 dnů ošetřovného a garantuje, že matky dostanou zpět peníze, o které snížením mateřské od ledna přišly.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Lidovci jako autoři novely jsou spokojení. Legislativní anabáze je za nimi. Přesto místopředsedkyně KDUČSL Michaela Šojdrová znovu připomněla význam mateřské.

Michaela ŠOJDROVÁ, 1. místopředsedkyně KDUČSL:
To není žádná sociální dávka, ale je to podpora pro maminky, které jsou aktivní a aktivně se starají o narozené dítě.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Zákon podpořili o sociální demokraté, komunisté a zelení. Proti byla ODS a TOP 09. Za obě strany postoj vysvětlil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda /TOP 09/:
Komunisté, lidovci a sociální demokraté rozhodli, že číslo na té složence bude zase o něco vyšší.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Teď je řada na České správě sociálního zabezpečení. Zákon začne platit v červnu a podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky udělají úředníci vše pro to, aby se peníze k matkám dostaly co nejdřív. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Emisní povolenky

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Další prezidentské veto, které dnes poslanci přehlasovali, se týká emisních povolenek. Sněmovna potvrdila jejich zavedení pro letecké dopravce. Zmírnila také pravidla pro přidělování bezplatných emisních povolenek elektrárenským a teplárenským firmám.

Ministerstvo spravedlnosti rozeslalo soudcům tabulky ke sjednocení výživného

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo spravedlnosti dnes rozeslalo soudcům tabulky ke sjednocení výživného. Jde o nezávazný doporučující materiál, podle kterého se budou moci soudci i rodiče orientovat při výpočtu výše alimentů. Podle věku dítěte mají být alimenty v rozmezí od 11 do 25 procent z platu rodiče, se kterým dítě nežije. Vysvětluje ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Daniela KOVÁŘOVÁ, ministryně spravedlnosti:
Děti jsou zařazeny od narození do 25. roku věku a rozděleni do 5 skupin s tím, že to nejnižší procentuální rozmezí začíná na 11 procentech, a to nejvyšší u těch nejstarších na 25 procentech. Tato tabulka je použitelná pro majoritní část rozvádějících se nebo rozcházejících se párů a pro jedno až dvě děti, protože 80 procent situací a problémů, které se při rozchodu párů řeší, jsou právě páry, které mají jedno nebo dvě děti.

Úvěr dvě a půl miliardy korun pro ČSA vysvětloval v Bruselu ministr financí Eduard Janota

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Úvěr dvě a půl miliardy korun pro České aerolinie vysvětloval v Bruselu ministr financí Eduard Janota. Půjčku loni dostaly ČSA od státní společnosti Osinek. U Evropské komise vzbudil úvěr podezření, jestli nejde o nedovolenou státní pomoc. V únoru ho proto začala prošetřovat.

Pavel NOVÁK:
Eduard Janota obhajoval v sídle Evropské komise plán restrukturalizace ČSA a úlohu úvěru od Osinku v něm. Eurokomisařovi pro hospodářskou soutěž Joaquínu Almuniovi prý vysvětli vše, na co se ptal. Negativní stanovisko komise by pro ČSA znamenalo podle ministra Janoty vážný problém.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Výrazně by to zkomplikovalo situaci ohledně restrukturalizace ČSA. Velmi výrazně, protože jedno podmiňuje druhé.

Pavel NOVÁK:
Úvěrem se mají odblokovat zastavené majetky, aby mohly ČSA získat další peníze a dostat se ze ztráty zpět do kladných čísel. Evropská komise zatím neuvedla, kdy chce rozhodnutí o přípustnosti poskytnutí úvěru ČSA vydat. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Většina svědků v kauze Vítkov u Krajského soudu v Ostravě odmítla vypovídat

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Většina svědků v kauze Vítkov dnes u Krajského soudu v Ostravě odmítla vypovídat. Soudce předvolal 9 lidí, kteří patřili mezi známé obžalovaných a mnozí z nich i mezi stoupence krajní pravice. Zmocněnec romské rodiny pak podal přímo v jednací síni trestní oznámení na 2 svědky. Ti podle něj o žhářském útoku věděli a neoznámili to policistům.

Andrea ČÁNOVÁ:
Odpoledne předstoupila před senát drobná mladá žena oblečená v tmavém, družka Jaromíra Lukeše, označovaného za strůjce útoku. Nikola Šánová s ním má malou dcerku přibližně ve věku popálené Natálky.

Nikola ŠÁNOVÁ:
Je to můj přítel, Jaromír Lukeš, máme spolu dceru.

soudce:
Čili ten vztah nadále trvá?

Nikola ŠÁNOVÁ:
Jo, takže chtěla bych využít toho práva nevypovídat.

Andrea ČÁNOVÁ:
Policistům přitom popsala vztah obžalovaného k Romům i soužití s ním. Jak to přečetl z písemné výpovědi přísedící.

přísedící:
Byl vyřazen z evidence úřadu práce, z jakého důvodu, to já nevím. Nic nedělal, nemá rád citace "cikány."

Andrea ČÁNOVÁ:
Na konci přelíčení podal přímo v jednací síni zmocněnec romské rodiny Markus Pape trestní oznámení proti dvěma svědkům. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Josef Koudelka chce odkázat větší část své umělecké tvorby českému státu

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jeden z nejznámějších fotografů světa Josef Koudelka chce odkázat větší část své umělecké tvorby českému státu. Dvaasedmdesátiletý český fotograf to oznámil dnes při přebírání medaile za šíření dobrého jména české kultury. Umělce proslavil mimo jiné cyklus snímků ze srpna roku 1968, na kterých zachytil okupaci Československa. Dar v hodnotě několika desítek milionů korun by mělo spravovat Uměleckoprůmyslové muzeum, jak potvrdil Českému rozhlasu sám Josef Koudelka.

Josef KOUDELKA, fotograf:
Je mně 72 a někde ty fotografie skončit musí. A radši jsem to já, který se chce rozhodnout, kam ty fotografie půjdou, než aby to byl někdo jiný. Hlavní důvod teda, proč já jsem chtěl, aby to tady skončilo v téhle zemi, je, že jsem se tady narodil a že si myslím, že to, co jsem udělal nejlepšího by tady mělo zůstat.

S mikrofonem za hokejem: Česko-Kanada

Štěpánka ČECHOVÁ:
A teď už opět přepojuje na hokejové mistrovství, kde Česko hraje proti Kanadě. Pavel Petr a Kamil Jáša teď zprostředkují zbytek zápasu.

(pouze anotováno)

Hladiny rozvodněných řek v Moravskoslezském kraji postupně klesají

Štěpánka ČECHOVÁ:
Hladiny rozvodněných řek v Moravskoslezském kraji postupně klesají. Třetí povodňový stupeň platí na 12 místech. Do půlnoci by mělo spadnout průměrně ještě 20 milimetrů srážek, zítra má déšť podle předpovědi postupně ustat. Povodí Odry proto očekává, že hladiny toků budou nadále klesat. Bez proudu je ale stále několik tisíc domácností, omezená je doprava na některých železnicích tratích a mnohé firmy musely omezit i výrobu. S následky povodní bojuje 2800 hasičů, stovky policistů a také dobrovolníci. Kvůli povodňovým dnes zasedala také Ústřední povodňová komise. Z jejich závěrů vyplývá, že kraje zvládají plnit své úkoly dobře a fungovala i předpověď meteorologů. 900 lidí museli hasiči evakuovat, 238 z nich první výzvu neuposlechlo a hasiči je museli následně zachraňovat, což už bylo technicky náročnější. Ministryně životního prostředí Rút Bízková upřesnila aktuální informace o stavu přehrad v zasažených krajích.

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Přehrady všechny a nádrže všechny jsou plné, ale nehrozí neřízený přeliv těchto nádrží, to znamená, voda bude odtékat ve velkém množství, ale řízeně, čili nemusíme se obávat toho, že by došlo k nějakým nenadálým velkým vlnám vody.

Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru ukončili kontrolu údajných chyb v hospodaření NKÚ

Štěpánka ČECHOVÁ:
Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru dnes formálně ukončili kontrolu údajných chyb v hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. Důvodem je to, že jim končí volební období a i fakt, že jim prezident NKÚ František Dohnal kontrolu zkrátka neumožnil. O tomto rozhodnutí chtějí ještě na současné schůzi informovat sněmovnu. Poslední příležitost k tomu budou mít den před volbami ve čtvrtek 27. května, do kdy je schůze přerušena.

Na návrhu nových sankcí proti Íránu se shodly Spojené státy, Čína a Rusko

Štěpánka ČECHOVÁ:
Na návrhu nových sankcí proti Íránu se shodly Spojené státy, Čína a Rusko. Rezoluci ještě dnes dostane k posouzení Rada bezpečnosti OSN. Uvádí to diplomatické zdroje. K posuzování zmíněných opatření dojde v době, kdy Teherán souhlasil s dohodou o výměně jaderného paliva. Po jednání s Brazílií a Tureckem potvrdil, že část uranu bude posílat na obohacení do zahraničí. Odmítá ale zastavit svůj jaderný program a právě to znepokojuje mezinárodní společenství, které se obává, že Írán by mohl sestrojit atomovou bombu.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Hned na začátku se podíváme především, jak Morava a Slezsko bojují s velkou vodou. Kritická situace na východě republiky zaujala taky komentátora Ivana Hoffmana. Poslanci přijali protikorupční zákon ministra vnitra Martina Peciny. A blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček připomene příběh slavného izraelského špiona Cohena a jeho ženy.

Morava a Slezsko bojují s velkou vodou

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Řadu míst na Moravě a ve Slezsku i dnes vytrvale smáčel déšť a hladiny řek klesají jen velmi pomalu. Noční můra se v noci na dnešek změnila v realitu taky obyvatelům Troubek na Přerovsku. Záplavy vyhnaly místní z domovů, stejně jako v roce 1997. Tehdy se právě tato obec stala symbolem škod, které napáchaly katastrofální povodně. Dnes už voda v Troubkách začala opadat, většina vesnice je ale stále zaplavená. Hodně lidí bylo evakuováno do sousedního Tovačova a Oplocan. Mnozí našli útočiště u příbuzných a známých. Někteří ale stále nechtějí opustit své domovy, jiní je alespoň chodí kontrolovat. V rozvodněné oblasti natáčela Radka Kvasničková.

Radka KVASNIČKOVÁ:
Vy tady máte krásné dva pejsky a asi už jste jedni z posledních lidí, vy jste se ještě neevakuovali.

osoba:
My jsme odjeli o půlnoci a vrátili jsme sem, podívat se, co a jak je s barákem.

osoba:
My bydlíme tady naproti hnedka.

Radka KVASNIČKOVÁ:
A co ti pejsci, ty jste brali hned od té půlnoci s vámi.

osoba:
Máme ještě desetiměsíční miminko, takže jsme to vlastně všechno vzali s sebou.

Radka KVASNIČKOVÁ:
Máte opravený dům po těch prvních povodní nebo ...

osoba:
No, my jsme ho koupili vlastně po ...

osoba:
Po povodních.

osoba:
... po povodních dům a celý jsme ho zrekonstruovali.

Radka KVASNIČKOVÁ:
Takže když stojí ten dům tady, tak to snad ještě není zaplavený.

osoba:
No, jenom ve sklepě máme vodu, jenom spodní vody a celá zahrada je.

Radka KVASNIČKOVÁ:
Hospůdka, ve které vy pomáháte, a já vidím, že tady je několik místních, od kdy tady ty lidi sedí?

osoba:
Od včerejška od večera.

Radka KVASNIČKOVÁ:
Nepřetržitě.

osoba:
No, vyjelo to přes noc.

Radka KVASNIČKOVÁ:
A kolik jste už načepovali piv, dá se to spočítat.

osoba:
Tož to nevím, nevím, já jsem tady nebyla celou dobu.

Radka KVASNIČKOVÁ:
Jaký je to pocit, když tak tady sedíte, díváte se oknem na to, jak venku prší a ...

osoba:
Teď už je to dobrý, ale bylo horší. I v noci, když šla voda ...

Radka KVASNIČKOVÁ:
Když vás evakuovali?

osoba:
Evakuovali, tak přišli jsme sem, že, podívat se, no, a viděli jsme vodu a hotovo, no, tak ...

Radka KVASNIČKOVÁ:
A váš dům?

osoba:
No, zatopený. Sklepy, zatím, no, prej. Když to bylo poprvé před těma 13 rokama, říkal jsem, je to nový barák, vydrží, ale fakt teď doopravdy mám strach, aby to vydrželo.

Radka KVASNIČKOVÁ:
A co vy, zůstal jste nebo jste odjel?

osoba:
Zatím jsem zůstal já a pes a manželku jsem rychle evakuoval a i mám dvouletou dceru, takže jsem evakuoval do Tovačova vlastně k rodině, kde bývají v paneláku ve 4. patře, takže tam už by se snad voda neměla dostat. S malým děckem ve čtyři hodiny ráno jsem tady prostě lítal, abych je mohl někde prostě evakuovat na suchý místo, kord, když se budu potápět já, tak já to možná přeplavu, ale s tím malým děckem, to víte, hlavně se bojíte o to děcko, o tu manželku, že.

Radka KVASNIČKOVÁ:
Pro Radiožurnál Radka Kvasničková, Troubky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tolik reportáž z Olomouckého kraje z Přerovska. Moravskoslezský region vyhlásí dnes večer na některých místech stav nebezpečí. Stejně jako kraj Zlínský, členem tamní povodňové komise je Milan Plesar. Dobrý večer.

Milan PLESAR, povodňová komise Zlínského kraje:
Dobrý večer.

Radka KVASNIČKOVÁ:
Pane Plesare, jaká je aktuální situace ve Zlínském kraji, kde je situace nejkritičtější?

Milan PLESAR, povodňová komise Zlínského kraje:
Řekl bych, že nejkritičtější situace je tak na polovině území Zlínského kraje, konkrétně hejtman Zlínského kraje rozhodl dnes ve 14:30 o vyhlášení stavu nebezpečí v obcích s rozšířenou působností, Vsetín, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Kroměříž, Otrokovice a Uherské Hradiště.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak to vypadá na těchto místech?

Milan PLESAR, povodňová komise Zlínského kraje:
Já bych řekl tak, že hejtman se rozhodl vyhlásit stav nebezpečí zejména z důvodu ohrožení životů zdraví a majetků v důsledku opakujících se třetích stupňů povodňové aktivity, právě na řece Moravě a na řece Bečvě, včetně jejich přítoků, také hrozí reálná hrozba sesuvů půdy a je ohroženo velké území Zlínského kraje. Další, řekl bych, důležitou věcí pro to rozhodnutí stavu nebezpečí je také, jsou také nedokončené protipovodňové opatření ve správním obvodu, obce s rozšířenou působností Uherské Hradiště a také nepříznivý vývoj z hlediska meteorologické předpovědi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na kolika místech museli, pane Plesare, opustit lidé svoje domovy a kde se ještě evakuace eventuálně plánuje?

Milan PLESAR, povodňová komise Zlínského kraje:
Já bych k tomu řekl jenom tolik, že vyhlášení stavu nebezpečí znamená v souladu s krizovým zákonem to, že starostové jednotlivých obcí a obcí s rozšířenou působností mají rozšířené pravomoce a rozšířené kompetence pro řešení toho stavu. A řeknu například to, že starosta může po vyhlášení toho stavu nebezpečí například evakuovat osoby z ohrožených, z ohrožených území.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Čekáte, že to, pardon, že do toho vstupuji, čekáte, že to budou ve větší míře starostové toto používat, že budou muset lidé opouštět svoje domovy.

Milan PLESAR, povodňová komise Zlínského kraje:
Minimálně ten starosta k tomu má pravomoci a kompetence tím, že byl vyhlášen stav nebezpečí. Starosta také může bezodkladně provádět různé stavby, může ty stavby odstraňovat, může dělat terénní úpravy, všechno je to takové pro to, ale je to děláno všechno pro to, aby ten starosta měl maximum pravomocí, maximu možností k tomu, aby řešil ten stav, který je na území jeho obce. Ještě bych k tomu řekl jednu důležitou věc, že hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák ten stav nebezpečí vyhlásil na dobu od 18. května, ode dneška od 14:30 do 26. května do půlnoci.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jaké problémy musíte řešit ve Zlínském kraji aktuálně nejdřív, co je nejpotřebnější?

Milan PLESAR, povodňová komise Zlínského kraje:
Nejpotřebnější, nejpotřebnější já bych řekl, protože jsem tiskový mluvčí Zlínského kraje a jsem taky člen povodňové komise Zlínského kraje i současně krizového štábu, tak pro nás teďka jsou aktuálně nejdůležitější informace, které, s kterými se na nás obyvatelé Zlínského kraje obrací, nemají ty informace, neví, jestli ta cesta je průjezdná či není a tak dále, my jsme k tomu zřídili speciální linku, hned v pondělí ráno, kdy zasedla povodňová komise, tak jsme zřídili speciální linku, na kterou nám volají už stovky lidí a chtěly právě tyto informace, my máme vyčleněné lidi, kteří se veřejnosti věnují a poskytují jim maximálně přesné informace a hlavně maximálně aktuální informace, protože sedí přímo tady u povodňové komise v tom našem jednacím štábu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Potřebujete nějakou pomoc zvenčí?

Milan PLESAR, povodňová komise Zlínského kraje:
To je otázka pomoci zvenčí byla dneska komunikována na videokonferenci všech hejtmanů v České republice, kde jednotliví hejtmani, kteří, jejich kraje nebyly postiženy, prozatím povodněmi, nabídli těm postiženým krajům určitou pomoc a ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A pro Zlínský kraj konkrétně to bude co, co potřebujete nebo co jste si vyžádali?

Milan PLESAR, povodňová komise Zlínského kraje:
Do pátku bychom měli říct, co všechno chceme, teďka jsme oslovili všechny obce s rozšířenou působností, ať nám sdělí své požadavky a my to posuneme dále a budeme požadovat to, co nám ty obce řeknou, byly tam návrhy ze strany hejtmanů poskytnutí finančních prostředků, byly taky návrhy na poskytnutí vysoušečů nebo pytlů a tak dále, ta situace se dále analyzuje, protože jsme v nějakém mezičase, stále prší, stále nám některé řeky rostou, některé nám zase klesají v ten, v ten, v tom mezičase, takže neumíme teďka říct přesně teď nám přivezte to a to, je to o tom, že analyzujeme situaci a řešíme aktuální věci, které jsou, pokud nám zavolá jakýkoliv starosta obce s rozšířenou působností, nebo člen povodňové komise, řešíme to, co je potřeba.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Popisuje člen povodňové komise Zlínského kraje. Já vám děkuji, na shledanou.

Milan PLESAR, povodňová komise Zlínského kraje:
Děkuji, na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
V Praze dnes taky zasedala Ústřední povodňová komise, vede jí ministryně životního prostředí Rút Bízková. Dobrý večer.

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí, předsedkyně Ústřední povodňové komise:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, čemu jste dospěli na dnešním zasedání?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí, předsedkyně Ústřední povodňové komise:
No, hlavní zpráva je, že skutečně Integrovaný záchranný systém pracuje velmi dobře, velmi dobře pracuje taky Český hydrometeorologický ústav, to znamená, že předpovědi jsou poměrně přesné, a tím vlastně lze dobře organizovat, jak preventivní práce, upozorňování obyvatel, tak pak práce záchranné, když už k nim musí dojít, což v některých případech samozřejmě muselo k tomu dojít.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jakým způsobem konkrétně koordinujete práci těch jednotlivých komisí na místech, které jsou sužované velkou vodou?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí, předsedkyně Ústřední povodňové komise:
Ty komise na úrovni krajů jsou poměrně autonomní, ony, na úrovně kraje pracuje krajská povodňová komise společně s Integrovaných záchranným systémem kraje. A my jsme o činnosti jejich informováni třeba ze strany ministerstva životního prostředí, do toho vstupuje právě Český hydrometeorologický ústav s předpověďmi. A zatím hejtmani nevyjádřili nějakou potřebu vnější koordinace. Nicméně my jsme se dnes poprvé sešli jako Ústřední povodňová komise a všechny zúčastněné resorty, to znamená, my, ministerstvo životního prostředí, ministerstvo zemědělství, financí, obrany, ministerstvo vnitra a zdravotnictví, sdělili, jakým způsobem ty své části, ten svůj podíl na řešení povodňové situace, jak to realizují. Všichni pracují řádně, takže myslím, že, že ten výsledek bude co možná dobrý, když už vůbec, jestli vůbec jde mluvit o dobrém výsledku, když jsou povodně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, kde je podle názoru Ústřední povodňové komise v tuto chvíli situace nejnaléhavější?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí, předsedkyně Ústřední povodňové komise:
Tak v nejnaléhavější je připravit se, připravit se na řešení škod po nebo na likvidaci následků povodní, protože zdá se, že už počasí není tak špatné, že zase postupně se bude vyvíjet k lepšímu, samozřejmě ještě velká voda valí se na jižní Moravu, takže je potřeba velmi dobře naslouchat Integrovanému záchrannému systému, hasičům zejména, a opravdu poslouchat co říkají a lidé, aby to dělali, protože pak se nestane, že je budou na poslední chvíli odněkud zachraňovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Bude ve státním rozpočtu podle vás dost peněz na likvidaci povodňových škod, na renovaci těch postižených oblastí?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí, předsedkyně Ústřední povodňové komise:
Určité množství peněz je připraveno, uvidíme, jestli ty peníze, které v současné době, s kterými se počítá, je to někde okolo 50 milionů korun, jak o tom včera mluvil pan místopředseda vlády Barták, tak jestli budou stačit, pravděpodobně ne, ale škody se začnou sčítat, myslím, že příští týden a uvidíme.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká ministryně životního prostředí a předsedkyně Ústřední povodňové komise Rút Bízková. Děkuji, na shledanou.

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí, předsedkyně Ústřední povodňové komise:
Děkuji také, na shledanou.

Poznámka Ivana Hoffmana

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A ještě přidáme pohled komentátora. Poznámku dnešních Ozvěn napsal Ivan Hoffman z listu Deník.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník:
Meteorologové hlásí, že v oblastech zasažených povodní bude opět hustě pršet. Nemá cenu doufat, že experti na počasí popletou krátkodobou předpověď. Bude zkrátka hůř. Není čas na hrdinství. Teď je třeba vzít nohy na ramena a v bezpečí vyčkat, než voda opadne. A o čem se teď hodí besedovat v suchu, zatím co venku řádí vodní živel? Tak například o tom, jak jsme se poučili z minulých povodní. Teď je čas pochválit se, jak jsme preventivně postavili a zpevnili hráze všude tam, kde to bylo třeba. Jak jsme se poučili a změnili přístup k přírodě, aby tato byla schopna lépe zadržovat vodu. A pokud jsme v minulosti konstatovali, že je absurdní opravovat či dokonce stavět domy v záplavových oblastech, teď bychom si měli gratulovat, že jsme od toho moudře upustili. Jenomže v tomto duchu se jaksi nebeseduje. Ze zaplavených Troubek naopak slyšíme, že je vše jako před lety. Není těžké to vysvětlit, když bylo sucho, nenašlo se na opatření proti velké vodě dost peněz. Teď, když je zle a navíc před volbami, by se asi nějaké peníze na dluh našly, jenomže pro změnu není na stavební činnost to nejvhodnější počasí. Díky tomu, že se povodně opakují, si můžeme uvědomit několik věcí. Především, že mluvit o tom, co by se mělo udělat pro bezpečnost občanů, je mlácením prázdné slámy. Také se ukazuje, že nemá smysl věřit tomu, co slibují politici, když prší. A ještě je vědět, že když se člověk rozhodne bydlet v místě, kde bude vyplaven, je dobré mít pojistku, která ho udrží nad vodou. Přípravu na velkou vodu není zbytečná. Zcela zbytečné je ale spoléhat, že si s velkou vodou poradí stát. Neporadí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poznamenává komentátor listu Deník Ivan Hoffman.

Protikorupční zákon

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poslanecká sněmovna v nynějším složení finišuje a na dnešní předposlední schůzi před volbami schválila několik potenciálně důležitých bodů, kromě toho, že od června se mateřská vrátí na loňskou úroveň, prošlo i pár norem, které by měly přispět k boji proti korupci, včetně vládního balíku, který počítá s institutem takzvaného korunního svědka a posiluje roli policejních agentů. Poslanci předlohu přijali přes odpor nejsilnější strany ve sněmovně, občanských demokratů, kteří označili dnešní schůzi za předvolební taškařici a mítink ČSSD. Po telefonu zdravím Václava Lásku, předsedu správní rady protikorupční organizace Transparency International. Dobrý večer.

Václav LÁSKA, předseda správní rady protikorupční organizace Transparency International:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Lásko, ODS upozorňuje, že zmíněné změny neprojdou v Senátu, kde má pravice většinu. Podle vás ale měli by, může například ta novinka institut korunního svědka významněji prospět v potírání korupce?

Václav LÁSKA, předseda správní rady protikorupční organizace Transparency International:
Ten institut korunního svědka je věc, kterou by bylo dobré podrobit opravdu odborné diskusi, my si myslíme, že přispět může za určitých podmínek, třeba jenom jednu základní je, že o bez trestnosti toho případného korunního svědka by měli rozhodovat soudci, nikoliv státní zástupci, ale já můžu říct i za organizaci, že to, co se děje teď v současný době, v těchto dnech, my vnímáme především jako předvolební kampaň a celkem se straníme toho, v těchto dnech komentovat návrhy a postupy politických stran, protože se obáváme, že nic z toho, co se teď děje, nesměřuje k potírání korupce, ale pouze k získávání hlasů před volbami.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pokud by ale přeci jen hypoteticky ten zákon začal platit, ODS upozorňuje, že balíček, který předložil ministr vnitra za ČSSD Martin Pecina, posiluje prvky policejního státu, tolik názor občanských demokratů, jaký je ten váš názor?

Václav LÁSKA, předseda správní rady protikorupční organizace Transparency International:
Já si nemyslím, že posiluje prvky policejního státu, ono to totiž není tak o policii jako takové, ale ty opatření, o kterých se hovoří, jsou především pro státní zastupitelství a pro soudce. Fakt je ten, že jsou to závažné, závažné věci, v nichž by vždycky poslední slovo měli mít soudci, protože některé věci, jako třeba institut korunního svědka, slibování někomu beztrestnost, to je vlastně přímý výkon práva a spravedlnosti, takže já si nemyslím, že se to týká policie jako takové, že ta opatření se týkají justice o patro, o dvě výš.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dnes byla schválena taky novela zákona o veřejných zakázkách, zpřísňuje dohled nad zadáváním tendrů, poslanci odmítli návrh senátorů, aby se všechny informace o výběrových řízeních musely zveřejňovat na Internetu, tento odstavec tedy vypadl. Jak důležitá je novela v tomto znění, pokud jde o korupci, která může provázet tendry?

Václav LÁSKA, předseda správní rady protikorupční organizace Transparency International:
Co se týká veřejných zakázek, tak já si myslím, že ta opatření k zprůhlednění veřejných zakázek mohla být učiněna už před mnoha lety a že dokonce v řadě případů ani nevyžadovala nějakou zákonnou legislativní úpravu, že šlo jenom o důsledné uplatňování práv, které zadavatel těch zakázek má už teď, takže zase, já vnímám ty zákonné úpravy a zákonné návrhy, který se dějí teď před volbami, že mají jiný cíl, než ve skutečnosti mají, takže hodnotit to, co se ve veřejných zakázkách skutečně stana a zda budou zprůhledněny, tak já bych si to dovolil tak ..., poprvé tak dva, tři měsíce po volbách.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A kdybyste si měl tipnout, budou politici po volbách vstřícní k těmto krokům?

Václav LÁSKA, předseda správní rady protikorupční organizace Transparency International:
Nebudou. Nebudou, obávám se, že dojde k nějakým legislativním změnám, které budou takové ty, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, to znamená, aby vykázali, že nějakým způsobem splnili sliby, které dali, ale aby ten efekt, to znamená, že v oblasti veřejných zakázek nebude možné, aby docházelo ke korupci nebo se výrazně zminimalizuje ten prostor pro korupci, tak tento efekt se nedostaví.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dnes sněmovna, i když tedy jste dost skeptický k tomu, jestli bude platit nebo ne, to, co dnes přijala, také zákon o lobbyingu, podle něj by každý lobbyista měl být registrovaný u ministerstva vnitra, je taky jasněji definován pojem lobbyista, myslíte si, že to je krok správným směrem nebo byl by to krok správným směrem?

Václav LÁSKA, předseda správní rady protikorupční organizace Transparency International:
Já se přiznám, že ten návrh, jak byl schválen, o tom lobbyingu neznám. Každopádně úprava, úprava lobbyingu je určitě žádoucí, je to stoprocentně žádoucí, ukáže se v praxi, jak ta zákonná úprava, která byla schválena, jestli bude či nebude fungovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Domnívá se Václav Láska, předseda správní rady v české pobočce Transparency International. Díky za vaše odpovědi.

Václav LÁSKA, předseda správní rady protikorupční organizace Transparency International:
Na shledanou.

Před 45 lety byl popraven nejznámější izraelský agent

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A nakonec před 45 lety jí popravili manžela a dodnes nemůže na jeho hrob. Přetrvávající izraelskoarabský konflikt se tímto způsobem dotýká Nadi Cohenové, vdovy po nejznámějším izraelském špionovi Elim Cohenovi. Slavný vyzvědač působil tři roky v Damašku a podařilo se mu proniknout do nejvyšších špiček syrského vedení. Syřané ho ale odhalili. 18. května 1965 skončil jedenačtyřicetiletý na šibenici. Dramatický příběh popsal v následující reportáži blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Naďa COHENOVÁ:
Nejdřív jsem vůbec netušila, co Eli dělá, až později jsem vycítila, že je to něco jiného, než tvrdil. Říkal mi, že v Evropě nakupuje zbraně pro izraelskou armádu. Tušila jsem ale, že dělá něco jiného v nějaké arabské zemi podle toho, co jsem u něj viděla a podle toho, kdo za ním chodil, když přijel do Izraele.

Břetislav TUREČEK, blízkovýchodní zpravodaj:
Naďa Cohenová potkala svého budoucího manžela v Izraeli v 50. letech. Eli se přistěhoval z Egypta a právě toho využila izraelská špionáž. V roce 1960 se stal agentem. Odešel do Argentiny, aby se o rok později přestěhoval do Damašku. Vydával se za bohatého Syřana Kamála Amína Sábeta, který se po letech strávených v latinské Americe vrací ke kořenům. Izraelský odborník na svět špionáže Josi Melman vysvětluje:

Josi MELMAN, izraelský odborník na svět špionáže:
Eli Cohen byl vyslán do Damašku, aby proniknul k syrskému vedení. Pak už jen vyčkával. Do Izraele měl poslat jedině zásadní varování v případě, že by Sýrie chystala válku.

Břetislav TUREČEK, blízkovýchodní zpravodaj:
Naďa tehdy měla malou dcerku. I když to nebylo lehké, nic prý manželovi nevyčítala:

Naďa COHENOVÁ:
Tehdy jsem takové manželství brala jako trest. Eli mi byl ale vzácný, když někdy přijel domů, nechtěla jsem se s ním hádat.

Břetislav TUREČEK, blízkovýchodní zpravodaj:
Cohen mezitím stoupal nahoru. Oblíbený muž se přátelil s ministrem obrany a podařilo se mu například zmapovat syrská opevnění na Golanských výšinách. Dnes je ale těžké odlišit realitu od legend, které jeho osobu obestírají. Například jeho bratr Abraham vzpomíná:

Abraham COHEN:
V rodině se říkalo, že když byl Eli na Golanech, jako bohatý obchodník nabídl, že přispěje na osázení syrských bunkrů eukalypty, aby prý vojáci netrpěli pod úmorným sluncem. Ve skutečnosti ale šlo Elimu o to, aby tam co nejrychleji vyrostli stromy a Izraelci podle nich mohli bunkry identifikovat a bombardovat. Když tam dnes, vidíte, že eukalypty opravdu rostou pouze na bývalých syrských základnách.

Břetislav TUREČEK, blízkovýchodní zpravodaj:
Josi Melman ale varuje, že se přínos Eliho Dojena někdy zveličuje:

Josi MELMAN, izraelský odborník na svět špionáže:
Stal se mýtem a mučedníkem izraelského špionážního světa. Samozřejmě to vede i k jistému přehánění jeho významu.

Břetislav TUREČEK, blízkovýchodní zpravodaj:
Cohen byl prý ale opravdu dobrý agent a přispěl i k vítězství Izraele v šestidenní válce v roce 1967. Jak ale Melman upozorňuje, Eliho kvality se někdy paradoxně obracely proti němu:

Josi MELMAN, izraelský odborník na svět špionáže:
Začal být tak dobrý, že jeho řídící agenti v Izraeli nemohli odolat pokušení. Namísto čekání na zásadní varovnou zprávu ho pořád víc úkolovali. Zjisti, jak je to s dodávkou sovětských migů, zajeď se podívat na tohle letiště, jestli už tam jsou umístěné a podobně. Vyvíjeli na něj obrovský tlak, a to samozřejmě zvyšovalo riziko odhalení.

Naďa COHENOVÁ:
Říkalo se dokonce, že se mohl v Sýrii stát ministrem obrany. Na to nechci ani pomyslet. Vždyť to by se už vůbec nevrátil. Když byl ale za mnou naposledy, nechtělo se mu pryč. Už asi tušil nebezpečí. Mosad ho ale přinutil zase odjet.

Břetislav TUREČEK, blízkovýchodní zpravodaj:
Klec spadla v lednu 1965. Časté depeše do Izraele rušily okolní vysílačky. Sovětští poradci jako zdroj signálu odhalili Eliho Cohena. Přesně před 45 lety ho Syřané veřejně oběsili. Izrael od té doby marně usiluje o vydání jeho těla. Před několika lety se k tomu pokoušela Syřany z popudu Izraele přimět i Česká republika. Všechno marně. Cohen přispěl ke smrti stovek syrských vojáků a navíc Damašek odmítá tělo vydat bez patřičné protihodnoty.

Naďa COHENOVÁ:
Nechtějí ho vrátit kvůli své arabské mentalitě. Mstí se za to, jaké škody jim Eli způsobil.

Břetislav TUREČEK, blízkovýchodní zpravodaj:
Říká žena, která odmítla poslední vůli svého manžela, aby se po jeho popravě znovu vdala. Syřané tvrdí, že už vlastně ani nevědí, kde je Cohen pohřben. Jeho ostatky prý přemisťovali, aby se jich nezmocnili Izraelci. Naďa Cohenová si to ale nenechá vymluvit.

Naďa COHENOVÁ:
Jeho tělo patří podle židovské tradice téhle zemi, až se vrátí, i já budu mít konečně klid.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na Blízkém východě natáčel Břetislav Tureček. A tím končí celé Ozvěny dne.


autoři: šče , ves
Spustit audio

Více z pořadu