Ozvěny dne 17. 11. 2004

17. listopad 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Česká republika si připomíná 15. výročí pádu komunismu

Před 15 lety jsme znovu získali svobodu. Totalitní režim se zhroutil a před námi se otevřely netušené možnosti. Nakolik jsme se jich dokázali chopit, i o tom se dnes mluvilo na půdě Poslanecké sněmovny. Naši přední politici hodnotili, varovali i apelovali. Slavnostní ráz shromáždění za účasti prezidenta Václava Klause, členů vlády, předsedů parlamentních stran, poslanců a řady hostů narušil jen bojkot projevu šéfa opoziční KSČM Miroslava Grebeníčka. Ve sněmovně vše sledovala reportérka Radiožurnálu Viktorie Hošková.

Viktorie Hošková: Politická elita se ve sněmovně sešla u příležitosti výročí Sametové revoluce vůbec poprvé. Prezident Václav Klaus, který na shromáždění vystoupil, varoval před mytizováním minulosti a snahami měnit pohled na komunistickou historii.

Václav Klaus: Jsem přesvědčen o tom, že se s touto již 15 let neexistující érou nejlépe vyrovnáme pozitivním dneškem, tedy vytvořením takové společnosti, která vznik nových režimů tohoto typu neumožní.

Viktorie Hošková: Premiér a šéf sociální demokracie Stanislav Gross zdůraznil, že musíme myslet hlavně na budoucnost. Zároveň vyzdvihl, že se díky všem postkomunistickým vládám podařilo Česko přiblížit k prosperujícím státům.

Stanislav Gross: Myslím si, že ty měřitelné údaje, které dnes můžeme položit na stůl, toto jednoznačně dokládají a myslím si, že se o ně v mnohých oblastech zasloužili všichni ti, kteří za posledních 15 let tento stát vedli.

Viktorie Hošková: Poprvé se oslav pádu totality zúčastnili i komunisté. Na protest proti vystoupení jejich předsedy Miroslava Grebeníčka ze sálu odešli poslanci ODS, Unie svobody a také bývalý prezident Václav Havel. Grebeníček pak ve svém projevu upozornil na to, že z listopadových ideálů toho moc nezbylo.

Miroslav Grebeníček: Nemohu se ztotožnit ani s vývojem, který zmařil šance, jež se před 15 lety nabízely.

Viktorie Hošková: Shromáždění v Poslanecké sněmovně skončilo přibližně po hodině a čtvrt. Někteří přítomní politici by byli pro, aby se z podobných shromáždění k výročí pádu totality stala tradice.

Přímo na místo brutálního útoku komunistické policie na studenty k pamětní desce na Národní třídě od rána proudí lidé s květinami a svíčkami v rukou. Odpoledne se stovky převážně mladých lidí sešly na Albertově, odkud se vydaly na pochod Prahou. Z Národní třídy, kde studenty v roce 89 zastavily obušky policistů, chtějí pokračovat dál na Václavské náměstí. Jaká je nálada v centru metropole, na to už se ptáme reportérky Viktorie Hoškové.

Viktorie Hošková: Hezký večer. Program tady na Národní třídě začal už v půl šesté. Na pódiu, které stojí na křižovatce Národní třídy a Spálené ulice, se střídají hudebníci a řečníci, většinou aktéři listopadových událostí v roce 1989. Já musím říci, že tady je momentálně takový halas, že jsem se musela schovat do nedaleké prodejny rychlého občerstvení. Křižovatka samotná je plná lidí, kteří sem přišli zavzpomínat na listopad 89, ale také se jenom tak pobavit. V těchto chvílích tudy právě prochází dav studentů, který míří z Albertova na Václavské náměstí. Kopíruje tedy trasu demonstrantů před 15 lety. Na pódiu asi ve tři čtvrtě na 7 vystoupí také prezident Václav Klaus a pozdraví všechny přítomné. Ještě jedno upozornění. Křižovatka je uzavřena pro dopravu, a to jak osobní auta tak pro tramvaje. Trvat by to mělo do dnešní půlnoci.

Výročí pádu komunismu si připomíná i Slovensko

15. výročí pádu komunismu si připomínají i Slováci, a to jak političtí představitelé země tak i obyčejní lidé. Podrobnosti má bratislavská zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová.

Renata Havranová: Podle premiéra Dzurindy je Slovensko běžnou demokratickou zemí, ale na některé momenty z období komunistického režimu by nemělo nikdy zapomenout. Dodal, že ruku v ruce se svobodou kráčí zodpovědnost. Proto vláda dělá potřebné reformy. Právě proti jedné z nich dnes v bratislavských ulicích protestovala asi stovka studentů. Se svíčkami v rukou vyjadřovali nesouhlas s reformou školství. Vysokoškolákům se nelíbí záměr zrušit bezplatné studium. Zavedení poplatků považují za bezohledný a neúnosný krok. Mnohé rodiny podle nich bojují denně za existenci a zpoplatnění studia by mohlo tuto situaci ještě vyhrotit. Protest v den výročí Něžné revoluce chápou zároveň jako prostředek k vyjádření názoru, kterého by si měli kompetentní všimnout.

Armádní komise chce koupit švédské radary bez výběrového řízení

Jednu miliardu a 900 milionů korun mají stát švédské dělostřelecké radary Artur. O jejich nákupu má zítra rozhodovat Ministerstvo obrany. Návrh smlouvy s firmou Ericsson už je připraven. Armáda ale jakékoli podrobnosti tají. O lukrativní armádní zakázku se zajímal reportér Radiožurnálu Pavel Otto.

Pavel Otto: Žádné běžné veřejné výběrové řízení, ale přímé oslovení švédského výrobce. Tak postupovala armádní komise, která označila radary Artur za nejlepší. Faktem je, že na trhu není takových zařízení příliš mnoho. Konkurence ale přece jen existuje. Stínový ministr obrany ODS Petr Nečas říká.

Petr Nečas: Považuji za chybu, jestliže se oslovil pouze jeden předem vybraný uchazeč. Zvláště u tak velké zakázky, která dosahuje řádu miliard korun, jsem vždy příznivcem skutečných výběrových řízení, ne podobných věci, které potom mohou být různým způsobem zpochybňovány a napadány.

Pavel Otto: Ministr obrany Karel Kühnl oponuje, že komise postupovala podle zákona. Chystanou zakázku kritizují i koaliční poslanci. Miloše Titze z ČSSD překvapuje, že záměr ministerstva vůbec neprojednával sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost. Titz by navíc přivítal, kdyby si dělostřelectvo pořídilo nejprve jiné kanónové houfnice. Ty, které má, totiž odpovídají požadavkům bývalé Varšavské smlouvy.

Miloš Titz: Takže se teď ptám. Není důležitější rozhodnout o novém dělostřeleckém systému, naťáckém, a teprve potom nakoupit tento moderní systém sledování vlastně palby nepřítele?

Zráva o smrti Britky unesené v Iráku

Únosci v Iráku zřejmě zavraždili britskou humanitární pracovnici Margaret Hasanovou. Podle jejího manžela, Tahsina Hasana, se objevila videonahrávka s důkazem o jejím zabití. Informace vyvolala vlnu protestů, přestože zatím není jisté, jestli jsou záběry pravé. Margaret Hasanová měla britské i irácké občanství a vedla v Bagdádu pobočku humanitární organizace. V Iráku žila více než 30 let. Jak informuje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev, proti pravděpodobně násilné smrti Margaret Hasanové protestují i Iráčané.

Jaromír Janev: Její násilné zabití odsuzuje drtivá většina Iráčanů a dokonce i ti, kteří jsou proti přítomnosti cizích vojsk v zemi a proti irácké prozatímní vládě. Iráčané zdůrazňují, že to byla žena a že celý život pomáhala Iráčanům bez ohledu na státní zřízení. Navíc žila v Iráku i v nejtěžších obdobích totální blokády země. Iráčané se navíc obávají, že její smrt může vést k omezení práce humanitárních organizací v zemi.

Reakce britské veřejnosti shrnuje spolupracovník Radiožurnálu ve Spojeném království Milan Kocourek.

Milan Kocourek: Zavraždění Margaret Hasanové byl ohavný čin, řekl britský premiér Tony Blair. Irský ministerský předseda Bertie Ahern prohlásil, že únosce Margaret Hasanové odsuzuje celá mezinárodní veřejnost. Britský ministr zahraničí Jack Straw, který dospěl jako jeden z prvních k závěru, že Margaret Hasanová byla zavražděna, poznamenal, unést a zavraždit kohokoli je neodpustitelné, ale je naprosto odporné spáchat takový zločin na ženě, která zasvětila většinu svého života práci pro Iráčany.

Sebevražedný útok v Iráku

15 lidí zemřelo a 22 dalších bylo zraněno při sebevražedném útoku v iráckém městě Baii. Útočník najel se svým autem přímo do amerického ozbrojeného vozidla. Potvrdilo to velení armády Spojených států i lékaři z nemocnice ve městě. K odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil. Nepokoje dnes pokračovaly i v ostatních částech Iráku. Při srážkách mezi americkými jednotkami a povstalci nedaleko Ramádí přišlo o život 9 Iráčanů a dalších 15 bylo zraněno. Právě na toto město, které leží zhruba 110 kilometrů od Bagdádu, chtějí Spojené státy zaútočit. Boje pokračují také ve Fallúdže. Skupinky ozbrojenců na jižním předměstí stále čelí útokům amerických vojáků.

Rusko vyvíjí nový typ nejmodernějších jaderných raket

Rusko bude mít podle prezidenta Vladimira Putina brzy nový typ nejmodernějších jaderných raket. Podobné zbraně podle něho nemají a ani nebudou mít ostatní jaderné mocnosti. Na vývoji těchto raket intenzivně pracují ruští vědci. Jak Putin řekl při setkání s vysokými představiteli ozbrojených sil, na schopnost armády bránit se proti nukleárním střelám nesmí Rusko zapomínat, přestože je největším nebezpečím dnešního světa terorismus.

Český den na mezinárodním veletrhu Metallexpo

Český den. Pod tímto označením se dnes na mezinárodním veletrhu Metallexpo v Moskvě představily české firmy zabývající se hutnictvím a těžkým strojírenstvím. Jak dodává náš zpravodaj v Ruské federaci Petr Vavrouška, zrovna 17. listopad 1989 znamenal pro náš stát velký útlum obchodu s tehdejším Sovětským svazem.

Petr Vavrouška: Obrovský ruský trh nabízí neskutečné možnosti a kdo je dokáže využít, má vyhráno. A jakou šanci mají české firmy zabývající se hutnictvím? Podle Evy Mračnové z Ministerstva průmyslu poměrně slušnou.

Eva Mračnová: Já se domnívám, že ano. Ten sortiment, který vyrábíme my, oni nevyrábí, tudíž ta potřeba tady bude vždy. Je to velká země, která řekněme nebude dlouho, dlouho nebude nasycená hutními výrobky.

Petr Vavrouška: Dnešní 15. výročí 17. listopadu 89 mělo pro české firmy na výstavě Metallexpo v Moskvě zvláštní význam. Jak dodává Miroslav Šik ze Škody Plzeň TS, změna režimu v Československu totiž znamenala také velkou změnu pro mnoho firem, které obchodovaly s tehdejším Sovětským svazem.

Miroslav Šik: Mnoho firem se obrátilo na západ. Myslím si, že mnoho firem bylo zklamáno a postupně se vracely zase na ten tradiční ruskej trh.

Celkový vývoz České republiky do Ruska dosáhl loni částky 600 milionů dolarů. Letošní export bude podle odhadů ještě o něco vyšší.

Krátké informace

Liberecký kraj povede příští 4 roky koalice ODS a ČSSD. Jako hejtmana si koaliční strany vybraly volebního lídra ODS Petra Skokana. Na jihu Čech bude ODS vládnout spolu s KDU-ČSL. Hejtmanem zůstane i nadále lídr ODS Jan Zahradník.

Ke vzájemné šarvátce došlo před pražským sídlem KSČM mezi odpůrci a příznivci komunistů. Několik desítek lidí tam demonstrovalo proti vzrůstající politické síle komunistů. Ve vypjaté atmosféře plné ostrých slov a strkanic musela zasáhnout i policie.

Ve věku 110 let zemřela v Ochoze u Brna nejstarší obyvatelka České republiky Emílie Doležalová. S jejím životem byl spojen kus historie. Za jejího mládí jezdily v Brně drožky. Zažila dobu, kdy je vystřídaly tramvaje. Bylo jít 20 let, když v Sarajevu zastřelili následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda.

Požár v areálu plzeňské Škodovky

Škodu až za 10 milionů korun způsobil požár nové chladicí věže tepelné elektrárny v areálu plzeňské Škodovky. Na místě zasahovaly desítky hasičů. Podle jejich mluvčího Františka Vaška byla příčinou požáru pravděpodobně nedbalost některého ze zaměstnanců.

František Vašek: Hasičům se podařilo požár lokalizovat asi po 40 minutách a uhasit asi po hodině. Kromě obložení poškodil požár i konstrukci dvou chladičů. Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích. Příčinou požáru byla nedbalost při svařování příruby, kdy od žhavé okuje chytla izolace.

Rychlostní zkoušky supervlaku Pendolino

Mimořádné bezpečnostní opatření platí na trati mezi Břeclaví a Brnem. Dráhy je zavedly kvůli probíhající rychlostní zkoušce nového supervlaku Pendolina. Podle mluvčího železnice Petra Šťáhlavského má jezdit skoro dvojnásobnou rychlostí než běžné rychlíky.

Petr Šťáhlavský: Jedná se například o uzavření nástupišť železničních přejezdů, střežení některých komunikací tak, aby se osoby a případně i vozidla nedostaly do kontaktu s projíždějícím rychlovlakem. Běžně tam rychlíky jezdí rychlostí 160 kilometrů v hodině, v těchto dnech tam však může být dosahována rychlost i přes 200 kilometrů v hodině. To znamená každou minutu ten vlak ujede několik kilometrů.

Technici italského Alstomu Ferovia, který vlak vyrobil, ale ještě nedořešili hlavní technický problém, kterým je teoretická možnost, že by elektromagnetické pole motorů soupravy mohlo ovlivnit zabezpečovací zařízení na trati. Při rychlostních testech Pendolina proto jezdí v časech, kdy minimálně 10 minut před ani za nimi nejede jiný vlak.

Oslava 15. výročí vzniku hudební skupiny J.A.R.

15 let existence dnes slaví jedna z nejvýraznějších českých skupin J.A.R. Po sérii 18 koncertů po celé České republice dnes večer vystoupí před vyprodanou pražskou Lucernou. Jak dodává redaktorka Lenka Šumová, desetičlenná skupina patří k nejlepším funky kapelám u nás

Lenka Šumová: Roman Holý, Michal Viktořík a Otto Klempíř začínali s J.A.R. jako rappeři.

Roman Holý: Já si myslím, že to byl velkej kravál. Já bych to ani hudbou nenazýval.

Lenka Šumová: Konstatuje kapelník Holý. S příchodem Dana Bárty se celá skupina zaměřila víc na funky a protože je to rytmus, trubky, saxofony a trombóny, posílila se i dechová sekce. Publikum J.A.R. na koncertech ale nejen tančí, má také co poslouchat.

Roman Holý: Teďko spíš se snažíme, abysme jim něco řekli, aby v textu byl nějakej význam, aby to bylo skrytější samozřejmě.

Lenka Šumová: A protože J.A.R., to je složení deseti výrazných osobností, z nichž každá má i své další projekty, objeví se večer na narozeninovém koncertu celá řada hostů.

Závěrečný přehled zpráv

A je tu závěrečný přehled zpráv.

Česko si připomíná studentské demonstrace v době nacistické okupace v roce 1939 a za komunistického režimu o 50 později. Patnácté výročí takzvané Sametové revoluce společně s obyvateli vzpomněli i naši čelní politici včetně prezidenta Klause.

Vlnu protestů vyvolala zpráva o pravděpodobné smrti Margaret Hasanové unesené v Iráku. K dispozici je videonahrávka s důkazem o její vraždě. Zatím ale není jisté, zda je pravá. Unesená Britka vedla v Bagdádu pobočku humanitární organizace a v Iráku žila 30 let.

Nejnovější typ jaderných raket bude brzy vlastnit Rusko. Řekl to prezident Putin s tím, že podobné zbraně nemají a ani nebudou ostatní mocnosti mít.

Na trati mezi Břeclaví a Brnem zavedly dráhy mimořádná bezpečnostní opatření. Na železnici tam budou zkoušet nový supervlak Pendolino. Souprava by měla jezdit dvojnásobně vyšší rychlostí než běžné rychlíky.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu