Ozvěny dne 15. září 2007

15. září 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Členové Unie bezpečnostních sborů demonstrovali

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Novelu služebního zákona projedná už na zářijové schůzi Poslanecká sněmovna. Několik poslanců v čele s exministrem vnitra Františkem Bublanem v ní navrhuje zrušit ustanovení o sto padesáti přesčasových hodinách za rok, které mají policisté, hasiči, celníci či vězeňští dozorci odpracovat zdarma. Proti novému služebnímu zákonu dnes v Praze protestovali odboráři z Unie bezpečnostních sborů. Byl u toho i redaktor Jaroslav Skalický.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Na Staroměstském náměstí se nakonec sešly téměř tři stovky příslušníků bezpečnostních složek, byli mezi nimi hlavně policisté. Pořadatelé ale očekávali, že jich bude nejméně tisíc.

demonstrant:
Je to z důvodu, kdy tito příslušníci museli jít náhle do služby. Tímto se nemohlo dostavit přinejmenším tisíc lidí, kteří by velice rádi přijeli.

demonstrantka:
Přijeli jsme demonstrovat. Jsme z okresního ředitelství Liberec, obvodní oddělení Chrastava. Na služebním zákonu nám toho vadí hodně, především sto padesát hodin zdarma, přístup politiků k nám a tak dále. Pořád slibujou a nic se neplní.

demonstrant:
Sloužíme ve svátcích, kdy normální lidi jsou doma, a samozřejmě bez příplatku.

demonstrant:
Mně třeba konkrétně utíká měsíčně mezi dvěma až třemi tisíci korun čistého s účinností novýho zákona.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Když ta novela, která by zrušila těch sto padesát hodin zdarma, neprojde, co budete dělat dál?

demonstrant:
Tak nálada u tohoto sboru je taková, že strašná spousta lidí od bezpečnostních sborů odejde. Týká se to těch nejzkušenějších, kteří slouží v době deset až patnáct let.

demonstrant:
Nejsme hračky v rukou politiků.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vedení takzvaných velkých policejních odborů s dnešním protestem Unie bezpečnostních sborů nesouhlasí. Také podle ministra vnitra Ivana Langera ukazuje nový služební zákon pozitivní trend.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Každý má právo říci svůj názor, třebaže demonstrací. Nicméně každý rozumný člověk ví, že věci se mění prací a jednáním. A bohužel byla to právě Unie bezpečnostních sborů, která narozdíl od jiných odborových svazů od jednacího stolu odešla v situaci, kdy se stav v policii výrazným způsobem zlepšuje.

Ministryni Kuchtové hrozí odvolání

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministryni školství Daně Kuchtové hrozí podle Lidových novin odvolání, pokud do pondělka nepřepracuje program čerpání peněz z Evropské unie na vědu a výzkum tak, aby vědci mohli dostat peníze ještě letos. Pokud to neudělá, je premiér Mirek Topolánek údajně připraven ji odvolat. Program se má schvalovat tento týden a Evropská komise dala jasně najevo, že je připraven nekvalitně. Zastavila proto schvalování i dalšího programu, tentokrát na vzdělávání. Ve hře jsou desítky miliard korun pro české školy a vědecké instituce. Předseda zelených Martin Bursík listu řekl, že v případě odvolání Kuchtové by zelení z vlády neodešli.

Oddělení slovenských siamských dvojčat

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Slovenským lékařům se podařila unikátní operace. Siamská dvojčata Marek a Miško mají za sebou první náročný den po úspěšném oddělení. Při zákroku, který trval více než devatenáct hodin, se vystřídalo několik desítek odborníků. Chlapce dnes také poprvé po zákroku viděli i jejich rodiče. Operaci sledovala redaktorka Slovenského rozhlasu Zuzana Čižmáriková.

Zuzana ČIŽMÁRIKOVÁ, redaktorka:
Deset minut po druhé hodině ráno na operačním sále zazněl krátký potlesk, chlapce Marka a Miška se podařilo oddělit. V jedné chvíli bylo na sále čtyřicet šest členů operačního týmu. Ředitel dětské fakultní nemocnice Daniel Žitňan krátce po úspěšném oddělení dvojčat řekl:

Daniel ŽITŇAN, ředitel dětské fakultní nemocnice:
Naskakuje mi husí kůže. Po čtrnácti hodinách těžké práce došlo k oddělení Miška a Marka.

Zuzana ČIŽMÁRIKOVÁ, redaktorka:
Následovala série konstrukčních operací. Stav chlapců je stabilizovaný a pro oba přicházejí klíčové okamžiky. Matka Marka a Miška Marianna přiznala, že v úvodu přemýšlela i o variantě umělého přerušení těhotenství. Jak však následně dodala, víra v Boha jí pomohla a dnes doufá, že spolu s chlapci tento boj i vyhrají.

Marianna, maminka dvojčat:
Já bych je nedokázala takhle zabít. Když se to podaří, já budu jen ráda i pro ostatní maminky, které o tom přemýšlejí.

Zuzana ČIŽMÁRIKOVÁ, redaktorka:
"Je třeba poděkovat hlavně chlapcům, že přišli na tento svět," řekl člen operačního týmu František Horn.

František HORN, člen operačního týmu:
My jsme se opravdu posunuli o krok dopředu díky Markovi a Miškovi.

Zuzana ČIŽMÁRIKOVÁ, redaktorka:
Celou operaci od přípravy až po konec primář kliniky dětské chirurgie Vladimír Cingel označil za ukázkový příklad profesionality.

Vladimír CINGEL, primář kliniky dětské chirurgie:
Je to pocit takové síly, kterou vlévá důvěra rodičů, kteří nám svěřili svoje děti do rukou.

Zuzana ČIŽMÁRIKOVÁ, redaktorka:
Marek a Miško zůstávají zatím v umělém spánku. Kdy opustí nemocnici bude záviset na jejich zdravotním stavu.

Al Kajda vypsala odměnu na švédského karikaturistu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Teroristická organizace Al Kajda vypsala odměnu sto tisíc dolarů pro toho, kdo zabije švédského umělce Larse Vilkse. Ten se v minulých týdnech dostal do mezinárodního povědomí kvůli tomu, že nakreslil Proroka Mohameda se psím tělem. Jak informuje náš skandinávský spolupracovník Tomáš Sniegoň, Švéd se nové hrozby nebojí.

Tomáš SNIEGOŇ, redaktor:
"Aspoň vím, jakou mám cenu," nechal se ve své první reakci ve švédském tisku slyšet kontroverzní umělec Lars Vilks a dodal, že je škoda, že výše odměny za jeho hlavu není alespoň dvojnásobná. Jedenašedesátiletý Vilks přiznal, že kresbu Mohameda zamýšlel jako provokaci, ale jen pro jednu malou lokální výstavu ve středním Švédsku. Jeho kresba na rozdíl od karikatur publikovaných nedávno v Dánsku prý ale postrádala podtóny rasismu a prostě jen zkoušela, jak daleko je možné zajít. Nicméně žádný symbol by podle Švéda neměl být tak vážný, aby nesnesl humor, to jen teroristům je humor cizí. Podle Larse Vilkse by se teď měli nechat slyšet především umírnění muslimové, kteří by měli přes všechny výhrady říci jasné ano svobodě slova a ne teroristickým radikálům.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Al Kajda zároveň požaduje od Švédska omluvu. V případě, že se tak nestane, hrozí útoky proti velkým švédským společnostem, jako jsou IKEA, Ericsson nebo Volvo.

Schůzka německé kancléřky Merkelové s dalajlámou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čína protestuje proti plánovanému setkání německé kancléřky Angely Merkelové s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Soukromá schůzka se má uskutečnit příští týden na půdě berlínského kancléřství. Jak zjistil zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek, Peking si kvůli tomu už předvolal německého velvyslance.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Pro čínskou vládu je dalajláma separatistickým politikem, který se údajně pod pláštíkem boje za autonomii pro Tibet snaží docílit jeho odtržení od Číny. Světoví státníci, kteří se s držitelem Nobelovy ceny setkávají, tak musejí počítat s tvrdou kritikou Pekingu. Čína dokonce nezřídka sahá k otevřenému nátlaku na tu kterou zemi a upozorňuje na možné zhoršení vzájemných vztahů. Šéfka spolkové vlády se už jednou s tibetským duchovním vůdcem setkala, tehdy však ještě "pouze" vedla německou opozici. Angela Merkelová klade na otázku lidských práv velký důraz, během oficiální návštěvy Ruska na sebe třeba upozornila setkáním s představiteli nevládních organizací. Hned při první schůzce s Georgem Bushem ve funkci spolkové kancléřky zase neváhala šéfa Bílého domu vyzvat k uzavření věznice na základně Guantánamo.

Den národního kulturního dědictví ve Francii

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ve Francii si dnes připomínají Den národního kulturního dědictví. Všechny památky, muzea, ale třeba i ministerstva tak může veřejnost navštívit zdarma. Jak uvádí zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd, této možnosti využívají miliony lidí.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Největší zájem je o místa, která nejsou veřejnosti běžně dostupná. Některá vzácná muzea se otevírají třeba jen jednou za rok u příležitosti tohoto dne. Vstup všude je zdarma. Od samého rána se tvořily velké fronty zejména před Národním shromážděním, Matignonským palácem, kde sídlí premiér, ale i před knihovnou kardinála Richelieu, pařížskou observatoří a velmi žádaná je budova ministerstva financí Bercy. Mezi nekrásnější budovy patří i rezidence rumunského velvyslance. Na prvním místě je však jednoznačně Elysejský palác, jeho návštěvníky dnes ráno dokonce osobě přivítal prezident Sarkozy a ukázal jim i svou pracovnu. Není bez zajímavosti, že současný prezident se do paláce stále ještě nepřestěhoval a bydlí s rodinou na okraji Paříže v Neuilly. "Nemyslím si, že bydlet v Elysejském paláci je zvláště příjemné, zejména pro rodinu," prohlásil.

Zájem o koupi Budějovického Budvaru

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americký pivovarnický kolos AnhauserBusch údajně jedná s vládou o koupi Budějovického Budvaru. Napsal server Týden.cz. Ministr zemědělství Petr Gandalovič to popírá.

Odvolání starostky Tróji

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zastupitelé pražské Tróje odvolali starostku Moniku Maurerovou, údajně proto, že nezvládla komunikaci s médii. Starostka ale soudí, že pravou příčinou sporů je její nesouhlas s návrhy úprav územního plánu.

Symbolický protest majitelů vodních skútrů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Majitelé vodních skútrů v Praze symbolicky na několik minut přehradili Vltavu. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas s připravovanou novelou, která některým plavidlům zakazuje vjet na vodu.

Den NATO

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přes padesát tisíc lidí navštívilo sedmý ročník Dne NATO v Ostravě. Na letišti Leoše Janáčka byla celou sobotu k vidění nejmodernější technika vojsk Severoatlantické aliance. Asi největší pozornost poutaly nejnovější stíhačky s označením Eurofighter Tajfun britského královského letectva. Ve výšce jedenácti tisíc metrů jsou schopny letět rychlostí přes dva tisíce kilometrů za hodinu, a třeba zeměkouli tak obkrouží za pouhých osmnáct hodin. Jedinečné podívané se zúčastnila i ministryně obrany Vlasta Parkanová. Jak říká, podobné akce jsou přínosem.

Vlasta PARKANOVÁ, ministryně obrany /KDUČSL/:
Víme, že globální nebezpečí a rizika, která světu hrozí, jsou věci, které prostě musíme přijmout do svých životů, byť bychom je rádi vytěsnili. A víme, že jsou to věci, které je naší povinností jim bránit a připravovat se na jejich obranu předem.

Výstavba areálů pro světový lyžařský šampionát

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V libereckém Vesci a na Ještědu se naplno rozběhly práce na stavbách pro lyžařský šampionát. Některé z nich byly nedávno zastaveny kvůli nedostatku peněz. Ministerstvo školství totiž vyplacení státní dotace podmínilo výměnou na postu prezidenta organizačního výboru. Romana Kumpošta nakonec nahradila Kateřina Neumannová. Postupně doplňuje členy organizačního výboru, kteří odešli s bývalým prezidentem. Jak redaktorce Ivaně Bernáthové řekl současný výkonný ředitel šampionátu Marek Rejman, ve výboru zůstali původní odborníci zodpovědní za dokončení sportovních staveb, nejdál jsou proto práce na běžeckém stadionu ve Vesci.

Marek REJMAN, výkonný ředitel šampionátu:
Více méně areál je skoro hotový a příští rok se budou dodělávat akorát sadový úpravy.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Na běžeckém stadionu ve Vesci jsou už hotové tři dráhy, nadzemní lávky, zasněžovací systém, provozní budova a parkoviště. Skokanský areál je na tom hůř, pozastavená mnohamilionová dotace ministerstva školství průběh výstavby negativně ovlivnila.

Marek REJMAN, výkonný ředitel šampionátu:
Ale společně s městem jsme vytvořili harmonogram, který by měl ten areál dokončit do konce letošního roku.

Ceny Františka Filipovského za dabing

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Přelouči se právě rozdávají ocenění nejlepším českým dabérům. Letos se Ceny Františka Filipovského udělovaly už potřinácté. Kdo si je odnáší tentokrát, už ví redaktorka Milada Velehradská. Pěkný večer.

Milada VELEHRADSKÁ, redaktorka:
Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu si z Přelouče odveze Eliška Balzerová za Rosemary Boxerovou v seriálu Zločiny v zahradách. Vítězem v mužské kategorii se stal Alois Švehlík za ztvárnění Bomboliniho ve filmu Tajemství Santa Vittorie. Zmíněný film ocenila též Jednota překladatelů. Pokud jde o ceny za celoživotní herecké mistrovství, tak ty čekaly na Janu Drbohlavovou, Rudolfa Krátkého, Evu Klepáčovou a in memoriam Jana Teplého. Palmu vítězství za svou dabingovou práci ovšem získal i dlouholetý úspěšný režisér Zdeněk Hruška.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik z Přelouče Milada Velehradská.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu