Ozvěny dne 15. 6. 2002

15. červen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Aktuální odhady

Před čtyřmi hodinami se zavřely volební místnosti. Občané mohli vybírat z 28 politických uskupení, která se snažila získat některá z 200 křesel v Poslanecké sněmovně. Jaké jsou aktuální odhady exkluzivního výzkumu pro Českou televizi, to ví Helena Šulcová a Pavla Kvapilová.

ČSSD zvyšuje náskok před ODS. S tím, jak přicházejí nová data z terénu, se ČSSD stále více vzdálila svým soupeřům. Tady jsou tedy poslední zpřesněné odhady volebních výsledků z exkluzivního průzkumu SCandC a Psephos pro Českou televizi. ČSSD - 30,9% hlasů, ODS - 24,7% hlasů. Na třetí příčku se v průběhu odpoledne posunuli komunisté. Ti si zřejmě jako jediní z parlamentních stran oproti volbám v roce 98 polepšili. Odhady jim přisuzují 17%. Pro v tuto chvíli bramborovou Koalici vhodilo svůj hlas 14,4% voličů.

Rozložení sil ve sněmovně by tedy vypadalo následovně. Sociální demokraté by měli 72 křesel, o 14 méně poslanců by reprezentovalo ODS, komunisté by měli 39 zástupců a koalice 31.

Jak tedy vypadá koaliční matematika? Velká koalice dvou nejsilnějších stran ČSSD a ODS by se mohla opřít o 130 poslanců nové sněmovny. Většinovou vládu by jen těsně mohly vytvořit ČSSD s Koalicí. Poslední odhady jim dávají 103 křesla. ČSSD s komunisty by měly ve dvousethlavé dolní komoře parlamentu celkem 111 hlasů.

Agentury SCandC a Psephos průzkum prováděly přímo před volebními místnostmi. Ptaly se lidí, kteří v tu chvíli odvolili. Celkem oslovily na 17 tisíc voličů.

Jaké jsou průběžné výsledky?

Český statistický úřad už sečetl hlasy z 90% volebních okrsků. Jaké jsou průběžné výsledky? Otázka pro Dušana Valentu.

Po sečtení skoro čtyř milionů platných hlasů získala ČSSD 30,5%. V přepočtu na mandáty to znamená 72 křesel. Druzí občanští demokraté mají 24% a ve sněmovně by jich mohlo zasednout 56, třetí komunisté s 19% a pro čtvrtou koalici hlasovalo 14% lidí. KSČM tak má 43 křesel a koalice 29. Sčítání volebních výsledků je zhruba v polovině. Nejtěžší úkol statistiky teprve čeká. Musejí sečíst výsledky z velkých měst.

Reakce ČSSD

V Lidovém domě sleduje společně se sociálními demokraty průběžné výsledky Dana Jaklová.

Lidový dům se už od odpoledne raduje. Předběžné výsledky totiž potvrzují odhady volebních zisků a ČSSD se tedy s největší pravděpodobností stane vítězkou letošních sněmovních voleb. Zatím jedinou porážku utrpěla ČSSD v Praze, kde Petru Buzkovou předběhl šéf ODS Václav Klaus o 10%. Předseda sociálních demokratů Vladimír Špidla to ale nepovažuje za překvapení.

Vladimír Špidla, ČSSD: Neznám žádný výsledek Prahy, který by byl lepší v minulých dějinách.

Předběžné volební zisky komunistů zatím, zdá se, Lidový dům netěší. KSČM si totiž zřejmě proti minulým volbám polepší. První místopředseda ČSSD Stanislav Gross ale koalici s Grebeníčkovou stranou vylučuje.

Stanislav Gross, ČSSD: Na vládní úrovni s KSČM rozhodně spolupracovat nebudeme. Sociální demokracie nemá ve zvyku pár hodin po ukončení voleb měnit své názory a sliby, které dávala.

Stejně tak Gross odmítá i to, že by Špidlův kabinet vládl jako menšinový s podporou KSČM.

Stanislav Gross, ČSSD: Rozhodně nechci do vlády, která by byla rukojmou KSČM.

Reakce v ODS

Ve Sněmovní ulici, v sídle ODS, je reportér Aleš Heřmánek.

Místopředsedové ODS, kteří se tedy spíše občas jenom mihnou, než aby tu vydrželi delší dobu, se stále utěšují, že jde jen o průběžné výsledky. Ovšem volební zisky ODS oproti prvnímu odhadu jsou stále horší a horší. Ani tento trend zatím nesebral optimismus místopředsedovi Ivanu Langrovi, který ve své odpovědi použil sportovní terminologii.

Ivan Langer, místopředseda ODS: Trendy jsou jedna věc, ale víte, že potom stačí jedna dobrá akce, jedna dobrá kolmá přihrávka, dobrá střela na branku, a potom je vítězství vaše.

Miroslav Beneš, místopředseda ODS: Ale zcela jednoznačně upřímně řečeno stávající trendy nám radost nedělají.

Doplnil další z místopředsedů ODS Miroslav Beneš. S tím, že výsledek mohou ještě zlepšit údaje z velkých měst. Šéf strany Václav Klaus se zatím tady ve Sněmovní ulici neukázal. Prý přijede, až výsledky voleb budou přesnější.

Reakce v KSČM

Překvapením letošních voleb do Poslanecké sněmovny je úspěch KSČM. Podle předběžných výsledků totiž komunisté předstihli Koalici. Ze sídla KSČM se hlásí Lenka Šůmová.

Předběžné výsledky překonaly očekávání i samotných představitelů KSČM. Místopředseda Miloslav Ransdorf ale říká.

Miloslav Ransdorf, místopředseda KSČM: Tím minimálním cílem by mělo být porazit Koalici a je třeba počkat zejména na sečtení hlasů z velkých měst.

Právě v těch zatím zaznamenává KSČM nečekaný úspěch. Např. v Praze dosud sečtené okrsky udávají 11% hlasů pro komunisty. Partnerství ve vládě KSČM neočekává. A jaké složení kabinetu byla ochotná podpořit? To tady zatím nikdo nechce říct.

Zuzka Rujbrová, místopředsedkyně KSČM: V této chvíli nejde o konkrétní složení, ale o program, který by mohla KSČM podpořit. Takže počkejme si na to, kdo bude jmenován a pověřen sestavením vlády, ale pro mě je důležitější programové prohlášení.

Představitelé KSČM se shodují, že k úspěchu jim nahrála nízká volební účast.

Reakce KDU-ČSL

Mnozí představitelé Koalice jsou dosavadními volebními odhady pro toto politické uskupení zklamáni a vnímají to jako prohru. Předsedové stran KDU-ČSL a US-DEU ale tak pesimističtí nejsou. Z Národního domu na Vinohradech se hlásí zpravodajka Radiožurnálu Milada Richterová.

Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda ještě doufá, že nakonec voliči rozhodnou o třetím pořadí Koalice před komunisty. Dosavadní odhady jsou podle něj výzvou do budoucna, ale nejsou tragické.

Cyril Svoboda, KDU-ČSL: Důležité je, že se tady nebude vládnout s komunisty a že je možné vytvořit vládu, která bude silně proevropská. Už to opakuji poněkolikáté.

Předsedkyně Unie svobody - DEU Hana Marvanová přiznává, že není s průběhem volebních odhadů příliš nadšená.

Hana Marvanová, UD-DEU: Pokud by toto byl konečný výsledek, tak to by byl zřetelný neúspěch Koalice. Nicméně konečné hodnocení si nechám až poté, co budou sečteny všechny výsledky ze všech okrsků.

Žádné dramatické emoce nebo reakce na průběžné vyhlašování odhadů jsme zatím ve volebním sídle Koalice v Národním domě na Vinohradech nezaznamenali.

Václav Havel a volby

Prezident Václav Havel s manželkou a svými spolupracovníky sleduje sčítání hlasů na zámku v Lánech. Zatím ale odmítá dostupné údaje komentovat.

Povolební jednání prezident nezačne dnes. To je jediná konkrétní informace, která zazněla v Lánech. Dozvěděla jsem se ji od mluvčího Ladislava Špačka, protože k prezidentovi měli přístup pouze fotografové a kameramani. Kdy prezident vstoupí do hry, to záleží na tom, jak rychle budou k dispozici definitivní výsledky. A koho pověří sestavením vlády, to záleží i na tom, jak velké či malé budou rozdíly ve výsledných číslech.

Reakce malých stran

S odhadovanými volebními výsledky většina malých stran spokojena není.

Předseda Sdružení nezávislých Milan Marko spokojen není. Nelíbí se mu ale ani dosavadní výsledky všech ostatních malých stran.

Milan Marko, předseda Sdružení nezávislých: Jsem zklamán, že většina občanů podlehla tomu soustředěnému mediálnímu tlaku a uvěřila, že opravdu nikdo nemá šanci se do sněmovny dostat.

Odhad volebních výsledků Strany zelených hovoří o necelých 2,5% hlasů. Předseda strany Miroslav Rokos nad tím příliš nejásal, ale za katastrofu to prý nepovažuje.

Miroslav Rokos, předseda Strany zelených: Pokud by ten výsledek, myslím pro nás 2,5%, zůstal, byl bych v celku spokojen, protože by to znamenalo více než stoprocentní nárůst hlasů.

Strana za životní jistoty přiznává, že současný odhad volebních výsledků, necelé 1%, pro ně není příznivý. Nízký zisk volebních hlasů vidí předseda strany Ladislav Jaroš ve volebním zákonu, který diskriminuje malé strany.

Ladislav Jaroš, Strana za životní jistoty: 1,5%, který tam je jako pro státní příspěvek, přiměl malé strany všechny, aby si myslely, že dosáhnou tento výsledek a dostanou státní příspěvek.

Šéf ODA Michael Žantovský je velmi zklamán a to nejen z výsledků své strany ale i z toho, jak volby dopadly vůbec.

Michael Žantovský, ODA: Především s výsledky pro celou zemi. Tady existovala určitá šance na změnu a ta šance se promarnila. Svědčí o tom, myslím markantně, výsledky koalice.

I když Balbínova poetická strana je mezi posledními, její šéf Jiří Hrdina byl jako jeden z mála naladěn přece jen o poznání optimističtěji.

Jiří Hrdina, Balbínova poetická strana: My tímto nekončíme, my se tímto odrážíme k dalším volbám a začneme hned v pondělí.

Čím?

Jiří Hrdina, Balbínova poetická strana: Začneme mítinkem pravděpodobně na Václavském náměstí. Zatímco všichni skončili, my jedeme znovu.

Podle volebního zákona mají strany, které dosáhnou alespoň 1,5% volebního výsledku, nárok na sto korun za každý odevzdaný hlas.

Problémy s volbami

Výpadky proud zkomplikovaly zpracovávání výsledků voleb v některých obcích Karlovarského kraje. Potíže způsobily odpolední přívalové deště, bouřky a prudký vítr. Na přechodnou dobu byly bez elektřiny i některé obce pověřené přijímáním dat z volebních okrsků.

Výpadky elektrického proudu byly zaznamenány ve všech okresech Karlovarského kraje. Jak uvádí Jaroslava Šenětková z krajské reprezentace Českého statistického úřadu, v řadě míst byli pověření pracovníci při zpracovávání dat nuceni čekat na obnovení dodávky elektřiny.

Jaroslava Šenětková, Český statistický úřad: Museli zpracovávat buď ručně anebo počkali a opět data obnovili a pokračovali dál. Takže přinesli všechny výsledky v pořádku a na disketách.

Zdržení kvůli výpadkům proudu se ukázalo jako nepodstatné. Podle předběžných údajů sumarizační komise je chybovost při zaznamenávání výsledků hlasování v jednotlivých okrscích minimální.

Stížnosti na volby

Státní volební komise dostala od občanů 3 stížnosti na průběh voleb. Radiožurnálu to potvrdil její člen Václav Henych. Podle něj šlo o drobné organizačně-technické záležitosti. Jeden volič si např. stěžoval, že nedostal včas hlasovací lístky.

Václav Henych, Státní volební komise: Pokud jde o otázku závažnosti stížností a jejich počtu oproti minulým volbám, tak mohu říci, že těch stížností je méně. Řekl bych, že nejsou závažné a rozhodně, alespoň podle mého názoru, nebudou mít a nemůžou mít dopad na vlastní výsledky a jejich vyhlášení Státní volební komisí.

Policie ČR nemusela při volbách řešit žádné závažné problémy. Radiožurnálu to řekla její mluvčí Ivana Zelenáková. Zmínila se pouze o drobném incidentu v Netolicích.

Ivana Zelenáková, mluvčí Policie ČR: Případ, který byl zaznamenán dnes, se týkal obce Netolice na Prachaticku, kde člen volební komise, který přicházel do volební místnosti, zjisti, že na vstupních dveřích do budovy je porušená pečeť. Byla přivolána hlídka obvodního oddělení policie v Netolicích. Spolu se členem volební komise provedli prohlídku celého objektu i volební místnosti a zjistili, že do samotné volební místnosti se nikdo nedostal, neporušil ani volební urny. To byl v podstatě jediný takový případ, kterým se policie musela zabývat. Jinak, jak už jsem řekla, bylo vše v nejlepším pořádku.

Volby v zahraničí

Letos poprvé mohli volit i čeští občané v zahraničí. Jejich hlasy budou připočítány do Jihomoravského kraje. Rozhodl o tom los. Původně se počítalo s tím, že možnosti volit v cizině využije až několik desítek tisíc našich krajanů. Ty ale nakonec odradila hlavně nemožnost hlasovat korespondenčně a k volbách se jich zaregistrovaly necelé tři tisíce.

Volilo se celkem ve 108 volebních okrscích na našich zastupitelstvích po celém světě. První volební výsledky přišly z Austrálie. Tam jednoznačně zvítězila koalice. Z 59 voličů jí svůj hlas dalo 33 lidí. První výsledky jsou známé také ve Spojených státech.

Ze 101 voličů, kteří se zúčastnili voleb na zastupitelském úřadě ve Washingtonu, dalo 60 hlasy koalici, 23 zvolilo ODS a 12 ČSSD. Komunisté získali jediný hlas. Na generálním konzulátu v New Yorku hlasovalo přibližně 135 osob. Volební komise tam zatím hlasy sčítá. V kalifornském Los Angeles odvolilo na 46 voličů. Tam budou hlasy teprve sečteny.

Nejvíce českých občanů pobývajících v zahraničí přišlo na naši bratislavskou ambasádu. Bylo jich skoro 300. Dva z nich doslova vyrazili volební komisi dech.

Velmi klidný a seriozní průběh druhého volebního dne narušila dvojice mladých lidí. Ti přišli volit do slovenské metropole s voličským průkazem. Na tom by nebylo nic divného, kdyby dívka na sobě neměla kostým smrtky a mladý muž část zbroje ze 14. století. Zpočátku ohromené volební komisi vysvětlili, že si odskočili uplatnit své právo z šermířského představení.

Hodně lidí je teď na dovolené v Chorvatsku. O tom, jestli využili možnosti volit, vám řekne František Lutonský.

Podle předsedy zdejší volební komise Zdeňko Šmejkala byl největší zájem o volby mezi Čechy žijícími přímo v Záhřebu. Turistů, kterých je teď na pobřeží Jadranu okolo 20ti tisíc, se zastavila ve volební místnosti jen malá hrstka. Volit nešli, protože je ambasáda příliš daleko.

Všichni voliči v zahraničí, především krajané, se shodují v jednom. Kdyby mohli hlasovat poštou, byla by jejich volební účast mnohem vyšší.

Volby a dopad na ekonomiku

Výsledky voleb by neměly mít na ekonomiku negativní dopady. Rozhodně ne z krátkodobého hlediska. Jak zjistila Jitka Hanžlová, shoduje se na tom většina ekonomů.

Nedají se čekat žádné převratné změny. Pokud by vládu sestavili v jakékoli kombinaci momentálně vedoucí strany, nedotkne se to ani kurzu koruny. Všechny tři největší strany by totiž zjevně zachovaly dohodu mezi kabinetem a centrální bankou o tom, že výnosy z privatizace nebudou konvertovány do korun na devizovém trhu. Co by nám hrozilo, pokud by se tak nestalo, vysvětluje Markéta Šichtařová hlavní ekonomka Volks bank.

Markéta Šichtařová: Pokud by vláda nedefinovala a neřekla jasně, že tahleta dohoda bude udržená, potom by koruna mohla velmi výrazně skokově posílit a to by mělo velmi neblahé důsledky na ekonomiku, mohly by zkrachovat některé firmy, rostla by nezaměstnanost atd.

Ekonomové zatím nejvíce typují na spojení ČSSD a Koalice. Francouzský politolog Jacques Rupnik v tomto případě oceňuje vítězství jednoznačně proevropských stran. Pro Český rozhlas ale upozornil na nebezpečí, které by mohlo vzniknout, pokud by ODS v opozici prohloubila svoji kritickou rétoriku vůči EU.

Jacques Rupnik, politolog: Je tu prostě otázka, jestli je euroskepticismus ODS nebezpečnější uvnitř jakési koalice, kdy má svoje jasné mantinely, anebo jestli může být nebezpečnější mimo koalici, kdy může v období, kdy půjde o referendum o vstup do EU, tuto protievropskou kartu použít.

Spojení sociálních demokratů s koalicí by ovšem také znamenalo, že nás nečekají ani změny k lepšímu. Hospodářství totiž potřebuje především daňovou a penzijní reformu a snížení schodku veřejných financí. A tady se např. podle Miroslava Singera tyto strany těžko shodnou.

Miroslav Singer: Obávám se, že půjde spíše o čtyřleté směřování stále stejným směrem, po kterých buď bude muset přijít výrazné zvýšení daní nebo konečně skutečná penzijní a sociální reforma.

Mohlo by to vadit i rozvoji podnikání. Jak dnes řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek, aby vláda přilákala k podnikání více lidí, musí zásadně změnit nepřehlednou legislativu a to hlavně u daní, živnostenského zákona a obchodního zákoníku.

Krátký přehled zpráv

Parlament spolkové země Sasko vybídl Česko a některé další země, aby před vstupe do EU zrušily Benešovy dekrety a jim podobné poválečné výnosy. Usnesení prosadili křesťanští demokraté, kteří mají v Drážďanech většinu.

12lidí, mezi nimi dva cizinci, zahynulo při srážce autobusu s cisternou v jižní Korey. Zraněny byly na dvě desítky lidí. Zatím se neví, zda cizinci patřili k tisícům fotbalových fanoušků, kteří se do jižní Korey sjeli na mistrovství světa.

Prudká dešťová přeháňka a bouřka se odpoledne přehnala nad Plzní a okolím. Hasiči museli v několika okolních obcích a v Plzni čerpat vodu ze sklepů, kotelen a kanálů. U Blovic na jihu Plzeňska museli po dešti odstraňovat ze silnice padlý strom.

Zákaz skútrů na přehradách

Odedneška platí sezónní zákaz používání rychlých motorových plavidel a vodních skútrů na Slapské a Orlické přehradě. Jak nám řekl kapitán poříčního oddělení Slapy Policie ČR Milan Froněk, policisté jsou připraveni ihned zakročit.

Milan Froněk: V současný době máme v perfektním stavu technický prostředky. To se týká motorové čluny, radiové spojení. Pokud by se ojediněle nebo v místech, kde by teda hlídky naše nebyly, našel někdo, kdo by tuto vyhlášku porušoval, tak stačí pouze upozornit přes linku 158 nebo přímo na telefonní číslo poříční policie Slapy, kde nahlásí dobu, čas, poznávací znaky plavidla a zbytek už uděláme.

Vyhlazení Lidic

Vyhlazení Lidic na Kladensku německými vojáky si na místě bývalé vesnice připomenulo přes 1500 lidí. Tragická událost znamenala před 60ti lety smrt pro více než 300 lidí. Jak Českému rozhlasu řekla Emilie Chvátalová, kterou nacisté v osmi letech odvlekli z Lidic na převýchovu, i přes tuto smuteční vzpomínku pro ni byl pietní akt díky znovuotevření růžového sadu příjemným zážitkem.

Emilie Chvátalová: To mě hrozně mrzelo, že za těch deset let nikdo se o to nestaral. A že teprve teď se rozpomenuli, že nám dali zpátky krásný růžový sad. To jako mě opravdu těší tady v Lidicích. Mám takový jako krásný pocit, že je to zpátky.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu