Ozvěny dne 10. srpna 2010

10. srpen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Poslanecká sněmovna už čtyři hodiny jedná o důvěře vládě premiéra Nečase.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Každý občan musí vědět, že smyslem dočasného odříkání je učinit naši zemi způsobilejší k nové dynamice a lepší konkurenceschopnosti.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Lidé odklízejí povodňové škody, pomáhá charita i dobrovolníci.

osoba:
Potřebujeme hlavně ty úklidový prostředky, rejžáky, ale spíš na tý /nesrozumitelné/ rukavice, ovoce, zeleninu nemáme, nic takovýho.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Slováci mají náskok. Národní rada dnes vyslovila důvěru vládě Ivety Radičové.

osoba:
Za návrh 79, proti 66 poslanců.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Zítra má být převážně polojasno, objeví se přeháňky a teploty vystoupí až k 28 stupňům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Dobrý večer přejí Veronika Sedláčková a Štěpánka Čechová.

Hlasování o důvěře vládě Petra Nečase

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Hlasování o důvěře vládě Petra Nečase, to je jediný bod programu schůze Poslanecké sněmovny, která začala zasedání dnes odpoledne. Jednání sleduje parlamentní zpravodajka Věra Masopustová. Věro, dobrý podvečer. Řekni, prosím, jak to teď ve sněmovně vypadá a zda se bude ještě dnes hlasovat?

Věra MASOPUSTOVÁ:
Dobrý večer. Tak tady už několik hodin u řečnického pultu se střídají poslanci z řad ČSSD a KSČM. Ti ostře kritizují bod po bodu programové prohlášení vlády. Podle opozice vládní program straní bohatým a ublíží středně a nízkopříjmovým skupinám. Úvodní projev premiéra Petra Nečase je nepřesvědčil.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Každý občan musí vědět, že nehodláme společnost ušetřit k vysílení a nehybnosti, nýbrž naopak, že smyslem dočasného odříkání je učinit naší zemi způsobilejší.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Poslanci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných na kritiku opozice nereagují. Nechtějí, jak avizovali, jednání sněmovny prodlužovat. Nikdo se neozval ani na slova úřadujícího místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Bohuslav SOBOTKA, 1. místopředseda strany /ČSSD/:
Vláda si se svojí rétorikou brousí rozpočtové nože a pily na plošné amputace, přitom ale pacient, naše veřejné rozpočty potřebují spíše odbornost, skalpel a komplexní péči.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Zatím se tedy ještě nedá říct, kdy se bude o důvěře vládě hlasovat, dnes je schůze naplánovaná do 21 hodiny. No, a když diskuse skončí do půl 8, bude to ještě dnes. Pokud se to nestihne, měla by vláda dostat důvěru zítra dopoledne. Z Poslanecké sněmovny Věra Masopustová, Radiožurnál.

Sever Čech se vzpamatovává z ničivých povodní

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Sever Čech se vzpamatovává z ničivých povodní. Hladiny řek v Libereckém a Ústeckém kraji se postupně vracejí k normálu. Lidé s pomocí hasičů i vojáků uklízejí, vysoušejí domy a likvidují trosky. Energetikům ani plynařům se ještě nepodařilo obnovit veškeré dodávky a někde neteče ani voda. V noci navíc policie zaznamenala i první případy rabování. V Chrastavě chytili v jednom z domu dva Rumuny. V Raspenavě pak tři Poláky, ti kradli benzin z aut. Policisté proto posilují hlídky. V regionu je také stále poškozená řada silnic. Například na Frýdlantsku neexistují mosty přes malé potoky. Situaci tam celý den sledovala reportérka Lenka Šumová.

Lenka ŠUMOVÁ:
Ve Frýdlantě pomáhal s odklízením trosek tank. Jak dodává velitel místních hasičů Josef Šperl, lidem tu díky tomu poteče asi voda dřív, než čekali.

Josef ŠPERL, velitel hasičů:
Večer, anebo zítra v dopoledních hodinách už by mohlo být většina lidí uspokojena pitnou vodou.

Lenka ŠUMOVÁ:
Elektřina už skoro všude funguje. Co nejvíc chybí, tak jsou mosty.

Vladimír STŘÍBRNÝ, starosta Heřmanic:
Zprovoznili jsme takový provizorní komunikace přes bývalý lom nebo takovou /nesrozumitelné/, ale ta technika těžší, tam tudy se prostě moc jezdit nedá.

Lenka ŠUMOVÁ:
Říká vyčerpaný starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný. Jde o jednu z nejpostiženějších obcí. I sem se ale už dostala pomoc.

osoba:
Pekař k nám jezdí.

Lenka ŠUMOVÁ:
Dodává paní prodavačka, která otevírá alespoň na pár hodin. Sama má vyplavený dům. Tady i v sousedním Frýdlantě všichni čekají na statiky.

Zdena PROKOPOVÁ, vedoucí Stavebního úřadu ve Frýdlantě:
Zatím jsou tam, dejme tomu, trhliny většího rozsahu, čekáme, co ještě to udělá, samozřejmě až ty objekty vyschnou.

Lenka ŠUMOVÁ:
Říká vedoucí Stavebního úřadu ve Frýdlantě Zdena Prokopová. O patro níž čekají lidé, kteří přišli žádat o peníze na to nejnutnější.

osoba:
Málo jsme zachránili, kočárek jsme zachránili, ale věci, to všechno pryč.

Lenka ŠUMOVÁ:
Říká mladá žena s malou holčičkou na klíně. Všichni už jsou unavení. Slzy v očích má i starosta Dětřichova Jaromír Toman. Když se ho ptám na jeho dům, který povodeň poškodila.

Jaromír TOMAN, starosta Dětřichova:
Tam jsem nebyl čtyři dny, nevím, jako uklízí někdo.

Lenka ŠUMOVÁ:
Z Frýdlantska pro Radiožurnál Lenka Šumová.

Michal Hašek ocenil finanční pomoc

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Předseda Asociace krajů, hejtman Michal Hašek, ocenil finanční pomoc, kterou trojkoaliční kabinet uvolnil do povodní postižených regionů. S premiérem Petrem Nečasem se na prvním společném jednání domluvili, že krytí následků povodní i protipovodňová opatření budou jednou z priorit jak vlády, tak vedení krajů, potvrzuje to hejtman Hašek.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
Já jsme ocenil kroky vlády, to znamená finanční pomoc, která zatím byla uvolněna /nesrozumitelné/, která se připravuje. A samozřejmě regiony přijdou s určitými náměty, jak na změnu legislativy, tak na určitá exekutivní opatření, to se nebude týkat jenom Ústeckého a Libereckého kraje, ale obecně do budoucna i dalších možných povodní, které nás bohužel s ohledem na dlouhodobý vývoj klimatu zřejmě v České republice čekají.

Při úklidu a likvidaci povodňových škod pomáhají dobrovolníci z celé republiky

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Při úklidu a likvidaci povodňových škod pomáhají dobrovolníci z celé republiky. V terénu jsou i krizoví specialisté kvůli koordinací prací. Pokud i vy chcete nabídnout nějakou formu pomoci, ředitel Adry Jan Bárta doporučuje předem se domluvit po telefonu. Dodává, jaké věci jsou potřeba.

Jan BÁRTA, ředitel, Adra:
Čistící prostředky, samozřejmě osobní hygiena, třeba i dětské plenky, nářadí, to jsou košťata, lopaty, někteří lidé se ptají na oblečení, my si nemyslíme, že to je to nejdůležitější, je to problém potom s tím tříděním a skladováním i domlouváním se s lidmi.

Na stovky milionů korun přijde velká voda pojišťovny

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Na stovky milionů korun přijde velká voda pojišťovny. Na soukromém i obecním majetku jsou desetitisíce škod. Klienti se pojišťovnám s událostmi stále hlásí. Například jedné z velkých pojišťoven se za posledních 24 hodin ohlásilo na tisíc lidí. Jak potvrzuje její mluvčí Dagmar Koucká.

Dagmar KOUCKÁ, mluvčí České pojišťovny:
Nejvíce klientů, téměř tisícovka se na nás obrátila z libereckého okresu, po dalších více než čtyř stech škodách je z České Lípy, z Děčínska. Trochu lepší situace zatím se jeví, že je na území východních Čech.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Lidé zatím nejvíc nahlašují zatopené domy, garáže a pozemky. Hlásí se ale už první klienti s likvidací škod na obecním majetku.

Slovenská vláda získala podle očekávání důvěru parlamentu

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Slovenská vláda získala podle očekávání důvěru parlamentu. Ještě nedávno přitom hlásila vláda krizi, když několik jejich poslanců hrozilo, že opustí koaliční tábor. Tím by kabinet premiérky Radičové přišel o většinu v parlamentu.

Vojtěch BERGER:
Čtyři poslanci z liberální strany Svoboda a Solidarity hrozili, že opustí koaliční tábor, pokud vláda do programového prohlášení neprosadí jejich požadavky. Nakonec se dohodli a vládě tak dalo důvěru všech 79 poslanců koalice. Poslanci debatovali o programovém prohlášení vlády několik dnů. Dokument nakonec není tak radikální v ekonomických reformách, jak se od pravicové vlády původně čekalo. Opozice vedená Robertem Ficem označuje program vlády za nekonkrétní a zavádějící. Pravicová koalice se brání s tím, že po Ficově vládě převzala zemi ve špatném stavu s rozvrácenými veřejnými financemi a s bující korupcí. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Cestují do USA zaplatí 14 dolarů za registraci do systému ESTA

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
14 dolarů za elektronickou registraci do systému ESTA zaplatí od 8. září turisté cestující do Spojených států. Důvod zavedení poplatků vysvětlil Radiožurnálu David Gainer z americké ambasády v Praze.

David GAINER, americká ambasáda v Praze:
Zavedení poplatků souvisí s dohodou americké vlády a soukromého sektoru. Ty usilují o větší propagaci cestování zámořských klientů do Spojených států. Nové pravidlo má platit pro jednotlivce cestující s vízy nebo s povolením systému ESTA a bude se vztahovat na všech 36 zemí, které jsou součástí vízového programu. Poplatek 14 dolarů umožňující cestu do Spojených států bude platit stejně jako ESTA po dobu 2 let. Pokud váš pas vyprší před zmíněným limitem, budete se muset jak znovu registrovat, tak i zaplatit poplatek.

Počet Afghánských civilních obětí stoupl o 31 procent

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
OSN zveřejnila bilanci civilních obětí v Afghánistánu za letošní první půlrok. Ve srovnání se stejným obdobím loni počet mrtvých nebo zraněných stoupl o téměř třetinu a mezi dětmi dokonce o polovinu. Na vině je hlavně Taliban a další protivládní jednotky, které jsou zodpovědné za většinu civilních obětí. Spojencům se naopak daří civilní oběti minimalizovat.

Ondřej BOUDA:
Spojencům se vyplatila nová pravidla odvolaného generála Stanleyho McChrystala, který zpřísnil pravidla pro boj v obydlených oblastech. Také Taliban údajně zavedl opatření, která by měla chránit civilisty v bojích. Ale zřejmě se je nedaří dodržovat, protože nejvíce civilistů padne za oběť nastraženým výbušninám vzbouřenců. Takřka na dvojnásobek také stoupl počet lidí popravených islamistickými fundamentalisty, a to včetně veřejných poprav dětí. Asistenční mise OSN pro Afghánistán proto žádá Taliban o okamžitou změnu taktiky boje, dodržování základních lidských práv a především by měl přestat z popravami a dalšími formami zastrašování nevinných lidí. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Mise českých odminovacích kompletů Božena 5 v údolí řeky Jordán skončila

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Mise českých odminovacích kompletů Božena 5 v údolí řeky Jordán skončila. Vojáci se z Jordánska před chvílí vrátili zpět do Česka. Z pražského ruzyňského letiště se teď hlásí reportér Nikola Bojčev.

Nikola BOJČEV:
Dobrý podvečer. Ruský transportní letoun Anton dosedl na letiště Ruzyně se zhruba dvouhodinovým zpožděním. Mise skončila po třech měsících. Jordánská strana je totiž neprodloužila. Nicméně vojáci jsou z působením v Jordánsku spokojeni. Pročistili území o rozloze zhruba 20 tisíc metrů čtverečních. Za celou dobu sice nenarazili na nevybuchlou minu. Podle náčelníka vojska Roberta Bieleného tohle znamená, že prostor byl už před tím prohledán dobře. Dosud není jisté, proč jordánská strana misi neprodloužila. Nevíme ani, kam se vojáci s komplety Božena 5 podívají příště. Ze starého ruzyňského letiště Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Vypršela poslední možnost podat přihlášku k říjnovým volbám do třetiny Senátu

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Dnes ve čtyři hodiny odpoledne vypršela poslední možnost podat přihlášku k říjnovým volbám do třetiny Senátu a také do komunálních voleb. Vliv na většině velkých radnic obhajuje ODS. Ve volbách do Senátu půjde o to, zda se nejsilnější frakcí stane ČSSD, nebo zda si pravice udrží většinu.

Lucie HUSÁROVÁ:
V letošních komunálních volbách se proti velkým politickým stranám a hnutím postaví řada nezávislých kandidátek. Některé vznikly nově, anebo se po úspěchu v krajských volbách rozhodly promluvit i do sestavy městských zastupitelstev. Došlo také k vlně přechodů regionálních politiků, kteří dali přednost nezávislým kandidátkám, případně jiným stranám. V Praze obhajuje vítězství ODS, která však zatím neřekla, kdo bude jejím kandidátem na primátora. Naopak její pravděpodobně největší soupeř TOP 09 zveřejnil svého lídra už před časem. Do vedení pražské radnice se chce dostat bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Volby do Senátu, které jsou vždy na třetině území, pošlou do horní parlamentní komory 27 senátorů. O tyto posty se v minulosti ucházelo vždy kolem dvou set lidí. Některé úřady už ale ohlásily, že letos se počty kandidátů v jejich regionech zvýšily. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Odhaleno pašování vzácných zvířat v Česku

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jeden z největších případů pašování vzácných zvířat v Česku odhalili celníci, policisté a pracovníci Inspekce životního prostředí. V rámci operaci Linie zabavili tři desítky velmi vzácných papoušků. Například tři ary learové, které patří mezi nejohroženější živočichy na světě. Více už Mojmír Mucha z odboru pátrání a dohledu Celního ředitelství Brno.

Mojmír MUCHA, odbor pátrání a dohledu Celního ředitelství Brno:
V rámci tohoto případu, který zhruba trval něco přes rok, došlo k třem dílčím realizacím, a v celém tom průběhu došlo k zajištění celkem 32 jedinců, z toho většina z nich byla skutečně ti nejkritičtěji ohrožené druhy. Cena těchto nejvzácnějších papoušků se může pohybovat až řádově v milionech korun. Tak jsou vzácní. Samozřejmě jedná se o cenu na černém trhu, pro ochranáře je cena nevyčíslitelná v podstatě.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Třem zadrženým pachatelům hrozí až 8 let ve vězení.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Celé odpoledne jednají poslanci o programovém prohlášení vlády. Za okamžik se podíváme živě přímo do sněmovny a přineseme rozhovory se zástupci opozice i kabinetu. Možnosti koaliční vlády rozebere taky komentátor Jan Macháček. Světová zdravotnická organizace odvolala oficiálně pandemii takzvané prasečí chřipky. Byla loňská panika zbytečná. Tak i tato otázka dnes padne.

Koaliční vláda Petra Nečase žádá ve sněmovně o důvěru

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Koaliční vláda Petra Nečase žádá ve sněmovně o důvěru. Opoziční poslanci si příležitost ke kritice programového prohlášení ujít nenechali. Střídají se u řečnického mikrofonu a napadají naznačené reformy jako málo sociálně smířlivé a nepromyšlené. Sociální demokraté a komunisté už dali najevo, že vládu nepodpoří. I tak má ale trojkoalice ve sněmovně většinu 118 hlasů. Poslaneckou schůzi sleduje zpravodajka Veronika Malá. Dobrý den.

Veronika MALÁ:
Hezký podvečer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Veroniko, jak se ve sněmovně zatím situace vyvíjí?

Veronika MALÁ:
No, tak v tuto chvíli už se jedná více než čtyři hodiny a zatím to vypadá, že debata před hlasováním o důvěře vládě ještě končit nebude. To, co je nutné říci, je, že za koalici, za koaliční řady a vládní řady promluvil jen premiér Petr Nečas. Od jeho vlastně úvodního vystoupení, ve kterém obhajoval kroky vlády a obhajoval celé programové prohlášení vlády, už vystupují jen zástupci KSČM a sociální demokracie. To, co se tady ozývá vlastně z kuloárů, když jsme mluvili s jednotlivými ministry, tak ti zatím jasně dávají najevo, že nehodlají na opoziční slova příliš reagovat nebo vůbec reagovat a že se do té doby nehodlají zapojit. Jinak ta debata zatím až na některé výjimky je vcelku klidná. Zhruba na 20 minut se řečnického pultíku poměrně ostře ujal i expředseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Jinak opozice, ta právě po jednotlivých tématech program vlády kritizuje, nicméně je nutné říci, že některé z těch argumentů už zazněly v minulých týdnech, například když vláda minulý týden to své programové prohlášení přímo schvalovala.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na čem to programové prohlášení stojí, dáli se to říci jen v krátkých bodech?

Veronika MALÁ:
Samozřejmě, tak těch pilířů je pět, také je zmínil Petr Nečas ve svém úvodním prohlášení, nebo ve svém úvodním vystoupení. Ty nejdůležitější body zastavení růstu veřejného dluhu, důchodová reforma, zdravotnická reforma, boj s korupcí, samozřejmě vyšší transparentnost veřejných zakázek, no, a to jsou samozřejmě i a ta témata, do kterých se teď vlastně opozice strefuje a do kterých se nejspíš ještě v následujících minutách možná, řekněme, i hodinách strefovat bude.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Moje poslední otázka, budou to hodiny, minuty, bude to dnes nebo až zítra to hlasování.

Veronika MALÁ:
Popravdě řečeno, tato otázka stále visí ve vzduchu. Když jsem šla do studia, tak jsem se ptala, kolik je ještě přihlášených řečníků k debatě, bylo mi řečeno, že více než 15, takže v tuto chvíli to celé závisí pouze na tom, jak dlouho budou jednotliví řečníci mluvit. Pokud jejich vystoupení budou krátká, potom by se to opravdu ještě mohlo stihnout dnes večer. Pokud budou mluvit dlouho, například jako už zmiňovaný Jiří Paroubek, kolem 20 minut, potom je pravděpodobnější spíše ta zítřejší varianta.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vše sleduje přímo v Poslanecké sněmovně naše zpravodajka Veronika Malá. Děkuji.

Veronika MALÁ:
Na slyšenou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já jsem se zhruba před hodinou spojila s místopředsedou nejsilnější opoziční strany sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou, abych se ho zeptala, co zejména vyčítá vládě Petra Nečase.

Bohuslav SOBOTKA, 1. místopředseda strany /ČSSD/:
První věc, která nám vadí, je to, že program vlády povede k větší sociální nerovnosti tím, že se bude zavádět školné, standardy a nadstandardy ve zdravotnictví, privatizovat z části důchodový systém, tak to samozřejmě zhorší dostupnost těchto služeb pro středně a nízkopříjmové skupiny. Ten druhý velký problém je rozložení nákladů rozpočtové stabilizace. My nezpochybňujeme to, že je potřeba snižovat schodek státního rozpočtu, ale na financování toho snižování schodku by se měly podílet i ty nejbohatší příjmové skupiny a také podniky. Vláda přesunula veškerou daňovou zátěž na střední vrstvy a počítá s tím, že do budoucna bude sociální stát zásadně financován jenom prostřednictvím středněpříjmových skupin a s tím i těžko můžeme souhlasit. Je důležité, aby se na financování státu podílely také ti nejbohatší a podniky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kdybyste byli, pardon, pro progresivní daň, tedy pro daň pro ty bohaté, větší, než pro ty, jak vy jste řekl, středněpříjmové a nízkopříjmové skupiny?

Bohuslav SOBOTKA, 1. místopředseda strany /ČSSD/:
My jsme dneska v pozici daňového ráje, u nás nejenom, že není progresivní daň, ale ona je dokonce degresivní v důsledku kombinace stropu a takzvané superhrubé mzdy. Čili pro nás je důležité posílit daňovou progresi a současně také motivovat či přinutit firmy, aby se podílely více na financování státu, protože zdanění firem se za poslední 4 roky snížil o 5 procentních bodů. A tyto finanční prostředky dnes státu výrazným způsobem chybí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak byste to udělal, jak byste ty firmy donutil?

Bohuslav SOBOTKA, 1. místopředseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že je to jednoduchá věc, všechny země v Evropě, pokud dělají rozpočtovou konsolidaci, tak se snaží vyvážit dopady a v řadě zemí se zvýšilo zdanění těch nejbohatších a zvýšilo se také zdanění firem či velkých firem nebo bank, to znamená, jednotlivé státy se snaží nejenom škrtat, ale také hledat zdroje na příjmové straně. A právě rozpočtové škrty jsou ten třetí důvod, proč my vládě nevěříme. Ty škrty jsou totiž koncipovány tak, že poškodí hospodářský růst, ohrozí řadu pracovních míst a politika vlády je podle našeho názoru založená na kombinaci nízkých mezd, rozpočtových škrtů, a to k prosperitě země nepovede.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Existuje něco, co jste ochotni vy nebo vaši straničtí kolegové ze sociální demokracie ochotni podpořit v tom programovém prohlášení, asi se shodnete s vládou, že reformy jako penzijní nebo zdravotní, že prostě potřeba jsou.

Bohuslav SOBOTKA, 1. místopředseda strany /ČSSD/:
My nechceme jít cestou nulové tolerance, to koneckonců není koncept, který by prosazovala či vymyslela sociální demokracie, my jsme připraveni posoudit, všechny jednotlivé racionální návrhy vlády, pokud s nimi nebudeme souhlasit, jasně to řekneme, předložíme alternativy. Určitě důchodová reforma je něco, o čem je potřeba debatovat a sociální demokracie se bude snažit v té diskusi s vládou prosadit svůj názor. Je otázka, jestli se nám to povede. My jsme připraveni podpořit rozumná protikorupční opatření. Určitě také zrušení přestupkové imunity ústavních činitelů a omezení poslanecké a senátorské imunity.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ovšem jako celek vládní záměry odmítáte a pro programové prohlášení ruku nezvedne ani jediný sociální demokrat ve sněmovně?

Bohuslav SOBOTKA, 1. místopředseda strany /ČSSD/:
Je to tak, my jsme dnes o této věci hlasovali na našem poslaneckém klubu, kde byli přítomni všichni členové poslaneckého klubu a toto rozhodnutí bylo jednomyslné. Čili předpokládám, že všichni naši poslanci se vyjádří proti důvěře vládě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tolik místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. A živě zdravím do našeho sněmovního studia ministra průmyslu a obchodu, občanského demokrata Martina Kocourka. Dobrý večer.

Martin KOCOUREK, ministr průmysl a obchodu /ODS/:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, slyšel jste výhrady zástupce opozice. Nebude vláda opravdu škrtat na úkor těch, kteří jsou nejpotřebnější, těch nízkopříjmových, případně středněpříjmových skupin, jak varuje pan Sobotka?

Martin KOCOUREK, ministr průmysl a obchodu /ODS/:
Určitě nikoliv, protože my teď potřebujeme situaci zastabilizovat a ty škrty se týkají zejména výdajů státního rozpočtu. A týkají se rovnoměrně jednotlivých kapitol a bude záležet na ministrech, jak si s nimi poradí. Teprve následně, až se nám podaří zastabilizovat vývoj veřejných rozpočtů tak, aby nehrozila dluhová past, tak bude přistoupeno k oněm reformám, které se budou týkat sociální oblasti, důchodové reformy, zdravotní reformy, školské reformy a případně dalších systémových reforem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Recept sociální demokracie, která jsme právě slyšeli, zdanit lidi, kteří mají nadprůměrné příjmy, zdanit firmy, co říkáte na tyto rady?

Martin KOCOUREK, ministr průmysl a obchodu /ODS/:
No, je tady jeden rozdíl, v kterém se budeme pravděpodobně s panem místopředsedou Sobotkou lišit, a to je pohled na současnou situaci v naší ekonomice, my jsme prošli nelehkým obdobím hospodářské recese a v této chvíli zvyšovat zdanění nemůže mít takový efekt, protože teď potřebujeme právě to, aby se ekonomická aktivita zvýšila, a to jak u fyzických osob, tak právnických osob a vyšší zdanění k tomu určitě nepřispěje. Takže my si myslíme, že v této chvíli i kdybychom zvýšili daně, sazby daní, nevybrali bychom více peněz, protože všichni se spíše zotavují z těch minulých ztrát a nemají žádné příjmy, které by bylo možné navíc zdanit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říkáte, pane ministře, že vyšší daně něčemu neprospějí, ale ministr financí teď prosazuje konkrétní jednu takzvanou povodňovou daň, tedy stokorunu od každého, kdo vydělává peníze, do jakéhosi fondu, ze kterého by se měly sanovat povodňové škody, toto podle vás je správná cesta?

Martin KOCOUREK, ministr průmysl a obchodu /ODS/:
Tak to je výraz solidarity mezi všemi daňovými poplatníky, kteří vidí, jaká je situace po povodních v tom regionu či onom regionu a tento návrh by měl znamenat to, že všichni se jakýmsi způsobem přes odpočet daně poskládáme na povodňový účet, ze kterého pak budou moci být operativně a velmi rychle hrazeny potřebné sanační náklady tak, aby to nezatěžovalo státní rozpočet.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy to nepovažujete tedy za porušení slibu ODS, který před volbami dala, že nebude s daněmi hýbat, že je nebude zvedat?

Martin KOCOUREK, ministr průmysl a obchodu /ODS/:
Tak jednak to posunutí, tak jednak nehýbeme s daněmi, hýbeme se slevou na dani, to je jedna věc.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ano, ale to daňové zatížení pro lidi se změní?

Martin KOCOUREK, ministr průmysl a obchodu /ODS/:
Ale na druhé straně se nacházíme zase i v nějaké situaci, poučili jsme se znovu z roku 2010, že živelné pohromy pravděpodobně jsou reálným nebezpečím, to je trošku změna situace, a toto je jedna z alternativ, jak to řešit, pokud má někdo lepší, nechť jí dá na stůl a budeme se jí také zabývat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uvádí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek z ODS. Děkuji, že jste si udělal čas, na shledanou.

Martin KOCOUREK, ministr průmysl a obchodu /ODS/:
Hezký večer.

Možnosti koaliční vlády

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
O rozruch se pár hodin před hlasováním o důvěře vládě postaral poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml, prohlásil, že vypovídá smlouvu, kterou se ještě před volbami zavázal, že bude pod hrozbou pokuty hlasovat podle pokynů vedení strany. Nastaly dohady o tom, jestli právě toto není první drolící se kamínek, který nakonec rozloží celou vládní koalici. Zamýšlí se nad tím komentátor serveru Respekt.cz Jan Macháček.

Jan MACHÁČEK, komentátor serveru Respekt.cz:
Poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml vypověděl poslušnost své straně kvůli tomu, jak se ministři za jeho partaj postavili k případu bratrů Mašínů, pohřbu Milana Paumera a připravovanému zákonu o třetím odboji. Naznačuje právě tento případ, že se vládní koalice začíná klížit či dokonce rozpadat? Právě této kauze netřeba přikládat velkou důležitost. To, že má nějaký poslanec jiný názor na Mašíny, neznamená, že bude hlasovat proti vládě v klíčových věcech, jako jsou rozpočet daně, reformy či zahraničněpolitické otázky. Skutečnou hrozbu pro koalici vidím někde úplně jinde a bohužel se mi zdá velice reálná. Jinými slovy, na to, že tato koalice bude vládnout 4 roky, bych si nevsadil ani zlámanou grešli. Opravdu to totiž vypadá, že si ministři za Věci veřejné při výběru portfólií hezky naběhli a i kdy si za to mohou sami, nepopulární opatření budou dopadat především na jejich portfolia. Nejsem si jist, že si ministr dopravy a také podnikatel Vít Bárta představoval, že právě on se jak ministr dopravy proslaví coby zastavovač staveb, a to dokonce i těch, kde má nejen přispět, protože jinak to platí Brusel. Ministrovi se také zatím nedaří přimět stavební firmy ke slevám či prodloužení splátkového kalendáře. Jak dlouho se bude Bártovi líbit být symbolem dálničních torz a zrezivělých či rozkradených strojů? A kvalita místních silnic se ještě zhorší. Jak dlouho se bude ministrovi vnitra Radku Johnovi líbit, že právě on po povodních, kdy obliba hasičského sboru stoupla, musí zrovna snižovat hasičům platy. A když sníží platy policistům, bude právě on jako hlava resortu nejvíce neoblíben či dokonce nenáviděn. A pokud vláda nesplní svůj slib, že přidá učitelům a místo toho jim dokonce peníze letos sebere, může se stát, že ministra Dobeše přestane bavit tomuhle předsedat. Úspory jsou samozřejmě do značné míry třeba, i když netvrdím, že přesně ty, co dělá vláda, ale jako /nesrozumitelné/ si troufám předvídat, že pokud se ministerská portfolia časem nepřeskupí tak, že se politická nevýhodnost bolestivých nepříjemností rozloží rovnoměrněji mezi všechny strany, koalice to nepřežije. Až se právě těmto třem zmíněným ministrům začnou hroutit preference, bude vymalováno. Nemusí to nutně znamenat nové volby. Věci veřejné mohou vládu třeba tiše podporovat. Je třeba přihlédnout i k tomu, co měly Věci veřejné v programu. Kromě úspor také zvyšování daní, respektive obnovení progrese. Z toho již ustoupili, ale jejich voliči jim to mohou připomenout. Čtyřleté vládnutí může koalici zajistit pouze rychlejší návrat růstu a prosperity do Evropy i do světa, který povede ke zjištění, že s úsporami to není tak horké. Jenže tenhle scénář nemá velkou pravděpodobnost.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Podotýká Jan Macháček ze serveru Respekt.cz.

Světová zdravotnická organizace odvolala oficiálně pandemii takzvané prasečí chřipky

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Možná jste na ni zapomněli, oficiálně ale skončila až dnes. Pandemii takzvané prasečí chřipky odvolala Světová zdravotnická organizace. Šířící se vir A/H1N1 způsobil vloni celosvětovou paniku. Nakonec mu podlehlo celkem 18,5 tisíc lidí. Česko hlásí 102 mrtvé, většina z nich byla už před nákazou vážně nemocná. Do vysílání zvu vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martinu Havlíčkovou. Dobrý večer.

Martina HAVLÍČKOVÁ, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zpětně viděno, paní doktorko, myslíte si, že ona panika kolem takzvané prasečí nebo, chceteli, mexické chřipky byla zbytečně nafouknutá?

Martina HAVLÍČKOVÁ, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku:
Já si to nemyslím. Světová zdravotnická organizace v podstatě v situaci, která byla před rokem nebo více než před rokem, protože český stupeň pandemie byl vyhlašován 11. června loňského roku, neměla jinou volbu, protože virus se šířil, šířil se poměrně rychle, komplikovaných případů bylo nemálo a při genetické nestabilitě chřipkového viru nebylo možné jaksi předjímat situaci v tom smyslu, že ta vlna proběhne poměrně mírně, takže Světová zdravotnická organizace vlastně udělala to, co měla a opravdu neměla jinou možnost.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dá se teď říct, že se nemůže vrátit pandemie tohoto typu chřipkového viru?

Martina HAVLÍČKOVÁ, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku:
No, pandemie, chřipkové viry jsou a budou, nebudeli to tento subtip, bude to jiný. Tento subtip nemizí z populace, ten naopak v podstatě postupně vytěsnil svého předchůdce, ten starý subtip H1N1 a stává se víceméně běžnou sezónní chřipkou. Ale protože vlastně od té první uběhl pouhý rok, tak ještě bych si netroufala tvrdit, že tento virus pandemický nebo v tuto chvíli už víceméně sezónní neprojde další genetickou změnou, která ještě může vlastně změnit klinické obrazy, které způsoboval, nebylo by to na poli chřipky nic nového, už byly epidemie a pandemie, kdy adaptace viru do stupně patogeny, s kterým se tak definitivně projevil, trvala i více jak dva roky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Státy, včetně Česka, se zásobily vakcínou proti tomuto viru, chřipkovému viru, tedy podle vás ještě není zbytečné očkovat se proti němu?

Martina HAVLÍČKOVÁ, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku:
No, toto období celkem pro vakcinaci monovakcínou už nemá velký význam, tento virus bude součástí sezónní trivakcíny, která záhy vlastně za několik týdnů přijde na trh a bude aplikována podle schématu, který se v České republice uplatňuje, čili prevence proti tomuto subtipu je úplně stejně významná, jako proti jiným chřipkovým virům. Není to o tom, že by tady rok byl a pak zase vlastně zmizel z populace, ten virus tady je a zůstane po dobu, kterou samo buď definitivně, než bude vytěsněn jiný subtipem, anebo po určitou dobu, kterou samozřejmě nemůžeme dopředu přesně odhadnout.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vysvětluje vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková. Děkuji, na shledanou.

Martina HAVLÍČKOVÁ, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku:
Na shledanou.

Hlasování o důvěře vládě Petra Nečase

Štěpánka ČECHOVÁ:
Hlasování o důvěře vládě Petra Nečase, to je jediný bod programu schůze sněmovny, která začala dnes odpoledne a trvá do těchto okamžiků. Do debaty o programu kabinetu se přihlásilo 25 opozičních poslanců a probírají bod po bodu. Ke hlasování tedy dnes vůbec nemusí dojít. ČSSD i KSČM už tak jasně sdělily, že vládě důvěru nevysloví. Jasno je ale i u všech 24 poslanců Věcí veřejných, ti vládu podpoří a pro zvedne ruku i poslanec Stanislav Huml. Jak se zmiňoval i před malou chvílí komentář v publicistické části Ozvěn dne, Huml vypověděl straně takzvanou smlouvu poslušnosti. Tou se každý uchazeč strany o poslanecké křeslo zavázal, že v případě neposlušnosti zaplatí až 7 milionů korun. Poslechněme si, jak zdůvodnil svůj krok, ke kterému mu ho vedl postoj strany k problematice bratří Mašínu.

Stanislav HUML, poslanec /Věci veřejné/:
Nemám problém s něčím, co podporují Věci veřejné, jinak bych za ně nekandidoval. S programem jsem se ztotožnil. Dnes se projednávala i otázka bratří Mašínů. Já nemám ani se zákonem o protikomunistickém odboji problém. Já mám problém s tou jednou jedinou kauzou, že někdo, kdo byl omámen, svázán, byl brutálně podříznut, tak že by to mělo být ten čin, který někdo spáchal, že by měl být glorifikován a uznán jako hrdinský čin o nějaký odboj.

Povodně v Libereckém kraji si vyžádaly pátou oběť

Štěpánka ČECHOVÁ:
Povodně v Libereckém kraji si vyžádaly pátou oběť. Českému rozhlasu to potvrdila starostka Zákup na Českolipsku Miloslava Hudáková. Pokračuje zpravodajka Eva Malá.

Eva MALÁ:
Jak uvedla starostka Miloslava Hudáková, pátou obětí povodní je čtyřiadvacetiletý muž z Božíkova u Zákup na Českolipsku. Údajně se nic netušíc vrátil z dovolené a když uviděl svůj dům v troskách, situaci neunesl a vzal si život.

Miloslava HUDÁKOVÁ, starostka Zákup:
Mladej kluk, který tady opravoval televize, šikovnej člověk, koupil si tu parcelu, že bude stavět a psychicky to nezvládl.

Eva MALÁ:
Další dvě oběti jsou z Frýdlantska a dvě z Českolipska. Pro Radiožurnál Eva Malá, Zákupy na Českolipsku.

Smog, horko a dým z požárů stále sužují obyvatelé ruské metropole

Štěpánka ČECHOVÁ:
Smog, horko a dým z požárů stále sužují obyvatelé ruské metropole. Hořící rašeliniště a lesy v okolí Moskvy se stále nedaří uhasit, zatímco situace v dalších oblastech se mírně zlepšuje a počet požárů už neroste.

Martin DORAZÍN:
Hasičům se podařilo lokalizovat požár, který ohrožoval největší ruský podnik Maják na zpracování jaderného odpadu v Čeljabinské oblasti. Moskevská radnice začala organizovat přepravu starých lidí a dětí do oblastí s čistým vzduchem. Velvyslanectví Spojených států přestalo dočasně vydávat víza a chystá se poslat rodiny diplomatů domů. Kina pořádají bezplatná charitativní představení, kde se mohou lidé trochu ochladit, i dobrovolně přispět na pomoc obětem požárů. Úmrtnost v Moskvě stoupla na dvojnásobek průměru a nemocnice jsou plné lidí s dýchacími problémy. Utrpělo také politické zdraví prezidenta Dmitrije Medveděva a premiéra Vladimira Putina. Tři agentury nezávisle na sobě zaznamenaly rekordní pokles jejich popularity. Martin Dorazín, Radiožurnál.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dnes večer začíná Ramadán, jak změní svět. Ministr financí chce, aby každý, kdo pracuje, odevzdal takzvanou povodňovou daň. Jsou záplavy jen záminkou pro zvýšení daňové zátěže? A proč ubývá Čechů, kteří tráví dovolenou v tuzemsku. Tak i na to se v této půlhodině zeptám.

Jak změní svět Ramadán

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pro miliardu a půl lidí po celém světě dnes po západu slunce nastává nejposvátnější čas roku muslimský postní měsíc Ramadán. Proč a jak vyznavači islámu Ramadán slaví a dotýká se nějak i nás? To jsou otázky pro Jaromíra Marka za zahraniční redakce Radiožurnálu. Dobrý večer.

Jaromír MAREK zahraniční redakce Radiožurnálu:
Pěkné odpoledne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jaromíre, co vlastně slaví muslimové během Ramadánu?

Jaromír MAREK zahraniční redakce Radiožurnálu:
Tak musím předeslat, že Ramadán je pro muslimy samozřejmě tím největším svátkem, je to jedním z pěti pilířů islámu, a z našeho pohledu je to vlastně těch 30 dní, po kterých muslimové drží ten velmi striktní půst, ale pro muslimy je to především měsíc, kdy si připomínají, že právě v té době Bůh zjevil proroku Mohamedovi svá první proroctví, první zjevení, takže to je pro muslimy to klíčové a právě tím půstem, které se jmenuje Saum, který trvá 30 dní, má jasná pravidla, o kterých určitě budeme se ještě bavit, tak si toto připomínají a vlastně snaží se takovýmto odřeknutím se těch světských požitků přiblížit k té, jak by řekl muslim, duchovní podstatě islámu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
K těm pravidlům, jak ostrý je ten půst, co všechno si muslimové musí nebo odepírají, třeba chtějí?

Jaromír MAREK zahraniční redakce Radiožurnálu:
Musí odepřít a zároveň tedy i chtějí si odepřít a je to zejména to, že od východu Slunce do Slunce západu nesmí muslim jíst, pít, v některých oblastech se akceptuje čistá voda, nesmí kouřit, musí se vzdát sexu, a během těch 30 dnů by také se měl chovat jinak, než se chová obvykle, to znamená, neměl by třeba pomlouvat, neměl by lhát, měl by se celkově chovat jaksi cudněji, no, a je to vlastně jakási taková doba toho usebrání, aby nebylo ovšem mýlkou, že to platí skutečně pro všechny, jsou výjimky, těmi výjimkami jsou děti, jsou kojící těhotné ženy, jsou to nemocní a starci, staří lidé a lidé, kteří jsou na nějaké delší cestě, ovšem v tomto případě si ten půst, který vlastně zanedbali během té cesty, musí vynahradit jindy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zdá se, že během těch 30 dnů se v muslimských zemích život v podstatě zastaví?

Jaromír MAREK zahraniční redakce Radiožurnálu:
Ne zastaví, ale určitě se ten život zpomalí, protože je to velmi náročné, když si představíme, že většina těch klíčových muslimských zemí se nachází v klimatických oblastech, kde v tuto chvíli teploty šplhají hravě ke 40, přes 40 stupňů Celsia, tak dodržovat tato pravidla nejíst by nebylo asi až tak hrozné, nekouřit možná také ne, ale nepít už je určitě velmi náročné, já sám si vzpomínám, že právě před měsícem, před rokem jsem během Ramadánu byl v Afghánistánu, kde skutečně se nesmí dokonce pít ani ta voda, takže ti lidé skutečně ráno ve 4 hodiny těsně před tím, než vyjde slunce, vypijí poslední sklenici vody a potom celý den skutečně jsou o žízni a musím říct, když jsem viděl třeba, ať už ty běžné Afghánce, nejrůznější obchodníky, řemeslníky, jak se dále a dál během toho dne plouží a neřkuli vojáky, kteří třeba jsou v té plné zbroji někde na stráži, neřkuli bojové operaci, a skutečně až desátou, dvanáctou hodinu nepili ani kapku vodu, tak je to skutečně pro ně obtížné. Oni si to potom vynahradí po západu slunce, kdy se konají nejrůznější, řekněme, z našeho "velkých večírků, oslavy", ale samozřejmě není to nic, co bychom si představili my, protože správný muslim ten nepije alkohol nikdy, natož během Ramadánu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
My mluvíme o zemích s většinovou muslimskou populací, ale jak se dotýká Ramadán evropských zemí?

Jaromír MAREK zahraniční redakce Radiožurnálu:
Tak začíná se dotýkat zvolna těch zemí, v kterých se objevují ty muslimské komunity, teď třeba nedávno je to dva, tři týdny zpátky, řešili v Německu takový zajímavý problém, zdali fotbaloví hráči německé Bundesligy budou muset dodržovat během Ramadánu ten ostrý půst, tak jako v předchozích letech, a tentokrát se tedy shodli, jsou to samozřejmě fotbalisté, kteří pocházejí z té turecké muslimské menšiny žijící v Německu a tentokrát se shodl německý fotbalový svaz s představiteli ústřední rady muslimů v Německu na tom, že během tohoto Ramadánu a zřejmě i během všech dalších nebudou muset fotbalisté půst takto striktně dodržovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak je to u nás v Česku?

Jaromír MAREK zahraniční redakce Radiožurnálu:
Tak u nás samozřejmě muslimů je stále hrstka, hovoří se o nějakých dvanácti tisících, z nichž ale převážná většina nejsu praktikující muslimové, jsou to lidé, kteří sem přišli, ať už z arabských zemí nebo z Balkánu, z Kavkazu, těch, kteří skutečně jsou praktikující muslimové, tak se odhadují na pět nebo šest stovek, takže zatím se nás to nedotýká. Jinak než pokud třeba se to v tu chvíli náhodou nějaký český turista neocitne na dovolené v Maroku, v Tunisku nebo v Egyptě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
O Ramadánu mluvil můj kolega za zahraniční redakce Radiožurnálu Jaromír Marek. Díky za to, na shledanou.

Jaromír MAREK zahraniční redakce Radiožurnálu:
Na slyšenou.

Povodňová daň

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je to pouhá stokoruna, kterou může každý oželet, ale díky ní bude stát připravený na boj s velkou vodou líp než dosud, tak obhajují koaliční politici nápad ustavit speciální daň, konkrétně snížit slevu na dani z příjmu. Vybrané peníze by prý skončily v povodňovém fondu a vláda by je využila pro likvidaci eventuálních škod způsobený záplavami nebo na budování protipovodňových opatření. Potřebné opatření v době, kdy povodní přibývá, řekli byste, nebo dobrý nápad, jak nenápadně zvýšit daně? Pište nám svoje názory nebo otázky buď mailem na adresu ozvenydne@rozhlas.cz nebo SMS ve tvaru OD mezera a váš text na číslo 9077704. Pozvání do diskuse přijali analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Dobrý večer.

Aleš MICHL, analytik, Raiffeisenbank:
Hezký večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A ve spojení bychom měli být se šéfem Asociace penzijních fondů a členem Národní ekonomické rady vlády Jiřím Rusnokem. Dostávám signál z režie, že o spojení se teprve snažíme, snad to vyjde za chvíli. Pane Michle, vy jste varoval před zvedáním daní, ještě než vláda přišla s tímto nápadem utvořit jakýsi protipovodňový nebo povodňový fond, řekněte mi, myslíte si, že toto je výjimka zpravidla, že by se to dalo akceptovat?

Aleš MICHL, analytik, Raiffeisenbank:
Já si myslím, že nedalo, že je to pouze jenom zástupný nějaký manévr na to, jak odůvodnit to zvýšení daní, čili já jsem tvrdě proti tomu, neříkám, že by se Libereckému kraji nemělo pomoc, to ne, ale říkám, má se pomoc z úspor nebo z rezervních fondů, nikoliv zvýšením daní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tady ale ministr financí oponuje, že právě ta solidarita by měla být na řadě a že povodní přibývá v poslední době, to je neoddiskutovatelné, takže by se vláda měla v rozpočtech, i budoucích rozpočtech připravit na to, že budou peníze v řádu miliard korun potřeba, to není argument, na který byste slyšel?

Aleš MICHL, analytik, Raiffeisenbank:
Tak já si myslím, že každý rok nás ohrozí nějaká neznámá, neznámá, prostě něco, co se nečeká a co přijde náhle a co bude mít velký dopad na ekonomiku, teď to byly povodně, příští rok to může být bohužel zase něco jiného, a vždycky by měla být ve státním rozpočtu nějaká rezerva, náš ale největší problém je v tom, že ty naše výdaje státního rozpočtu máme strašně nepřehledné, podle mě běžný občan vůbec ani neví, za co přesně ty peníze utrácíme a když se podívám třeba na webové stránky ministerstev, tak tam přesně ani nenajdu, jak to ministerstvo ty výdaje utrácí, takže já si myslím, že kdyby každé ministerstvo zveřejnilo přesně výdaje, jak utrácí, tak velmi snadno běžný občan najde, co škrtnout a co třeba dát na povodně, čili takhle bych řešil ty povodně, takhle bych řešil přes úspory, nikoliv přes zvyšování daní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Transparentností rozpočtu, to je možná další otázka, která vyplývá z nápadu, který, se kterým přišel ministr financí Miroslav Kalousek, a to ten, že by ty peníze měly být striktně použity právě jen na likvidaci škod způsobených záplavami nebo na protipovodňová opatření, myslíte si, že by se to dalo nějak zabezpečit, zajistit, že by tomu lidé mohli věřit, ano, to jsou peníze, které nepůjdou na jiný účel.

Aleš MICHL, analytik, Raiffeisenbank:
Podle mě je to strašně velký nesmysl, bylo by to drahé, nákladné. A já bych před tím doopravdy varoval, máme, máme spoustu dalších věcí, co musíme řešit a jděme na to přes úspor, nikoliv přes zvyšování daní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A proč byste nevěřil tomu, že vláda, i když to slíbí, nakonec peníze nemusí použít jenom na tento účel, nejde to nějakým způsobem v rozpočtu zavázat?

Aleš MICHL, analytik, Raiffeisenbank:
Ale určitě to jde zavázat, ale podle mě je nesmysl to tahat znova z lidí, jako vemte si, že prostě u nás platíme nějaké daně, a proč v době, kdy ekonomika se startuje, kdy ekonomika se odráží ode dna, my bychom ty daně měli zvětšovat, podle mě je to prostě brzda ekonomického růstu a brzda spotřeby, spotřeby lidí, prostě vytáhneme, tu stovku vytáhněte z člověka teď, ale on jí zase neutratí někde jinde, tak proto jsem docela opatrný.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A jakým způsobem by ale do budoucna, pokud bychom šli cestou, kterou doporučujete, tedy tou nezvyšovat daně, mohly vlády si zajistit, že bude v budoucnu dost peněz i na povodně, protože přece jen rozpočet je napjatý, bojujeme s velkým dluhem schodku rozpočtu, bojujeme se státním dluhem?

Aleš MICHL, analytik, Raiffeisenbank:
Tak my vlastně dlouhodobě v tom, v tom rozpočtu máme nějaké rezervy, ale to, co se stalo teď poslední roky, bylo, že my jsme ty rezervy škrtali a tomu jsme říkali, tomu jsme říkali úspory, čili jediná možnost je prostě začít šetřit v tom rozpočtu a ty rezervy si doopravdy vytvořit, ale pak je utratit jenom na ty, na ty nečekané neznámé neznámé, třeba na ty povodně. Čili to je podle mě ta transparentní jasná cesta.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je tady ještě jedna věc, a to ta, že v Poslanecké sněmovně údajně tedy tento návrh, který má snížit tu slevu na dani, leží už delší dobu a rozhodně to není otázka povodní, tedy která by vyvolala tuto diskusi, je to tak?

Aleš MICHL, analytik, Raiffeisenbank:
Tak určitě ten pozměňovací návrh už je v připomínkovým řízení. A ta manipulace, nebo respektive to škrtání slevy nebo to snižování té slevy už bylo diskutováno dávno před povodněmi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já tady mám poznámku posluchače, že nikdo neví, koho můžou zítra povodně zasáhnout, že stokoruna není zase tolik, že nejde o solidarity. Další vzkaz posluchače, vláda by na to měla myslet, příště by to mohlo být na něco jiného, aby stát ušetřil, tady se různí i názory posluchačů, ale ještě jsme se mohli věnovat tomu, myslíte si, podle některých alespoň odborníků by řešilo celou věc vydání dluhopisů, to zase důrazně odmítá ministr Kalousek, jak se na to díváte vy?

Aleš MICHL, analytik, Raiffeisenbank:
Tak já bych byl také proti tomu, protože je to, je to velmi, velmi snadné vydat dluhopisy a zase zazáplatovat nějakou díru ve státním rozpočtu, není to prostě nějaké systémové řešení, které my teď potřebujeme, takže prostě příští rok zase budeme představeni před nějaký problém a zase budeme diskutovat o tom, jestli, jestli zvednout daně nebo prostě vydat dluhopisy, takhle to donekonečna prostě nejde, nejde řešit. Takže, takže já jsem proti tomu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že ty škrty, které plánuje vláda, protože to jí vyčítá právě dnes nejvíc opozice ve sněmovně, že jsou to asociální škrty, že to půjde po krku nejvíc těm lidem, kteří jsou sociálně potřební, že jsou skutečně nad rámec, že můžou zaškrtit rozvoj ekonomiky?

Aleš MICHL, analytik, Raiffeisenbank:
Já si myslím, že ty, co jsou naplánované, tak zatím nemůžou, protože jsou strašně malé, takže já si myslím, že my bychom měli, měli jít daleko tvrději po tom rozpočtu a to proto, že my se teď přeme o to, jestli ten schodek nebo deficit státního rozpočtu bude 4,6 nebo 6 procent HDP, ale my se musíme přít o to, kdy bude vyrovnaný ten rozpočet, kdy bude nula procent HDP ten náš deficit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vláda plánuje 2016, je to podle vás reálné při tom, jak postupuje potom, co jste se dozvěděl alespoň rámcově, o čem je programové prohlášení?

Aleš MICHL, analytik, Raiffeisenbank:
Tak natvrdo to takhle v programovém prohlášení podle mě není. A já jsem to zatím natvrdo neslyšel od pana premiéra, že tady tímto, tímto směrem chce jít. A pokud tímto směrem chce jít, tak podle mě by neměl zvyšovat daně a měl by ty, měl by ty škrty udělat, udělat razantněji. Já samozřejmě, samozřejmě chápu argument to, že když vy teď škrtáte investiční výdaje, když vy tvrdě půjdete po silnicích a po nových stavbách, tak můžete tu ekonomiku doopravdy přiškrtit, proto právě ale říkám, pojďme po té transparentnosti toho rozpočtu a vyškrtejme třeba provozní výdaje, zveřejníme to všechno na Internetu a pak uvidíme přesně, co škrtat, kde jsou, kde prostě utrácíme doopravdy za "blbosti".

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. A děkuji vám za rozhovor. Za to, že jste přišel do studia, na shledanou.

Aleš MICHL, analytik, Raiffeisenbank:
Díky, na slyšenou.

Proč ubývá Čechů, kteří tráví dovolenou v tuzemsku

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Trávíte letos dovolenou doma nebo vyrážíte za hranice? Zatímco loni to vypadalo, že právě tuzemská dovolená má zelenou, tento rok už, zdá se, tolik netáhne. V prvním pololetí se v místních hotelech ubytovalo o 3 procenta míň turistů, než vloni. Do Česka se ale po prudkém propadu začali vracet cizinci, zůstávají kratší dobu, než dřív. Téma pro Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří. Dobrý večer.

Jan PAPEŽ, Asociace cestovních kanceláří:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Papeži, můžete potvrdit i z vlastní zkušenosti, že Češi zájem o dovolenou v tuzemsku zas tak velká zájem nemají, že se přeceňoval ten loňský boom?

Jan PAPEŽ, Asociace cestovních kanceláří:
Já si myslím, že to tak úplně není pravda, ona ta statistika je za první pololetí, které je obecně ovlivněno především s druhým čtvrtletí. V druhém čtvrtletí nastal opravdu veliký propad, a to především proto, že lidé, kteří mají hlouběji do kapsy, si ty peníze schovali na červenec, srpen a září, to znamená, my očekáváme, že třetí čtvrtletí tuto statistiku výrazně posune ve prospěch domácího cestovního ruchu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Přece jen myslíte si, že pokud lidé srovnávají ... ta úroveň služeb v Česku, poměr kvalita a cena, že už je srovnatelný se zahraničím.

Jan PAPEŽ, Asociace cestovních kanceláří:
Určitě ne, to je jedna věcí, se kterou nejsme spokojeni, i když samozřejmě v regionech je spousta lidí, kteří velmi poctivě pracují na tom, aby zlepšili jak infrastrukturu, tak především nabídku těch ostatních služeb, jako jsou různé výlety, projížďky na koních, raftingy a podobně, tak ta především úroveň ubytování v regionech pokulhává po Rakousku, po Německu a dokonce už dneska pokulháváme i za Maďarskem. A je to především dáno tím, že ti zahraniční turisté jezdí většinou do Prahy a do Karlových Varů, do těch známých lokalit a regionům se trochu vyhýbají a investoři, kteří by mohli v regionech investovat, neinvestují, protože je tam příliš krátká sezóna. To je i důvod, proč jsme navrhli klouzavé prázdniny, protože by se ta sezóna prodloužila.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že tedy regiony mají ještě co dohánět v tom, jak natáhnout turisty ze zahraničí a třeba i z tuzemska?

Jan PAPEŽ, Asociace cestovních kanceláří:
Určitě, ta vůle tam ještě je, i když říkám, se ti lidé z regionů snaží, tak je to nedostatečné a ta skladba služeb především v ubytovacích zařízeních je malá.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já už jsem říkala, že Češi, ale i cizinci tráví v místních hotelích, penzionech nebo třeba i kempech kratší dobu než dřív, je to celosvětový trend, že se třeba dovolená zkracuje nebo lidé si užívají kratší dobu toho volna než dřív?

Jan PAPEŽ, Asociace cestovních kanceláří:
Je to především trend v Evropě. Evropa je tím zasažená velmi, protože Evropa pociťuje tu ekonomickou krizi velmi výrazně, pokud přijíždějí do Evropy zaoceánští klienti, tak zůstávají přibližně stejnou dobu jako zůstávali před tím, trochu je tendence toho, že chtějí při jedné dovolené vidět víc zemí, to znamená, proputují několik evropských zemí a nezůstávají v jedné zemi po celou dovolenou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Mohl byste vyzdvihnout třeba jednu, dvě věci, kde už se Češi naopak naučili být světoví?

Jan PAPEŽ, Asociace cestovních kanceláří:
Já si myslím, že světoví jsme především v některých službách v Praze, že jsme světoví už v některých záležitostech na horách. A já jsem se setkal nedávno s Jihoafričany, kteří jezdí pravidelně do Beskyd na kolo a jsou nadšení tím, jak je tam postaráno o cyklisty, to znamená, v jednotlivostech se už dokážeme opravdu postavit světu, problém je ten, že jako celek ještě to netvoří homogenní, homogenní celek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Například zástupci hlavního města Prahy chtějí, aby obraz našeho hlavního města nebyl v očích zahraničních turistů ten, že se tady dá prostě jen dobře popít a užít si a zase odjet. Podle vás nabízí Praha i něco jiného?

Jan PAPEŽ, Asociace cestovních kanceláří:
Určitě, já si myslím, že to je mýtus, který nevím, kdo šíří, Prahu vnímají zahraniční turisté jako opravdu kulturní město, většina turistů sem přijíždí za památkami, za takovým tím zvláštním nádherným duchem Prahy, to, že sem jeden čas jezdili mladí Britové za pivem a za děvčaty, to už je dávno pryč. A myslím si, že Praha sama o sobě má ve světě velmi dobrý zvuk. Problém Prahy je především v tom, že je tu 20 tisíc složek víc než ve Vídni, to znamená, ta nabídka ubytování je přemrštěná a válka cenová mezi hotely tlačí tu cenu až na v, podstatě na takovou hranici, která je pro hotely smrtící.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Upřesňuje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Děkuji, přeji hezký zbytek večera.

Jan PAPEŽ, Asociace cestovních kanceláří:
Hezký večer. Děkuji.

Francouzské městečko se vzpamatovává z romských nepokojů

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Francouzské úřady ruší nelegální romské tábory. V Sant Etienne navíc několika desítkám Romů, kteří neměli v pořádku doklady, nařídili vystěhovat se zpátky do Rumunska, je to součást opatření, která přijala vláda po tragických událostech v městečku Saint Aignan. Policisté tam zastřelili mladého muže, který odmítl zastavit a autem projel zátarasu. Patřil do tábora kočovných Romů, ti pak vtrhli do města, dobývali místní četnickou stanici, káceli stromy a vyrabovali místní uzenářství. Podívejme se teď do Saint Aignan z blízka.

Jan POKORNÝ:
Městečku vévodí středověký hrad obehnaný zbytky hradeb. Turisté se sem jen hrnou.

Christine BARRAUDOVÁ, turistické centrum krásy Saint Aignan:
Velmi krásné středověké centrum. Navrhujeme projít trasu, která vede křivolakými uličkami až na vyhlídku z hradeb na řeku Cher.

Jan POKORNÝ:
vypočítává mi Christine Barraudová z turistického centra krásy Saint Aignan. Dnes je tady zrovna trh. Přijíždějí sem lidé z okolí nakoupit čerstvé regionální produkty. Idylický obrázek, kdyby člověk nevěděl, co se tu před časem stalo.

Francois DUPON:
Na padesát cikánů, Romů, útočilo na četnickou stanici, když četníci předtím zastřelili jednoho z nich, který se snažil ujet.

Jan POKORNÝ:
říká mi před střeženou budovou s nápisem Gendermerie Francois Dupon, který se tudy den co den vrací z nákupu. Tady musím vysvětlit některé termíny. Ve Francii se setkáte s názvy Gitan, Tsiganes, Manouches nebo Les Roms. Politicky korektní pojmenování Les gens du voyage, zjednodušeně kočovníci, se vžilo pro Romy, kteří s obytnými vozy křižují Francií. Města nad pět tisíc obyvatel jim mají podle zákona zřídit tábořiště se základním sociálním vybavením. Obecně se jim tu říká Les Gitanes, kdežto pojmenovaní Les Roms se používá hlavně pro Romy, kteří sem přicházejí z Bulharska nebo Rumunska.

Gérard POGNARD:
Káceli tu stromy.

Jan POKORNÝ:
ukazuje mi Gérard Pognard na kmeny, které tu zbyly po nájezdu rozlícených kočovníků. Vláda usoudila, že tábory kočovníků a Romů jsou líhní kriminality a rozhodla se nepovolená tábořiště zrušit. Pokud jejich obyvatelé nemají povolení k pobytu nebo pracovní povolení, vyhostí je. Toto opatření se setkává s pochopením. Rozumí mu i Gérard Pognard v městečku Saint Aignan.

Gérard POGNARD:
Říkají si Francouzi a nerespektují zákony republiky.

Jan POKORNÝ:
Pohoršuje se pan Pognard.

Gérard POGNARD:
Je tu také portugalská komunita. S tou nejsou problémy. Dodržuje naše zákony.

Jan POKORNÝ:
Muž ze Saint Aignan v tom má jasno. Stejně jako řada dalších Francouzů. Kočující Romové už málokde zavadí o práci. Spíš postávají před supermarkety a čekají, jestli nezbude nějaké zboží. Starostové říkají, že turisté přinášejí městům peníze, Romové jen problémy. V takové situaci snadno vypuknou emoce. Dodnes se vlastně neví, proč Luigi Duguent místním četníkům ujížděl. Možná něco ukradl, možná neměl doklady od auta.

Luigiho strýc:
Je to snadné zastřelit člověka snadné bum a jsi mrtvý. Ale proč? Já vím ty jsi cikán, tak jsi zloděj bum.

Jan POKORNÝ:
Rozčiluje se Luigiho strýc. Stejná atmosféra je i v tábořišti, kde Luigiho znali.

osoba:
Musíte chápat jeho rodinu. Drží pospolu, přišli o syna.

Jan POKORNÝ:
Říká mi trojice žen před karavanem na romském tábořišti. A ostatní se přidávají. "Jestli Luigi nic neprovedl, musí být četníci potrestáni a třeba jít do vězení." Není to poprvé, co ve Francii smrt mladého člověka z přistěhovalecké komunity způsobila nepokoje. Podobný případ se stal nedávno v chudinské čtvrti v Grenoblu. Prezident Sarkozy mluví o tom, že osoby cizího původu, které nebudou dodržovat zákony, přijdou o občanství. Kritici se ho ptají, co to znamená osoba cizího původu? Budeme zkoumat DNA? Francouz Gérard Pognard ovšem smýšlí jinak:

Gérard POGNARD:
Jsem levicový člověk, ale musím říct, že v tomhle má Sarkozy pravdu. Už se s tím musí něco dělat, nemůžeme tady žít ve strachu. Když jsem byl v zahraničí, taky jsem dodržoval jejich zákony.

Jan POKORNÝ:
Loučíme se s panem Pognaredem před branou četnické stanice. Když vyndávám fotoaparát, četník u vchodu mi dá gestem dostatečně najevo, ať si jdu raději vyfotit hrad a náměstí. Z městečka Saint Aignan Jan Pokorný, Český rozhlas.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ozvěny dne končí.


autoři: šče , ves
Spustit audio

Více z pořadu