Osobní růst i příjemný benefit. K dobrovolnictví se hlásí lidé každého věku

Dobrovolnictví se v nějaké formě věnují skoro dva miliony Čechů a Češek nad 14 let. Uvádí to vládní dokument o politice státu vůči neziskovým organizacím. Lidé bez nároku na finanční odměnu pomáhají v sociálních službách i v divadlech. Bez jejich přispění by se neobešly ani velké kulturní akce.

Na festivalu Brutal Assault pomáhá už čtyři roky jako dobrovolnice Tereza z Prahy. Ta má na starosti organizaci nebo vybírání peněz. Za odměnu může po dohodě s kolegyní navštívit jakýkoli koncert. Ale to není jediná motivace.

„Baví mě lidi. Je to komunita, která spolupracuje, všichni se znají a je to takový rodinný,“ přibližuje. Podle Zuzany Hasanové z Centra pro dobrovolnictví Hestia je v Česku typickým dobrovolníkem právě žena.

„V posledních letech vidíme trend, který se posouvá od mladého dobrovolníka ke staršímu člověku, pracujícímu, který dobrovolnictví vidí jako příležitost k osobnímu růstu,“ vysvětluje.

Muži nejsou mezi dobrovolníky výjimkou, ale i ve firemním dobrovolnictví převažují ženy. Zájem o to, aby si mohli zaměstnanci jeden pracovní den v roce využít pro pomoc někomu jinému, má stále víc firem.


Každý, kdo chce darovat svůj čas, se může registrovat na stránce jeziskovavnoucata.cz, kde najde konkrétní domovy důchodců.

„Celoročně fungují programy, které zastřešují velké firmy,“ říká Dominika Herdová z Platformy byznys pro společnost. Ročně se jim přes portál zapojimse.cz povede umístit až osm tisíc dobrovolníků. Její kolega Pavel Štern upozorňuje, že pro zaměstnavatele může být dobrovolnictví ve směru k zaměstnancům vlastně docela příjemný benefit.

Dobrovolníci také významně pomáhají při katastrofách, jako byly třeba povodně v roce 2007. Tehdy podle údajů Českého statistického úřadu odpracovali dobrovolníci přes 82 milionů hodin. Běžně je to zhruba polovina.

autoři: era , prh
Spustit audio