Okamura: Nouzový stav musí být na dobu nezbytně nutnou. Podpůrná opatření vlády jsou nedostatečná

Poslanecká sněmovna bude zítra rozhodovat o tom, jestli vyhoví vládě a prodlouží nouzový stav kvůli šíření koronaviru. Pokud se tak nestane, skončí i s krizovými opatřeními už tento čtvrtek. Jak budou hlasovat poslanci hnutí SPD? „Předložíme vlastní návrh, aby byl prodloužen o sedm dní. Nevidíme jediný důvod, aby pokračoval do 25. května,“ nastiňuje předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura.

„Příští týden zasedá Poslanecká sněmovna, a to dokonce od úterý do pátku. Budeme mít čas na vyhodnocení situace. Navíc budou k dispozici výsledky plošných testů a další aktualizace situace v zahraničí. Prodloužení nouzového stavu trvá několik minut, takže proč dávat vládě bianko šek na 25 dní,“ vysvětluje Tomio Okamura.

Čtěte také

Bezpečnostní opatření by se podle něj ale rušit neměla. „Kritérium musí být zabezpečení zdraví a životů občanů České republiky. Zároveň to musíme brát z odborného a sociálně-ekonomického hlediska. Proto je potřeba informace aktualizovat v co nejkratších termínech, aby to způsobilo co nejmenší škody a nejvíce užitku.“

Změny kvůli rozhodnutí soudu

Ještě minulé úterý premiér Babiš (za ANO) po konzultacích s ministry říkal, že prodloužení nouzového stavu nebude potřeba. Po čtvrtečním rozhodnutí Městského soudu v Praze, který k dnešnímu dni zrušil mimořádná opatření vydaná ministrem zdravotnictví, změnil názor.

Poslanci hnutí SPD by ale podle Tomia Okamury hlasovali stejně i bez rozhodnutí soudu. „Pro nás není důležité politické hledisko, ale to odborné. Je důležité, aby epidemiologové řekli, jestli nákaza skutečně hrozí, nebo ne. To, co u nás vzbuzuje otazníky, je rozvolňování cestování do zahraničí a ze zahraničí sem. Vláda nepodala jasné informace. Pravidla nejsou vůbec zřejmá.“

Čtěte také

„My jsme vládní opatření od počátku podporovali. Ten rozsudek soudu nenapadal obsah, ale jejich formu,“ říká předseda hnutí SPD, který koncem minulého týdne na Twitter napsal, že místo vlády odborníků máme vládu politiků, kteří nedokáží zprocesovat a vydat rozhodnutí tak, aby nemělo právní vady.

Další pokus o vystoupení z EU

Na minulé schůzi Poslanecké sněmovny navrhl Tomio Okamura už po čtrnácté do programu bod, aby bylo vypsáno referendum o vystoupení z Evropské unie. Pro jeho zařazení nakonec byly pouze necelé tři desítky poslanců, takže neuspěl.

„Hlasování bylo pozoruhodné v tom, že poprvé v historii většina poslanců nebyla proti tomu návrhu,“ říká v rozhovoru s Tomášem Pancířem. Přes 60 poslanců, včetně premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka (za ČSSD), se ale v hlasování zdrželo.

„Už si přestali být jistí a zjistili, že návrh SPD má hlavu a patu. Já nevím, proč se zdržel zrovna pan Babiš a pan Hamáček, ale z toho množství je přece jasné, že si nejsou tak jistí, aby hlasovali proti, a to je dobrá zpráva,“ myslí si Tomio Okamura. 

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.