Odkaz Hanzelky a Zikmunda dodnes láká mladé cestovatele. Muže i ženy, říkají znalci

13. únor 2019

Když slavil Miroslav Zikmund padesátiny, raději utekl na Cejlon. A fanda oslav není ani dnes. Letos se prý ale svým narozeninám vyhýbat nebude. Svoje 100. narozeniny oslaví přesně 14. února. 

„Začali jsme slavit už loni. Na sklonku roku se Klubu H+Z podařilo vydat brožuru k 20. založení klubu a hlavně velký nástěnný kalendář,“ říká v rozhovoru s Vladimírem Krocem Magdalena Preiningerová z archivu inženýrů Hanzelky a Zikmunda Muzea Jihovýchodní Moravy. „17. ledna jsme zahájili výstavu inspirovanou životem, cestami a dílem Hanzelky a Zikmunda, v dubnu oslavíme 60. výročí startu jejich druhé cesty.“

Ve čtvrtek 14. února se uskuteční 1. ročník vyhlášení Ceny Hanzelky a Zikmunda za Cestopis roku. Radiožurnál bude z předávání od 19:00 vysílat Poctu Miroslavu Zikmundovi.

O vstup do Klubu H+Z je zájem

Odkaz Hanzelky a Zikmunda prý dodnes láká řadu cestovatelů. A to i mezi nejmladší generací. „Za dva dny budeme mít výroční schůzi klubu a máme obrovský zájem o vstup,“ říká předseda Klubu H+Z Vojtěch Holík.

A nejde prý jen čistě o „klukovskou“ záležitost. Dokazuje to i případ archivářky Magdaleny Preiningerové, která s dvojicí Hanzelka a Zikmund propojila svůj pracovní život. „Dnes je to opravdu půl na půl, alespoň z toho, jaké máme zprávy,“ zdůrazňuje.

Sama Magdalena Preiningerová má už několik let na starosti archiv Hanzelky a Zikmunda v Muzeu Jihovýchodní Moravy. A jak zdůrazňuje, u slavné cestovatelské dvojice to neskončilo. „Postupně se začaly nabalovat fondy jiných cestovatelů. Většinou šlo o lidi, kteří se s Hanzelkou a Zikmundem znali a spolupracovali.“

Různorodost a fakta

Byli to ale právě Hanzelka a Zikmund, kteří se stali ikonami českého cestovatelství. „Tkví to podle mě v různorodosti. Nezaměřili se jen na auto, nezaměřili se jen na projíždění zemí. Díky reportážím ukázali svět z několika různých pohledů,“ vysvětluje Magdalena Preiningerová.

Pan Zikmund má neuvěřitelný elán. Navíc na sobě stále maká.
Vojtěch Holík, předseda Klubu H+Z

„Jejich cestopisy navíc nebyly jen o tom, jak to v dané zemi vypadá a jací tam žijí lidé, ale byly také velmi pečlivě faktograficky kontrolované. Oba navíc dokázali, že když má člověk sny, plány a touhy, vyplní se mu, jen když na nich zapracuje.“

autoři: Vladimír Kroc , als
Spustit audio

Související