Od renesance k popu. Repertoár pro Panovu flétnu je bohatý, uvádí muzikant Tomeček

10. srpen 2019

Není mnoho lidí, kteří u nás umí hrát na Panovu flétnu. Jedním z nich je Petr Tomeček, který ve studiu Radiožurnálu zahrál i některé ukázky filmových melodií. „Panova flétna lidi zajímá už svou podobou,“ přibližuje.

Nástroj má na první pohled jednoduchou konstrukci, ale co se týče zvukových a pocitových možností, je to nástroj strhující. Flétny se vyrábějí v různých počtech trubic – od 15 do 28 píšťal, ta větší flétna má větší rozsah a tónové možnosti.

Čtěte také

Muzikanti rádi využívají bambusové nástroje, Petr Tomeček ale dává přednost černému africkému dřevu nebo třešni. Existují i skleněné a kovové Panovy flétny. „Na kovovou jsem hrál, ale nevzalo mě to,“ přiznává umělec, který hraje na tento druh nástroje od roku 2015.

Na Panovu flétnu mnoho lidí nehraje, nemá tady bohatou tradici, jako například v Rumunsku, Holandsku nebo ve Švýcarsku. Lidé ho znají z vánočních jarmarků nebo od indiánů. Původ nástroje ale sahá už do doby kamenné, název Panova flétna pak pochází z řecké mytologie.

Nahradí jakýkoliv nástroj

Panova flénta dokáže nahradit jakýkoliv nástroj – housle, příčnou flétnu, klarinet, hodí se i na filmovou muziku. „V tuto chvíli chystáme projekt, kdy mě bude doprovázet smyčcové kvarteto a klavír, a náš repertoár se bude skládat z filmové hudby,“ předestírá.

V repertoáru zazní třeba písně Petr Hapky, melodie z filmů Panna a netvor nebo Fontána pro Zuzanu. Repertoár pro Panovu flétnu je obecně velmi bohatý, může obsahovat skladby od renesance, baroka až po folklór a pop.