Očekávala sofistikované zlo, ale setkala se s leností a arogancí. Anežka Pithartová o dokumentu V síti

24. květen 2019

Režisér Vít Klusák tvoří filmy, které hýbají společností. Jeho nový dokument V síti vzbudil velký zájem, přestože ještě není v kinech. Míra zneužívání mladých dívek na sociálních sítích tvůrce překvapila. Hostem Petra Krále byl režisér Vít Klusák a jedna z aktérek dokumentu Anežka Pithartová.

Spolu s dalšími dvěma dívkami předstíraly, že je jim dvanáct let – a za deset dní vzbudily pozornost dvou a půl tisíce mužů. Tvrdá část experimentu trvala deset dní od rána do večera. „Nečekala jsem tak vysokou míru explicitnosti a vulgarity. Myslela jsem, že se setkám se sofistikovaným zlem, manipulací a vydíráním. Setkala jsem se především s arogancí,“ říká Anežka. Nečekala, že predátoři do získávání oběti investují nulovou energii a trpělivost. „To mi vysávalo energii úplně nejvíc,“ dodává. 

Dospívající dívky se tomuto fenoménu nevyhnou, tvrdí Klusák o případech zneužívání dětí na internetu

Dokumentarista Vít Klusák

Do českých kin a především škol by měl zhruba za rok dorazit šokující dokument o zneužívání dívek na internetu. Dokumentaristé pro film nazvaný V síti vybrali tři mladě vypadající herečky a založili jim účty na sociálních sítích. Za deset dní oslovilo dívky dva a půl tisíce mužů, většina z nich se sexuálně podbarvenými návrhy. Jak se děti mají bránit? A co mohou dělat rodiče?

V reálném životě podobnou zkušenost neprožila. Vyrůstala na venkově, kde ji od digitálního světa drželi dál. „To je ale světlá výjimka,“ upozorňuje Klusák. Z třiadvaceti účastnic castingu prý podobné obtěžování zažilo devatenáct mladých dívek. Sexuologové ovšem upozorňují, že ve skupině mužů, kteří na sítích oslovují děti, je pouze 3 – 5 % pedofilů.

Klusák upozorňuje na to, že děti mají na sítích otevřené profily a přijmou za kamaráda kohokoli cizího. Muži většinou začínají konverzaci slovy „ahoj, jak se máš“, ale v řádu minut přejdou na poznámky se sexuálním podtextem. „V experimentu nám šlo o to vytvořit psychologický portrét těch mužů. Jakou mají motivaci, jak se snaží sbalit dvanáctiletou dívku,“ vysvětluje Klusák.

Přestože dívky vystupující v dokumentu byly plnoleté a měly okolo sebe tým odborníků, považují tuto zkušenost za vyčerpávající. „Většinou jsem se rozčilovala nad netrpělivostí predátorů, měla jsem chuť je seřvat za to, jak se chovají a obvykle jsem nakonec usnula,“ říká Anežka. „Holky investovaly kousek své duše,“ uzavírá Klusák. Dokument bude hotový na podzim, do kin vstoupí na jaře příštího roku.

autoři: Petr Král ,