Obezita, hubnutí a vliv kouření

23. únor 2005
Zdraví

Nedávno se uskutečnil zajímavý průzkum na téma vztahu obezity a kouření. Ankety se zúčastnilo skoro 3000 lidí. Téměř 40 procent z nich se domnívá, že kouření napomáhá ke štíhlejší linii, dokonce 60 procent, že kouření potlačuje pocit hladu a chuť k jídlu. Je to pravda nebo ne? Zeptali jsme se odborníka doktora Petra Suchardy ze III. Interní kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Sucharda: Hodně kuřáků, kteří přestali kouřit, přibývá na váze. Určitě ale neplatí, že by nikotin chránil před obezitou, přispíval k normální váze či pomáhal hubnout.

Je horší přestat kouřit nebo hubnout?

Sucharda: Nejde toto vůbec srovnávat. Přestat kouřit znamená překonat závislost a to je věc, která je velice těžká, protože mozek se nikotinu u kuřáka dožaduje. Na druhou stranu úspěšnost hubnutí je u nás podceňována, řada lidí snížení nadváhy dosáhne, ale bohužel to tak nehodnotí pod tlakem různých nerozumných a nepravdivých reklam.

Je mezi obézními lidmi dost kuřáků?

Sucharda: Jsou mezi nimi, ale také bývalí kuřáci, protože pokud člověk není upozorněn na rizika po přestání návyku, může začít nahrazovat cigaretu jídlem, sladkostmi. Samotné zanechání kouření vede k mírnému nárůstu váhy, nelze to ale oddělit od dalších vlivů. Škoda, že do poradny přichází mnoho kuřáků, kteří se mnohokrát s návykem snažili přestat. Jejich tělo se pak dále a několikrát adaptovalo na snížený příjem nikotinu, jedná se někdy o těžké situace.

Jak to má udělat kuřák, který se rozhodne přestat, aby nezačal rychle nabírat kilogramy?

Sucharda: Lidé s nadváhou, rodinnou dispozicí k tloustnutí, cukrovkou by měli vědět, že je správné přestat s kouřením, ale i to, že si budou muset hlídat své stravování a že by bylo dobré se poradit také s lékařem. Některé léky mohou podpořit, aby se obešli bez cigaret i bez zbytečného přejídání.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu