O víkendu za kráskami anebo na festival divadla či filmu

18. říjen 2002
Trendy

Volné dny si můžete zpříjemnit například soutěží královny věnných měst. Do hlediště lákají také filmový a divadlení festival. Připravena je i řada dalších akcí.

Svědky volby královny věnných měst můžete být v sobotu v Chrudimi. V soutěžním klání se představí devět děvčat z celé republiky, a to v pěti disciplínách, ve kterých budou muset osvědčit především chytrost a zručnost. Zatímco vlastní soutěž začne v divadle Karla Pippicha až v 18 hodin, program podle organizátora Ivana Slejšky odstartuje už o půl čtvrté před divadlem.

Tajuplný dědek Sázava v sobotu v Týnci nad Sázavou na Benešovsku uzamkne řeku a uzavře vodáckou sezónu. Na letošní poslední cestu po vodě pak vyprovodí turisty. Řeka se zamkne o půl jedenácté. Vodáci pak budou moci vyrazit na libovolně dlouhou pouť, nejlépe z Týnce do Žampachu.

A teď tip pro potěchu ne ducha, ale těla. Nejen lidem obézním nebo s nadváhou je určen Den zdraví, který zítra pořádá společnost STOP obezitě. Od deseti do 4 hodin odpoledne je pro zájemce v základní škole Rakovského v pražských Modřanech připraveno zdarma například cvičení - a to od začátečnických lekcí aerobiku až po power jógu, taiči nebo břišní tanec. Jedna z pořadatelek, Iva Málková doplňuje, že návštěvníci si mohou pořídit foto své současné postavy s 15 kily navíc nebo že jim odborníci z řad lékařů a sester mohou vypočítat takzvaný index zdraví.

V Brně o víkendu vrcholí festival nekomerčních krátko- a středometrážních filmů Brněnská šestnáctka. Soutěžní část se uzavře dnes, ale pokud se do Sálu Břetislava Bakaly v Bílém domě a do kina Art vydáte zítra a v neděli, určitě nepřijdete zkrátka. Jak dodává jedna z pořadatelek Eva Pánková, v sobotu je na programu projekce nesoutěžních snímků a nejen jich.

Ve vsetínském zámku jsou vidět ptáci, kteří v tamním regionu - tedy na Valašsku - už nežijí. Pohoří Beskyd totiž patří k světově významným ptačím územím. Žije u nás například druhá největší sova - výr velký s rozpětím křídel až dva metry a dokonce puštík bělavý, o kterém si mnozí ornitologové mysleli, že se vyskytuje pouze na Slovensku.

Je na čase, aby se to změnilo - je název nedělní premiéry v pražském Divadle Komedie. Představení se koná v rámci festivalu 2+4 dny v pohybu. Zve vás na něj Lenka Studenková z Divadla Komedie.

Premiéra hry Je na čase, aby se to změnilo se koná v neděli v 17 hodin v pražském Divadle Komedie.

Největší koncentraci kouzelníků najdete v Železném Brodě na Jablonecku, kde v sobotu vrcholí mezinárodní festival kouzel a iluzí Skleněný magik 2002. 13. ročník přehlídky zakončí galavečer, při kterém chce Duo Carlos přeříznout železnobrodského starostu cirkulárkou. Starosta už při minulých ročnících úspěšně přežil pokus o upálení, nechal si useknout hlavu a probodnout tělo a zmizel v bedně. Kouzelnické klání přinese mnoho doprovodných akcí pro malé i velké diváky.

V pražském Mánesu začala výstava s názvem Po potopě. Jedná se o součást stejnojmenného projektu na podporu umělců a kulturních institucí, které postihly záplavy. Expozice představuje 90 snímků 37 známých českých fotografů, studentů, reportérů i fotografie, které pořídili hasiči. Doplňují ji historické fotografie dřívějších povodní v Praze i dalších městech.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz.

Pořad připravil Petr Doležel.

autor: pet
Spustit audio

Více z pořadu