Nový občanský zákoník zahltil advokáty prací. S jeho výkladem se často sami potýkají

28. leden 2014

Právníci si nevědí rady s novým občanským zákoníkem. Od ledna se na ně přitom obrací stále více lidí, kteří potřebují poradit s rozvodem nebo dědictvím. Advokáti oslovení Radiožurnálem ale tvrdí, že klientům mnohdy účinnou pomoc nezaručí. U výkladu smluv podle nových pravidel totiž postrádají odborný názor, podle kterého se mají závazně řídit.

Celá řada advokátů v Česku má od nového roku o třetinu více práce. Kvůli novému občanskému zákoníku se na ně obrací stále více lidí.

„Volají tam instituce, firmy i fyzické osoby, ptají se nás na řešení některých problémů. Problém je ale v tom, že mi sami kolikrát nejsme schopni lidem fundovaně odpovědět, protože k tomu neexistuje žádný odborný názor. Ten bude až jednou dán Ústavním soudem, popřípadě Nejvyšším soudem, a to je otázka několika let,“ potvrzuje advokát Ronald Němec.

Jenže do té doby si právníci můžou nový občanský zákoník vyložit chybně a sestavit nepřesnou smlouvu, se kterou pak jejich klient bude mít potíže.

„Klidně za tři, za čtyři roky, až bude spor z toho nového případu a dostane se k vyššímu soudu, tak může soud říct, že právník to tehdy vyložil úplně špatně a my to vykládáme tak a tak,“ vysvětluje další právník Daniel Šulc s tím, že mnoho soukromých osob i firem se chce problémům s novým občanským zákoníkem vyhnout.

„Neustále se setkávám s požadavky svých klientů, kteří vezmou starý zákoník a ten úkon antidatují s tím, že ho sjednali v prosinci 2013. A klidně jsou schopni říct, že smlouva bude účinná až od 1. 3. 2014,“ doplňuje Šulc.

Ceny za radu právníka zatím zůstávají stejné. Zatímco v menších městech klient zaplatí kolem několika set, v Praze se odměna pohybuje kolem tří tisíc korun.

autor: kvm
Spustit audio