Nora Fridrichová

17. srpen 2010

Poprvé usedla za mikrofon už v 16 letech, kdy působila v jedné pardubické rozhlasové stanici. „Rádio mám ráda dodnes a favorizuji ho i třeba před televizí,“ přiznává Nora Fridrichová, moderátorka Českého rozhlasu a České televize, hned v úvodu rozhovoru s Hankou Shánělovou.Ve středu 18. srpna bude hostem Michal Mikšík, šéfredaktor časopisu Svět hub.

Přesto se v Hostu Radiožurnálu nejprve mluvilo o televizní relaci 168 hodin, zpravodajském souhrnu, který se netají ambicí vysvětlit různé situace i s možnými důsledky. „Politika je inspirací, ale dělat politickou satiru je velmi obtížné. Sama bych si s takovým úkolem nevěděla rady,“ domnívá se Nora Fridrichová a vysvětluje, že k současné podobě pořadu se s kolegy dostala metodou pokusu a omylu. „Humor je nejlepší, když si ho protagonista odehraje sám. A politici v našem pořadu hrají dobrovolně,“ nastiňuje.

Jak na její nesmlouvavý pohled reagují politici? „Mívají svébytné představy, co se hodí pro veřejnoprávní obrazovku,“ odpovídá Nora Fridrichová s tím, že když pořad vznikl, mnohé trochu šokoval. Dnes si prý politici zvykli a často sami upozorňují za zajímavé bonmoty. „Být viděn v komické situaci je lepší než nebýt viděn,“ popisuje.

Nora Fridrichová

Uplynulé dva roky považuje Nora Fridrichová za vyhrocené. Už jen proto, že politici vedli permanentní předvolební kampaň, což se odrazilo i na vztahu politiků k novinářům. „Letošními parlamentními volbami skončila éra silných vůdců se svérázným stylem a nastala doba jiná, která by mohla být pro náš pořad stresující. Jenže do vysoké politiky se dostala spousta nováčku a veřejní diskutéři se už rodí,“ dodává s úsměvem.

Hanka Shánělová se Nory Fridrichové ptala na reportáže z volebního štábu ČSSD, tlak, který politici vyvíjejí na novináře, ale například i na ohlasy politiků i diváků. Jakým způsobem relaxuje? A podle čeho si vybírá hosty do diskusního pořadu Nad věcí? I odpovědi na tyto otázky se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Žofinka Nory Fridrichové

Záznam celého rozhovoru s Norou Fridrichovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio