Tipy na víkend v Jihočeském kraji

9. květen 2024

Jízda historických vozidel, Švejkova padesátka, plavení dřeva i oslavy konce války zpestří druhý květnový víkend na jihu Čech. Přemýšlíte, kam vyrazit ve volném čase? Nabízíme pár tipů.

Bambifest, přehlídka dětských spolků a organizací pracujících s dětmi a mládeží, oživí v pátek 10. května a v sobotu 11. května prostor u sportovní haly v Českých Budějovicích. Zájemci se tam dozví podrobnosti o kroužcích pro volný čas, táborech a oddílech, ale připravené jsou i koncerty, divadlo a soutěže. V pátek program trvá od 13 do 18 hodin, v sobotu od 9 do 17 hodin.

Veteran rallye Křivonoska projede v sobotu 11. května Českobudějovickem a Jindřichohradeckem. Historické automobily a motocykly vyráží v 10.30 hodin z kempu Křivonoska u Hluboké nad Vltavou. Cíl první etapy je na náměstí a zámeckém nádvoří v Třeboni, kde účastníci zůstanou do 14. hodiny. Pak budou pokračovat do Hluboké nad Vltavou.

Dvanáctý obnovený ročník turistického pochodu Švejkova padesátka v sobotu odstartuje z Písku a Protivína. Organizátoři připravili dlouhé i krátké trasy, pro děti i dospělé, pro pěší i cyklisty. Jedna z tras vede také po píseckých hospodách. V Písku je výchozí místo u fotbalového hřiště FC Písek od 8 do 10 hodin, v Protivíně ve stejném čase u restaurace Belveder.

Schwarzenberským plavebním kanálem na Šumavě opět popluje dřevo. Zahájení 27. novodobé plavební sezóny se uskuteční v sobotu od 12 do 16 hodin na Jeleních Vrších nedaleko Nové Pece.

Oslavy osvobození Československa se konají v sobotu v Českém Krumlově. Od 10 hodin bude na náměstí Svornosti vyhrávat kapela Jazzika, v 11 hodin se uskuteční slavnostní akt a od 14 do 18 hodin bude v Jelení zahradě k vidění dobový americký vojenský tábor.

Hasičskou slavnost pořádá v sobotu Pištín na Českobudějovicku. Součástí programu od 10 hodin ve sportovním areálu bude svěcení sošky svatého Floriána, dekorování praporů nebo ukázka požárního útoku dětí. Ve 14 hodin začne hasičská soutěž, od 17 hodin zahraje kapela Mašinka.

Farmářským a řemeslným trhem ožije v sobotu od 8 do 17 hodin Palackého náměstí v Dačicích. Organizátoři připravili i doprovodný program v podobě kuchařské show, hudebních a tanečních vystoupení, dílniček nebo pohádek pro děti. 

Památník holokaustu Romů a Sintů, který vznikl na místě někdejšího koncentračního tábora v Letech u Písku, se v neděli 12. května otevře pro veřejnost. Akce začne ve 12 hodin pietním aktem k uctění památky obětí, od 15 hodin si návštěvníci mohou prohlédnout nový areál.

Spustit audio

Související