Není to proti Koněvovi, ale proti Rusku. Socha může na Olšany, míní vnučka sovětského maršála

Vedení Prahy 6 rozhodlo o přesunu památníku sovětského maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády. Sochu nahradí nový památník osvobození metropole za druhé světové války. Jak takové rozhodnutí hodnotí vnučka sovětského generála Jelena Koněvová?

„Pocity mám hořké… Musím poznamenat, že jsme to nebyli my, kdo ten památník přivezl a postavil, to tam umístily oficiální československé úřady,“ zdůrazňuje.

Jediné, co podle ní Rusko může udělat, je poprosit, pokud k přesunu dojde, aby se to udělalo důstojně a našlo se důstojné místo. Ale nesouhlasí s tím, aby byla socha umístěna na území ruského velvyslanectví.

Čtěte také

„Můj děda nikdy nebyl diplomatem, byl vojákem, nemá žádný vztah k sovětskému velvyslanectví. Muzeum totality k tomu opět nemá žádný vztah, on byl voják a plnil rozkaz vlasti, které přísahal,“ konstatuje.

Jedno z možných míst, kam by mohl být památník přesunut, jsou podle ní třeba Olšany, kde jsou pochováni vojáci, kteří s ním bojovali.

Ale proč se rozpoutal takový rozruch kolem sochy, která byla postavena v roce 1980?

„Všechno souvisí se vztahem naší země se západními zeměmi, dnes není všechno ideální, probíhá přibližně totéž, co v období studené války. Když je možnost kousnout, tak se to udělá,“ říká s tím, že to všechno není přímo proti Koněvovi, ale proti Rusku.

S Brežněvem se debat neúčastnil

Jelena Koněvová si pamatuje na události kolem srpna 1968, tehdy jí bylo 13 let. Maršál Koněv si podle ní uvědomoval, že k něčemu dochází. „V té době byl v důchodu, bylo mu 70 let a neúčastnil se žádných debat s Brežněvem,“ upozorňuje.

Dnešní tendence srovnávat Hitlera a Stalina neuznávám.
Jelena Koněvová

Tehdy už totiž nepotřebovali žádného maršála Sovětského svazu v penzi – nikdo ho nikam nezval a nic s ním nekonzultoval.

„Všechno jsme to samozřejmě rozebírali doma, kdy docházelo k diskuzím s mou tetou, ale nemohu vám říci, že by k tomu měl nějaký vyhraněný vztah,“ vzpomíná.

 

autoři: Ivana Milenkovičová , prh
Spustit audio

Související