Není nad originál, je přesvědčena mladá slovenská designérka. Její záušnice nepřehlédnete

Chystáte se na nějakou společenskou událost a chcete na sebe připoutat pozornost? Potom neváhejte a co nejdříve si objednejte záušnice, které vyrábí mladá slovenská designérka Eva Vokounová. Tento originální šperk, který se nosí, jak název napovídá, za uchem, je totiž naprosto nepřehlédnutelný. A navíc budete mít jistotu, že druhý takový nemá nikdo jiný na světě.

Záušnice zákaznici v ničem neomezují. Nejsou těžké a pohodlně se nosí.

„Každý si myslí, že když je šperk vyrobený ze dřeva, musí být těžký, ale není. Zkuste si, jak je lehoučká,“ vybízí mě Eva Vokounová, jediná žena v Evropě, která se živí výrobou a prodejem záušnic.

„Je to šperk, který se nosí za uchem a zdobí jeho okolí,“ vysvětluje, co si pod pojmem záušnice představit. „Není to nic, co by vás jakkoli omezovalo, nepotřebujete ani dírku v uchu,“ dodává.

Móda bez hranic

Eva sedí u stolku svého trnavského podkrovního bytu, který je zároveň jejím ateliérem. Okolo ní jsou korálky, peříčka, různé drátky, kleště, dřívka prostě asi všechno co je potřeba, když se rozjede šperkařská fantazie.

Šperk je ženská zbroj, snažím se do nich vložit duši, říká návrhářka

Nosit šperky je umění

Jednoroční pobyt ve venezuelském Caracasu jí přinesl obrovskou pracovní zkušenost – právě tam spatřila pravé a přírodní kameny. „Viděla jsem umělce, kteří dělají šperky, a ženy, které je nosí s ladností a hrdostí. Říkala jsem si, že to musím přivézt k nám,“ vysvětluje návrhářka šperků Jitka Mlynarčík Kudláčková.

„Odjakživa jsem se zvláštně oblékala, nebavila mě pravidla a zákazy. Už na základce mi vadilo, že si nemůžu barvit vlasy a nosit, co bych chtěla. Šila jsem si věci sama a moje maminka mne v tom podporovala,“ vzpomíná energická mladá umělkyně.

„Měla jsem svobodu, a i když si občas učitelé mysleli, že jsem se zbláznila, nikdo ji ve mně neukamenoval,“ vysvětluje, za co je své mamince vděčná.

Co kus to originál

Maminka mi nechávala svobodu, jsem jí za to vděčná, vysvětluje Eva Vokounová, odkud se vzala její nespoutaná kreativita.

Eva dělá záušnice pro nejrůznější příležitosti – krášlila nevěsty, uši zdobila finalistkám soutěže krásy a zboží zasílá i za hranice Evropy. Každý, kdo si u ní něco objedná, přitom dostane originál. Eva nikdy nevyrábí dva stejné kusy záušnic.

„Snažím se co nejvíc používat přírodní materiály. Teď tu mám dokonce cruelty-free peříčka. Je to záruka, že ptáci, z nichž pocházejí, netrpěli. Myslím, že bychom se měli zamýšlet nad tím, co nosíme a co si oblékáme,“ říká.

Vyrobil jsem šperk pro Madeleine Albrightovou. To mi změnilo život, přiznává šperkař Hanuš Lamr

Nášušnice brouším půl hodiny, říká Hanuš Lamr

„Líbí se mi šperky jemné, které doplňují tvar těla ženy, mám rád také náramky kolem celé ruky,“ vysvětluje šperkař Hanuš Lamr, který rovněž neodsuzuje ozdoby na mužích. „V New Yorku nosí šperky bez okolků třeba muži černé pleti, já je ale nenosím,“ usmívá se. Do studia Radiožurnálu přinesl moderátorce Patricii Strouhalové ukázat výběr ze svých šperků, v rozhovoru přišla řeč na brož s názvem Hostina, kterou zhotovil pro Madeleine Albrightovou.

Jedna záušnice se prý dá vyrobit za den, některé ale trvají i déle, to když se musí k tomu ještě vyšívat, vylepovat a vyřezávat. Svoje know-how Eva nikomu prozradit nechce, proto se také brání myšlence větší dílny, kde by jí s výrobou někdo pomáhal.

I když připouští, že by to možná nebylo od věci, protože čekací doba na záušnice je momentálně i několik měsíců.

Spustit audio