Není nad brambory z domácí české farmy, doporučuje Pavel Maurer

1. únor 2020
Glosa Pavla Maurera

Brambory v bešamelu, bramborové hřebínky plněné slaninou, brambory s kaviárem... Existuje spousta různých receptů, některé své oblíbené prozrazuje ve své další glose Pavel Maurer. Ten ale připomíná, že to nejdůležitější pro něj je, odkud vlastně brambory pocházejí. 

Nějak jsme se se synem špatně domluvili a koupili jsme oba, nezávisle na sobě dva pytlíky brambor. Co teď? Náš sklep není na delší uskladnění úplný ideál, a tak mi syn položil bezelstnou otázku: Tati, co s těma bramborama budeš dělat?

Čtěte také

Už z tohoto textu jasně vidíte, že vina je jednoznačně na mé straně, byť já zásobuji bramborami naši domácnost pravidelně, zatímco syn je koupil, myslím, prvně v životě! Ovšem ten, kdo to popletl a musí bramborovou krizi vyřešit, tak to jsem pochopitelně já!

Naštěstí mám doma speciální bramborovou kuchařku, tak určitě něco vymyslím. Naskýtají se varianty, jako třeba: brambory v bešamelu, bramborové hřebínky plněné slaninou, Anniny brambory, což je recept pocházející z dob Napoleona III., kdy je tradičně připravovali v kulaté zapékací misce. Stačí máslo, sůl, pepř a jemná ruka, která dokáže krájet dvoumilimetrové plátky.

Pak se mi nabízejí již téměř klasické Lyonské brambory, ale také brambory s kaviárem, brambory se sýrem, potom kuličky z bramborového a odpalovaného těsta. Jsou tu samozřejmě takzvané francouzské brambory, které mi v dětství skvěle kuchtil můj táta. Tady ovšem potřebuji spoustu ingrediencí a také zelený hrášek a ten nemám po ruce.

Víte, ono mě dnes na těch bramborách úplně nejvíc nezajímá to, jak je připravím, určitě najdu nějakou chutnou variantu. Mně ale dnes zajímá odkud pocházejí! Jsou ty brambory na mém stole z Peru, ze Španělska nebo z Polska?

Čtěte také

Nedávno jsem četl, jak si stýská prezident Agrární komory. Řekl: „Je velmi smutné dovážet brambory s nízkou gastronomickou kvalitou z Egypta, Alžírska či Turecka, když naše země byla jejich tradičním exportérem.”

Vidíte, vážení posluchači, naše bramborová země a půda a terroir nám vždy stačily. Já chápu, že u nás nemůžeme pěstovat banány a pomeranče, ale že jsme přestali být soběstační i v bramborách, to je dost smutná historka.

A tak dnes budu doma připravovat takovou svoji vlastní vylepšenou verzi lyonských brambor ovšem nebojte se, nejsou z Lyonu ani z Francie, ale z naší domácí české farmy. A to mě těší.

Klidně jim během vaření vtisknu trochu nějakého mezinárodního šmaku, ale základ bude definitivně pocházet z naší české bramborové kotliny. Na tom bazíruji, jsem na to hrdý a také hodně háklivý!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio