Nelegální zbraň lze na internetu sehnat do pár dnů, upozorňuje analytik Rožek

V souvislosti s tragédií v ostravské nemocnici se rozběhla diskuse o bezpečnostních opatřeních takzvaných měkkých cílů, a také o střelných zbraních. Podle bezpečnostního analytika Davida Rožka by nemocnice mohly zvýšit bezpečnost softwarem v kamerách, držet nelegální zbraň pak usnadňuje kybernetický prostor.

U pražských nemocnic hlídají policisté vybavení balistickou ochranou a dlouhými zbraněmi. Je takový krok efektivní? Podle Rožka jde především o preventivní působení na každého, kdo by se třeba impulzivně rozhodl trestný čin spáchat. „Ale pokud to ten člověk plánuje, tak to samozřejmě taková hlídka nevyřeší,“ vysvětluje.

Nicméně bezpečnostní opatření v nemocnicích a zdravotnických zařízeních by se podle něj měla posílit, nikoliv ale cestou rámů a rentgenů jako na letištích.

Čtěte také

„Zlepšit bezpečnostní opatření třeba analytickým softwarem na kamery, zlepšit přítomnost bezpečnostních pracovníků a jejich výcviku, zlepšit dispozici budovy, aby pachateli ztížil takový útok,“ vyjmenovává s tím, že právě to jsou soubory opatření, která mohou zvyšovat efekt bezpečnosti.

V pátrání po pachateli sehrál velkou roli právě kamerový systém ostravské nemocnice, který policie vyhodnotila. „Po dnešním incidentu vzroste aktivní participace provozovatelů měkkých cílů na to, aby kamerový systém rozšiřovali, zlepšovali a dávali do něj analytický software,“ říká s tím, že právě takový systém umí záběry dobře vyhodnotit.

Více zbraní neznamená více bezpečí

Plyne z události v Ostravě to, že by bylo dobré, aby více lidí mělo zbraně a výcvik a tím pádem by v čekárně mohl někdo se zbraní zakročit? Podle Rožka více zbraní neznamená více bezpečí.

„Použití zbraně v hustě obydlených místech, v nemocnici, na festivalu a podobně, je problematické i pro samotnou policii,“ argumentuje.

V případech jako byl ten, který se stal v Ostravě, se ale většinou objevují nelegální zbraně. Jak je snadné je v Česku získat? „Dneska tomu napomáhá kybernetické prostředí, kde není problém se anonymně kontaktovat s budoucím prodejcem,“ vysvětluje s tím, že pokud se někdo na internetu lehce snaží, tak do pár dní může mít nelegální zbraň.

Dohled nad kybernetickým prostorem

Monitoring kybernetického prostředí přitom není možné udělat stoprocentně, policie monitoruje spíše to, co sami uživatelé nahlásí jako problematické. „Aktivní vyhledávání samozřejmě probíhá, ale nemůžou postihnout zdaleka všechny pachatele,“ dodává.

Ačkoliv má policie na svém kontě řadu úspěchů v boji proti organizovanému zločinu a obchodu s nelegálními zbraněmi, je to stále ryba v moři. „Bylo by potřeba řešit to více systematicky a zvýšit dohled na kybernetický prostor, protože ten to opravdu usnadňuje,“ říká.

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Související