Nejznámější trosky v Německu. Dřív je zvěčňoval romantický malíř, dnes táhnou turisty

Kousek od břehu Baltského moře u města Greifswald stojí nejznámější německé trosky. Mezi vzrostlými stromy stojí rozeseté tu sloupy, tu portál nebo obvodové zdivo hlavní kostelní lodi. Kdysi tu býval cisterciácký klášter, který je mimo provoz už skoro 500 let. A proč jsou tyto trosky v Německu tak známé? Protože k nim chodíval se skicářem romantický malíř Caspar David Friedrich, který kromě těchto trosek proslavil také největší německý ostrov.

Na začátku bylo hledání několik metrů vysokého portálu zaklenutého mezi stromy, ruiny, kterou měl rád Caspar David Friedrich a přimalovával ho skoro všude, třeba i do Krkonoš. „Na jeho obrazech se mi líbí, že je člověk objevuje srdcem. Stojíte před obrazem a jste přímo v něm,“ popisuje kunsthistorička Susanne Papenfußová, vedoucí Centra Caspara Davida Friedricha v Greifswaldu.

„V tomto domě se narodil. Jeho otec tady vyráběl mýdla a svíčky. Prolíná se tu expozice, která mapuje život malíře Friedricha,“ ukazuje. Friedrich podle ní jako vůbec první malíř objevil Rujánu. Jezdíval na ni pravidelně a systematicky ji prozkoumával, hledal motivy, ze kterých poté komponoval své obrazy. Dnes to jsou místa, která v létě táhnou desetitisíce turistů.

Čtěte také

Malířství není naše silná stránka

„Jeho obrazy jsou dnes světově známé, jako třeba jeho rujánské křídové útesy, které dnes visí ve švýcarském Winterhuru,“ vysvětluje Susanne Papenfußová. Kopie visí i tady v muzeu. Uvidíte na ní sněhově zářící útesy a za nimi klidné modré Baltské moře.

Na místě malířského činu potkávám postarší pár z Hamburku, který je na Rujáně na „předjarní“ dovolené. Zkouším, jestli vědí, ke které známé vyhlídce se blíží a kdo ji zvěčnil na obraze. Netuší. Ukazuji jim tedy obraz, který jsem vyfotil. Zase nic. Napovídám první jméno, druhé, nakonec i to poslední, ale malířství prý není jejich silná stránka.

Navíc je mlha, poprchává a vidět není vůbec nic, jen dole šumí moře. A tak si s Friedrichovým obrazem v mobilu představuji, jak krásné to tady musí být. Asi.

autor: Pavel Polák
Spustit audio