Nejsem exhibicionista! říká autor knihy Malý pražský erotikon. Nahý přeběhl Staroměstské náměstí

11. červen 2015

V manželství se cítí šťastný a rozhodně by neměnil, stále ho ale popadá touha po zamilovanosti, touha zažít něco emocionálně nestandardního. A tak vznikla kniha Malý pražský erotikon. „Začal jsem vymýšlet situace pro postavy knihy, kteří se s tímto pocitem setkají a snaží se s ním vyrovnat,“ říká spisovatel a scenárista Patrik Hartl.

Knihu Malý pražský erotikon, která se stala nejprodávanější románovou novinkou loňského roku, psal devět měsíců. „Píši hodně svědomitě, je to vysezené,“ přiznává v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Když musí „vysedět“ nějaký fór, tak napíše téma a nechá v textu prázdné místo, protože každý vtip musí vzniknout z radosti, nikoliv z donucení. „Při psaní je člověk sám, takže se vyžívám v tom, co mi píší čtenáři. Baví mne vymýšlet něco nového,“ vysvětluje.

Čtěte také


Největší radostí je provokace v rámci systematického řádu, který si sám stanovím. To je punk

A jaké měl pocity, když běžel nahý přes pražské Staroměstské náměstí? „Nejsem exhibicionista – když jsem se měl svléknout, tak jsem celou noc nespal. A jak jsem se nerozcvičil a svlékl se do naha, tak jsem si natáhl stehna a zadek,“ usmívá se.

Ve svém fantazijním světě se cítí spokojený – nikdo tam nemůže, a když ho přece jenom něco vysadí, tak znervózní. „Chybí mi řád, musím sedět a makat,“ podotýká.

A možná také proto se můžeme těšit na představení, respektive one man show Vysavač s hercem Bohumilem Kleplem, které bude mít v červenci premiéru na Vyšehradě. „One man show nemůže dělat herec bázlivý, herec, který nemá smysl pro humor,“ pochvaluje si spolupráci s hercem.

Patrik Hartl

A jako další variantu připravil one woman show, tentokrát s Evou Holubovou, která je podle něj kreativní, svobodomyslnou bytostí. „Bez herců bych nemohl žít,“ přiznává.

A co připravuje do budoucna? „Píši komedii Čtyři sestry, kterou chci inscenovat za rok, opět na Vyšehradě. Bude to velice vtipné, opravdu jsem si dal záležet,“ nastiňuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio