Nechceme, aby se člověk ve vesmíru zbláznil, říká vesmírný architekt Ondřej Doule

16. říjen 2018

Když se řekne vesmírný architekt nebo kolonizace Marsu, zní to jako sci-fi. Ondřej Doule ale není postava z románu. Je to český odborník, který pracuje pro NASA. 

Jsou architekti, kteří navrhují „obyčejné budovy“. A pak jsou tací, kteří vymýšlejí vesmírné stavby – tedy stavby, které by jednou měly stát na povrchu Měsíce nebo třeba Marsu. Jedním z těch druhých je Ondřej Doule, český odborník, který pracuje pro NASA.

„Dosud se předpokládalo, že se člověk ve vesmíru přizpůsobí. Z pohledu architektury a vesmírného inženýringu se ale díváme na člověka z pohledu fyziologie a psychologie – tedy aby se člověk ve vesmíru cítil dobře fyzicky a psychicky. Aby se tam nezbláznil,“ shrnuje Ondřej Doule v rozhovoru s Lucií Výbornou. 

S tímto cílem navrhuje příbytky pro první lidské posádky na Měsíci a na Marsu. Tato obydlí musí kromě jiného umět zpracovat a zrecyklovat odpady a také vše, co člověk během dne vyloučí.

V roce 2034 by lidé mohli chodit po Marsu, naznačuje mladý český vědec

Jan Lukačevič

Snímek Marťan je jeden z nejrealističtějších sci-fi filmů, říká v rozhovoru s Lucií Výbornou talentovaný mladý český vědec Jan Lukačevič. A ví, o čem mluví. Mimo jiné je součástí týmu, co připravil součástku, která se už za pár let na Mars vypraví.

A jak to vlastně vypadá? Zatímco jeho nafukovací měsíční základna Lunar Base 10 využívá i měsíční prach, Mars Base 10, základna určená pro Mars, na to jde jinak. „Pokud jsme schopni postavit základnu na Měsíci, na Marsu by to mělo být mnohem jednodušší. Tamní podmínky jsou mnohem méně extrémní než na Měsíci,“ shrnuje odborník.

NASA už například potvrdila, že se na Marsu (na rozdíl od Měsíce) nachází úrodná půda. „Takže pokud byste měla na Marsu skleník, můžete si tam vypěstovat ředkvičku,“ směje se.

autoři: Lucie Výborná , als

Související