Náhrady za ztrátu na výdělku

24. leden 2005
Trendy

Přibližně třicet tisíc lidí pobírá v České republice důchod jako náhradu za ztrátu na výdělku v důsledku pracovního úrazu. Od 1. února 2005 dostanou takto postižení více peněz. Oběti pracovních úrazů nebo jejich pozůstalí budou totiž brát vyšší důchody. Státní pokladnu by to letos mělo přijít na 76 milionů korun.

Česká republika má nejvyšší procento pracovní neschopnosti v Evropě. Ze sta pracovníků v průměru každý den marodí 7 lidí. Na neschopence stráví nemocní delší dobu než před pár lety. Podle zjištění statistického úřadu je to v průměru 30 dní. Mírně přibývá pracovních úrazů. Naopak klesá počet úmrtí v zaměstnání. V roce 2003 skončilo smrtí 199 pracovních zranění, o rok předtím to bylo 206 úmrtí. Ten, kdo kvůli pracovnímu úrazu už nemůže pracovat, dostává od státu náhradu za ztrátu na výdělku. Pokud pracovní úraz skončí tím nejhorším způsobem, dostávají pozůstalí náklady na výživu. Obě tyto dávky se od února zvýší. Potvrdila to mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Beránková: Od prvního ledna tohoto roku se zvýšily náhrady za ztrátu na výdělku a náhrady na výživu pozůstalých, které příslušejí podle pracovně-právních předpisů a také občansko-právních předpisů. Od Nového roku se tyto náhrady zvýšily o pět celých a čtyři desetiny procenta, to znamená stejně, jako procentní výměra důchodů. Zvýšení náhrady se odvozuje od procentní výměry všech důchodů a tím pádem vláda vychází ze stejného čísla.

Naposledy vláda zvýšila tyto náhrady v roce 2003. Tentokrát ministři uvažovali, že je valorizují až od července. Ministr průmyslu požadoval, aby se z náhrad vyňaly hornické renty a stanovovaly se jinak než v přímé návaznosti na vývoj důchodů. S tím nesouhlasili ministr práce a odboráři. Dopadlo to tak, že se od února zvýší všechny náhrady za ztrátu výdělku za nemoc po pracovním úrazu, při nemoci z povolání nebo invaliditě.

Beránková: Zvýšení náhrady se bude týkat všech poškozených a pozůstalých podle pracovně-právních předpisů a poškozených podle občansko-právních předpisů, kterým vznikl nárok na tyto náhrady před prvním lednem 2005. Pokud jim nárok vznikl po 31. prosinci 2004, pak se tyto náhrady nezvyšují.

Je to proto, že ten kdo získá nárok na náhradu od prvního ledna, bude mu přiznána už zvýšená částka. Vzhledem k tomu, že jde o vládní rozhodnutí, nemusí příjemci důchodu o valorizaci nikde žádat, vyšší částka jim přijde domů automaticky.

autor: jhn
Spustit audio

Více z pořadu