Nadměrná spavost, příčiny a léčba

11. říjen 2002
Zdraví

Ti, kteří spí v noci špatně, mohou jen tiše závidět těm, kteří naopak spí dobře. Probudit se po ránu nevyspalý a unavený není nic příjemného. Na druhé straně jsou ovšem i lidé, kteří mohou spát neustále a kdekoliv. Možná, že ze svého okolí takového spáče znáte, může skutečně usnout i ve stoje. Právě o přílišné spavosti hovořil docent Karel Šonka z pražské neurologické kliniky.

Šonka: Příčin je hodně, nejčastější to bývá nekvalitní noční spánek, existují i nemoci, které se jako hlavním symptomem projevují nadměrnou denní spavostí, přestože v noci je spánek normální.

Signalizuje to nějaké jiné onemocnění?

Šonka: Ano, jde pak často o nemoci, které noční spánek zhoršují nebo spánek nekvalitní, což nejčastěji vyvolává syndrom spánkové apnoe, kdy člověk nepravidelně dýchá a pauzy v dechu bývají ukončeny mělkým nekvalitním spánkem, nedosahujícím hlubokých stadií, která jsou nezbytně nutná pro osvěžení organizmu.

Mohlo by se zdát, že velcí spáči jsou na tom dobře a mají lepší fyzickou a psychickou kondici. Opak většinou bývá pravdou. Přílišná spavost může být považována i za onemocnění. Jak lze v těchto případech pomoci?

Šonka: Nejdříve musíme objasnit příčinu nadměrné spavosti a podle povahy onemocnění pacienta léčíme. Jsou dvě nemoci, které vedou k nadměrné denní spavosti. Je to narkolepsie a idiopatická hypersomnie. První je relativně časté onemocnění, které se projevuje náhlým nečekaným usnutím v dobu , kdy se to nehodí, pacient usíná v dopravních prostředcích, u televize, při čtení, ale také při práci i rozhovoru. Idiopatická hypersomnie je nemoc, při které je prodloužena potřeba nočního spánku a dlouhé denní spánky. Při obou nemocích jsou podávány léky, které podporují bdělost a částečně potlačují denní spavost.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu