Na východě Ukrajiny operují ruští výsadkáři, tvrdí ukrajinský vicepremiér

16. duben 2014

Ve východoukrajinských městech Slavjansk a Kramatorsk operují elitní ruští výsadkáři. Podle agentury Unian to řekl ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema. Rusové se prý podílejí na obsazování tamních vládních budov.

"Identifikovali jsme ty muže ve Slavjansku a v Kramatorsku a jde o příslušníky ruské výsadkové jednotky Kupjanka-1, která pochází z Moskvy. Nyní operují na území Ukrajiny," uvedl vicepremiér Jarema k ruskému zapojení do konfliktu.

Reportéři několika tiskových agentur informovali, že do Slavjansku dorazilo několik obrněných transportérů, na nichž údajně seděli ukrajinští vojáci, kteří přešli na stranu separatistů.

Proruští separatisté na kontrolních stanovištích u vjezdů do města je prý bouřlivě vítali. Vojáci na sobě měli uniformy a v rukách automatické zbraně.

Jeden z vojáků řekl reportérovi AP, že jeho jednotka byla součástí 25. brigády ukrajinských vzdušných sil a že přešla na stranu proruských separatistů.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu na místě Martina Dorazína asi sedm nebo osm poměrně starých obrněných transportérů vjelo ráno ještě s ukrajinskou armádou do Slavjansku a tam je ukrajinská armáda předala do rukou místní domobraně.

Vojenské transportéry s ruskou vlajkou v ulicích Slavjansku na východě Ukrajiny

„Některé z nich teď stojí na náměstí ve Slavjansku a lidé to berou, jako by armáda pořádala den otevřených dveří. Místní sem přicházejí i s dětmi a fotí se. Ti povstalci s nimi velmi ochotně rozmlouvají, stejně tak s novináři.“

„Poté ale napochodovali další ozbrojenci, už úplně jiného ražení, kteří evidentně nejsou místní. Ti začali vykřikovat, že tohle se fotit nesmí, protože tohle jsou vojáci z Ruska. Což je odpověď na to, jestli tady vojáci z Ruska jsou, nebo nejsou,“ popisuje ze Slavjansku zpravodaj ČRo.

Na předměstí Kramatorsku pak místní obyvatelé zablokovali kolonu asi 10 nebo 15 bojových vozidel pěchoty ukrajinské armády, nechtějí je pustit dál. Když se zpravodaj ČRo vojáků ptal, jak chtějí postupovat, tak řekli, že čekají na další rozkazy.

V Doněcku ozbrojenci ovládli radnici

Ve východoukrajinském Doněcku pak dnes ráno proruští ozbrojenci převzali kontrolu nad tamní radnicí. Vtrhlo tam asi 20 ozbrojených mužů a prakticky bez odporu úřad obsadili. Ozbrojení separatisté ovládají úřady a policejní stanice nejméně v osmi městech.

Ve východní části země v úterý začala ukrajinská vojenská operace, jež má za cíl zastavit proruské ozbrojence, kteří v některých městech obsadili radnice a policejní stanice. V úterý se ukrajinským vojákům podařilo dobýt zpátky letiště v Kramatorsku.

Ukrajinští vojáci nedaleko Kramatorsku na východě země

Jestli ale ukrajinské jednotky mohou dostat situaci na východě země pod kontrolu Kyjeva, je otázkou. Podle vojenského a bezpečnostního analytika Lukáše Visingera je ukrajinská armáda celkově ve špatném stavu a disponuje převážně starou technikou ze sovětské éry.

„Pokud vyjdeme z předpokladu, že to jsou ruské jednotky na východě Ukrajiny, proti komu teď Ukrajinci stojí, tak to určitě nebudou řadové armádní síly, ale jestli se opakuje krymský scénář, tak to jsou elitní síly – výsadkáři nebo zvláštní útvary zpravodajských služeb. A ti určitě mají špičkový výcvik a výzbroj,“ poznamenal Visinger.

V pondělí ráno vypršelo ultimátum, které separatistům dal prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Ten slíbil beztrestnost všem proruským ozbrojencům, kteří složí zbraně.

Ukrajinské obrněné transportéry nedaleko Kramatorsku na východě země

Čtěte také

Separatisté ve městech Doněcké oblasti obsazují klíčové úřady
autoři: mdo , mta | zdroj: ČTK
Spustit audio