Můžeme se spálit v autě? Dermatoložka upozorňuje na nejčastější chyby, které v létě děláme

21. červen 2018

Bojíte se školivého ultrafialového záření? Rada je jednoduchá: neopalujte se. Alespoň ne přes poledne. I to v rozhovoru s Lucií Výbornou říká primářka Jana Hercogová, která upozorňuje na nejčastější mýty, které v souvislosti s opalováním panují.

Že polední slunce není zdravé, ví dnes snad už každý. Zvyklosti českých turistů, především na dovolené v zahraničí, tomu ale většinou neodpovídají. „Když jedou Češi k moři, snaží se co nejrychleji opálit za krátkou dobu. Základem je ale vyhýbat se ultrafialovému záření mezi jednou a třetí hodinou odpoledne,“ radí primářka Jana Hercogová. 

Ochrana proti slunci v podobě nejrůznějších krémů by přitom měla být samozřejmostí. Ale opět – i u něčeho tak jednoduchého děláme podle lékařky řadu chyb. A zaděláváme si nejen na spálenou kůži, ale často i na něco mnohem horšího.

Dermatoložka Jana Hercogová

„Krémy je třeba aplikovat alespoň půl hodiny předem, trvá totiž, než začnou účinkovat. A krémem nešetřete: dospělý člověk by měl na celé tělo použít až 30 gramů krému! Jeden opalovací prostředek tak vydrží na nějakých sedm namazání.“

Opalovací krémy: opravdu fungují a jak dobře nás chrání?

opalování

Nejlépe se před negativními dopady slunečního záření chráníme, když se mu vyhýbáme. Zvláště v létě jde ale o úkol nesnadný a pro mnohé nemožný. Vždyť léto, slunce a voda patří dohromady.

Voděodolné krémy. Fungují?

Velkým hitem letních opalovaček jsou v posledních letech nejrůznější voděodolné krémy. Podle výrobců se jimi stačí jednou denně namazat – a máte vystaráno na celý den. Bez ohledu na to, jak moc se během dne zpotíte nebo kolikrát se jdete koupat.

Skutečnost je ale složitější. „Když se uvádí na trh nový prostředek, je testován za ideálních laboratorních podmínek. V praxi ale vždy nanášejte krémy vždy poté, co se vykoupete, jinak nebudete chráněni.“

V bezpečí nejste ani v autě

Že na dovolenou k moři nejezdíte, a kdy jste se opalovali naposledy, už ani nepamatujete? Ani pak nejste před sluncem v bezpečí. Tedy pokud aspoň občas sednete do auta.

V autě se sice nemůžete spálit, ale to neznamená, že nemůžete mít některé choroby, které způsobuje ultrafialové záření.
Jana Hercogová

„V autě se sice nemůžete spálit, ale to neznamená, že nemůžete mít některé choroby, které způsobuje ultrafialové záření. Souvisí to s tím, co propouští sklo. Klasické UV-B záření, které kůži spálí, sklem nepronikne, ale světlo s delší vlnovou délkou sklem pronikne. A může vyvolávat celou řadu nemocí.“

autoři: Lucie Výborná , als