Miro Žbirka objevil kouzlo hlasu Ráchel Skleničkové a pozval ji do slavného studia Abbey Road

Kdybychom vzali seznam slavných rockových kapel a zpěváků od Beatles po U2, jedno by měli společné – jejich nahrávky vznikly v legendárním studiu Abbey Road v Londýně. Českých a slovenských zpěváků či zpěvaček, kteří tam nahrávali, není mnoho. Jedním z nich je Miroslav Žbirka. A teď i Ráchel Skleničková, kterou si slovenský hudebník přizval k nahrávce duetu pro své připravované album.

Ráchel Skleničková ve studiu, Miroslav Žbirka v režii s obřím mixážním pultem – poslouchá a radí.

Hrát poslepu? Dobré cvičení pro všechny hudebníky, říká nevidomá klavíristka Ráchel Skleničková

Ráchel Skleničková

Má tak vytříbený sluch, že se při hře na pódiu dokáže orientovat jen podle dirigentova dechu a vibrací v podlaze. „Říkám tomu hudební telepatie. Když se člověk zaposlouchá do hudby, funguje to,” říká nevidomá klavíristka Ráchel Skleničková.

Pětadvacetiletá absolventka studia klavíru a zpěvu je sice od narození nevidomá, ale hrála už na Pražském jaru a dalších festivalech vážné hudby. Vystupovala se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu nebo s Českým národním symfonickým orchestrem. A teď nahrává ve slavném londýnském studiu.

Písnička pro Ráchel

S Miroslavem Žbirkou nespolupracuje poprvé, ale nahrávat v Abbey Road je přece jen něco jiného.

„Každoročně vystupuji na koncertech Světlo pro Světlušku. Jednou jsem tam Mira Žbirku doprovázela a jemu se to asi líbilo,“ usmívá se skromně talentovaná zpěvačka.

Miroslav Žbirka se s Ráchel zná delší dobu, donedávna ji ale považoval především za klavíristku. Pak teprve zjistil, že také zpívá.

Důležité nejsou ceny, ale kvalitní hudba, říká Miro Žbirka. Ve Zlatém slavíkovi kdysi porazil i Karla Gotta

Miroslav Žbirka

Slovenština už dnes v Česku zní jen ve formě písní. A je to škoda. I to v rozhovoru s Janem Pokorným říká zpěvák a hitmaker Miroslav Žbirka. „My, slovenští zpěváci, jsme ztratili deset milionů lidí, ke kterým můžeme promlouvat svým vlastním jazykem,” dodává.

„Složil jsem jednu písničku a snažil jsem se představit si v té skladbě nějakou zpěvačku. A představil jsem si Ráchel,“ vysvětluje zpěvák, jak vznikl nápad spolupráce na novém albu.

Splněný muzikantský sen

Do studia Abbey Road vstoupil slovenský hitmaker poprvé před šesti lety. Od té doby tady nahrál už dvě alba a teď vzniká třetí.

„Před pár lety jsme tu nahrávali píseň Love shines a to byl moment, na který nezapomenu,“ vzpomíná. „Tehdy jsem si myslel, že nahrajeme píseň a tím to skončí. Ale nakonec se to vyvrbilo jinak a já sem teď jezdím pravidelně.“

Přesto je ale práce v Abbey Road podle Miroslava Žbirky pokaždé zážitek. Vždy, když tam vkročí, prý prožívá pocit splněného snu. A ten se teď vyplnil i Ráchel Skleničkové.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio