Mirek Topolánek, předseda ODS

České společnosti hrozí porážka svobody jako v roce 1948. S tímto varováním vystoupil dnes předseda ODS Mirek Topolánek na konferenci o zločinech komunistických režimů. Po válce prý mělo být spásou znárodnění výrobních prostředků. Dnes ji podle šéfa občanských demokratů vidí přátelé nesvobody a neodpovědnosti ve vyrábění dluhů. Může Česká republika ztratit svobodu nebo dokonce svůj demokratický charakter? Nejen o tom budeme mluvit v následujících minutách. Dobrý poslech přeje Jan Bumba. Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda Občanské demokratické strany Mirek Topolánek. Dobrý den.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Dobrý podvečer.

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte, že České republice hrozí ztráta svobody nebo dokonce nástup totality?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Tak když se z desetiminutové přednášky vytrhnou tři věty, tak to zní velmi ostře. Já jsem se snažil upozornit na několik věcí. Za prvé, že svoboda je primární hodnota demokracie je od ní odvozená. Že může mít stát formálně demokratické instituce a jakési atributy a znaky demokracie, jako byl za komunismu parlament, volby, ale ty volby byla taškařice, kde za celou rodinu mohl odvolit cvičený pes Dingo a v tom parlamentu prostě sedli zástupci stranického kartelu vytvořeného po válce poté, co jsme si nechali a my sami zrušit pravicové strany, tak tam zůstaly pouze ty národněfrontovské. Po válce vlastně jsme se nejdřív vypořádali s Němci, potom s kapitalisty, keťasy a šmelináři, pak s normálními živnostníky, lidmi práce, jak já říkám, a pak se komunisti porvali mezi sebou. Dnes jsme v situaci, kdy v té ekonomické krizi, ze které se postupně dostáváme, hledáme znovu vnitřního a vnějšího nepřítele, je to zase kapitalista, je to liberál, je to trh a vršíme dluhy. Ty dluhy z nás dělají znovu nesvobodnou společnost. Já jsem neřekl, že se blížíme 25. únoru 1948, ale že to, že každá generace si musí znovu a znovu svoji svobodu vybojovat, protože ta není automatická. Svoboda se nedědí ani není žádnou smlouvou. Svoboda je prostě může existovat i ve formálně nedemokratickém režimu, ta vnitřní svoboda a svoboda nemůže být nahrazena prostě hlasováním většiny, kdy většina dneska v parlamentu odhlasuje po čtvrtku, že je sobota naprosto klidně. Takže demokracie je jakoby vláda většiny, vláda lidu. Svoboda je vyšší hodnota a my postupně každým zákonem, každým okleštěním individuální svobody občanské svobody, o tu svobodu přicházíme.

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte tedy, že to nějak akutně hrozí, že v České republice budeme mít právě, jak jste řekl, ty formální rysy demokratického režimu, které ale nebudou naplněny, že přijdeme o svobodu?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Každá společnost, každá společnost, pokud tu svobodu neoprašuje, tak hrozí to, že oni přijde. Přijít o ni je velice jednoduché, speciálně ve střední Evropě a my bychom o tom mohli napsat dějiny celého světa jako Češi. To znamená, vždycky hrozí, že přijdete o svobodu. Každý den se schvalují zákony, který nějakým způsobem upřednostňují spíše kolektivní práva než ty základní svobody, jako je právo na život, právo na soukromí, právo na ochranu legálně nabytého majetku. A všechna ostatní práva jsou odvozena, a pokud se upřednostňují ta odvozená práva, ta se z toho vytrácí. To kvůli čemu podle mě se zvonilo těmi klíči toho 17. listopadu.

Jan BUMBA, moderátor:
A není to tak, že byste anticipoval, že přichází nějaká nová totalita?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Totalita, to je velké slovo. Ale podívejte se, jedny volby na Ukrajině a dneska nikdo neví, co se na Ukrajině bude dít. Když vyhrajou v těch volbách v květnu socialisté s komunisty, tak už v roce 1946 a 1948 ukázaly, že se klidně spojí, a potom ti lidé na to koukají. Ale fakticky platí to, já jsem to řekl a to je to optimistické, ta společnost pokud je svobodná, pokud ti lidé si uchovávají vnitřní svobodu a po té svobodě touží a jdou za ní, tak totalita nehrozí. Nicméně není pravda, že můžou jen sedět a dívat se, že ta svoboda prostě je automatická, není. Musí o ní bojovat, musí se o ní hlásit a musí prostě jí každá ta generace znovu a znovu vybojovávat.

Jan BUMBA, moderátor:
Vztahovala s vaše slova o možné hrozbě ztráty svobody k nadcházejícím volbám jakýmkoliv způsobem?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Samozřejmě. Samozřejmě, protože ještě nikdy jsme nebyli na takové křižovatce, myslím tím od listopadu 1989, jako právě letos. Protože podívejme se na evropské země. Ty země, které byly plýtvavé, které dělaly dluhy, kde lhaly ráno, lhaly v poledne, kde lhaly večer, kde je silné stávkové hnutí a kde je nechuť k nějakým reformám souvisejícím například se stárnutím obyvatel, Maďarsko, Řecko, potenciálně Španělsko, se dostávají do obrovských problémů státního bankrotu. Státní bankrot je situace, která není prost odvrácena pro tu zemi navždy. My se prostě blížíme tím, jak se zadlužujeme, k situaci, kdy třeba nám nikdo nebude ochoten půjčit.

Jan BUMBA, moderátor:
A to podle vás hrozí, když nevyhraje ODS volby?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Já si nemyslím, že to je jen o ODS. Já si myslím, že když se podíváte do dnešního parlamentu, tak v situaci, kdy hoří ty veřejné rozpočty, tak tam stojí prostě s kanystry benzinu Jiří Paroubek, Bohuslav Sobotka, Vojtěch Filip, pan Kováčik a prostě chtějí hasit ten požár tím benzinem, to znamená, zvyšovat dluhy. To prostě nejde a je třeba to lidem velmi odvážně a možná sebevražedně vysvětlovat, že oni nakonec v těch volbách rozhodnou, jestli nakonec budeme tou společností nesvobodnou, třeba závislou na někom, kdo nám půjčí. Pak přijde ten Mezinárodní měnový fond a řekne: Ne že o 4 % platy vyšší ve veřejné sféře, o 30 % míň. Nižší sociální standard, nižší zdravotní péče, co ti lidé budou dělat,to si tady jako vypěstujeme novou revoluci? Ale to bude realita, která je způsobena jen tím, že jsme plýtvaví a že máme dluhy.

Jan BUMBA, moderátor:
Když, pane předsedo, mluvíte o tom, že někteří levicoví poslanci, jak jste říkal, chtějí s kanystry benzinu hasit požár a rostoucího dluhu, proč nejste ve sněmovně vy jako hasič?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Já si myslím, že jsem to vysvětloval tolikrát. Spousta komentátorů a novinářů my dnes říká, když to vidí a sleduje, tak říká: Vy jste měl nakonec pravdu. Já říkám: Samozřejmě. Za prvé jsem odhadl, že Jiří Paroubek zruší volby, protože v dané chvíli pro něho byly nevýhodné. To, že ten člověk porušuje veškeré dohody, platí ty dohody do té doby, pokud jsou pro něho výhodné, tak to už se stalo koloritem těch posledních let. Já jsem řekl, že prostě nebudu ve sněmovně s Jiřím Paroubkem na jeho politickém hřišti, které prostě zapáchá, kde neplatí žádná pravidla, kde neplatí prostě smlouvy a dohody. To byl první důvod, druhý důvod, přesně jsem odhadl ten vývoj. Já bych tam seděl v té oslovské lavici bez práva přednostního jako řadový poslanec. Ani Jiří Paroubek nevystupuje ve sněmovně. On tam ani nechodí mimochodem. Protože když tam po sobě křičí ti poslanci bez argumentů, tak přece se podívejme, co si myslí lidé o dnešní sněmovně? A třetí důvod, já opravdu jsem potřeboval do pořádku ODS. Já jsem potřeboval začít jezdit, mluvit s lidmi, začít mluvit s normálníma lidma a nikoliv jenom s politiky, protože je před volbami a já ten čas musím ten krátký čas využít k tomu, abych lidi přesvědčil, že stojí zato pořád ještě volit ODS.

Jan BUMBA, moderátor:
Jste si jistý tím, že nechybíte kolegům ve sněmovně?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Nechybím, protože já bych stejně nevystupoval. Proč bych měl vystupovat v té vřavě těch nenávistných názorů, kdy se jenom slibují předvolební balíčky, kdy už žádná reálná práce tam není, kdy by měl předseda strany vystupovat a nechat po sobě plivat. Žádný předseda strany tam moc nevystupuje, to si pište. Tam vystupují řečníci a já jsem velmi rád, že mě kolegové zastoupili, protože já osobně si myslím, že v době před volbami by sněmovna v České republice vůbec neměla zasedat. Platí to staré, myslím, cromwelovo, zasedáli parlament, jste ohroženi na hrdle a peněžence. Letos to platí dvojnásob.

Jan BUMBA, moderátor:
Mluvil jste, pane předsedo, o nutnosti vysvětlovat i nepříjemné věci, třeba jak jste řekl sebevražedným způsobem. Mám tu před sebou tři průzkumy veřejného mínění z poslední doby od tří různých agentur, STEM, Factum Invenio a CVVM. Každý z těchto průzkumů uvádí trochu odlišná čísla, ale všechny naznačují, že ODS by volilo méně lidí než ČSSD. Jak se na to díváte? Znervózňují vás takovéto údaje a takovéto průzkumy?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Mě znervózňují pouze vlastní průzkumy a dokonce jsem dál jak Churchill, který řekl: Věřím jen těm průzkumům, které si sám zfalšuji. My máme vlastní průzkumy. ODS samozřejmě doplatila na loňský rok, kdy sice nic neudělala špatně, ale fakticky padla vláda, ve které OSD byla dominantní a která vládla dobře a dokonce, řekl bych ješitně trochu, že dokonce zvládla dobře i české předsednictví. Pak se nekonaly na podzim volby. Lidé už tomu nerozumí a pokud si ODS čtou v novinách a teď jen částečně, z toho je realita, částečně je to virtuální realita, že je to strana rozhádaná, sem tam probleskne nějaký korupční skandál, tak prostě ztrácí lidé ochotu ODS volit, takže mě to znervózňuje. Nicméně ty průzkumy, které uvádíte, zatím se vždycky ukázalo v historii minulých voleb, že se některé ty agentury liší v řádu.

Jan BUMBA, moderátor:
A vy máte nějaké jiné průzkumy?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
My máme vlastní průzkumy.

Jan BUMBA, moderátor:
A v těch vede ODS?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
V těch nevede ODS, ale musím říct, že věřím těm průzkumům, které si děláme sami, které nezveřejňujeme tedy samozřejmě. Ty nezveřejňuji, protože je potřebuji, ani náznak, my nesmíme ani naznačovat.

Jan BUMBA, moderátor:
Jste přesvědčen o tom, že vaše strana může ztrátu na ČSSD dohnat?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Kdybych o tom nebyl přesvědčen, tak bych se loni na podzim nerozhodl do toho souboje nerovného svým způsobem jít. V roce 2006 měli, když pominu ten propad v době Grossovy vlády, někdy v dubnu před volbami v červnu měla sociální demokracie 22 % a ODS 40. Ty volby, kdyby se konaly o 14 dní později, tak by možná ČSSD vyhrála. Takhle to dopadlo zhruba 36 : 32. Kdybych nevěřil, že je možné nějakým způsobem posunout nebo změnit ten trend a že existuje něco jako společenská nálada v den voleb, tak bych vůbec politiku nemohl dělat. To, že ODS má horší výchozí pozici, v dané chvíli nemusí nic znamenat.

Jan BUMBA, moderátor:
Horší výchozí pozice? Co myslíte, pane předsedo, že nejvíce odrazuje voliče od ODS? Máte nějaké vysvětlení?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Samozřejmě že máme naprosto přesné vysvětlení a nemám pocit, že lidé kteří nás poslouchají ví, co je odrazuje a já, že bych byl ochoten teď na sebe sám plivat, to se mi zrovna nechce.

Jan BUMBA, moderátor:
Tak zkusme ale alespoň něco naznačit.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
To je takové sebemrskačské. Mně to nepřipadá teďka úplně korektní. Samozřejmě, že odrazuje standardní voliče ODS jakási faktická nebo virtuální nejednotnost. Samozřejmě, že ODS částečně pro některé voliče ztratila důvěryhodnost. Díky mediálnímu virtuálnímu světu se dokonce někteří voliči domnívají, že zradila své pravicové ideály. Toto všechno jsou věci, které se buď dají napravit krátkodobě nebo nedají napravit krátkodobě a celé skupiny voličské, které by standardně ODS měly volit, tak mají velké pochybnosti, protože navíc mají letos nějaké alternativy, jiné volby na pravici. Toto všechno víme a musíme s tím pracovat a já do kuchyně volebního štábu vás zcela jistě pouštět nebudu.

Jan BUMBA, moderátor:
Tak přeci jen mi dovolte, abych zmínil jednu konkrétní věc. 17. února se před budovou pražského magistrátu sešlo několik stovek lidí, kteří protestovali proti tomu, jakým způsobem vedení Prahy nakládá se veřejnými financemi. Demonstranti třeba žádali odchod primátora Pavla Béma. V jednom průzkumu, byť tedy samozřejmě průzkum není písmo svaté, ale v jednom průzkumu z konce ledna vyšlo, že by ODS mohla v Praze získat méně hlasů než TOP 09. Jak vážné jsou pro ODS na republikové úrovni problémy pražské ODS?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Zažili jsme několik demonstrací, kdy se zjistilo, že to jsou najatí lidé z Lidového domu, takže to je první možná poznámka. Nicméně ten mediální obraz pražského magistrátu a já teď chci trochu oddělit politickou stranu, přestože vedoucí silou dneska na magistrátě od pražského magistrátu ta odpovědnost nicméně je svým způsobem na ODS, tak ten mediální obraz je špatný. Můžeme se ptát.

Jan BUMBA, moderátor:
Je to jen mediální obraz?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Vždycky je to mediální obraz a můžeme se ptát pouze, jak daleko je to oblast jakoby na reálných základech a tady samozřejmě ty poslední, jak bych řekl, kauzy nebo poslední věci tomu mediálnímu obrazu nepřispěly. Já neznám žádné detaily o té věci Opencard a i mně jako člověku zvenčí, který tedy tu kartu nemá, i když bydlí v Praze, celá ta záležitost připadá podivná. To znamená, určitě bude na magistrátu, aby ty věci, také se snaží je vysvětlovat, vysvětlil natolik, aby to nepoškozovalo ODS ve volbách.

Jan BUMBA, moderátor:
A myslíte, že poškozuje, že počínání pražské ODS teď poškozuje?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Já bych řekl, že znovu jste použil počínání pražské ODS. Já si myslím, že počínání pražského magistrátu, to znamená, i některé úřední postupy může ODS v Praze poškozovat. Nicméně ukážou až volby, jestli je to pravda či nikoliv. Zatím ty průzkumy vykazují menší ochotu lidé v Praze ODS volit a já tomu celkem rozumím.

Jan BUMBA, moderátor:
Dnešním hostem je předseda ODS Mirek Topolánek. Ještě, prosím, jednou ke komunální politice. Vy jste museli před pár dny řešit problém z BrnaŽabovřesk. Tamnějšího starostu Aleše Kvapila zatkla policie kvůli podezření z korupce. A i jindy kritičtí komentátoři vám přiznali kredit za to, že jste jednali rychle, vyškrtli pana Kvapila z kandidátky pro sněmovní volby a tak dále. Zároveň ale kladou otázku, jak je možné, že takový člověk dostal v straně vůbec příležitost?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
To já musím ale mluvit o něčem hloubějším, o hloubějším problému, a to je korupční prostředí v této zemi. Samozřejmě, že každý může namítnout, že jsem byl dva a čtvrt roku zodpovědný za změnu toho prostředí. Nicméně mně se nepodařilo ve sněmovně prosadit celou řadu zákonů, které s tím právě souvisely. Na každém postu, ať už v komunální, regionální nebo centrální sféře a ještě spíše na těch méně viditelných, ne těch politických, ale spíše úřednických máte nějakou státem nebo zákonem danou kompetenci, pravomoc. A zcela přirozeně se tam vytváří prokorupční prostředí. To, že někdo té korupci podlehne, tak to dopředu nezjistíte, dokonce ten člověk to dopředu neví sám o sobě. Když mu podlehne, neexistuje žádná metoda, žádný test integrity před volbami, abyste si vybral někoho, kdo v takové situaci nepodlehne. Já musím říct.

Jan BUMBA, moderátor:
Není možné nastavit nějaké rigoróznější kontrolní mechanismy v rámci strany?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
To ale vy nemáte žádnou kompetenci zasahovat do samosprávného rozhodnutí, do státní správy, vy prostě do toho nejste, ten člověk nese plnou osobní odpovědnost, proto také ta strana v dané chvíli nemá jinou možnost než mu dát šanci, buď se očistit a každopádně on musí odejít, on musel odejít ze strany, odešel z postup starosty. Samozřejmě nebude na kandidátní listině. Nicméně pořád je tady platí presumpce neviny v tom smyslu já neumím toho člověka teď odsoudit, to musí udělat soud. Já chci říct, že ta kauza v Brně, protože Brno velmi dobře znám, také kandiduji v Jihomoravském kraji. Mně v jednom potěšila, protože jsem člověk, který přišel do politiky z byznysu, z podnikání, já většinu těch lidí znám, oni za mnou chodí a říkají mi, prosím tě, trošku jako domluv těm svým klukům a i těm ostatním, vy politici už to není 5 %, ale 15 %, kdy poslední průzkumy to ukazují. Já říkám, pokud nebudete ochotni tuto věc prokázat, tak si stěžujte na východním nádraží na lampárně, kde musíte mít odvahu. A tihle ti lidé tu odvahu měli, našli ji. A já si myslím, že to je jedna z těch věcí, která působí protikorupčně, a to je, že korupce má dvě strany jeden, kdo bere a jeden kdo dává. Jestliže ti podnikatelé, kteří jsou takto ohroženi, se přestanou bát, tak tu věc prostě odkrýt a rozkrýt, tak si myslím, že to je jeden z přístupů řešení korupce.

Jan BUMBA, moderátor:
A tohle to je jediná možnost, dejme tomu ten podnikatelský sektor na to upozorní?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Není to jediná možnost. Jediná možnost je zmenšovat přerozdělování v tomto státě. Je to samozřejmě zjednodušení procesu. Totální otevření a transparentnost všech těch výběrových řízení, udělování těch povolení a toho všeho, některé udělat nárokové, bez rozhodování úředníků, centralizovat nákup, naprosto například digitálním způsobem, elektronickou aukcí. Těch metod je spousta je taková resistence toho prostředí a to jak politického, tak hlavně toho úřednického, že se každá ta věc prosazuje velmi těžce a já vás ubezpečuji, že to je jedno pro mě z hlavních témat do budoucnosti.

Jan BUMBA, moderátor:
Pojďme, prosím ještě krátce k dalším tématům. Ministr financí Eduard Janota dnes řekl, že úroky ze státních dluhů jsou už třetí největší položkou státního rozpočtu, téměř 70 miliard korun ročně. Vy jste na ideové konferenci naší strany v Brně říkal, že ušetřit se musí hlavně na mandatorních výdajích, tedy na těch výdajích, které stát musí platit na základě zákonů, na kterých mandatorních výdajích by ODS chtěla šetřit?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Víte, to neznamená šetřit na lidech. Já jsem to sice řekl takto, ale přeci jen si to rozeberme trochu víc. Ten stát může šetřit sám na sobě, nicméně, když si vezmeme, že ten stát dneska kromě mandatorních výdajů utratí asi 200 miliard na výstavbu silnic, na rozvoj, na investice, plus na vlastní správu, tak z těch 200 miliard, kdybyste ušetřili 25 %, což mi připadá v dané chvíli jako strašně moc, tak těch v podstatě 50 miliard neřeší strukturální problém našich veřejných financí, když jsme udělali schodek 200 miliard, kdybyste vzali, to mě poslouchejte, to znamená, musí stát šetřit sám na sobě, musí samozřejmě ušetřit ty peníze, ale ty neřeší ten problém 200 miliardového dluhu v loňském roce. A druhá věc, může opravdu zdanit ty nejbohatší, což navrhuje levice, nicméně ty 2 % nejbohatších, když zdaní a vezme jim úplně všechno, znamenají 4 5 miliard, to nevyřeší, to je čistě populismus.

Jan BUMBA, moderátor:
A pokud jde o ty mandatorní výdaje?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Musí šetřit na mandatorních výdajích, to znamená, jednoznačná adresnost, jednoznačná adresnost, nikoliv rovnost v chudobě, ale totální adresnost všech vlastně principů, všech těch pilířů, které tady existují. My jsme se pokusili řadu těch mechanismů zavést, už dneska není tak jednoduché se jako černý pasažér pohybovat v sociálním systému. Ale bez toho, že byste přenastavil to přerozdělování těchto prostředků jako jasně adresným systém, nezačnete šetřit a klíčové úspory mohou vzniknout teprve a to víme střednědobě, důchodovou a zdravotní reformou, protože ta podvazuje ten systém do budoucna dramatickým způsobem a je neufinancovatelná.

Jan BUMBA, moderátor:
Neznamená to ale, že byste chtěli třeba snižovat důchody nebo platy státních zaměstnanců?

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Důchody naprosto vylučuji, důchody u nás nejsou nijak vysoké. U státních zaměstnanců si myslím, že jestliže ten stát prostě udělal rozdíl 10 procentních bodů z 206 procent klesl na minus čtyři, tak není možné, aby platy ve veřejné sféře rostly jako nemají růst platy poslanců, senátorů, soudců a podoboně, není to prostě možné.

Jan BUMBA, moderátor:
Předseda ODS Mirek Topolánek, který byl hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu. Já vám děkuji za rozhovor, děkuji, že jste přišel. Na shledanou.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Děkuji také a pěkný den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: bum
Spustit audio