Metr čtvereční pralesa stojí 9 korun. To je směšně málo, říká členka spolku Prales dětem

20. červen 2019

Společnými silami tvoříme první dětskou pralesní rezervaci Green Life na Sumatře, představuje spolek Prales dětem na svých internetových stránkách jednu ze svých aktivit. Proč by se nejen české děti měly starat o indonéský prales, přišla do Večerního hosta Radiožurnálu vysvětlit sociální ekoložka Alena Bendová.

Češi zachraňují Amazonský prales. Získali si i místní uzavřené etnikum

Ekologičtí aktivisté se spojili s akademiky, aby ochránili tisíc let starý prales. Na obrázku řeka Ucayali.

Osud Amazonie leží na srdci i Čechům. Ochránit Amazonský deštný prales pomáhají přímo na místě. V Ekvádoru se proti těžařům postavili členové neziskové organizace Forest Ink. Pomoc ve svém úsilí teď hledají u tuzemských univerzit. Založili společné konsorcium a začali stavět vědeckou základnu.

Žijeme na jedné planetě spojené jednou atmosférou, a tudíž nelze odlišovat přírodu na naše a jejich,“ vysvětluje členka spolku Prales dětem. Děti jsou v jeho názvu mimo jiné proto, že právě pro ně bychom se dnes měli snažit o zachování přírodního dědictví na planetě. A proč právě prales?

Pralesní ekosystém je nesmírně unikátní a bohatý na biodiverzitu, proto si myslíme, že je důležité chránit nejohroženější druhy. Upřímně, u nás už toho moc k ochraně nezbývá,“ odpovídá Alena Bendová

Dobrodružná dovolená

Zažít si prales na vlastní kůži, tak by se dalo shrnout motto pro dobrovolníky z Čech a Slovenska, kteří chtějí na Sumatru přijet a do projektu se zapojit. Za režijní náklady, které si hradí dobrovolníci sami, mají možnost strávit 26 dní „dobrodružné dovolené“ v úzkém sepětí s přírodou.

Projekty Spolku Prales dětem

V rámci svých aktivit spolek Prales dětem organizuje protipytláckou hlídku, výchovně-vzdělávací aktivity u nás i v Indonésii a podílí se na budování pralesní rezervace na Sumatře v rámci projektu Green Life. Doplňkový projekt Blue Life sesterského spolku Oceán dětem pak usiluje o čištěním pláží, podmořského světa a ostrovních ekosystémů v souostroví Pulau Banyak v Indickém oceánu.

Většině lidí, kteří se tam podívají, to doslova změní život a zůstanou dál našimi příznivci a podporovateli,“ vysvětluje členka Pralesu dětem, proč je jejich činnost postavena z velké části na dobrovolnických programech.

Přispějte na nákup pralesa

Strážci kamerunské rezervace denně riskují životy, aby bojovali proti pytlákům. Práce mají nad hlavu

Svým vzhledem zdejší strážci přírody připomínají policisty nebo vojáky

V Kamerunu se daří pytláctví, na což doplácejí ohrožená pralesní zvířata jako třeba gorily, sloni nebo luskouni. Ekologické organizace se snaží místní lidi vzdělávat v ochraně přírody a zároveň jim nabízí možnosti, jak si vydělat peníze jinak než nelegálním lovem – třeba zemědělstvím. Někdy ale ani to nepomůže a musí se přikročit k vymáhání zákona. Reportér Dan Mrázek se vydal na protipytláckou hlídku ve středu země.

Naše rezervace leží na hranici s národním parkem, takže vytváříme jakési nárazníkové pásmo mezi civilizací a národním parkem. Tento pruh území je současně střežený, aby znesnadnil vstup pytlákům,“ popisuje Alena Bendová smysl budování rezervace Green Life.

Metr čtvereční stojí 9 korun, to je směšně málo,“ dodává Alena Bendová. Proto se také spolek Prales dětem snaží rezervaci neustále rozšiřovat tím, že za peníze získané formou veřejných sbírek, podporovatelů a sponzorů vykupuje sousední pozemky a ponechává je divoké přírodě.

V České republice rozvíjí spolek vzdělávací projekt pro školy nazvaný Nejbohatší ekosystémy planety Země. Zájem o něj je obrovský, říká Alena Bendová. Děti se kromě přednáškového programu mohou například složit na nákup fotopastí, z nichž dostávají jednou za několik měsíců ty nejzajímavější „úlovky“.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související