Menšinová vláda s podporou KSČM a SPD? Musíme pracovat s kartami, které máme, říká Radek Vondráček

Nově zvolená Poslanecká sněmovna má za sebou první jednací den, který doprovázely neshody a hádky. S tím není spokojený zatím jediný kandidát na funkci předsedy Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. „Jestli to má být začátek budoucí spolupráce, tak se máme na co těšit,“ říká.

Výsledkem prvního dne jednání je, že sněmovní mandátový a imunitní výbor bude mít 19 členů. Ten možná bude muset nově hlasovat o vydání Andreje Babiše v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

„Výbor by měl řešit jiné otázky, tohle bude jen jedna věc z celé agendy, první by měl řešit například vydání Bohuslava Svobody, který je stíhán delší dobu,“ upozorňuje.

Nejedná se o koalici

Vondráček by mohl být do funkce předsedy Poslanecké sněmovny zvolen hlasy poslanců ANO, KSČM, SPD a Pirátů. „Jsou to politické strany, které s námi vedly věcná bilaterární jednání,“ říká s tím, že se nejedná o žádnou koalici, ale o to, by ustanovili sněmovnu.


Nechceme SPD na úrovni vládní koalice, ale musí fungovat sněmovna.Radek Vondráček

Jde také podle jeho vlastních slov o racionální dohodu stran. „Nechceme tady mít vládu, jejíž čas skončil,“ dodává. Upozorňuje také, že SPD má podle výsledků voleb nárok na místo ve vedení sněmovny – nominant je pak ryze na hnutí SPD.

A jak se dívá na případnou toleranci menšinové vlády hnutí ANO ze strany KSČM? „Budeme se dívat na to, jako formu by ta tolerance měla mít… musíme pracovat s kartami, které máme a musíme přicházet s alternativními scénáři,“ nastiňuje.

A podobný názor má ohledně hnutí SPD – jde o to, aby vyřešili patovou situaci, a to nikoliv formou předčasných voleb. „Pořád doufám, že ještě jsme schopni vést širší dialog než s těmito stranami,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.