Máte rádi, když vám při jídle v restauraci hraje hudba? Pavel Maurer většinou ne

5. leden 2019
Glosa Pavla Maurera

Živá hudba u romantické večeře v restauraci může dodat večeru tu správnou atmosféru. Může ho ale taky úplně zkazit. Stačí, aby vás číšník posadil hned vedle otevřeného křídla, a neuslyšíte vlastního slova. Některé podniky jako hudbení kulisu zase pouští hlasitě rádio. 

Potřeboval bych od někoho poradit jak vypnout klavíristu, který mne znervózňuje v restauraci. Nevím jak vám, ale ona vůbec ta hudební kulisa v restauračních zařízeních sice může někdy navodit tu správnou romantickou atmosféru, ale také může pěkně vadit!

Co je pravé šampaňské? Vysvětluje Pavel Maurer

Sparkling wine  - britské šampaňské

Příchod nového roku po celé republice provází vždy kromě petard a ohňostrojů také bouchání špuntů od milionů lahví šumivého vína. Ne každé ale můžeme označit jako šampaňské. Jaký je rozdíl mezi různými druhy perlivých a šumivých vín?   

Mnoho podniků se vyznačuje tím, že prostě zapnou nějakou rozhlasovou stanici a personál po několika chvílích přestane vnímat, jestli se tam něco komentují, křičí reklamy nebo hraje prakticky jakákoli hudba, případně jen ta, která se někdy líbila panu provoznímu.

Prostě tam něco zvučí či hlučí, a že to třeba není příjemné hostům, to nikdo neřeší. No, a když nějaký trochu odvážnější jedlík požádá personál, aby trochu ztlumil muziku, nebo případně změnil repertoár, často přicházejí nechápavé, případně pohrdavé pohledy číšníka, či dokonce naučená replika, že tak si to přeje majitel a tak to také bude!

Pak tu máme další, trochu luxusnější podniky, které si mohou dovolit najímat živé muzikanty. Já tedy nevím, jestli zrovna já mám tu smůlu a tyhle situace nějak přitahuji, ale pokud je v jakékoli restauraci klavír, tak mě vždy posadí u nejbližšího stolu, nebo tam hraje jakýsi zneuznaný umělec, který do toho tříská jako hluchý do vrat!

Pavel Maurer nastiňuje domácí i zahraniční kulinární trendy

Jídlo - pokrm - restaurace

Produkty s obsahem konopí nebo stále větší poptávka po kvalitních a hodnotově vyvážených potravinách. I to můžou být trendy v kulinářství pro následující rok. Co bude pro milovníky jídla v kurzu třeba ve Spojených státech, a co si v restauracích nenechají v roce 2019 ujít Češi?   

Zkrátka u mého stolu se pak nedá konverzovat a o nějakém jídle v klidu nemůže být řeč! Onehdy jsem to už nevydržel a slušně požádal pana vrchního, aby velmi decentně, bez urážky, vzkázal pianistovi u otevřeného křídla, že se nám jeho hraní moc líbí, ale jestli by mohl jen malinkou stáhnout hlasitost.

No, nižší „volume“ se mu podařilo udržet asi půlku jedné skladby a pak se do toho opět s vervou opřel! Nemám nic proti živé hudbě, ani proti reprodukované hudbě v restauraci, ale nikdy nesmí narušit hlavní důvody, proč do podniku někdo přišel – totiž najíst se dobrého jídla, užít si atmosféru a třeba si i s někým v klidu popovídat. Pokud chce někdo na koncert, nebo si naplno poslechnout reklamu v rádiu, tak ať si zajde někam úplně jinam!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio