Martin Kupka z ODS: S Václavem Klausem mladším máme protichůdné názory

Vedení ODS bude rozhodovat o vyloučení Václava Klause mladšího z poslaneckého klubu strany. Názorový rozdíl mezi ním a stranou je podle místopředsedy ODS Martina Kupky patrný. Nezpůsobí to rozkol uvnitř občanské demokratické strany?

„ODS zůstává širokou politickou stranou. Stále jsou u nás lidé, kteří mají jiné názorové akcenty, ale tady se ocitáme v situaci, kdy to znamená pro politikou stranu nečitelnost,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Čtěte takéFiala: Klause mladšího jsem k odchodu z klubu vyzval já. Nerespektuje hodnoty, principy a program ODS

Jako příklad Kupka uvádí, jak Václav Klaus mladší hodnotí mise v Afghánistánu nebo členství v NATO. ODS je přitom jednoznačným zastáncem účasti Česka v Severoatlantické alianci.

Připomíná také, že na mnoho věcí má s Klausem podobné názory, na některé zase rozdílné. „V okamžiku, kdy to dospěje do stadia, do kterého to dospělo, tak to vyžaduje řešení,“ říká.

Václav Klaus starší se v té souvislosti nechal slyšet, že občanští demokraté směřují do bezvýznamnosti a že je zde prostor pro to, aby vznikla skutečná pravicová strana. Co na to říká Kupka?

„Řekl bych, že se spíš on odklonil od linie ODS. Jeho postoj vůči Evropské unii před lety zdaleka nebyl takový, jak jej prezentuje dnes,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh

Související