Lukáš Hurník o změně vysílacího schématu Vltavy: Uklízíme domácnost

4. květen 2014

K Bachovi by si prý nejraději otevřel láhev staršího vína s velkým množstvím kyselin a současně i cukru. Hudba je totiž jako víno. To si alespoň myslí šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava Lukáš Hurník.

„Jsou to kulturní fenomény a ani jeden se vám neotevře hned,“ popisuje společné znaky klasické hudby a vína. Když je přestanete brát jako kapalinu nebo zvuk, začnete si uvědomovat strukturu a oboje vás začne naplňovat. Těmito slovy popisuje Lukáš Hurník své záliby.

Čtěte také

S klasickou hudbou žije doslova od rána do večera. Hned ráno se totiž budí za zvuků vysílání D-dur. „Hudba tam plyne, proto se hned ráno nerozčílím,“ zmiňuje hlavní důvod. Český rozhlas Vltava a D-dur jsou podle něj stanice, které znějí jinak než všechna ostatní rádia českého éteru. „Chceme nabízet klasiku i těm, kteří se nechtějí ponořovat do jejích hlubin,“ prozrazuje hlavní cíle Vltavy.

„Bavilo mě spojení umění a techniky,“ popisuje Lukáš Hurník své dětství, které prožil v muzikální rodině. Tehdy se u něj asi poprvé objevila láska k rozhlasu. „Prolínají se tu různé kultury, sport, je tu centrum všech možných aktivit,“ popisuje kouzlo práce rozhlasáka.

Český rozhlas Vltavu čeká změna vysílacího schématu, o které Lukáš Hurník mluví jako o úklidu domácnosti. Co tedy posluchače čeká? A jakou hudbu nejraději poslouchá sám šéfredaktor Vltavy? I na to se ptala moderátorka Patricie Strouhalová.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio