Lékaři z IKEM poprvé transplantovali tlukoucí srdce. Běžné to ale nebude, dodává odborník

21. říjen 2019

Institut klinické a experimentální medicíny v Praze představí výsledky nové metody transplantace srdce. Při té se ještě tlukoucí srdce speciálním způsobem udržuje při činnosti a převáží se ve vyhřívaném boxu za pacientem. O metodu, kdy se v průběhu transportu orgány udržují v určitých fyziologických podmínkách, se snaží lékaři už u všech orgánů. Kardiochirurga Miloše Adamce se na transplantaci ptal Jiří Chum.

Čtěte také

U jater, ledvin a plic se podobné metody už používají, u srdce se to zkoušelo u nás poprvé. „Chceme, aby se mohla prodloužit doba mezi odběrem a transplantací a také udržet srdce v takových fyziologických podmínkách, aby příjemce dostal kvalitní orgán,“ vysvětluje kardiochirurg a ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec.

Donedávna se srdce získané od dárce zastavilo, zchladilo a převezlo do nemocnice k pacientovi čekajícímu na transplantaci. Nová metoda dovolí tlukoucí srdce vyjmout, uložit ho do vyhřívaného boxu, napojit na zařízení pro umělý oběh zajišťující i výživu a okysličení a dopravit ho k pacientovi stále bijící. Orgán je po celou dobu transportu možné pozorovat přes průhledný box.

Lepší podmínky pro srdce, větší naděje pro člověka

Metoda umožňuje udržet orgány v lepší kvalitě v průběhu odběru i transplantace. „Určitě to posune hranici u dárců, protože stoupá jejich věk a mají přidružené nemoci,“ vysvětluje kardiochirurg s tím, že nová metoda umožní udržet srdce také od těchto dárců ve vysoké kvalitě.

První úspěšnou transplantaci srdce lékaři provedli před více než 50 lety. Ta s bijícím srdcem musela počkat – ve Velké Británii se tlukoucí srdce poprvé podařilo transplantovat až v roce 2005, ve Spojených státech o rok později.

Běžně se nová metoda ale podle Miloše Adamce používat nebude. Týká se především takzvaných hraničních dárců, jejichž srdce je potřeba udržet během transportu maximálně funkční.

Je to metoda náročná personálně i finančně. Ovšem člověk, který čeká na srdce, má před sebou výhled dožití jen v řádu měsíců. Potom nelze o finančních limitech moc hovořit, tam je jediná možnost toho člověka zachránit,“ konstatuje kardiochirurg.

autoři: Jiří Chum , kpk , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.