LEGENDY 2018: Sedm set koní? Jako když vám šlápnou na hrudník

9. červen 2018

Výjimečné modely z historie i současnosti můžete vidět tento víkend na výstavišti v Holešovicích na akci Legendy 2018. Českou premiéru zde má například zběsilý Mercedes-AMG Project One, vracející se legenda Ford GT nebo okruhový speciál Ferarri 955 XX.

„Inženýři se dlouho zabývali s tím, jak přenést pocit a zážitek z toho neuvěřitelného zrychlení i brzdění,“ popisuje motivaci konstruktérů zakladatel automobilové slavnosti LEGENDY Lubor Kos. „Tyto vozy mají přes 700 koní, je to pocit, jako kdyby vám někdo šlápl na hrudník.“

Jedna věc je zrychlení, extrémnější je však schopnost brzdit. „Supervýkonné vozy neuvěřitelně brzdí a vy máte pocit, že vám vypadnou oči. Ten um techniky je neuvěřitelný, kolik G je při tom brzdění schopen vyvinout,“ rozplývá se Kos.

Všechny tyto vlastnosti se snažili inženýři přenést na silniční vůz. Podle Kose bude Mercedes-AMG Project One první vůz na světě, který bude používat motor z formule 1. „Myslím si, že během dvou let, bychom ho mohli potkat. Mám informaci, že i v Čechách už by měl být první objednaný.“

Zapomeňte na film Le Mans. Ford vyvinul 3. generaci modelu GT

Steve McQueen, Paul Newman, film Le Mans... To jsou stroje z doby první generace GT. „Ford představil svůj supersport, ten tu máme jako první v republice, jediný kus v ČR z privátní sbírky,“ popisuje oživlou legendu Kos.

Patricie Strouhalová a Lubor Kos

Jako jednorožec se také může zdát okruhový speciál Ferrari 599 XX. Specifikum strojů XX je, že i když si ho koupíte za astronomickou částku, nemůžete ho mít doma, ale je stále zaparkované ve výrobní továrně Ferrari v Maranellu.

Je temně vínový, má různá černá křidélka, hodně karbonu. Sedíte v černé kopce, jen úzký průzor a pár tlačítek. Postaví se vám chlupy na rukou, ten motor je ječivý, jde okamžitě do otáček.
ředitel akce LEGENDY Lubor Kos

Ojedinělá automobilová slavnost LEGENDY vstupuje letos do svého 5. jubilejního ročníku. na rozdíl od loňského roku přivítá akci Výstaviště v Holešovicích. Program představí 1000 exponátů na prostranstvích, parku, terasách a několika pavilonech a akce se také o den prodlužuje, výstavu proto můžete navštívit až do 10. června.

autoři: Patricie Strouhalová , jaw | zdroj: legendy.cz/
Spustit audio