Ladislav Heryán: Při mších hraji písně U2 – dávají liturgii další rozměr

26. prosinec 2018

Nemůžete sloužit Bohu, a zároveň majetku. Slova Ježíše Krista opakuje ve studiu Radiožurnálu římskokatolický kněz, salesián a pastor undergroundu Ladislav Heryán, podle kterého život člověka naplňují buď nemateriální, nebo materiální věci.

 „Člověk duši jakoby zahltí tím materiálnem, aby neměla hlad,“ vysvětluje s tím, že samotné rozlišení na věřící a nevěřící není pravdivé – všichni jsou podle něj věřící.

Pavel Pafko: Štěstí si uvědomujeme ve chvíli, kdy ho ztrácíme

Pavel Pafko

Když je člověk profesionál, tak dává racionálnu přednost před emocemi. Tak vysvětluje chirurg a rytíř českého lékařského stavu Pavel Pafko důvody, proč před operacemi nepodléhá přílišnému tlaku. „Není to tak dramatické, je to otázka profesionality,“ vysvětluje v rozhovoru s Michaelou van Erne.

„Když se bavíme o věřícím a nevěřícím v náboženském slova smyslu, tak bych řekl, že jsme takzvaně věřící a nevěřící,“ dodává.

Stejně tak lze vyrušit uměle zavedený rozdíl mezi duchovnem a neduchovnem. Třeba když při existencionálních událostech člověka zazní písnička One od kapely U2, kterou rád hraje na svatbách a mších. „Najednou je to jedna spojitá zkušenost, ve které nám je všem dobře,“ nastiňuje.

Bůh je vztah

Facebook je pro Ladislava Heryána cenným prostředkem, jak se vyznat ve světě, který nás obklopuje. I na svém profilu má vypozorováno, čemu může věřit a co je spolehlivé. „Mohu se rovněž dostat k zahraničním zdrojům,“ podotýká.

Dnešní doba obecně je velice pestrá. Jednou z jejích poloh je strašení, přitom ale podle něj existuje plno dalších věcí – doba tvoření, možností, šancí, ale i duchovních objevů.

Jeden z nich našel Ladislav Heryán v poslední knize amerického františkána Richarda Rohra Božský tanec. Tam praví, že „Bůh je vztah“. Co tím vlastně myslí?

Poslechněte si celý rozhovor:

autoři: Štěpán Pokorný , prh
Spustit audio