KSČM a Úsvit svolaly mimořádnou schůzi Sněmovny k církevním restitucím

24. červenec 2014

Sněmovna se sejde na mimořádné schůzi k církevním restitucím. Svolaly ji opoziční KSČM a hnutí Úsvit. Chtějí, aby vláda vysvětlila poslancům postup úřadů při vydávání majetku. Podle KSČM a Úsvitu nechtějí příslušné úřady po žadatelích všechny potřebné doklady a porušují tím zákon.

„Podle našich informací a podle poznatků občanů České republiky někdy pozemkový úřad nechce všechna potvrzení a nežádá všechny věci, které jsou k tomu důležité, aby tyto restituce mohl vydat,“ říká šéf poslanců Úsvitu Radim Fiala.

„A my se chceme zeptat. Chceme se zeptat lidovců, vlády, jestli všechno probíhá v souladu se zákonem a jak to tedy vlastně je,“ vysvětluje.

„Budeme mít řadu dotazů, které začnou tím, kdo je vlastně povinnou osobou, protože jsou tady nálezy Ústavního soudu z roku 1996, kdy už konkrétní návrh na vydání té nemovitosti Ústavní soud zamítl, přesto ji konkrétní řád požaduje zpátky,“ dodává předseda KSČM Vojtěch Filip.

Opozice nemá dost hlasů

Poslanec vládní KDU-ČSL Ondřej Benešík má obavu, aby schůze nakonec nebyla jen ztrátou času.

„Já jsem trošičku rozpolcený. Protože na jednu stranu bude dobře, když se vysvětlí, že všechno probíhá tak, jak má,“ podotýká a doplňuje:

„Na druhou stranu to považuji za ztrátu času, protože podle mých informací k žádným nepravostem nedochází a spíš to beru jako marketingový tah. Mám spíš obavu z toho, že tady budeme řešit historické křivdy od příchodu Cyrila a Metoděje až po upálení Jana Husa.“

Mimořádná schůze Sněmovny k církevním restitucím začíná v devět hodin. Není ale jasné, jestli se poslancům KSČM a Úsvitu podaří schválit program schůze, samy nemají dost hlasů. Záležet tak bude na postoji koalice, hlavně ČSSD a hnutí ANO.

Církevní restituce
autoři: jac , kap
Spustit audio