Kralický pomník se dostal do Guinnessovy knihy rekordů. Připomíná knihu knih

5. leden 2013
Po Česku

Bibli kralickou zná každý. Ale víte, kde takové Kralice leží? Nad Oslavou, na Třebíčsku, kousek od Náměšti. Právě tam vás zveme v dalším z našich výletů.

„Tohle je první pomník na světě, který byl věnován nikoliv člověku, ale jeho dílu – knize knih, tedy bibli. Byl slavnostně odhalen 6. září 1936. Je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako první pomník na světě věnovaný knize,“ popisuje kralický starosta Emil Dračka.

Společně stojíme před pomníkem na návsi obce, jejíž historie sahá až do přelomu 11. a 12. století. Nejprve náležela ke královským majetkům. Proto místním říkali „králíci“, tedy „královi lidé“. Odtud ostatně pochází i název obce.

Zmíněné časy pamatují i zdi nedalekého kostelíka sv. Martina. „Nejstarší části presbyteria pocházejí z 11. století. Dochovaly se tu nápisy z doby působení bratrského sboru, respektive nápisy datované rokem 1580,“ říká místní starosta.

Nápisy jsou vesměs v češtině – kromě jediného latinského. Právě jeho text, jak mě upozorňuje můj průvodce, je stále platný pro mocné tohoto světa. Posuďte sami! „Milujte světlo moudrosti, kdo stojíte v popředí lidu,“ překládá Emil Dračka.

Připomínám, že jde o nápis z konce 16. století. Za prohlídku v kostele sv. Martina rozhodně stojí i zbytky nástěnných maleb z doby kolem roku 1300, starobylá křtitelnice, kazatelna ve tvaru tiskařského lisu nebo náhrobek nejvýznačnějšího člena rodu, který panství dlouho vlastnil, tedy Kralických – válečníka a světoběžníka Jindřicha Kralického z Kralic.

Pomník Bible kralické v Kralicích nad Oslavou

Ten nechal přestavět zdejší tvrz na sídlo odpovídající 16. století. „Nacházíme se na místě původního tvrziště. V Kralicích mu sice říkáme tvrz, ale ve své době šlo o renesanční zámeček,“ upozorňuje starosta.

Dodnes se na návrší nad Kralicemi dochovaly vedle základů a zbytků arkád dlouhá chodba a sklep v podzemí. Kdysi v něm prý Jindřich Kralický uchovával víno. A najdete tu i jedno dost nevšední místo.

„Zachoval se zde výklenek, v němž prý byla zazděna nevěrná druhá manželka Jindřicha Kralického,“ ukazuje Emil Dračka.

Co má společného Bible kralická a stádo ovcí? Nevíte? Pak se s námi vydejte do Kralic i podruhé. Společně navštívíme tamní Památník Bible kralické a mimo jiné zjistíme i to, čím je vlastně toto vydání bible tak výjimečné.


Zobrazit Kralice nad Oslavou na větší mapě

Spustit audio