Kojence a batolata musíme chránit před infekcemi. Není důvod očkování odkládat, radí pediatrička

Povinné očkování dětí by neměli rodiče odkládat ani v době, kdy se mezi lidmi šíří onemocnění covid-19. Pokud je dítě zdravé, a lékař s očkováním souhlasí, není podle odborníků důvod kvůli koronaviru vakcínu odkládat. Důležité to je hlavně u batolat a kojenců.

Česká vakcinologická společnost a Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost doporučují nezapomínat na povinná očkování. Platí to hlavně pro ty nejmenší, tedy kojence a batolata: „Jsou ohroženi infekcemi, proti kterým je potřebujeme chránit. A to je především černý kašel a spalničky," říká předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Illona Hülleová. „Je potřeba, aby si děti vytvořily dostatečný počet protilátek. Není důvod očkování odkládat.“ 

Čtěte také

Se sdružením praktiků souhlasí i Česká vakcinologická společnost. Podle ní nezvyšují očkovací látky u dětí riziko nákazy koronavirem, ani nenarušují jejich imunitní systém. Společnost Rozalio, která dlouhodobě prosazuje individuální přístup k očkování, rodičům radí, aby před vakcínou mimo jiné zvážili zdravotní stav dítěte. 

„V současné době, kdy je pohyb lidí omezen, se snižuje riziko nákazy všech nemocí. Když si rodiče nejsou jistí a nejsou úplně zdrávi, očkování se dá o pár týdnů odložit," myslí si předsedkyně sdružení Martina Suchánková. Odložit očkování je podle vakcinologů i lékařů bez problému možné u starších dětí nebo dospělých, a to až o několik týdnů nebo měsíců.

autoři: Marie Veselá ,
Spustit audio

Související