Když se potkají dva Francouzi ve vietnamském pralese, vznikne nejlepší čokoláda v jihovýchodní Asii

Výroba čokolády je trochu alchymie. Originální příchuť jí kromě výrobního postupu dodává i původ kakaových bobů. Jednotlivé čokolády se tak od sebe můžou lišit podle toho, kde vyrostl kakaovník, ze kterého se kakaové boby získávají. Třeba jednu z nejlepších čokolád, kterou jste pravděpodobně nikdy neochutnali, najdete ve Vietnamu. Její příběh přitom začíná už v 19. století.

Uprostřed rušné Hanoje stojí jedna z poboček čokoládovny Marou. Ta vznikla v roce 2011 jako projekt dvou Francouzů, kteří se náhodou potkali při treku ve vietnamské džungli a přitom zjistili, že v okolí řeky Mekong místní farmáři pěstují kakao.

Vietnamská metropole Hanoj

„Bereme kakaové boby z jižního Vietnamu. Máme tam taky továrnu, kde čokoládu vyrábíme,“ popisuje manažerka hanojské pobočky. Jakým způsobem vzniká z kakaových bobů tabulka čokolády, ale můžou zákazníci vidět i tady. Výroba je totiž propojená s kavárnou a obchodem.

„Tady je první krok – pražení,“ vysvětluje manažerka. „Abychom mohli dělat čokoládu, potřebujeme boby zahřát na zhruba 120 stupňů. Pražení trvá déle než u kávy. Zásadní pro nás je udržet originální aroma kakaových bobů.“

Následně se kakaové boby ve stroji drtí a zbavují slupky. „Máme tu všechny stroje potřebné k výrobě. Můžeme tak ukázat, jak se čokoláda dělá – při drcení, zahřívání, mletí a lisování. Nakonec se kakaová hmota dá do tamtoho stroje a pak už se z ní tvoří tabulky čokolády.“

Vietnamská čokoláda na francouzský způsob

V roce 2016 americký deník The New York Times označil čokoládu od Marou za „nejlepší, kterou jste nikdy neochutnali“. Od té doby popularita této čokoládovny roste. Maru dnes exportuje do více než 30 zemí světa a plánuje otevřít další pobočky, a to i mimo Vietnam.

Čokoládovna je propojená s kavárnou a obchodem, takže se zákazníci mohou seznámit i s procesem výroby

„Jsme první, kdo začal vyrábět opravdu vietnamskou čokoládu. Dnes je tu ale dalších pět šest výrobců,“ připomíná manažerka konkurenci.

Francouzi Samuel Maruta a Vincent Marou, kteří za čokoládovnou stojí, otevřeně přiznávají, že sice dělají vietnamskou čokoládu, používají k tomu ale francouzský způsob výroby. V tabulce jejich čokolády se tak nenápadně spojuje koloniální historie s přítomností.

Dědictví minulosti

„Francouzi tam zavedli nejenom pěstování kakaa, ale i kávy,“ popisuje odborník na Vietnam z Palackého univerzity v Olomouci Filip Kraus. Francouzi z Vietnamu nakonec odcházeli poražení v roce 1954 po první indočínské válce.

Čtěte také

Podle Krause ale historické dědictví už dnes příliš nehraje roli. „Vietnam deklaroval politiků přátelství všem zemím a myslím, že v tomto ohledu je to minimálně k těm Francouzům poměrně respektovaná záležitost,“ dodává.

Kolektivní historickou paměť totiž přepsaly další dvě indočínské války – nejprve válka s Američany a následně pohraniční válka s Čínou a okupace Kambodži. Ty za sebou zanechaly také zdevastovaný kakaový průmysl.

Teprve na počátku 20. století se skrze zahraniční investice a programy na podporu malých farmářů podařilo pěstování kakaa ve Vietnamu znovu obnovit. Projekt francouzských podnikatelů následně přinesl vietnamské čokoládě i mezinárodní uznání.

autor: Patrik Salát | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související