Když budeme nosit roušky a chovat se rozumně, tak dopadneme dobře, míní imunoložka Říhová

Světová zdravotnická organizace nevidí žádný užitek ve všeobecném nošení roušek v boji proti šíření koronaviru. S takovým názorem ale polemizuje imunoložka a bývalá ředitelka Mikrobiologického ústavu AV ČR Blanka Říhová, podle které má  WHO problém s tím, jak zajistit roušky pro všechny, a tak raději jejich nošení zpochybňuje.

Moderátor Vladimír Kroc cituje slova koordinátora krizové pomoci WHO Michaela Ryana, který nedoporučuje nošení roušek, pokud člověk není sám nakažen. S tím Říhová nesouhlasí. „Vždyť já nevím, jestli jsem nakažena,“ argumentuje.  

Čtěte také

V populaci může být odhadem 20 procent lidí, kteří mají virus, nemají příznaky, nebyli testovaní, myslí si, že jsou zdraví, ale přitom nejsou, vysvětluje imunoložka. „Když si vezmou roušku, tak možnost přenosu podstatně snižují,“ zdůrazňuje.

Roušky podle Říhové mají smysl, když je člověk v blízkosti druhého člověka. „Tím, že máme roušku na ústech, dáváme najevo, že jsme ohleduplní a nechceme nikoho nakazit,“ vysvětluje. Nošení roušek doma ovšem už hodnotí jako přehnané – stačí mýt si pečlivě ruce, používat ústní vodu, odkašlávat do rukávu…

Česká vláda reagovala rychle  

Masové používání roušek kromě WHO zpochybňují také americké úřady. I za tím je podle Říhové především nedostatek materiálu.

„Nejsou schopni rouškami zásobit, čili za nejjednodušší považují to trošku zpochybnit. Ale já jsem přesvědčená, že pokud my tady v republice budeme roušky nosit, tak na tom budeme tak dobře, jako na tom pořád jsme,“ konstatuje někdejší ředitelka Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Zastává také názor, že česká vláda nepodcenila potřebu včas zajistit ochranné prostředky na začátku epidemie. „Tady se dělala ustanovení velmi rychle,“ podotýká s odkazem na uzavření hranic.

Intenzivně pracovat a odpočívat

A jak se kromě nošení roušky před nákazou účinně chránit? Imunoložka připomíná, že stres je jeden z důležitých regulátorů imunity – když je někdo pod permanentním přetížením, tak imunitní systém reaguje oslabením.

„Je rozumné intenzivně pracovat, a pak si nechat čas na volno, četbu, hudbu, tělocvik, chodit na procházky,“ doporučuje Blanka Říhová.

A co může pandemie za sebou nechat pozitivního? Lidé si uvědomí, že si mají více mýt ruce a že si mohou vzájemně pomáhat, když je nejhůř, věří.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.