Kde najdete Šemíka? V Neumětelích věří, že tu má hrob legendární kůň

23. červenec 2019

Neumětely leží na okraji Brd pod kopcem Plešivec. Legendární kůň Šemík tu má svůj hrob už skoro 150 let. Podle pověsti tady zemřel na zranění, která si způsobil, když skočil z Vyšehradu přes Vltavu, aby zachránil Horymíra. Domorodci o hrob příkladně pečují.

28. schůzka: Staré pověsti české aneb Horymír a Šemík

Horymír na Šemíkovi

Uvízli jsme někdy v 9. století. Tedy v době, kdy nám dějiny Velké Moravy nabízejí konkrétní jména, události, fakta, ba i data. Neplatí to však o dějinách Čech. Jistě, ani tady nebylo bezvládí, ani tady neběžel čas bez událostí, jmen, ba i dat. Jenomže – na rozdíl od těch moravských – jsou jména, data a události té doby v Čech legendární. Ale legendy jsou to náramné. Mezi nimi ta snad nejpůvabnější. O vladykovi Horymírovi a jeho věrném koni Šemíkovi.

Kronikářka Marie Malínská umí o historii hrobu barvitě vyprávět a jako správný patriot nepochybuje, že legendární kůň tady skonal. „Věda historická nás poučuje, že je to jenom pověst. Ale protože je to tady v kameni vytesáno, tak tomu věříme,“ říká kronikářka a ukazuje neobvyklou stavbu.

U silnice stojí malý chrám, vytesaný z pískovce, podepřený čtyřmi sloupy a se stříškou, pod kterou leží kámen ve tvaru koňské hlavy. V kameni je zlatým písmem vysázené datum 1887 a text:  „V Neumětelích se věřilo a věří, že zde Šemík, věrný kůň rytíře Horymíra zakopán leží.“

Scházejí se u Šemíka

Chrám stojí v malém parku, kolem kterého se táhne hřbitovní zeď a za ní kostel. „Když se v Neumětelích někde scházíme, tak tady. V Praze mají lidé rande u koně, my u Šemíka,“ směje se kronikářka a vyzdvihuje jádro pověsti. „Každý člověk se může rozhodnout, jestli raději půjde za zlatem s vidinou rychlého bohatství, nebo bude trpělivě pracovat. To je věčné dilema.“

Poslouchejte další díly seriálu Utajené krásy Česka celý tento týden v 8.50 nebo po odvysílání zde na webu.

Jeden z výkladů říká, že když Horymír na Šemíkovi přeskočil z Vyšehradu na druhý břeh Vltavy, tak se odtud vysmál knížeti Křesomyslovi, který ho chtěl nechat popravit. Od té doby se začalo levému břehu Vltavy říkat Smíchov. 

Spustit audio